ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγρια κόντρα Αρείου Πάγου - υπουργού Δικαιοσύνης

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο,ότι ανοίγει την "Κερκόπορτα" για να αλωθεί η δικαστική εξουσία από την εκτελεστική, με αφορμή τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να απευθύνει προς τους εισαγγελείς γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, η ηγεσία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων.

Η κριτική της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και της Ενωσης Εισαγγελέων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν πολύ σκληρή, με αποτέλεσμα ο Ε. Γιαννόπουλος να λειτουργήσει με τη γνωστή του τακτική, επιτιμώντας τους εισαγγελικούς λειτουργούς και λέγοντας ότι "δεν ξέρανε τι λέγανε", πως κανείς τους δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο και παρόλο που βγήκαν από το ίδιο Πανεπιστήμιο, "άλλοι διάβασαν όλα τα μαθήματα και άλλοι διάβασαν μόνο λίγα μαθήματα του Αστικού Δικαίου".

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της προχτεσινής ετήσιας συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων "ηλεκτρίστηκε" έντονα, όταν ανέβηκε στο βήμα το πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβαινε διαρκώς και τον διέκοπτε, με αποτέλεσμα ο ομιλητής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το βήμα, χωρίς να κατορθώσει να αναπτύξει τις θέσεις του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε και χτες στο ίδιο θέμα και σχολιάζοντας την ενέργεια του προέδρου του Αρείου Πάγου που κατέβηκε νωρίς - νωρίς από το βήμα, απάντησε ότι έπραξε έτσι γιατί "δεν είχε τι να πει"!

Το έναυσμα για τη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών ήταν η κριτική που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επιτρέπουν στον υπουργό να δίνει γενικές οδηγίες στους εισαγγελείς, καθώς και εκείνη που αφορά στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων.

Ειδικότερα, ο Π. Δημόπουλος επισήμανε ότι "η διαφορετική και αυστηρότερη ή επιεικέστερη αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών εγκληματιών μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνεται σε ένα κράτος δικαίου, με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι ειδική του υπουργού Δικαιοσύνης".

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "με την επιδιωκόμενη τροποποίηση ανοίγεται "Κερκόπορτα" από την οποία θα εισέλθει στις διασκέψεις των δικαστηρίων και στη συνείδηση των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών η εκτελεστική εξουσία, για να διαβρώσει το ανεπηρέαστο του σχηματισμού της δικαιοδοτικής κρίσεως των δικαστηρίων".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τους κατηγόρησε για απόψεις "αντιεπιστημονικές και ανακόλουθες" και δικαιολόγησε την επίμαχη διάταξη ότι "έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και κυρίως τις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος".

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Π. Δημόπουλο, σε έντονο ύφος, είπε: "Εσείς κύριε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ασκήσατε έναν φιλιππικό εδώ, θεωρώντας ότι είστε στον Αρειο Πάγο εισηγούμενος για μια υπόθεση και μαζέψατε όλα τα κατά χωρίς να πείτε κανένα υπέρ".

Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει, γεγονός που προμηνύει συνέχεια στη σύγκρουση μεταξύ Γιαννόπουλου και δικαστών - εισαγγελέων. Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης... αρέσκεται στις συγκρούσεις (αγρότες, δικηγόροι κλπ).

Την αντίθεσή του στην επίμαχη διάταξη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μακρής,ενώ στο ψήφισμα της Ενωσης Εισαγγελέων μεταξύ άλλων διακηρύσσεται η "θέληση και αποφασιστικότητα των εισαγγελέων της χώρας στην επιδίωξη για αναβάθμιση, πλήρη λειτουργική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια του εισαγγελικού θεσμού". Επίσης, εκφράζεται η αντίθεσή τους "στη θέσπιση διατάξεων που κατατείνουν στον περιορισμό της λειτουργικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των εισαγγελέων".

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Οι ετεροδημότες Αρκάδες Αττικής διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, 9 Δεκέμβρη και ώρα 7 μμ στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (Κοτοπούλη και Βερανζέρου) συγκέντρωση, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι φίλοι και σύντροφοι Αρκάδες, όπου θα γίνει:

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Προγραμματισμός της δράσης των ετεροδημοτών Αρκάδων στη νέα περίοδο.

  • Η ΝΕ Βοιωτίας,στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ διοργανώνει, την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη ώρα 7 μμ, στην αίθουσα του Δημαρχείου Θήβας εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κόλλια: "Η Βοιωτία στον Αγώνα".

Θα προλογίσει ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ,ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις από τους προσκαλεσμένους.

  • Η Επιτροπή Λευκαδιτών του ΚΚΕ καλεί τους Λευκαδίτες οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ να επικοινωνήσουν με τον σ. Θεόφιλο Λογοθέτη στα τηλέφωνα 92.37.001 - 92.36.279 για πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές στο Σύλλογο Λευκαδίων, που θα γίνουν την Κυριακή 13.12.98 στα γραφεία του συλλόγου (Γερανίου 41).
ΚΜΕ
Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο ΠΗΛΙΟ

To Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (KME) διοργανώνει 4ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή (24 - 27.12.98) στο Πήλιο με ξεναγήσεις στα γραφικά χωριά: Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Ζαγορά, Βυζίτσα, Μηλιές και Τσαγκαράδα.

Για τη συμμετοχή, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 8810.074, 8810.046. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής προσκαλεί τους φίλους της ειρήνης στη συναυλία που διοργανώνει στη "βίλα Στέλλα" (Σοφίας και Γαλήνης 1), την Τετάρτη 9 του Δεκέμβρη και ώρα 8 μμ.

Θα πάρουν μέρος το κιθαριστικό "Ντούο Βάλτσεβ" από τη Βουλγαρία και το "Ντούο Ηχοχρώματα" φλάουτο - κιθάρα. Θα προηγηθεί ομιλία μέλους της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια ανάλογων εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ και αφιερώνεται στην ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας των λαών και, ιδιαίτερα των βαλκανικών λαών.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης,ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα προστασία του περιβάλλοντος, προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: "Η Ολυμπιάδα του 2004 και οι επιδράσεις της στο περιβάλλον",την Πέμπτη 10 του Δεκέμβρη στις 6.30 μμ στην οδό 2ας Μάη 8, 3ος όροφος, στην κεντρική πλατεία (Παλιό Δημαρχείο).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Σαρηγιάννης και θα ακολουθήσει συζήτηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ