ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κήρυγμα «κοινωνικής συναίνεσης» και επικοινωνιακοί ελιγμοί

Η «αναγκαιότητα» των φιλομονοπωλιακών μέτρων από τη μια και οι ψευτοπαροχές στα λαϊκά στρώματα από την άλλη ήταν ο βασικός άξονας της χτεσινής πρώτης εισήγησης του Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο

Από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
Από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
Την προετοιμασία του εδάφους για την εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης, ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση και σηματοδοτούν την ένταση της εφαρμοζόμενης σκληρής ταξικής πολιτικής, «εγκαινίασε» χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, ζητώντας την «απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αρχικά επιχείρησε με γενικόλογα συνθήματα περί «διαφάνειας», «αξιοκρατίας», «καταπολέμησης της διαφθοράς», «ορθής διαχείρισης» και «λογοδοσίας» να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα «αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας», σε μια προσπάθεια πίσω από ανέξοδες υποσχέσεις να συγκαλύψει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πατώντας πάνω στα υπαρκτά φαινόμενα της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων - απόρροια και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - η νέα κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες της για «ανατροπές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση» και «απλοποίηση των νόμων», επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευέλικτο κράτος, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου, εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Καταγραφή και «κοινωνική συναίνεση»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του, πριν αρχίσουν να «εξαγγέλλουν μέτρα επί παντός», να έχουν προχωρήσει σε «πλήρη καταγραφή των προβλημάτων» και να φροντίσουν να «δεσμεύσουν τις κοινωνικές δυνάμεις και εταίρους με σοβαρή διαβούλευση» ώστε να εξασφαλιστεί «η διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων». Είναι ολοφάνερο από την πρώτη πρωθυπουργική ομιλία ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης», και ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να «εξοπλίσει» τους νέους υπουργούς με τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στην προώθηση και εφαρμογή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς:

-- «Πλήρη καταγραφή της κατάστασης που παραλαμβάνουν». Το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας το μοντέλο της «απογραφής» της ΝΔ, θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη «δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση» για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της λιτότητας. Ο πρωθυπουργός μίλησε ήδη από χτες για «νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά».

-- «Εξασφάλιση των ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων».Ωστε τα μέτρα να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Σύμμαχος σ' αυτή την προσπάθεια θα είναι τα «πράσινα» συνδικάτα, αλλά και η ΝΔ, με πρώτο δείγμα γραφής την προκλητική συναίνεση και σύμπλευση που διαπιστώθηκε χτες στις τελετές παραλαβής - παράδοσης των υπουργείων.

-- Αποφασιστικότητα στην «προώθηση αλλαγών, ανατροπών και τομών στην κοινωνία και την οικονομία» που θα συνδεθούν με «επείγοντα μέτρα για την ανάταξη και ανόρθωση της οικονομίας».Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, άνοιγμα του Ασφαλιστικού και ενίσχυση με νέες επιδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη στην κυβερνητική ατζέντα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία κλίματος «κοινωνικού εταιρισμού», τόνισε ότι η πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην ΕΕ «για τη σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση της οικονομίας χρειάζεται να έχει τη σφραγίδα της συστηματικής διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους, και, ελπίζω, και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει «σύμμαχο τον πολίτη, που σήμερα κατανοεί την ανάγκη αυτών των ριζικών αλλαγών».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ταυτόχρονα προσήλωση στους στόχους των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν «δύσκολες αποφάσεις» και «μέτρα» για την ανάταξη της οικονομίας, και στο σχεδιασμό για την «πράσινη ανάπτυξη».

Το «δόλωμα» των ψευτοπαροχών

Ο Γ. Παπανδρέου, μετά την παρουσίαση των αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών της νέας κυβέρνησης, παρουσίασε και ένα πλέγμα δήθεν φιλολαϊκών μέτρων που θα στηρίξουν τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα. Πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις περιορίστηκε στη χορήγηση ενός «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες, που το μόνο που θα προσφέρει είναι τη χρονική παράταση της θηλιάς στο λαιμό χιλιάδων υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, επίσης, «νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα», που έχει φροντίσει να μην εξειδικεύσει και το οποίο αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη του κεφαλαίου. Απέφυγε να αναφερθεί στον εργασιακό μεσαίωνα που κατήγγειλε προεκλογικά και περιορίστηκε να μοιράσει «αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο, με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, χωρίς γαλάζιες και πράσινες συνεντεύξεις». Σ' αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξει τη δημόσια διοίκηση κάλεσε τον Συνήγορο του Πολίτη, Γ. Καμίνη, να μιλήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανακοίνωσε, επίσης, τη νομοθέτηση «νέου εκλογικού νόμου». Ο Γ. Παπανδρέου αναλώθηκε και σε επικοινωνιακά συνθήματα καλώντας τους υπουργούς του να γίνουν «αντιεξουσιαστές στην εξουσία», αλλά παρουσίασε τον ισχυρό ρόλο του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέροντας ότι το «γραφείο του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκροτήσουν επιτροπές δίπλα σε κάθε υπουργό», ενώ κάλεσε τους υπουργούς του να «ζητήσουν τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών» των υπουργείων που είχαν δημιουργηθεί επί ΝΔ.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα παρουσιάσουν οι υπουργοί τι «παρέλαβαν» από τους προκατόχους τους, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο.

Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Συγχαρητήρια μηνύματα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα και ευχές, για τις νέες μάχες που έρχονται, καταφτάνουν στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, από αδελφά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, μηνύματα απέστειλαν μέχρι χτες τα εξής κόμματα: Πορτογάλικο ΚΚ, ΚΚ Λιβάνου, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Σουδανέζικο ΚΚ, Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλωνίας.

ΚΚΕ
Κανένας εφησυχασμός!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Σε ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το σκληρό ταξικό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος και καλύτερης λειτουργίας του κράτους. Δεν είναι αυτά οι αιτίες που δημιουργούν τα λαϊκά προβλήματα, είναι η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έμειναν στο απυρόβλητο. Κανένας εφησυχασμός. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες χαμογελούν, άρα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει αμέσως να οργανώσουν την πάλη τους».

Το πραγματικό δίλημμα

«Εχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης: Ο ένας είναι με την κοινωνία ισοπεδωμένη, το ζητάει το ΔΝΤ, το ζήτησε χτες ο κ. Προβόπουλος. Ο άλλος δρόμος είναι με την κοινωνία όρθια. Το ζητάει η Αριστερά και θα το κατακτήσει μέσα από κοινωνικούς αγώνες». Αυτά είπε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας μετά την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον έναν το δρόμο τον κατανοούμε, έστω και αν το «ισοπεδωμένη κοινωνία» επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Το «κοινωνία όρθια», όμως, στόχος για τον οποίο μάλιστα θα παλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ακριβώς σημαίνει; Μήπως σημαίνει να μην απολύονται οι εργαζόμενοι στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις «μη κερδοφόρες» να πάει και το παλιάμπελο; Μήπως σημαίνει να διαδηλώνουν οι εργάτες μαζί με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, όπως τους καλεί να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ; `Η μήπως σημαίνει να συζητάει «η κοινωνία» τις αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «καζινοκαπιταλισμού» και «χρηματοπιστωτικής κρίσης», ερμηνείες που συμβάλλουν στη συγκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και των αιτιών της κρίσης; Τα ωραία λόγια δεν είναι κατ' ανάγκη και αληθινά. Γιατί καλό είναι να προσπαθείς να κρύψεις τη στρατηγική σου πίσω από λογοτεχνικές περικοκλάδες περί «ισοπεδωμένης» ή «όρθιας κοινωνίας», το δίλημμα ωστόσο στο οποίο καλείται σήμερα να πάρει θέση το κίνημα και τα κόμματα που δρουν σ' αυτό - ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης - είναι ένα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό. Και σ' αυτό το στρατηγικό δίλημμα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ