ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κίνδυνος για καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο

Μία νεκρή στη Σύμη. Τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών βρίσκεται και πάλι ο εργαζόμενος λαός στον Εβρο, εξαιτίας της αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται από τη Βουλγαρία, μέσω των ποταμών και κυρίως εξαιτίας της διαχρονικής άρνησης των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τα αναγκαία μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η στάθμη των νερών στον ποταμό Εβρο βρίσκεται στα 5,8 μέτρα, πάνω από τα όρια συναγερμού. Στο Ορμένιο από το βράδυ της Δευτέρας έχουν πλημμυρίσει περίπου 20 κατοικίες, ενώ σε ετοιμότητα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονται οι κάτοικοι των παρέβριων περιοχών, καθώς η Περιφέρεια έχει αποφασίσει την εκκένωση των οικισμών σε περίπτωση που η στάθμη των νερών αυξηθεί επικίνδυνα. Η περιφερειακή ενότητα Εβρου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι προληπτικά εκκενώθηκαν τα χωριά Βύσσα, Ορμένιο και Δίκαια, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχωρά στην εκκένωση και άλλων οικισμών. Αναμένεται ροή υδάτων 1.800 κυβικών νερού ανά δευτερόλεπτο ενώ το περασμένο Φλεβάρη είχαν πλημμυρίσει χωριά με 1.100 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο.

Την ίδια ώρα, οχτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο αγνοούνται στη Βουλγαρία, στα σύνορα με την Ελλάδα, μετά την κατάρρευση τεχνητού φράγματος προχτές, λόγω υπερχείλισης παραποτάμου του Εβρου.

Ανακοίνωση Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ

Αμεση είναι η ανάγκη για αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες στον Πύργο

Eurokinissi

Αμεση είναι η ανάγκη για αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες στον Πύργο
«Συνυπεύθυνες στο επαναλαμβανόμενο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που απλά παρακολουθούν κάθε χρόνο να πνίγονται στα νερά του Εβρου οι περιουσίες αγροτών - κτηνοτρόφων, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, και αρνούνται να πάρουν μέτρα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ.

«Δεν φταίνε τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τώρα η "συγκυβέρνηση" του μαύρου μετώπου. Πολιτική μείωσης των Δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Ποτέ δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ για να καθαριστεί η κοίτη του Εβρου, του Αρδα, του Ερυθροπόταμου κλπ. Αλλωστε, και από την ΕΕ, που επιδιώκει την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά , αποστραγγιστικά κλπ., κρίνονται μη επιλέξιμα», τονίζει. Επίσης, σημειώνει τις ευθύνες Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική.

Η Αχιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συγκρουστούν τώρα με τις πολιτικές που κάθε χρόνο πνίγει τις περιουσίες τους στα λασπόνερα του Εβρου, του Αρδα, του Ερυθροπόταμου. Να εγκαταλείψουν τώρα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.

Να διεκδικήσουν:

Την άμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση όλων των ζημιών.

Τη δημιουργία Δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας, με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή. Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

Νεκρή γυναίκα στη Σύμη

Μία γυναίκα νεκρή και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και οδικά δίκτυα είναι ο απολογισμός των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν προχτές όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, 40χρονη Βρετανίδα, κάτοικος της Σύμης, παρασύρθηκε και πνίγηκε από χείμαρρο. Η 40χρονη προσπάθησε να σώσει το μοτοποδήλατό της από τα νερά του χείμαρρου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί η ίδια και να πνιγεί, ενώ κινδύνεψε και το μικρό αγοράκι που είχε μαζί της. Η σορός της άτυχης Βρετανίδας βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Κλειστή παρέμενε χτες λόγω κατολίσθησης η νέα εθνική οδός Αθήνας - Πάτρας στο 163ο χλμ., στο ύψος του Διακοφτού. Η κυκλοφορία διεξαγόταν από την παλιά εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Στον τόπο βρίσκονταν μηχανήματα της Περιφέρειας για να αντιμετωπίσουν τις κατολισθήσεις και βραχοπτώσεις και να παραδώσουν ξανά στην κυκλοφορία το δρόμο.

Επίσης, στην Αιγιάλεια πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα σε Αίγιο, Ακράτα, Διακοφτό, Καμάρες, Ελίκη και Αιγείρα. Στην περιοχή της Ακράτας οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν οκτώ άτομα, που είχαν αποκλεισθεί στα σπίτια τους μετά την υπερχείλιση του ποταμού Θολοπόταμος.

Στην περιοχή Καστελόκαμπος της Πάτρας υποχώρησε τοιχίο δίπλα από τον ποταμό Χάραδρο, αλλά δεν κινδύνεψαν σπίτια. Πυροσβέστες απεγκλώβισαν οικογένεια στο χωριό Στενό στην παλιά εθνικής οδό Τρίπολης - Αργους. Πολλά προβλήματα προκάλεσαν στη Λαμία και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πλημμύρισε η πεδιάδα της Λαμίας και σημειώθηκαν πολλές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Αιτία της καταστροφής ήταν η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στον Σπερχειό ποταμό και η διευθέτηση παραποτάμων και χειμάρων.

Εξάλλου, κλιμάκια της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ επισκέφτηκαν τα μέρη του νομού που επλήγησαν από την προχτεσινή καταιγίδα. Εκτός από την Τρίπολη επλήγησαν οι δήμοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Η ΝΕ Αρκαδίας τονίζει πως ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση «δεν έχει ούτε ο καιρός, ούτε το κακό το ριζικό μας, αλλά αυτοί που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχες ευθύνες έχουν και η Περιφέρεια και οι Δήμοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ».

Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Πύργου έδωσε χτες η Εισαγγελία Πύργου.

Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις έντονες χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Χαλκιδική. Ζημιές σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στο Δήμο Αριστοτέλη καταστράφηκε ένα τμήμα του λιμανιού στο Στρατώνι. Στο παραθαλάσσιο τμήμα του δήμου, οι δρόμοι έχουν κατακλυστεί με νερό και φερτά υλικά. Στα ορεινά μέρη του δήμου, δίνεται μάχη να μην κλείσουν οι δρόμοι από το χιόνι.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Πορεία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι Λαϊκές Επιτροπές Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου, καλώντας εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, τους νέους, σε μαζικό ξεσηκωμό, μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα που σχεδιάζουν με τα νέα μέτρα κυβέρνηση μαύρου μετώπου, ΕΕ, ΔΝΤ και τα αναχώματά τους.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Σιμιριώτη, κατευθύνθηκε στη λεωφόρο Ηρακλείου και κατέληξε στις γειτονιές της περιοχής.

«Να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις. Να φύγει τώρα η κυβέρνηση και η τρόικα. Να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο και καμία νέα συμφωνία», τόνισαν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους οι Λαϊκές Επιτροπές, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τιμωρήσουν τις κυβερνήσεις που στέλνουν στο μεσαίωνα την εργατική τάξη.

Προβλήματα στη Θεσσαλία

Τα νερά από τα χιόνια και τις βροχές που φτάνουν στον Πηνειό και τους παραποτάμους του έχουν ανεβάσει επικίνδυνα τη στάθμη τους και απειλούνται με πλημμύρες όχι μόνο εκτάσεις καλλιεργειών, αλλά ακόμα και χωριά, όπως το Ζάρκο, η Πηνειάδα, το Κεραμίδι, ο Κλοκοτός στο Νομό Τρικάλων. Από νερά πλημμύρισε ο οικισμός των ΡΟΜΑ στη Μαυρίκα Καρδίτσας και εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Στα ορεινά των τεσσάρων νομών το χιόνι έχει φτάσει σε μεγάλο ύψος και η χιονόπτωση συνεχίζεται, ενώ στο Νομό Τρικάλων 52 χωριά των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας είναι αποκλεισμένα. Στο τύμπανο των Αγράφων στην Καρδίτσα 4 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας - χειριστές εκχιονιστικών μηχανημάτων - εγκλωβίστηκαν και η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους κράτησε ώρες.

Από τις σφοδρές ανεμοθύελλες, ιδιαίτερα στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια, δρόμους, βάρκες, δένδρα, πινακίδες της τροχαίας, φωτεινούς σηματοδότες κ.ά. Στο χωριό Στεφανοβίκειο Μαγνησίας στέγη σπιτιού «έφυγε» και πήγε και «καρφώθηκε» σε διπλανό σπίτι!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ