ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απλώνεται η «φωτιά» των απόκληρων

Η οικονομική ανέχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός οδηγεί στην οργισμένη τυφλή βία τους νεαρούς (μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς) σε πολλές πόλεις και η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνει σκληρότερα μέτρα και ...νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Στις φλόγες και άλλες πόλεις εκτός από το Παρίσι

Associated Press

Στις φλόγες και άλλες πόλεις εκτός από το Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.-

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν, πλέον, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς κατοίκους των υποβαθμισμένων προαστίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Εντεκα μέρες μετά την αφορμή που πυροδότησε το ξέσπασμα της οργής των νεαρών, για το χρόνιο κοινωνικό αποκλεισμό τους και τις άθλιες οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζουν, τα επεισόδια κλιμακώνονται. Πυρπολήσεις αυτοκινήτων σημειώθηκαν σε υποβαθμισμένα προάστια, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο, αλλά οι εκεί αρχές απέφυγαν να συνδέσουν αυτά τα περιστατικά με τα γεγονότα στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε χτεσινοβραδινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ανακοίνωσε ότι στις «επίμαχες περιοχές» αναπτύσσονται συνολικά 9.500 άνδρες της αστυνομίας, των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων και της χωροφυλακής. Επανέλαβε ότι γνώμονας είναι «η επαναφορά με αποφασιστικότητα της τάξης», ενώ προανήγγειλε ότι, σήμερα, μετά το πέρας μίας ακόμη συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θα ανακοινωθούν και «επιπλέον κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα ενσωμάτωσης».

Τόνισε ότι όλες οι τοπικές αρχές, δήμοι και κοινότητες, έχουν τη δικαιοδοσία να επιβάλουν, αν το κρίνουν απαραίτητο, απαγόρευση κυκλοφορίας ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο ασφαλείας επιλέξουν, ζητώντας τη σχετική αρωγή της κεντρικής διοίκησης. Απέκλεισε, πάντως, προς το παρόν, το ενδεχόμενο εμπλοκής του στρατού στην υπόθεση, μία προοπτική που ακουγόταν ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ώρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, είχε συγκληθεί, πρώτη φορά εκτάκτως, από τον Γάλλο Πρόεδρο, την Κυριακή.

Πεδίο μάχης

Μετά το Παρίσι, η «φωτιά» των επεισοδίων στα υποβαθμισμένα εργατικά προάστια άρχισε να καίει και στη Ναντ, στο Ορλί, στη Ρεν, στην Τουλούζη, στο Μπορντό, στη Λιλ, στη Λιόν, στο Σεντ Ετιέν, αλλά και τη Μασσαλία. Συνολικά, επεισόδια ποικίλης εμβέλειας σημειώθηκαν σε λίγο λιγότερες από 300 πόλεις. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή και της Κυριακής προς Δευτέρα ήταν τα χειρότερα από την έναρξη του ξεσπάσματος οργής, πριν από 11 μέρες, με αφορμή το θάνατο 2 εφήβων στο προάστιο Κλισί σου Μπουά, του Παρισιού, ενώ, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, καταδιώκονταν από την αστυνομία. Οσο για τα εργατικά γκετοποιημένα προάστια του Παρισιού, θυμίζουν πλέον πεδίο μάχης, σχεδόν στο σύνολό τους.

Τα ολοένα και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι γαλλικές αρχές έχουν αποδώσει τα ακριβώς αντίθετα από τα αναμενόμενα. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο και εντός των προαστίων, ενώ πάνω από τα γκέτο του Παρισιού περιπολούν ακόμη και ελικόπτερα. Συνολικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο πυρπολήθηκαν περισσότερα από 3.000 οχήματα, δεκάδες δημόσια κτίρια και λεωφορεία, ενώ έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις. Συνολικά, τραυματίστηκαν 34 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά από αληθινά πυρά. Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε στα τραύματά του ένας 61χρονος Γάλλος, που φέρεται να είχε τραυματιστεί, την Παρασκευή, από νεαρούς στο προάστιο Στενς, του Παρισιού.

Μάλιστα, τα ξημερώματα της Κυριακής, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και σε συνοικίες στις παρυφές του Παρισιού. Στο Γκρινί δεκάδες εξοργισμένοι νεαροί συγκρούστηκαν με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, και, εκτός από μολότοφ και καδρόνια, χρησιμοποίησαν και αληθινά πυρά. Στο βόρειο προάστιο Λενς και στο νότιο Σετ, πυρπόλησαν εκκλησίες. Τις προηγούμενες μέρες, δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, «κατά λάθος», όπως υποστηρίχτηκε, μέσα σε τεμένη.

Χθες το βράδυ, νεαροί εκτόξευσαν μολότοφ κατά λεωφορείου στην Τουλούζη, ενώ ο δήμαρχος της συνοικίας Ρενσί, κοντά στο Παρίσι, αποφάσισε να εφαρμόσει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Εκκλήσεις και διχασμός

Η Ενωση Ισλαμικών Οργανώσεων Γαλλίας εξέδωσε, χθες, φάτουα, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα, καλώντας όλους τους μουσουλμάνους νεαρούς να απέχουν από αυτού του είδους τα επεισόδια, και χαρακτηρίζοντας «χάραμ», αμάρτημα για κάθε μουσουλμάνο την καταστροφή «με τυφλή βία ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας ή την πρόκληση βλάβης σε συνανθρώπους μας». Η ανακοίνωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που, τόσο παράγοντες της γαλλικής ηγεσίας, όσο και γενικότερα καταβάλλουν προσπάθειες να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια του ξεσπάσματος οργής και καλλιεργούν την ιδέα ότι πίσω από τα επεισόδια «υποκρύπτεται ισλαμικός δάκτυλος και υπάρχει θρησκευτικό μίσος». Οπως, πάντως, μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλοί από τους νεαρούς των προαστίων - γκέτο, απαντώντας στη φάτουα των Ισλαμικών Οργανώσεων, δήλωναν με σαφήνεια ότι «τα αίτια της οργής δεν είναι θρησκευτικά, αλλά οικονομικά και κοινωνικά».

Από την πλευρά της, η γαλλική ηγεσία, υπό το βάρος των αυξανόμενων επικρίσεων, αλλά και των εντεινόμενων διεθνών πιέσεων, καθώς μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Βρετανία, κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα προάστια, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Χθες, και η Ενωση Εργοδοτών - MEDEF - μίλησε για «πολύ σοβαρή κατάσταση, που δε συγκρίνεται με τίποτε στο παρελθόν» και ζήτησε τη λήψη «άμεσων μέτρων για την επαναφορά της τάξης».

Η γαλλική κοινή γνώμη, από την πλευρά της, παρακολουθεί μουδιασμένα τις εξελίξεις, αν και, όπως φαίνεται, τα εγχώρια ΜΜΕ δίνουν λιγότερο βάρος στα γεγονότα από ό,τι τα διεθνή πρακτορεία. Ο διχασμός της κοινής γνώμης μοιάζει να είναι εξαιρετικά βαθύς, τουλάχιστον με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ορισμένες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων (71%) εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση ντε Βιλπέν βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα καταστολής», από την άλλη ένα 57% φέρεται να εγκρίνει τις «σκληρές» δηλώσεις Σαρκοζί.

Την ευκαιρία, φυσικά, δεν έχασε ο ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, χαρακτηρίζοντάς την «προοίμιο εμφυλίου πολέμου» και τάχθηκε υπέρ τού να «δοθούν ελπίδες στο γαλλικό λαό, και κυρίως στους Γάλλους»!!


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρα για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στην αντεπίθεση, λεκτική πάντα, πέρασε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, καταλογίζοντας «αξιοθρήνητη μακαριότητα» στους επικριτές που εξανάγκασαν τη βρετανική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Μπλερ μάλιστα υποστήριξε ότι από τον περασμένο Ιούλιο οι Αρχές απέτρεψαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», μόλις λίγες ημέρες μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησής του στο θέμα του νομοσχεδίου υπό το φόβο της κοινοβουλευτικής ήττας, ο Μπλερ επιμένει, σε συνέντευξή του στην «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», αλλά και κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι είναι αναγκαίο οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας να κρατούνται από την αστυνομία για διάστημα 90 ημερών. «Είναι περίεργο το γεγονός ότι ενώ οι τρομοκράτες σκοτώνουν, κάθε εβδομάδα, πλήθος κόσμου, εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο» επισημαίνει, τονίζοντας: «Οπως μου είπε η Αστυνομία, και οι υπηρεσίες ασφαλείας το επιβεβαίωσαν, τουλάχιστον δύο επιθέσεις έχουν αποτραπεί από την 7η Ιουλίου και μετά».

Ερωτηθείς πώς κρίνει το ενδεχόμενο να μην «περάσει» τελικά η επίμαχη νομοθεσία, ο Τόνι Μπλερ λέει πως σίγουρα θα πρόκειται για μία προσωπική ήττα, αλλά με μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Βρετανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ