ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνταγματάρχες" του αναχρονισμού

Το ακούσαμε, λοιπόν, και αυτό! Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δράση του κρατικού μηχανισμού ως κοινού τρομοκράτη, η πρακτική της δολιοφθοράς ως μέσου κατάπνιξης των λαϊκών αγώνων, η συμπεριφορά της Αστυνομίας ως εντεταλμένου σαμποτέρ κατά του λαού, αποτελεί "ευρηματική" συμπεριφορά! Οσο για την ανοιχτή παραβίαση των διατάξεων του Συντάγματος, από εκείνους που υποτίθεται ότι το πιστεύουν, από εκείνους που υποτίθεται ότι το υπηρετούν, είναι επιβεβλημένη όταν γίνεται για τη διαφύλαξη του "υπέρτερου αγαθού"! Ποιο είναι το "υπέρτερο αγαθό" κατά την κυβέρνηση; Οπως είπε χτες ο Δ. Ρέππας, το "μείζον" είναι να μείνει ανοιχτό το εθνικό δίκτυο...***

Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσει κανείς ότι το εθνικό δίκτυο ήταν ορθάνοιχτο, την ώρα που με ήσυχη τη δημοκρατικά "ελαστική" συνείδησή τους, οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ΜΑΤ έδιναν εντολή για το "ξεκοίλιασμα" των ελαστικών. Αλλωστε, όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι με την περίφημη τακτική τους οι αγρότες δεν πρόσφεραν, ούτε πρόκειται να προσφέρουν στην κυβέρνηση τη χαρά της σύγκρουσης. Και δεν το έκαναν ούτε για μια στιγμή, καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησής τους. Βέβαια, η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στη "μορφή της κινητοποίησης". Ετσι νομίζει ότι θα αποφύγει το ουσιαστικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τα αιτήματα και τα προβλήματα των αγροτών. Γιατί το θέμα δεν είναι η λύση της εξίσωσης κυβέρνησης - "μπλόκα". Το πραγματικό ζήτημα βρίσκεται στη λύση της εξίσωσης κυβέρνηση - αγροτικά προβλήματα.

***

Η κυβέρνηση έχει λοιπόν ηττηθεί διπλά. Πρώτον,με τη συμπεριφορά της έχει αποδείξει ότι οι αγρότες, μπροστά σε μια τόσο ανάλγητη και αδιάλλακτη κυβέρνηση, δεν έχουν την πολυτέλεια να απορρίπτουν καμία μορφή πάλης. Είτε οι "στρατηγοί" του ξεκληρίσματός τους τη θεωρούν "προωθημένη", είτε "μη προωθημένη". Οι πολίτες της χώρας κατανοούν - και αυτό είναι μέγα επίτευγμα του αγροτικού ξεσηκωμού - ότι εκείνο που καθορίζει τους τρόπους διεκδίκησης των αγωνιστών είναι το μέγεθος των προβλημάτων, καθώς και η αντιμετώπισή τους από τους εξουσιαστές. Δεύτερον,η κυβέρνηση υπέστη πολιτικό διασυρμό. Διότι οι αγρότες, μη προχωρώντας σε μπλόκα και αφαιρώντας της το πρόσχημα που θα "δικαιολογούσε" την ωμή βία εκ μέρους της, πέτυχαν να αναδείξουν εκείνο που αγωνιωδώς απέφευγε η κυβέρνηση. Να αναδείξουν, ακριβώς, ότι πίσω από την κυβερνητική σκιαμαχία με τα ανύπαρκτα μπλόκα, κρύβεται η βαθιά δογματική, αντιλαϊκή και εθελόδουλη απέναντι στην ΕΕ πολιτική, που μεταφράζεται σε άρνηση ικανοποίησης των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων.

***

Ομως η κυβέρνηση, παρά το δεδομένο διασυρμό της, έφτασε στο χαμηλότερο μέχρι τώρα σκαλοπάτι. Οχι μόνο έβγαλε στο σεργιάνι τους "ραβδούχους" της ευνομίας που εκπροσωπεί, αλλά θέλησε να τεκμηριώσει και "συνταγματολογικο-φιλοσοφικά" τον αυταρχικό της κατήφορο. Οπότε και τα μαθήματα περί "υπέρτερου αγαθού"! Το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει τον ανείπωτα αντιδραστικό χαρακτήρα της ολιγαρχίας, την οποία υπηρετεί πολιτικά. Τι είπε ουσιαστικά η κυβέρνηση; Πως μπροστά στο Κράτος του Νόμου δεν υπάρχει θέση για το Κράτος του Δικαίου. Πως, με βάση τη δική της αντίληψη, συνταγματικά "υπέρτερης αξίας" ζήτημα είναι η διασφάλιση της αξίας της ελεύθερης διακίνησης - που επαναλαμβάνουμε χτες δε διακυβευόταν - σε σχέση με τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξίας! Δυστυχώς για την κυβέρνηση, ο πραγματικός χαρακτήρας των συνταγματικών ελευθεριών, όταν είναι ουσιαστικές, ταυτίζεται με την ανακήρυξη της ανθρώπινης αξίας σε υπέρτατη αξία. Σε αυτή την περίπτωση "ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου υπονοεί το σεβασμό στο δικαίωμα του ανθρώπου να αγωνίζεται για την εξασφάλιση των υλικών όρων ανάδειξης της ανθρώπινης αξίας και προπάντων υπονοεί το σεβασμό στο δικαίωμα της αντίστασης ενάντια στην προοπτική της εξαθλίωσης"!

***

Οι πράξεις της κυβέρνησης, που απαγορεύουν στους αγρότες να αντισταθούν στην εξαθλίωσή τους, συνιστούν, τελικά, απαγόρευση στο 25% του ελληνικού λαού να διαφυλάξει την ανθρώπινη αξία του. Συνιστούν, δηλαδή, πράξεις κατάφωρης παραβίασης της υπέρτατης αρχής του Συντάγματος, που δεν είναι άλλη από την προστασία της ανθρώπινης αξίας. Φυσικά οι κήρυκες του "κοινωνικού αυτοματισμού", του "φραγγελίου" και των "δηλώσεων μετανοίας" δεν αναγνωρίζουν, ούτε νομοθετούν, τέτοιου είδους συνταγματικές κορωνίδες. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα αναγορεύονταν, αυτόκλητα, σε εκσυγχρονισμένους "συνταγματάρχες" του αναχρονισμού.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΜΕΣΗ ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ
Πολλαπλά έκθετη η κυβέρνηση

Κόντρα στην κυβερνητική επίθεση στα τρακτέρ, τους αγρότες και τους δημοσιογράφους, ορθώθηκε ευθύς αμέσως ένα τεράστιο κύμα λαϊκής κατακραυγής

Δεν άντεξε στον πειρασμό η κυβέρνηση και χτες το πρωί έκανε το "απονενοημένο διάβημα": Διέταξε τις ειδικές δυνάμεις καταστολής να επιτεθούν εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών της Θεσσαλίας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε παραβιαστεί το όριο "ανοχής", που η ίδια έθεσε, αφού η Εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης παρέμεινε ανοιχτή και η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά.

Οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε μια βάναυση, τρομοκρατική επίθεση: Συνέλαβαν αδιακρίτως αγρότες και νεολαίους που βρέθηκαν εκεί για συμπαράσταση, ξεφούσκωσαν τα λάστιχα και προκάλεσαν ζημιές στα τρακτέρ που είχαν παραταχθεί στο πλάι κατά μήκος της Εθνικής οδού, αλλά και σε πιο μακρινά σημεία, στις Μικροθήβες, κακοποίησαν ακόμα και δημοσιογράφους, δημιουργώντας ένα κλίμα που θύμιζε την εποχή της χούντας. Αμεση ήταν η αντίδραση των αγροτών της Θεσσαλίας. Στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου σήμανε συναγερμός. Χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν στους δρόμους και άλλα τρακτέρ ξεκίνησαν για να προστεθούν σ' εκείνα που βρίσκονταν στην Εθνική οδό και σε άλλους κόμβους. Στον αγώνα βγαίνουν και αγρότες από τη Μακεδονία και άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας ένα ατσάλινο αγροτικό μέτωπο κατά της κυβερνητικής τρομοκρατικής επίθεσης.

Ταυτόχρονα ένα τεράστιο κύμα έντονης λαϊκής διαμαρτυρίας ξέσπασε σ' ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλες συγκεντρώσεις συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στον Αλμυρό, στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στο παλλαϊκό μέτωπο διαμαρτυρίας εναντίον του κυβερνητικού αυταρχισμού συμμετέχουν, με τον τρόπο τους, ακόμα και αστυνομικοί, όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις της Ενωσης Αστυνομικών Μαγνησίας και η μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του ωραρίου εργασίας, που υπέβαλε η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας.

Η χτεσινή κλιμάκωση της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των αγροτών, δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πανικόβλητη και επικίνδυνη κυβέρνηση, με ολοκληρωτική αντιδημοκρατική λογική και συμπεριφορά, που θεωρεί το λαό εχθρό της.

Μια κυβέρνηση που δεν είναι ικανή να αντιληφθεί πως τα προβλήματα των αγροτών και των άλλων εργαζομένων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της, δε λύνονται με τα ΜΑΤ και τη δικαστική τρομοκρατία.

Μια κυβέρνηση που μέρα με τη μέρα χάνει το όποιο λαϊκό έρεισμα έχει και έκθετη απέναντι στο λαό προσπαθεί απεγνωσμένα να διασωθεί, καταφεύγοντας συνεχώς σε πιο αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους διακυβέρνησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ευρηματική" η αστυνομική αθλιότητα!

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η πρόκληση και η αποθέωση της πολιτικής της κατάλυσης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων έλαμψαν χτες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η κυβέρνηση - διά στόματος Ρέππα - χαρακτήρισε "ευρηματική" (!) την αθλιότητα που διέπραξαν χτες οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των τρακτέρ των αγροτών στη Θεσσαλία. Παράλληλα, σε ένα ρεσιτάλ φραστικής "νομιμοποίησης" της αυθαιρεσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε να δικαιολογήσει την καταστρατήγηση βασικών συνταγματικών ελευθεριών, στο όνομα της "διατήρησης του μείζονος αγαθού"!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου - εν μέσω "συστάσεων" κατά δημοσιογράφων, που κατά τη γνώμη του δε δικαιούνται να αναφέρονται στο Σύνταγμα, επειδή δεν καταγγέλλουν τις "παρανομίες" των αγροτών (!) - υποστήριξε ότι η Αστυνομία επιδόθηκε σε "ευρηματική" πράξη και πρότεινε "τέτοιου είδους κινήσεις και πρωτοβουλίες, όταν επιτυγχάνουν να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν το μείζον αγαθό, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχουν και την έγκριση ή τη συναίνεση ή την αποδοχή των άλλων πολιτών. Να υπάρχει ένα κλίμα δηλαδή, τέτοιο το οποίο κατανοεί και αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι ξένες, δεν είναι έξω από αυτό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλαίσιο μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέγιστο αγαθό"!! Ταυτόχρονα, όταν ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε αν τελικά η κυβέρνηση εισάγει ως μέθοδο αντιμετώπισης των λαϊκών στρωμάτων το "δίκαιο" της παρανομίας, περιορίστηκε να πει ότι "όποιος παρανομεί, αντιμετωπίζεται από τα αρμόδια όργανα...", για να συμπεράνει ότι η επίθεση της Αστυνομίας "δεν είναι μέτρο καταστολής"! Δεν ξέχασε, δε, να πει ότι "η κυβέρνηση πιστεύει ότι ασκεί σωστά το ρόλο της"!

Σε ό,τι αφορά τους προπηλακισμούς των δημοσιογράφων στη Θεσσαλία από τα ΜΑΤ, ο υπουργός Τύπου δε δίστασε να αναφέρει τα εξής: "Δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω σε αυτό. Αυτό το οποίο όμως θέλω να πω είναι ότι, όταν οι Αρχές, εν προκειμένω η Αστυνομία για να ασκήσει το έργο της με αποτελεσματικό τρόπο επιβάλλεται να λάβει, για λόγους πρόνοιας, κάποια μέτρα, πρέπει να τα λάβει"! Σε σχετικές ερωτήσεις για το αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την αστυνομική ενέργεια θέλησε να τον εμφανίσει αμέτοχο, λέγοντας ότι "ο πρωθυπουργός δεν είναι γνώστης λεπτομερειών...", ενώ δε διευκρίνισε αν η αστυνομική επίθεση έγινε με εντολή του εισαγγελέα. Περιορίστηκε να αναφέρει πως "όλα έγιναν παρουσία εισαγγελέων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ερωτήσεις που δέχτηκε ο υπουργός σχετικά με την κυβερνητική καταφυγή σε χουντικά διατάγματα για την καταστολή των αγροτών, θεώρησε σκόπιμο να πει, μεταξύ άλλων, ότι ο Α. Παπανδρέου είχε παραπεμφθεί το '89 με χουντικό νόμο...

  • Στις "απεριόριστες δυνατότητες αυτοπροστασίας της δημοκρατίας" (!) απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Παπαδόπουλος,την πρωτοφανή επιχείρηση αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγροτών κατά παράβαση των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. "Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν όρια", είπε ο υπουργός, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει την πέρα κάθε ορίων παρεκτροπή της κυβέρνησης που έφτασε στο σημείο να απαγορεύει τις κινητοποιήσεις, επικαλούμενη ακόμα και βασιλικά διατάγματα της χούντας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ