ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
«Μάθε παιδί μου γράμματα»...

αλλά, ποια «γράμματα»;

Του Αντρέα ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Αντρέα ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εξω: Η μία μετά την άλλη οι στατιστικές μαρτυρούν ένα: Σε όλες μα όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες η φτώχεια γδέρνει. Χτες ήταν η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει ότι 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στη φτώχεια. Και είναι πραγματική! Δεν πάει στο γιατρό γιατί δεν έχει να πληρώσει. Δεν έχει θέρμανση γιατί δεν έχει να πληρώσει. Και μιλάμε για τη Γερμανία! Αυτό σημαίνει «ατμομηχανή της Ευρώπης». Οποιος αντέξει...

Μέσα: Μια παρεξήγηση ήτανε, μπερδέψανε τις ημερομηνίες. Κι αδερφωμένοι θα το ψηφίσουν το αργότερο μέχρι τις 10 Γενάρη. Που σημαίνει ότι έχουνε και την πίτα γιομάτη και το σκύλο χορτάτο. Επικαλούνται μάλιστα την ψήφο του 90% του ελληνικού λαού. Κοψοχέρηδες δεν αναγνωρίζονται. Εκτός κι αν ανοίξει πράγματι η συζήτηση επί της ουσίας, που σημαίνει για μια άλλη εξουσία, αυτήν που θα εκπορεύεται από τα ίδια τα λαϊκά στρώματα κι αυτή δεν μπορεί να είναι εξουσία των κομμάτων που υπάρχουν από και για το κεφάλαιο.

Κάθε εξέλιξη πλέον φέρνει στο προσκήνιο ένα: Οχι μόνο ότι δεν πάει άλλο, αλλά και ότι υπάρχουν θύματα όλο και περισσότερα, όσο οι κάτω εκχωρούν το δικαίωμά τους να είναι δική τους και η παραγωγική βάση και η εξουσία πάνω σ' αυτήν. Εκεί είναι το ζουμί και το γνωρίζουν καλά οι από πάνω. Γι' αυτό και φροντίζουν έγκαιρα τις εφεδρείες τους. 'Η, τουλάχιστον τα αναγκαία αναχώματα (χτες, μετά τον Κύρκο, είδε το φως το αληθινό και ο Αλαβάνος. Σύμφωνα με την «Αυγή» δήλωσε: «Δυστυχώς βρεθήκαμε μέσα στη σύγκρουση τη μεταπολεμική ως Ελλάδα και με κανέναν τρόπο δεν ευλογώ το δρόμο τον οποίο πήραμε. Ακούω όμως τις κριτικές παρατηρήσεις, αυτό που λέει ο Κύρκος "ευτυχώς ηττηθήκαμε" (...) είναι μια καμπάνα με τον προσωπικό τρόπο του Λ. Κύρκου, η οποία είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για μας»).

Μέρες «Δεκέμβρη», τρόμο που κουβαλάνε ακόμα οι αστοί...

Ασχετα:

1. Η άποψη ότι η αμερική έχει χρεωθεί από το θεό την υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν είναι για γέλια, συνιστά ήδη παγκόσμιο δόγμα.

2. Αν ακούσετε ξάφνου το παιδί να λέει: «Μπαμπά, εσείς οι αρχαίοι», μην ανησυχήσετε, το παιδί απλά διδάχθηκε διαθεματικά. Διαβάστε την επιστολή Αλαχιώτη και θα καταλάβετε. Κι αν δεν καταλάβετε δεν πειράζει, το σίγουρο είναι πως το παιδί κατάλαβε ότι πρέπει να 'ναι καλός πελάτης στις τράπεζες (μια πιστωτική λύνει όλα τα προβλήματα) και προπαντός να μην αντιστέκεται σαν κάτι Κολοκοτρώνηδες, που πολέμαγαν τους Γερμανούς και έσκασε στα χέρια τους μια ατομική βόμβα την ώρα που έφτιαχναν πυρηνικό εργοστάσιο.


ΤΑ ΕΡΜΑ ΤΑ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΑ

Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΞΕΓΡΑΦΕΙ: «ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΒ΄, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006, ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωάννης Τραγάκης): Επομένως, στην επόμενη συνεδρίασή μας την επόμενη Τετάρτη θα επεξεργαστούμε τα άρθρα 3, 13, 33 και 59. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Θεωρούμε πως τα πράγματα θα βρίσκονταν σε καλύτερη τάξη κι ευρυθμία αν ακολουθείτο ακριβώς η αριθμητική σειρά, δηλαδή 3, 13, 16, 24, 56, 57. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το 16 πρέπει να ακολουθήσει και να μην μπει στη σειρά του όπως πρέπει. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ (βουλευτής ΚΚΕ): Κύριε Πρόεδρε, ανοίγει το ΠΑΣΟΚ θέμα για το 24 να αλλάξει πάλι σειρά; Ακουσα τώρα ότι θα πάει νωρίτερα το άρθρο 16. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πάει με τη σειρά του» (από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΗΤΑΝΕ: «Καταπώς φαίνεται, έγινε παρεξήγηση, η οποία χθες διαλύθηκε. Ευτυχώς λοιπόν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θα είναι μποναμάς χριστουγεννιάτικος (...) επί της ουσίας όμως ουδεμία σύγχυση και κανένας μύλος. Απέχουν οι τελικές συζητήσεις μεταξύ τους 30-40 μέρες το πολύ. Το βέβαιο είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας - κατά πάσα βεβαιότητα οι ηγεσίες τους - τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: «Το 13% του γερμανικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλείται από αυτήν. Περίπου 10,6 εκατομμύρια Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν με λιγότερο από το 60% του μέσου γερμανικού μισθού (...) ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική έρευνα είναι ότι περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας δεν είναι σε θέση να πάνε κάπου διακοπές για μια εβδομάδα, είναι αναγκασμένοι να κάνουν οικονομία στη θέρμανση και αποφεύγουν τις επισκέψεις στο γιατρό γιατί δεν είναι σε θέση να πληρώσουν» (τα στοιχεία στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΡΑΤΑ ΑΡΧΕΙΟ... «"Ναι στην ευελιξία και στην κινητικότητα αλλά με εθνικές κοινωνικές συμφωνίες" είπε ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, τέως πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ» (η δήλωση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αθλια ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο «μποναμάς» ήτανε... παρεξήγηση!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η «διαρροή» είχε στόχο τη συναίνεση

Η ΑΥΓΗ: Αναστατωμένο το ΠΑΣΟΚ αναζητεί ελιγμούς για το άρθρο 16

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΣΚΕΥΩΡΙΑ με σφραγίδα Ρουσόπουλου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΑΦΘΟΡΑ και διαπλοκή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «καθαρά χέρια» στην αγορά

ΤΑ ΝΕΑ: Εισβολή Εφορίας σε 50.000 επαγγελματίες

Η ΧΩΡΑ: Ενισχύονται με 59 εκατ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τα ναρκωτικά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ στενή αμυντική συνεργασία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΒΗΝΕΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε ξένους μετοχές 70 δισ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η διαθεματική δομή της στρουχτούρας

«Δεν πρόκειται για χύμα καταστάσεις, τα μαθήματα διατηρούν την αυτονομία τους και με τη συνδυαστική και βιωματική προσέγγιση η γνώση κατακτάται σε βάθος. Αναμφίβολα απαιτείται συστηματοποιημένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (...) το ανοικτό και δημιουργικό σχολείο της διαθεματικότητας καλλιεργεί την κριτική και συνδυαστική σκέψη, όταν αξιοποιεί την αξιόλογη για τα σχολεία γνώση, όταν στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή με αξίες και στάσεις για να εντάσσεται αρμονικά στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης μαθαίνοντας πώς να μαθαίνει, όταν αναπτύσσει νέες κοινωνικές και τεχνολογικές δεξιότητες» (ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σ. Ν. Αλαχιώτης / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Οι σταυροφόροι της δημοκρατίας

«Η Αμερική, διαχρονικό στήριγμα της δημοκρατίας (...)"τα κίνητρα της Αμερικής είναι κίνητρα όλης της ανθρωπότητας" έλεγε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Αυτή είναι και η παραδοσιακή προσέγγιση: Η πίστη, δηλαδή, ότι η αμερικανική ισχύς και επιρροή μπορεί και πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το στοιχείο που καθιστά τις ΗΠΑ το "απαραίτητο έθνος" κατά τον Μπιλ Κλίντον ή όπως το έθετε ο Ντιν Ατσεσον πριν από έξι δεκαετίες, την "ατμομηχανή στην κεφαλή της ανθρωπότητας". Οι Αμερικανοί διέθεταν πάντοτε αυτή τη μοναδική τάση παγκόσμιας παρέμβασης, μια ιδεολογική νομιμοποίηση που τους ωθεί στο να αναμειγνύονται σε υποθέσεις των άλλων, να επιζητούν αλλαγή, να επιμένουν στην επιβολή των "οικουμενικών αρχών" όπως τις καταλαβαίνουν οι ίδιοι» (το άρθρο σε FT / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

και τα μόνιμα «κορόιδα»

«Ενώ πριν από τρία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά όφειλαν 26,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια, το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος Οκτωβρίου του 2006 ήταν 49,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα από τα 12,4 δισ. ευρώ που όφειλαν οι Ελληνες σε καταναλωτικά δάνεια στο τέλος του 2003, το αντίστοιχο ποσό εκτινάχθηκε στα 22,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο φέτος» (τα στοιχεία στα «ΝΕΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ