ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικές εκδηλώσεις σε σχολές της Αττικής

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει αυτές τις μέρες στα πανεπιστήμια της Αττικής εκδηλώσεις με θέμα «Η ένταση της λαϊκής παρέμβασης, απάντηση στις εξελίξεις και την επίθεση του κεφαλαίου».

Ο Γιάννης Πατσής, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τις πολιτικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, σημείωσε ότι στόχος τους είναι «να αναδείξουμε ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της νεολαίας, των φοιτητών, συνολικά του λαϊκού παράγοντα στην επίθεση που διεξάγει σήμερα το κεφάλαιο, η κυβέρνηση. Μια επίθεση που αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων και κατευθύνσεων που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα συνεχίζονται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Επιδιώκουμε αυτές οι εκδηλώσεις να αποτελέσουν συμβολή στην ανάδειξη του δρόμου που εκφράζει τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, που οδηγεί σε μια κοινωνία όπου ο λαός θα καθορίζει το παρόν και το μέλλον του. Επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με εκείνους τους νέους που σήμερα αισθάνονται το θυμό και την αγανάκτηση να βράζουν μέσα τους, αισθάνονται προδομένοι από πρότερες επιλογές τους και με την επικοινωνία μας αυτή να γίνει αρχή κοινής δράσης με τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, με τις ταξικές δυνάμεις».

Από την επόμενη βδομάδα, κύκλος εκδηλώσεων σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη, από τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αττική
  • Σήμερα, Τρίτη 8/3

Στις 3 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο αμφιθέατρο 23, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 11.30 μ.μ., στα Παιδαγωγικά του Πανεπιστημίου Αθήνας (παλιό Χημείο), θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

  • Αύριο, Τετάρτη 9/3

Στη 1.30 μ.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο ΚΑΛΑΪΣΑΚΗ, θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ.

Στη 1 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πορτοκαλί αμφιθέατρο, θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

Στις 3 μ.μ., στις Σχολές Υγείας, στο αμφιθέατρο Μικροβιολογίας, θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

  • Την Πέμπτη 10/3

Στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ, στην αίθουσα Δ11, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

Στις 1.30 μ.μ., στο ΕΜΠ, αμφιθέατρο 1, κτίριο Χημικών Μηχανικών, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γονείς και εκπαιδευτικοί δε δέχτηκαν να γίνουν πλασιέ των ασφαλιστικών εταιρειών

Την πλάτη γύρισαν εκπαιδευτικοί και γονείς στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θερμαϊκού, να αναλάβουν ρόλο πλασιέ ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων και να οργανώσουν σύσκεψη, για να προωθήσουν την προσφορά ιδιωτικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για δωρεάν παροχές ασφάλισης προς τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες και είχαν κληθεί να παραστούν οι διευθύντριες και διευθυντές Σχολικών Μονάδων και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού εξήρε το ρόλο των χορηγών, καθώς, όπως είπε, ο δήμος για να λειτουργήσει τα σχολεία στηρίζεται στις χορηγίες. Ομως, είναι γνωστό ότι κάθε εταιρεία που θέλει να κάνει προσφορές, και μάλιστα σε μαθητικό κοινό, έχει στόχο τη διαφήμισή της, το χτίσιμο του κοινωνικού της προφίλ που πιθανά να εξασφαλίζει κάποια φοροαπαλλαγή και το κυριότερο, ένα πελατολόγιο μερικών χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για περίπου 5.000 μαθητές.

Ετσι, λοιπόν, η ασφαλιστική εταιρεία, αφού εξασφάλισε το κατάλληλο κοινό στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε για λογαριασμό της, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει, εκτός από το «δωράκι» που θέλει να «προσφέρει» στους μαθητές του Δήμου, και όλη την πραμάτεια που έχει προς πώληση (κάρτες, ασφαλιστικά πακέτα κ.λπ.).

Πήραν, όμως, την απάντησή τους από εκπαιδευτικούς και γονείς. Εκπρόσωποι των γονέων εκδήλωσαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αξίωση της εταιρείας να διαφημιστεί μέσω των Συλλόγων Γονέων. Τόνισαν ότι υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, στο οποίο καμιά εταιρεία που θέλει να πουλήσει τα εμπορεύματά της δεν έχει θέση.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας απόφαση του Συλλόγου, ανέφερε ότι οι διευθύντριες/ές των Σχολικών Μονάδων δεν μπορούν να λειτουργούν ως διαφημιστές και κελευστές μηνυμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων και κάλεσε τη Σχολική Επιτροπή, να μην ξαναστείλει τέτοιες προσκλήσεις.

Eκ μέρους των διευθυντών, δηλώθηκε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών του σχολείου σε τρίτους, πολύ περισσότερο σε ιδιωτική εταιρεία.

Εξω από τη σύσκεψη, εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θερμαϊκού, μοίραζαν ανακοίνωση με την οποία κατάγγελλαν τη διοίκηση του Δήμου ότι προσπαθεί να μετατρέψει μαθητές, γονιούς και δασκάλους σε συρμό και στυλοβάτη μαζί, για το πέρασμα της ιδιωτικής ασφάλισης και σαν αντίληψη και σαν πρακτική.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της για το θέμα ξεκαθαρίζει ότι η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υποχρέωση της πολιτείας. Καλεί τους γονείς του Δήμου Θερμαϊκού και τους Συλλόγους τους να καταδικάσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.

Επίσης, το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών υπαίθρου Θεσσαλονίκης ως αναφορά στον υπουργό Παιδείας.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα

Από αντίστοιχη συγκέντρωση των σπουδαστών στο υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη βδομάδα
Από αντίστοιχη συγκέντρωση των σπουδαστών στο υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη βδομάδα
Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας καλούν σήμερα, στις 10.30 το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής τους σπουδαστές για να διεκδικήσουν απαντήσεις σε άμεσα αιτήματά τους. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους οι σπουδαστές των ΙΕΚ Κόκκινου Μύλου και Χαϊδαρίου.

Οι σπουδαστές ζητούν κατάργηση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Να μην παίρνουν απουσία οι εργαζόμενοι σπουδαστές για τις ώρες που εργάζονται. Να μην καλούνται να πληρώνουν για αναλώσιμα και βιβλία, δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναβάθμιση των σπουδών τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με σημείο αναφοράς τα «κομβικά θέματα» του ΟΟΣΑ

Συνεχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία

Με στόχο μέχρι το Πάσχα να ολοκληρώσει τα πορίσματά της, συνεχίζει τις συζητήσεις η Επιτροπή Διαλόγου που έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας, η οποία συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο.

Από το βήμα της συνεδρίασης, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την πορεία των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ ενόψει της νέας έκθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνη, σημειώνοντας πως «στο μεταξύ προτάσσουμε τη συζήτηση έξι συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία θεωρούμε, και σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ, κομβικά: Το πρώτο είναι ο ενιαίος χώρος έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το δεύτερο είναι το ολοήμερο σχολείο. Το τρίτο τα οικονομικά της Εκπαίδευσης. Το τέταρτο τα κριτήρια και οι θεσμοί αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το πέμπτο η εκπαίδευση στελεχών της Εκπαίδευσης. Και το έκτο το πλαίσιο παιδαγωγικής αυτοδυναμίας των σχολικών μονάδων».

Με τον ΟΟΣΑ να εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε, επίσης, το Σάββατο πως προκειμένου να μην «δοθεί η παραμικρή υπόνοια ότι ο Διάλογος σχεδιάστηκε ως πρόσχημα (...) είναι απαραίτητο να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτή την υπόθεση», καλώντας τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να οργανώσουν συζητήσεις (να στηρίξουν δηλαδή ενεργητικά την πολιτική της κυβέρνησης) και τους εκπαιδευτικούς ατομικά να καταθέσουν τη γνώμη τους, ενώ ανακοίνωσε πως υπάρχει σκέψη να οριστεί ως εβδομάδα Παιδείας μία από τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου, Αντ. Λιάκος, στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της «αυτονομίας» στην Εκπαίδευση, επικρίνοντας ότι σήμερα η Εκπαίδευση είναι «διασωληνωμένη από το κράτος» και εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη για «απογαλακτισμό (σ.σ. της Εκπαίδευσης) από το μεγάλο προστατευτικό και παρεμβατικό κράτος». Οπως βέβαια έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία, η «αυτονομία» σημαίνει απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση να παρέχει ισότιμα Παιδεία σε όλα τα παιδιά, εισάγει την Παιδεία ανάλογα με την τσέπη του γονιού και της περιοχής, τη διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος, φέρνει τις επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία.

Σήμερα Τρίτη, επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του «διαλόγου», με καλεσμένους τους Μορφωτικούς Ακολούθους των χωρών της Ευρωζώνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ