ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απειλές για πειθαρχικές διώξεις επειδή ... νόσησαν!

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αντί να πάρουν μέτρα ενίσχυσης και προστασίας του προσωπικού

Από παλιότερη κινητοποίηση στον «Αγιο Σάββα»
Από παλιότερη κινητοποίηση στον «Αγιο Σάββα»
Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υγειονομικών που νόσησαν από κορονοϊό, απαιτούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο της 1ης ΥΠΕ, αν και διαπιστώνεται «αυξητική τάση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid μεταξύ των εργαζομένων» (υπολογίζεται ότι το 7ήμερο 17 - 24/11 τουλάχιστον 223 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ βρέθηκαν θετικοί), αντί για επείγουσα ενίσχυση με προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας και άμεσο εργαστηριακό έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς και να ληφθούν μέτρα απομόνωσης, η 1η ΥΠΕ καλεί σε επιβολή «πειθαρχικών ποινών», μετακυλίοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους!

Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 1ης ΥΠΕ απαντούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η ΕΔΕ που έχει ξεκινήσει σε βάρος τριών εργαζομένων, επειδή ...νόσησαν με κορονοϊό. Μετά την άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου να αποσύρει την ΕΔΕ, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή (στο πλαίσιο στάσης εργασίας) και χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ.

Από τη μεριά της, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ αρχικά ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «παρεξήγηση». Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε, λέγοντας ότι θα αποσταλεί «διευκρινιστικό έγγραφο» στη διοίκηση του νοσοκομείου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο των διώξεων, λέγοντας πως «ΕΔΕ δεν θα γίνεται αν δεν υπάρχει λόγος».

Χτες στον «Αγ. Σάββα» εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε εργαζόμενους, αυτήν τη φορά στα μαγειρεία, στη σίτιση, στο γαστρεντερολογικό τμήμα και σε μία από τις παθολογικές κλινικές.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όταν ζήτησαν να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό, η απάντηση της διοίκησης ήταν αρνητική επειδή «τεστ έγιναν την προηγούμενη βδομάδα» (!), αρνήθηκε να ενημερώσει για τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ τα θετικά κρούσματα μπήκαν σε καραντίνα κάτω από την πίεση της κινητοποίησης.

Το Γαστρεντερολογικό και η Παθολογική - σύμφωνα με πληροφορίες - έκλεισαν, ενώ η διοίκηση προσανατολίζεται στην ανάθεση σε εργολάβους «για μερικές μέρες» των μαγειρείων και της σίτισης, αγνοώντας το αίτημα να προσληφθούν στις συγκεκριμένες θέσεις όλοι οι υποψήφιοι που έχουν κάνει αιτήσεις στην 1η ΥΠΕ.

«Αντί να απολογούνται αυτοί που εξακολουθούν να μην εξασφαλίζουν ούτε τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας, φτάνουν στο σημείο να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους συναδέλφους εκτεθούν ή νοσήσουν από την Covid-19. Aντί να απολογείται ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται ακόμα και την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων (π.χ. συστηματικός προληπτικός έλεγχος σε ασθενείς και εργαζόμενους), για να σταματήσει η μετατροπή των νοσοκομείων σε εστίες εξάπλωσης της επιδημίας, πληθαίνουν οι συκοφαντικές επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και φιλοκυβερνητικών εκπροσώπων ΜΜΕ, καθώς και οι απειλές σε βάρος συναδέλφων, γιατί αποκαλύπτουμε την αλήθεια και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Αγίου Σάββα».

Την ΕΔΕ στο νοσοκομείο καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις τους η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Είχαν προηγηθεί έγγραφο της διοίκησης του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας για «κυρώσεις» σε βάρος εργαζομένων «που είχαν επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου», καθώς και οι δηλώσεις του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με τις οποίες εγκαλούσε υγειονομικούς που είχαν διαγνωστεί θετικοί στο SARS-CoV-2 «για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν τα λειψά κρεβάτια ΜΕΘ

Για συνθήκες υποθεραπείας των ασθενών κάνουν λόγο οι υγειονομικοί

Με γεμάτες τις ΜΕΘ και σταθερά μεγάλο αριθμό εισαγωγών καθημερινά, συνεχίζεται η μάχη υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» χτες το πρωί ξεκίνησε την εφημερία του με 3 κενές κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το μεσημέρι είχαν καλυφθεί, αφού δεκάδες ασθενείς νοσούν βαριά και ενώ χρειάζεται να εισαχθούν στις Μονάδες παραμένουν σε αναμονή στους θαλάμους νοσηλείας.

Το «Ιπποκράτειο» βγήκε από την εφημερία με περίπου 50 εισαγωγές και μόλις 1 κενή κλίνη ΜΕΘ για την κάλυψη των δικών του αναγκών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι εισαγωγές που γίνονται αφορούν βαριά περιστατικά. Αισιόδοξο είναι το γεγονός πως τα 5 παιδιά που νοσούν με κορονοϊό νοσηλεύονταν σε καλή κατάσταση.

Και στα νοσοκομεία των άλλων νομών η κατάσταση παραμένει ασφυκτική. Στο Νοσοκομείο των Σερρών χτες και πάλι ο αριθμός των εισαγωγών εκτινάχθηκε στις 120. Μεταφέρθηκαν για νοσηλεία και ασθενείς από Κιλκίς, Δράμα και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Γιατροί και νοσηλευτές καθημερινά δίνουν μια μάχη εκτός ορίων αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε 18 ασθενείς αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές ενώ για το σύνολο των ασθενών στη βάρδια απασχολούνται συνολικά 6 γιατροί, από τους οποίους οι 3 σχετικών με τη νόσο ειδικοτήτων. Αντίστοιχα για τη λειτουργία των 17 κλινών ΜΕΘ απασχολούνται 36 νοσηλευτές σε όλες τις βάρδιες, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 68.

Αυτές οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και κυρίως ειδικευμένου προσωπικού, που παρουσιάζονται ανάλογες στα περισσότερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, είναι που καθιστούν επικίνδυνες τις συνθήκες νοσηλείας και ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί καθημερινά μιλούν για συνθήκες υποθεραπείας των ασθενών.

Τραγικός θάνατος υγειονομικού στη Νάουσα

Με αφορμή το θάνατο της 37χρονης επικουρικής εργαζόμενης του Νοσοκομείου της Νάουσας, από επιπλοκές του κορονοϊού, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει όλους όσοι άφησαν νοσοκομεία και εργαζόμενους χωρίς όπλα να δίνουν μια άνιση μάχη, χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Η 37χρονη βοηθός ακτινολόγου καταγόταν από την Εδεσσα και εργαζόταν ως επικουρική, στη μονάδα Υγείας της Νάουσας, από το Μάρτη. Εκεί μεταφέρθηκε για νοσηλεία στις 27 Νοέμβρη. Προχτές επιδεινώθηκε η υγεία της, διασωληνώθηκε και αναζητήθηκε ΜΕΘ καθώς το Νοσοκομείο της Νάουσας δεν διαθέτει. Τελικά βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά δεν πρόλαβε να διακομισθεί.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, από την έναρξη της πανδημίας, με κάθε δυνατό τρόπο, τόνιζε τις τεράστιες ελλείψεις στις τοπικές μονάδες Υγείας, ζήτησε την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό τους, τη δημιουργία ΜΕΘ - ΜΑΦ, πνευμονολόγους και εντατικολόγους.

Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, δεν είχε χρόνο, δεν το φανταζόταν κλπ (...) Η οργή, ο φόβος, η ανασφάλεια φουντώνουν! Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο! Είναι επικίνδυνοι, παίζουν με τις ζωές μας!».

Καλεί φορείς και σωματεία να παλέψουν με κάθε δυνατό τρόπο ενάντια στις τραγικές ελλείψεις. Να διεκδικήσουν να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις στο νοσοκομείο, να έρθουν τώρα πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι κ.λπ. Να δημιουργηθεί τώρα ΜΕΘ - ΜΑΦ με όλο το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό. Να στελεχωθούν το ΙΚΑ και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά. Μαζικούς ελέγχους με δωρεάν τεστ, ελέγχους στους χώρους δουλειάς, κ.λπ.

Κρούσματα σε δομή Ψυχικής Υγείας

Στην Κοζάνη, δέκα τρόφιμοι και δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, στην ιδιωτική κλινική Ψυχικής Υγείας «ΣΠΙΝΑΡΗ». Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, πέντε τρόφιμοι έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της περιοχής ενώ οι υπόλοιποι, όλοι τους ασυμπτωματικοί, νοσηλεύονται εντός της κλινικής.

Σήμα κινδύνου από γηροκομείο της Λαμίας

Ο εντοπισμός 18 συνολικά κρουσμάτων, 14 φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και 4 εργαζομένων σε ιδιωτικό γηροκομείο της Λαμίας ήρθε να αναδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στις δομές Υγείας και Πρόνοιας στην περιοχή.

Αρχικά, στο τέλος προηγούμενης βδομάδας εντοπίστηκε θετική στον κορονοϊό 50χρονη εργαζόμενη του γηροκομείου. Στον έλεγχο που ακολούθησε σε ηλικιωμένους και προσωπικό, σε σύνολο 50 δειγμάτων βρέθηκαν 18 θετικά. Εχουν γίνει επαναληπτικά τεστ και υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων.

Μέχρι χτες το απόγευμα, μόνο οι έξι από τους 14 συνολικά ηλικιωμένους είχαν μεταφερθεί σε κλινική COVID-19 του Νοσοκομείου Λαμίας, η οποία είναι στα όριά της και νοσηλεύει πάνω από 50 ασθενείς. Τις τελευταίες δύο βδομάδες μάλιστα, στην κλινική έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια, απογειώνοντας την εντατικοποίηση και τους κινδύνους για τους υγειονομικούς.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Τα 5 κρεβάτια που προστέθηκαν μετά από μήνες και «εγκαινιάστηκαν» παρουσία του υφυπουργού Υγείας, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στις 11, γέμισαν από την επόμενη σχεδόν μέρα με ασθενείς τόσο από την περιοχή όσο και από τους γειτονικούς νομούς.

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις, ενώ έχει σχεδόν «παγώσει» η λειτουργία του υπόλοιπου νοσοκομείου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πνευμονολογικής κλινικής, που λειτουργεί ουσιαστικά με μόνο 4 ενεργούς γιατρούς, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ασθενείς με κορονοϊό, την Πνευμονολογική κλινική και τα ΤΕΠ.

Το Νοσοκομείο Λαμίας δέχεται ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ από ένα μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τη Θεσσαλία, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν μόλις 17 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 σε Λαμία και Χαλκίδα και άλλες οκτώ κλίνες για τα υπόλοιπα περιστατικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ