ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚ ΟΤΑ
Πολύτιμο στήριγμα για κυβέρνηση και κεφάλαιο

Εμπόδισε ξανά την εγγραφή των συμβασιούχων με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία

Το 39ο Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, έκανε πέρα για πέρα καθαρό ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚ είναι ένα από τα βασικά στηρίγματα της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτό δείχνει η μανία της να μην επιτρέψει - για άλλη μια φορά - να εγγράφονται οι συμβασιούχοι με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία (να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και να αναδεικνύονται και οι ίδιοι). Η ηγεσία της ΠΑΣΚ θέλει να κρατά τους εργαζόμενους διασπασμένους. Το επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ και επικεφαλής της ΠΑΣΚ, Θ. Μπαλασόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «και το καταστατικό να ανοίξει είναι ξεκάθαρο ποιους θα ευνοήσει. Την παράταξη της συνέπειας, της δυναμικής και της αγωνιστικότητας (σ.σ. εννοεί την ΠΑΣΚ), όχι εσάς». Η παραδοχή αυτή δείχνει ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚ παραβλέπει κάθε παραταξιακό όφελος που εκτιμά ότι ίσως θα έχει, ακριβώς γιατί υπηρετεί με «συνέπεια, δυναμικά και αγωνιστικά» κάτι πολύ πιο σημαντικό: Τη βασική πολιτική ανάγκη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να υπονομεύονται και αποδυναμώνονται οι αγώνες των εργαζομένων ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τους βάρβαρους σχεδιασμούς τους.

Αδήριτη ανάγκη η ενιαία δράση

Οι ψήφοι υπέρ της εγγραφής των συμβασιούχων (183) ήταν περισσότερες από τις ψήφους κατά (177) αλλά η πρόταση για την εγγραφή τους δεν πέρασε. Για να γίνει αυτό απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, τα 3/4 των ψήφων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία υπέρ της εγγραφής καταγράφτηκε σε μια περίοδο όπου η ΠΑΣΚ έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ακόμα, η πλειοψηφία υπέρ της εγγραφής είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η ίδια η πραγματικότητα. Σε αυτή την πραγματικότητα αντιστοιχεί το κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για ενιαία αγωνιστική δράση και η επιλογή των σωματείων σε Πετρούπολη, Ηλιούπολη και Γιάννενα να εγγράψουν τους συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτή την επιλογή τους τα απέκλεισε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός από το προηγούμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Χτες ακολούθησε το 40ό Ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπου οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να εγγράψουν όλους τους συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα.

Τέλος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο με ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν ότι η εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία είναι ζήτημα αρχής και ταξικής ενότητας. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστές ηγεσίες που διασπούν την ενότητα της εργατικής τάξης.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ «ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ»
Θέλει να επιβάλει τριήμερη απασχόληση

Απέσπασε με βρώμικο τρόπο την υπογραφή των εργαζομένων για να την αξιοποιήσει στα άθλια σχέδιά της

Με δόλιο και πρωτοφανή παραπλανητικό τρόπο η εργοδοσία του εστιατορίου «Μαϊστράλι» στη Βουλιαγμένη επιχειρεί να επιβάλει την 3ήμερη απασχόληση στους εργαζόμενους με αλλαγή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντίστοιχη μείωση των μισθών.

Συγκεκριμένα πριν δυο μέρες η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να παραβρεθούν σε συγκέντρωση - ενημέρωση του προσωπικού ζητώντας τους να υπογράψουν ένα λευκό χαρτί δήθεν ως παρουσιολόγιο και λέγοντας ότι αποτελεί καθαρά τυπική διαδικασία. Στη συνέχεια δήλωσε στους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν (υπόγραψαν 15 συνολικά) ότι η επιχείρηση έχει πρόβλημα, ότι το προσωπικό είναι υπεράριθμο και ότι πρέπει να επιβληθεί η μείωση των ημερών εργασίας (η ίδια την αναφέρει μερική απασχόληση) σύμφωνα με πρόγραμμα και συμβάσεις που θα κατατεθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Κάποιοι εργαζόμενοι άμεσα αντέδρασαν και δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα όμως ο εργοδότης κάτω από τις υπογραφές παρουσίας των εργαζομένων πρόσθεσε κείμενο στο οποίο αναφέρει ότι ύστερα από διαβούλευση με τους εργαζόμενους αυτοί συμφώνησαν με την πρόταση της διεύθυνσης!

Στην επίμονη απαίτηση εργαζόμενου να πάρει στα χέρια του το χαρτί της εργοδοσίας (καθότι ήταν ήδη ύποπτη η απαίτησή της για τις υπογραφές) διαπιστώθηκε το κείμενο που είχε προστεθεί. Επιτόπου μάλιστα κάτω από αυτό το κείμενο της εργοδοσίας, έξι εργαζόμενοι δήλωσαν γραπτώς με την υπογραφή τους, ότι δεν συμφωνούν με την πρότασή της. Αλλωστε ο όλος χειρισμός από πλευράς εργοδοσίας δεν άφησε περιθώριο στους εργαζόμενους να κατανοήσουν τι είχε συμβεί, με δεδομένο μάλιστα ότι την ίδια στιγμή ο εργοδότης έλεγε σε εργαζόμενους για να τους καθησυχάσει ότι «για σένα δεν ισχύει το 3ήμερο» και άλλα τέτοια.

Χτες, με πρωτοβουλία εργαζομένων στο εστιατόριο, ενεργών μελών του κλαδικού συνδικάτου και μετά από συνεννόηση με την διοίκηση του σωματείου, συνέταξαν επιστολή προς την Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης την οποία θα καταθέσουν σήμερα και ήδη υπογράφουν 12 εργαζόμενοι (αναμένεται η υπογραφή και όσων ακόμα δεν έχουν βρεθεί λόγω της δουλειάς, των βαρδιών) από τους περίπου 20 συνολικά στην οποία και αναφέρουν:

«οι παρακάτω υπογράφοντες σε καμία περίπτωση δεν αποδεχτήκαμε την μείωση ημερών εργασίας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο εργοδότης, επικαλούμενος τις υπογραφές όσων συμμετείχαν σε συγκέντρωση - ενημέρωση και τις υπογραφές παρουσίας σε αυτή, σαν συμφωνία μας στις δικές του αποφάσεις».

Χαρακτηριστικό δε των μεθοδεύσεων της εργοδοσίας είναι ότι ασκεί αφόρητες πιέσεις στους εργάτες που υπέγραψαν το παραπάνω κείμενο να αποσύρουν τις υπογραφές τους και όσους δεν υπέγραψαν να μην το κάνουν και προκειμένου να τους διασπάσει «τάζει» σε κάποιους ότι για αυτούς δεν θα ισχύουν τα τριήμερα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Σε ενιαίο μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους κάλεσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Στ. Λάμπρου, που βρέθηκε χτες στο πλευρό των απεργών

Στο πλευρό των εργαζομένων καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, που σήμερα βρίσκονται στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την καταβολή δεδουλευμένων τους, βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Στέλιος Λάμπρου.

Ο σύμβουλος του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του δήμου, στην Ιερά Οδό, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους. Κάτι που έκαναν εμπράκτως οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κατέθεσαν πρόταση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο Στέλιος Λάμπρου συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης του Σωματείου καθαριότητας με την επωνυμία «Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων» και μέλη του Σωματείου Οδηγών, στα οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση των συμβούλων του ΚΚΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενιαίο μέτωπο μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων υπηρεσιών και οργανισμών του δήμου. Επισήμανε, τέλος, τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής για το ζήτημα των συμβασιούχων, για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δεδουλευμένων, αλλά και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσαν το θεσμό των συμβασιούχων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Συγκεκριμένα, οφείλονται κυριακάτικα, υπερωρίες και νυχτερινά για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη, στους μόνιμους και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Οι ταξικές δυνάμεις, το «Εργατικό Δήμου Αθήνας», καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμιά απόλυση. Ακόμα απαιτούν να δοθούν άμεσα οι χιλιάδες μέρες ρεπό και άδειας που οφείλονται στους εργαζόμενους. Καταγγέλλουν ότι σημειώνονται πλήθος εργατικών «ατυχημάτων» και απαιτούν τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο.

ΠΑΜΕ
Κανείς να μην πληρώνει για την Υγεία

Να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις του κλάδου με στόχο να δυναμώσει η πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή και την αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε κλιμάκωση των αγώνων για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Επίσης, προτάσσουν ως αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τέλος, διεκδικούν καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία, οι εισφορές για τον κλάδο Υγείας και τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία.

Την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών εξυπηρετεί και η πρωτοπόρα δράση που επιδιώκουν να αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις με στόχο ο ίδιος ο λαός να οργανωθεί και να κάνει δική του υπόθεση την πάλη για υπηρεσίες και δομές Υγείας που θα προστατεύουν τα δικά του συμφέροντα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζονται και οι παρεμβάσεις σε πόλεις και χωριά, όπως αυτή που οργανώνουν σήμερα το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η «Λαϊκή Σπείρωση» στις 10:30 π.μ. μπροστά στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας. Αντίστοιχη παρέμβαση είχε γίνει και πριν βροντοφωνάζοντας: «ΟΧΙ στους νέους τοπικούς φόρους, ΟΧΙ στο χαράτσι των τριών ευρώ στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. ΟΧΙ στις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η Υγεία είναι αγαθό όχι εμπόρευμα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org