ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Οργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 25 Γενάρη

Κάλεσμα έμπρακτης συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Με συλλαλητήριο στην Αθήνα, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς, κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Με συλλαλητήριο στην Αθήνα, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς, κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Σε συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 25 Γενάρη προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με σωματεία και φορείς της Στερεάς Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις από το Μέταλλο και άλλους κλάδους, ενάντια στην εκποίηση της εταιρείας, στην επίθεση στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, απευθυνόμενο στους πάνω από 120 φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που είχε οργανώσει στις 8/12/2019, καλεί σε συμβολή στην οργάνωση και την προετοιμασία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Η ημερομηνία της κινητοποίησης στην Αθήνα ορίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του συντονιστικού των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, τα οποία οργανώνουν επίσης στις 12 Γενάρη σχετική ημερίδα στη Λάρυμνα.

Δίκαιος αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τονίζει ότι στο μήνα που μεσολάβησε από τη μεγάλη σύσκεψη, έχει χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και για τη γύρω περιοχή.

Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι, ζουν στην ανασφάλεια, η εργασία εντατικοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε συνδυασμό με την πλήρη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, το αποτέλεσμα είναι να συμβαίνουν σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο, που από τύχη δεν οδήγησαν σε νέα εργατικά «ατυχήματα».

Χαρακτηριστικά, το Συνδικάτο αναφέρει τρία περιστατικά:«Στην αίθουσα της χαλυβουργίας έφυγε μεγάλη λαμαρίνα από το άγκιστρο της γερανογέφυρας. Στο ίδιο τμήμα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της χυτευτικής μηχανής, πραγματοποιήθηκε έκρηξη και ζημιά (είναι η μοναδική πλέον δεξαμενή κοκκοποίησης του ρευστού μετάλλου, η άλλη δεξαμενή δεν έχει αποκατασταθεί μετά το θανατηφόρο). Στην αίθουσα των ηλεκτροκάμινων προκλήθηκαν απανωτές εκρήξεις και ζημιά επειδή στο Η/Κ 5 από την οπή αποσκορίωσης του καμινιού βγήκε μέταλλο. Αποτέλεσμα αυτού στις 4.30 το πρωί να αναστατωθούν εργαζόμενοι και όλο το χωριό της Λάρυμνας».

Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι τίμιος και δίκαιος, αφορά όλο το λαό, τονίζει το Συνδικάτο. «Είναι ένας αγώνας επιβίωσης που απέναντι έχει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όπου μέσα από τη συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι ένας αγώνας που συγκρούεται με την αλητεία μερικών εντολοδόχων "δημοσιογράφων", όπου εντελώς ατεκμηρίωτα, με ασέβεια ακόμη και απέναντι στους νεκρούς εργαζόμενους, συκοφαντούν για να ενεργοποιήσουν τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που έχουν πληρώσει με το αίμα τους αυτήν την πολιτική, έχουν το δίκιο με το μέρος τους και θα τραβήξουν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος και αυτό θα κριθεί από τη δική σας πολύμορφη, έμπρακτη συμπαράσταση».

Κάλεσμα για πλατύ μέτωπο στήριξης από τον κλάδο του Μετάλλου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στις 25/1 απευθύνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Ο αγώνας ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, ο αγώνας για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και των θέσεων εργασίας, ο καθημερινός αγώνας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, ο αγώνας για Συλλογική Σύμβαση, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, είναι αγώνας όλων μας. Δεν διαφέρει καθόλου από τον αγώνα που δίνει ο καθένας μας, όπου κι αν εργάζεται, με όποια σχέση εργασίας και αν εργάζεται», σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμά του.

Καλεί όλα τα σωματεία του Μετάλλου, κλαδικά και επιχειρησιακά, να πάρουν απόφαση συμμετοχής και κάθε εργαζόμενο να συνδράμει με κάθε μέσο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, υπογραμμίζοντας πως το πλατύ μέτωπο στήριξης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενιαίους μαχητικούς αγώνες με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο του μετάλλου».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 25/1 καλεί και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με σχετικό κάλεσμά της προς τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας (πρώην ΒΦΛ), που για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, εκφράζει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης νέων εταιρειών η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει σε 135 εργαζόμενους σύμβαση δανεισμού διάρκειας ενός έτους και ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων που διασφάλισαν με πολύμηνους αγώνες.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν επίσης οι φορείς του νομού που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας, μετά από πίεση των εργαζομένων. Με σχετικό ψήφισμα, ζητείται από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση «να επιβληθεί τόσο η νομιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων του απασχολούμενου προσωπικού».

Οι εξελίξεις στην πρώην ΒΦΛ αφορούν όλη την εργατική τάξη της περιοχής

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην πρώην ΒΦΛ είναι υπόθεση όχι μόνο των 135 εργαζομένων, αλλά όλης της εργατικής τάξης της Καβάλας. Καλεί τα ενεργά σωματεία του νομού να σταθούν δίπλα στο σωματείο της ΒΦΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να κερδηθούν αγώνες, «όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι κόντρα στους εργοδότες και τα τσιράκια τους».

Μεταξύ άλλων, η Γραμματεία σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η δίψα τους για περισσότερα κέρδη άφησε την πρώτη μέρα του χρόνου 135 εργαζόμενους της ΒΦΛ έξω από το εργοστάσιο επειδή δεν υπογράφουν την αλλαγή των όρων που εργάζονται. Δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στην εργασία τους, την ίδια ώρα που ο γνωστός "επιχειρηματίας της χρονιάς" Λαυρεντιάδης αλλάζει σαν τα πουκάμισα τις διάφορες "εταιρείες" που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο και μαζί τους τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εμφανίζονται έκπληκτοι και ενοχλημένοι όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν και δεν σκύβουν το κεφάλι μπροστά τους!

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι και στην κρίση και στην ανάπτυξη ένας είναι ο στόχος της επιχείρησης, το φθήνεμα της εργατικής δύναμης. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες που ψήφισαν και διατήρησαν όλους τους μνημονιακούς νόμους. Είτε "δίκαιη" είτε "για όλους" την βαφτίζουν την ανάπτυξη, σίγουρα περνάει από το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων και με το νομοθετικό οπλοστάσιο που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, οι βιομήχανοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην περίπτωση της ΒΦΛ, η επίθεση στους εργαζόμενους συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Μετά και την εργολαβοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού, την κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης δουλειάς, το απαράδεκτο καθεστώς του δανεισμού εργαζομένων, σήμερα έρχονται με όχημα τη νέα εταιρεία να καταστρατηγήσουν το συμφωνητικό που υπέγραψαν οι πρώην απολυμένοι για να ξαναγυρίσουν στην εργασία τους.

Καλούμε πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους της ΒΦΛ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν, ανεξάρτητα από την εταιρεία που εργάζονται, να παλέψουν από κοινού για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ύψος που μια βαριά χημική βιομηχανία απαιτεί».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με δουλειά Πρωτοχρονιά και 2 Γενάρη ολοκληρώθηκε το «εορταστικό» τσάκισμα...

Τη δουλειά τη δεύτερη μέρα του έτους, ακόμα και την Πρωτοχρονιά, σε μια σειρά επιχειρήσεις, που διαδέχθηκε το εξαντλητικό «εορταστικό» ωράριο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Δεν έφτανε στην εργοδοσία το γονάτισμα χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων όλη τη χρονιά και ιδιαίτερα μέσα στο εορταστικό ωράριο, κάποιοι εργοδότες όπως ο ιδιοκτήτης των "PERFECTOYS" επέλεξαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους και την 1η Ιανουαρίου, μέρα αργίας!», αναφέρει ο Σύλλογος.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις του κλάδου στις 2 Γενάρη, μέρα κατ' έθιμον αργίας για το εμπόριο, «είτε άνοιξαν τα καταστήματά τους, όπως η "PRAKTIKER" και τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, ή κάλεσαν τους εργαζόμενους να κάνουν απογραφή από τα άγρια χαράματα μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα όπως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι «δούλεψαν ασταμάτητα χωρίς ρεπό, χωρίς διαλείμματα, κάτω από έντονη πίεση και εντατικοποίηση που πολλές φορές οδηγούσε σε εργατικό ατύχημα ή εξάντληση», ενώ όποιος διεκδικούσε τα δικαιώματά του, αντιμετώπιζε την απόλυση, απειλές ότι θα χάσει τη δουλειά του, γραπτές ή προφορικές επιπλήξεις για «πλημμελή άσκηση καθηκόντων» και «αντισυναδελφική συμπεριφορά». Για την εργοδοσία είναι «άγραφος νόμος» η μη χορήγηση των ρεπό, τα 10ωρα και 12ωρα ωράρια μέσα στην εορταστική περίοδο και σε άλλες περιόδους αυξημένης εμπορικής κίνησης, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη δεκάδες απολύσεις. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ακόμα πως εργοδότες που υποχρεώθηκαν από την παρέμβαση του σωματείου να καταβάλουν χρωστούμενους μισθούς, έφτασαν στο σημείο «να τους ζητήσουν πίσω από τους εργαζόμενους με την απειλή ότι όποιος δεν το κάνει θα απολυθεί!».

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, έκανε παρεμβάσεις, απαίτησε οι εργαζόμενοι να πάρουν τα ρεπό τους, να πληρωθούν υπερωρίες, να μη δουλέψουν την πρώτη και δεύτερη μέρα του χρόνου και να κάνουν γιορτές με τις οικογένειές τους, να παρθούν πίσω απολύσεις και να γίνουν έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση ή θα συμβιβαστούμε στο συνεχές ξεζούμισμα. Να δυναμώσουμε κι άλλο το σωματείο μας, με τη συμμετοχή μας σε αυτό. Να σπάσουμε το φόβο και την απογοήτευση και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς», τονίζει το σωματείο και προσθέτει:

«Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες ενάντια στη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τον περιορισμό των κινητοποιήσεων, την εφαρμογή όλων όσα ήδη έχουν ψηφίσει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή. Στο χέρι μας είναι η χρονιά να είναι καλή! Οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις διεκδικώντας όλα όσα έχουμε ανάγκη για να εργαζόμαστε και να ζούμε καλύτερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ