ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ
Εντείνεται η δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας

Η αφίσα του ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία
Η αφίσα του ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία
Εντείνεται η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων, ομοσπονδιών και συνδικάτων, για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη. Με γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, απευθύνουν μαζικό κάλεσμα σε κάθε εργάτη κι εργάτρια να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργιακή μάχη. Να βγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπροστά, στη μάχη της περιφρούρησης, στις πύλες των εργοστασίων, στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ηδη έχουν οριστεί οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην Αθήνα, στην πλατεία Ομόνοιας, στις 11 π.μ..

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Επιπλέον: Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, καλεί στη συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Αντίστοιχα, στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Σάμο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημειώνει: «Το βαρέλι δεν έχει πάτο... Οξυγόνο του νέου μοντέλου ανάπτυξης που διαλαλούν είναι η δυστυχία και η ανέχεια του λαού. Η πρόσκληση για επενδύσεις, είναι πρόσκληση στα αρπαχτικά να πάρουν όσο - όσο τη ζωή μας, όλο τον πλούτο που έχουμε δημιουργήσει».

Να σημειώσουμε ότι ήδη αποφάσεις για την απεργία στις 19 Οκτώβρη έχουν πάρει, ανάμεσα στους άλλους, οι: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Γάλακτος - Τρφίμων - Ποτών, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL Αττικής, Σωματειακή Επιτροπή PRAKTIKER, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εργατικό Κέντρο Σάμου κλπ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη στις 11 π.μ., με θέμα και την οργάνωση της απεργίας.

Γενική Συνέλευση για την απεργία, την οργάνωση του αγώνα απέναντι στα χαράτσια της κυβέρνησης και στο σύνολο της αντεργατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει, πραγματοποιεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, πραγματοποιεί την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 4.30 μ.μ., διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου με τη συμμετοχή των ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων και εργαζομένων με θέμα την απεργία.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

«ΜΕΒΓΑΛ»
Κινητοποίηση με αφορμή απόλυση εργαζόμενου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ κατά των απολύσεων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων στη ΜΕΒΓΑΛ, στο Κέντρο Διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής, στην ανακοίνωση της απόλυσης ενός συναδέλφου τους. Χωρίς καθυστέρηση, στο άκουσμα της απόλυσης, όλοι οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη δουλειά και βγήκαν έξω από την πύλη απαιτώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων της Αττικής άμεσα προκήρυξε 24ωρη απεργία από χτες το απόγευμα (6 μ.μ.), ενώ στο πλευρό των εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών.

Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία, χτες αργά το απόγευμα, έστειλε εξώδικα σε όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο, συμμετέχοντας στην απεργία, σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων. Αργά το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους περιπολικά της Αστυνομίας ενώ ανοιχτό παρέμενε και το ενδεχόμενο εισαγγελικής παρέμβασης. Από την άλλη, το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο, έδειξε για άλλη μια φορά «με ποιους είναι». Με ανακοίνωσή του ζητά να δοθούν άμεσα... εξηγήσεις από την εργοδοσία και καλεί σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη, όταν οι εργαζόμενοι ήδη απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου. Δηλαδή, επί της ουσίας, αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται έξω από τις πύλες του εργοστασίου.

Στην ΕΒΓΑ

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ και απαιτούν να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν άμεσα όλοι οι απολυμένοι της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η εργοδοσία προχώρησε σε 10 απολύσεις τις τελευταίες μέρες. Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τρεις δίωρες στάσεις εργασίας (4 - 6 π.μ., 12 - 2 μ.μ. και 2 - 4 μ.μ.) και προχώρησαν σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους και από εκεί πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου. Εκεί, απαίτησαν την παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ενώ ζήτησαν να γίνει άμεσα τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία για το θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ πραγματοποίησαν, την Τρίτη, 24ωρη απεργία, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους έξω από τη Βουλή

Με ωμή και απρόκλητη βία από δυνάμεις της αστυνομίας έξω από τη Βουλή αντιμετώπισε χτες η κυβέρνηση τους εκπροσώπους του Συντονιστικού των Σωματείων και Ομοσπονδιών στους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που θέλησαν να τοποθετήσουν πανό στα πλαίσια μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν ενάντια στην εφεδρεία και τις απολύσεις. Οι εκπρόσωποι των σωματείων βρέθηκαν στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής και θέλησαν να βάλουν πανό στα κάγκελα. Οταν οι αστυνομικές δυνάμεις το αντιλήφθηκαν απαίτησαν από τους συνδικαλιστές να μην κρεμάσουν τίποτα και να φύγουν με το πρόσχημα ότι εντός του κοινοβουλίου βρισκόταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ.

Χωρίς καμία αναμονή δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ άρχισαν να σπρώχνουν με τις ασπίδες, να κλωτσάνε και να χτυπάνε αδιάκριτα τους συνδικαλιστές.

Μάλιστα, δε σταμάτησαν ούτε όταν εμφανίστηκε στο πλευρό τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και τους κάλεσε να σταματήσει ο ξυλοδαρμός. Τελικά, μετά τη βίαιη απομάκρυνση των συνδικαλιστών, αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στη Βουλή και κατήγγειλε το γεγονός σε όλα τα κόμματα. Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό κατήγγειλε το γεγονός και καλεί όλους τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο Νομοσχέδιο που φέρνει εφεδρεία και απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων και ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων με το ενιαίο μισθολόγιο.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει το Συντονιστικό τη Δευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Οκτώβρη προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις και την Πέμπτη 13 Οκτώβρη προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα (μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και πορεία στη Βουλή με ταυτόχρονες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Απεργία ενάντια στο μισθολόγιο

Την απόφαση για 24ωρη απεργία την Τρίτη 11 Οκτωβρίου πήρε χθες το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα ενάντια στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Πλευρές του μισθολογίου αφορούν και στους εργαζόμενους στην «Αγροτική» που θα υποστούν μείωση μισθών. Αρχικά, η πλειοψηφία του Σωματείου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Συσπείρωση» (ΣΥΝ) - είχε αποφασίσει η απεργία να γίνει τη Δευτέρα. Οι ταξικές δυνάμεις είχαν προτείνει να γίνει η απεργία την Τρίτη και την ίδια μέρα γενική συνέλευση και συλλαλητήριο. Επίσης, να τεθεί στόχος η γενίκευση των κινητοποιήσεων στον κλάδο. Για τις δράσεις αυτές, η πλειοψηφία δεν πήρε σαφή θέση.

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν τη στάση των άλλων παρατάξεων καθώς πίσω από τις αποφάσεις που παίρνουν ο στόχος τους είναι μέσω διάφορων διαβουλεύσεων να ζητήσουν να εξαιρεθεί η «Αγροτική» από τις ρυθμίσεις. Μια εξαίρεση που ακόμα κι αν την πετύχουν θα είναι προσωρινή και το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί τον εφησυχασμό και επομένως να οδηγεί στην αδράνεια τη στιγμή που απαιτείται άμεσα ανάπτυξη μαζικών αγώνων.

Οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο εφησυχασμού, η επίθεση είναι συνολική σε όλους τους εργαζόμενους και ο μόνος δρόμος είναι οι αγώνες. Να πάρουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις περιοχές, να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους κλάδους μπροστά και στην απεργία στις 19 Οκτώβρη. Να παραμερίσουν αυτές τις πλειοψηφίες και να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ, να ενισχύσουν τα κλαδικά συνδικάτα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ