ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαθητές αποφασίζουν κόντρα στον αυταρχισμό
  • Σήμερα και τη Δευτέρα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν, δηλώνουν οι μαθητές, που ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις με κορύφωση την πανελλαδική κινητοποίηση στις 15 Γενάρη

Χωρίς να κάνουν ούτε βήμα πίσω στον αγώνα τους για μία καλύτερη παιδεία, οι μαθητές συνεχίζουν την αγωνιστική τους πορεία ενάντια στο μαύρο μέλλον που διαγράφει γι' αυτούς μέσα από τη "μεταρρύθμιση" η κυβέρνηση. Σε όλη τη χώρα σήμερα πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και το πώς θα προετοιμάσουν καλύτερα την κινητοποίηση στις 15 Γενάρη, δίνοντας έτσι την απάντησή τους στην επιχείρηση τρομοκράτησης που εξαπολύει εναντίον τους η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Χτες ο υπουργός Παιδείας συνέχισε το έργο της συκοφάντησης και επιδόθηκε για μια ακόμα φορά σε επίθεση ενάντια στους αγώνες των μαθητών, στο όνομα της "προστασίας της δημόσιας περιουσίας". Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι "τα πολλά εκατομμύρια που χάθηκαν, οι καταστροφές στις τελευταίες καταλήψεις είναι ζημιά που θα ζητήσουμε πάλι από εσάς να την καλύψετε με φόρους. Κάποιοι πρέπει, επιτέλους, να προστατέψουν τη δημόσια περιουσία", είπε. Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για "πολιτικούς οι οποίοι ήταν έξω από τις καταλήψεις", χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και είπε χαρακτηριστικά: "Το λογαριασμό πού θα τον στείλουμε;".

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε και πάλι χτες δείγματα γραφής για το πώς αντιμετωπίζει τους αγώνες: Την ώρα που τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ βρίσκονταν στον έβδομο όροφο του υπουργείου Παιδείας, ύστερα από πρόσκληση για "διάλογο", στο ισόγειο, ένας από τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Αγώνα βρισκόταν δεμένος με χειροπέδες σαν κοινός εγκληματίας, επειδή "τόλμησε" να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη τριών συμμαθητών του, χτες το πρωί, στο 40ο Γυμνάσιο - Λύκειο Γκράβας από αστυνομικούς με πολιτικά.

Συλλήψεις στην Γκράβα

Χτες, μία μέρα πριν την έναρξη των μαθημάτων, "ασφαλίτες" με πολιτικά εισέβαλαν στο 40ό Λύκειο που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα στην Γκράβα και συνέλαβαν τρεις μαθητές. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μαθητών, οι τρεις συμμαθητές τους, υλοποιώντας την απόφαση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, βρίσκονταν μέσα στο σχολείο που χτες ξεκίνησε κατάληψη. Ηταν γύρω μετά τις 9 το πρωί όταν άνοιξαν την πόρτα για να μπουν τα συνεργεία που έκαναν έργα στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος και μαζί με αυτούς μπήκαν και αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι έκαναν σωματική έρευνα στους μαθητές, τους πέρασαν χειροπέδες και τους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι προσαγωγές έγιναν ύστερα από καταγγελίες περιοίκων για φασαρία στο σχολείο, όμως οι μαθητές καταγγέλλουν τις συλλήψεις ως αναίτιες και ότι στόχο έχουν την τρομοκράτησή τους.

Ομως η χτεσινή επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίστηκε και στο υπουργείο Παιδείας, όπου εκπρόσωποι των μαθητών πήγαν χτες το μεσημέρι να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις των συμμαθητών τους. Ενας από αυτούς συνελήφθη και κρατήθηκε στην είσοδο του υπουργείου δεμένος με χειροπέδες, σαν να ήταν κοινός εγκληματίας. Οπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού, σκοπός τους ήταν να ανέβουν στο χώρο που γινόταν η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ και να δώσουν συνέντευξη στα ΜΜΕ για τις συλλήψεις που έγιναν νωρίτερα στο 40ό Λύκειο στην Γκράβα. Οπως τόνιζαν, τους επιτράπηκε η είσοδος στο υπουργείο Παιδείας, όμως όταν πήγαν να ανέβουν στο χώρο της συνάντησης, οι αστυνομικοί τούς σταμάτησαν και συνέλαβαν έναν από τους συνδικαλιστές μαθητές "χωρίς καμία πρόκληση", όπως τόνιζαν διαμαρτυρόμενοι οι μαθητές. Τον κράτησαν δεμένο με χειροπέδες για μισή περίπου ώρα, ενώ έξω από το υπουργείο καθηγητές και μαθητές, που ήταν συγκεντρωμένοι, φώναζαν "η τρομοκρατία δε θα περάσει", δηλώνοντας πως δε θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις της κυβέρνησης και ότι θα αντιδράσουν δυναμικά.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας δήλωναν ότι πολλές από τις ζημιές - αν όχι όλες - έγιναν από εξωσχολικούς, οι οποίοι ξέρουν οι μαθητές ότι είναι "βαλτοί". "Περιστατικά που συνέβησαν σε 2 - 3 σχολεία δε χαρακτηρίζουν τον αγώνα των μαθητών", τόνιζαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, λέγοντας ότι οι "ζημιές" γίνονται από εξωσχολικούς και ότι οι ίδιοι ξέρουν και γιατί γίνονται. Οι μαθητές είναι κατηγορηματικοί πάντως σε ό,τι αφορά την επιχείρηση τρομοκράτησής τους και δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν τους πτοεί, αλλά δίνει ώθηση στον αγώνα τους.

Με αποφασιστικότητα

Οι μαθητές δηλώνουν ότι συνεχίζουν πιο δυναμικά τον αγώνα για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου της "μεταρρύθμισης" και για τη διεκδίκηση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου για όλους. Στις 11 Γενάρη,το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας μαζί με την ΟΛΜΕ διοργανώνουν συναυλία στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συναυλία, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει για εκείνη τη μέρα δίωρη στάση εργασίας για τα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Αγωνιστικό "παρών" θα δώσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις 15 Γενάρη,μέρα πανελλαδικής - πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Οι μαθητές απαιτούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας). Μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν στην απόκτηση κριτικής σκέψης για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή τους, χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη

Με καταλήψεις, μπλόκα σε δρόμους την ερχόμενη Τρίτη, αλλά και με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 15ης Γενάρη, συνεχίζουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης τον αγώνα τους. Σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων δήλωσαν ότι οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, σήμερα και τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν για το αν και με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις.

Ο Χρήστος Ρόκκος,μέλος του Συντονιστικού, δήλωσε σχετικά: "Επιδιώκουμε μια πολύμορφη δραστηριότητα μέσα στις καταλήψεις με συναυλίες, εκδηλώσεις, κλεισίματα δρόμων, πορείες, έτσι ώστε να κρατάμε υψηλή τη συμμετοχή και τη μαζικότητα των μαθητών, οι οποίοι θα συμμετέχουν πλέον στις καταλήψεις με διαφορετικό χαρακτήρα".

Οσο για τις "αλλαγές" του υπουργείου, η Κ. Καστρίδου είπε: "Κύριος σκοπός της κυβέρνησης είναι να παραπλανήσει το λαό και τους μαθητές για να διασπάσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας. Να σπάσει τη συμπαράταξη των γονιών, καθηγητών και μαθητών. Αν ο υπουργός συνεχίσει να είναι αδιάλλακτος, εμείς θα συνεχίσουμε. Αν θέλει πραγματικά να μη χάσουμε τη χρονιά μας, το καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση τη συζήτηση για τα προβλήματα της παιδείας".

Στο μεταξύ το Συντονιστικό των μαθητών καταγγέλλει την πρόθεση ορισμένων διευθυντών σχολείων της Θεσσαλονίκης , με τη σύμφωνη γνώμη "αγανακτισμένων" γονιών, να προσλάβουν εταιρίες σεκιούριτι για τη φύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων. Δηλώνουν, δε, ότι "οι μαθητές δεν είναι ούτε κλέφτες, ούτε τρομοκράτες. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις δημοκρατικότατα. Δεν μπορεί να μας σταματήσει κανένα σεκιούριτι".

"Δε θα γονατίσουν το μαθητικό κίνημα"

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών, με αποκορύφωμα τις προχτεσινές συλλήψεις στο 40ό Λύκειο της Γκράβας και στο υπουργείο Παιδείας

"Ο αγώνας συνεχίζεται, ακόμα πιο μαζικός, ακόμα πιο αποφασιστικός, από αύριο κιόλας και στις 15 Γενάρη τα μαθητικά οργισμένα ποτάμια που θα κατακλύσουν όλη την Ελλάδα, θα κάνουν τους θλιβερούς σχεδιαστές της αστυνομικής επιχείρησης καταστολής να φαντάζουν ακόμη πιο τραγικοί". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την επιχείρηση της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία. Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

"Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, ενάντια στο αγωνιζόμενο μαθητικό κίνημα. Αφού η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας που επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας έπεσε στο κενό, αφού η επιχείρηση κατασυκοφάντησης και δυσφήμησης των αγωνιζόμενων μαθητών αποδείχτηκε αναποτελεσματική, αφού δεν κατάφεραν να κάμψουν τους αγωνιζόμενους μαθητές ούτε με την κινητοποίηση των μηχανισμών του κυβερνητικού κόμματος και τους "αγανακτισμένους γονείς", άρχισαν την εφαρμογή του σχεδίου που ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος είχε αναγγείλει με συνέντευξη Τύπου σε απογευματινή εφημερίδα: Τη χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών για το χτύπημα του μαθητικού κινήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη του κ. Αρσένη, όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) άρχισαν να προβάλλουν τις καταστροφές που προξενήθηκαν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων σε σχολεία, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτές αφορούν σε σχολεία που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη ξεπερνούσαν τα 1.700.

Το κλίμα σε βάρος των μαθητών, που δημιούργησε η ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ΜΜΕ, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο υπουργός Παιδείας, με νέα συνέντευξη Τύπου, που μίλησε και αυτός για καταστροφές και ναρκωτικά στα σχολεία, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει μαθητές και γονείς, να συκοφαντήσει τους μαθητές και να στρώσει το έδαφος στην αστυνομική επιχείρηση που σχεδίαζαν. Και όλα αυτά τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη και όχι μαθητές είναι αυτοί που παίζουν το ρόλο του προπαγανδιστή της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και του ναρκογυρολόγου.

Μέσα σε αυτό το μοτίβο εκδηλώνεται η επιχείρηση της κυβέρνησης για το χτύπημα του μαθητικού κινήματος και το σταμάτημα των αγώνων. Αμέσως μετά τις γιορτές και με το πρόσχημα των δήθεν καταστροφών, αστυνομικοί και ασφαλίτες μπουκάρουν στα σχολεία και συλλαμβάνουν μαθητές, σαν να πρόκειται για κοινούς εγκληματίες, φορώντας τους χειροπέδες. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η σημερινή επιδρομή αστυνομικών και ασφαλιτών στο 40ό Λύκειο της Αθήνας στην Γκράβα και η αναίτια σύλληψη τριών συνδικαλιστών μαθητών. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο Λύκειο φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τις Πανελλαδικές Συναντήσεις των Συντονιστικών Αγώνα.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να συλλάβουν, χωρίς κανένα λόγο, έξω από το υπουργείο Παιδείας συνδικαλιστή μαθητή, φορώντας του χειροπέδες, την ώρα που μαθητές διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις συμμαθητών τους στην Γκράβα.

Ο αυταρχικός - αντιδραστικός κατήφορος της κυβέρνησης, εκτός από τον πανικό που διακατέχει τα κυβερνητικά επιτελεία, φανερώνει και την "εκπαιδευτική" λογική που διακατέχει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη με κάθε τρόπο δηλαδή υποταγή της κυβέρνησης στις καταστροφικές επιλογές τους.

Η κυβέρνηση, ο υπουργός Παιδείας και οι σύμβουλοί του είναι πολύ γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τον αυταρχισμό, τη βία και την τρομοκρατία θα γονατίσουν το μαθητικό κίνημα. Ο αγώνας συνεχίζεται, ακόμα πιο μαζικός, ακόμα πιο αποφασιστικός, από αύριο κιόλας και στις 15 Γενάρη τα μαθητικά οργισμένα ποτάμια που θα κατακλύσουν όλη την Ελλάδα, θα κάνουν τους θλιβερούς σχεδιαστές της αστυνομικής επιχείρησης καταστολής να φαντάζουν ακόμη πιο τραγικοί".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Δίωρη στάση εργασίας σήμερα

Δίωρη στάση εργασίας τις πρώτες ώρες όλων των κύκλων μαθημάτων πραγματοποιούν σήμερα οι καθηγητές σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το εντεινόμενο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας και για να ακυρώσουν, όπως τονίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, "κάθε πίεση που θα αποβλέπει, υπό το πρόσχημα του υπηρεσιακού καθήκοντος, να χρησιμοποιήσει συναδέλφους σε κατασταλτικούς ρόλους σε βάρος των μαθητών μας". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και πρώτα απ' όλα τους διευθυντές των σχολείων να αγνοήσουν κάθε εντολή ή προτροπή που θα σκοπεύει άμεσα ή έμμεσα να καταστείλει τη δημοκρατική έκφραση και τις συλλογικές διαδικασίες των μαθητών.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στην επιχείρηση καταστολής των μαθητικών αγώνων που ξεκίνησε από χτες κιόλας με προσαγωγές μαθητών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ "εκφράζει τη ριζική του αντίθεση σε κάθε σκέψη και προσπάθεια κυβερνητικών και διοικητικών παραγόντων για κατασταλτική αντιμετώπιση των μαθητικών κινητοποιήσεων, με τη χρησιμοποίηση του διοικητικού εκπαιδευτικού μηχανισμού για το άνοιγμα των σχολείων την Παρασκευή 8.1.99".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει "τη μεθοδευμένη προσπάθεια συκοφάντησης των δίκαιων μαθητικών αγώνων είτε με τη σκηνοθετημένη προβολή φθορών και καταστροφών σε ορισμένα σχολικά κτίρια, είτε με τη σκόπιμη σύνδεση κατειλημμένων σχολείων και ναρκωτικών και μάλιστα από υπεύθυνα υπουργικά χείλη".

Στο μεταξύ, μετά τη συνεδρίασή του στις 5 Γενάρη, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εισηγείται στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο 24ωρες απεργίες στις 21 και 27 Γενάρη. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στην παιδεία απαιτούν δυναμικότερες κινητοποιήσεις, πρότεινε να γίνουν μία 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Γενάρη και μία τριήμερη απεργία στις 26, 27 και 28 Γενάρη με διεκδικητικό πλαίσιο, που θα θέτει ξεκάθαρα τους στόχους πάλης του κλάδου και δε θα αφήνει περιθώρια "βελτιωτικής λογικής".

ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ
Απέρριψε τις προσφυγές το ΣτΕ

Απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όλοι ανεξαίρετα οι ισχυρισμοί που πρόβαλε η εκπαιδευτική κοινότητα (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί) για την κατάργηση της επετηρίδας και έτσι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είπε "ναι" στην αντιμεταρρύθμιση.

Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ υπό επταμελή σύνθεση, με αποφάσεις του έβαλε ταφόπετρα στην επετηρίδα, που ομολογουμένως ήταν το πιο δίκαιο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών και έκρινε νόμιμο το διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές που ζητούσαν:

  • Να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η από 12-2-1998 κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό γνωστικού αντικειμένου και εξεταστέας ύλης για τις εξετάσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών.
  • Την ακύρωση της απόφασης του ΑΣΕΠ με την οποία προκηρύχτηκε η διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού του περασμένου Ιούνη, καθώς και η απόφαση για την κατάρτιση πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου γίνεται επίκληση της ανταγωνιστικής κοινωνίας και μεταξύ άλλων επισημαίνει: "Τη θέσπιση του νέου συστήματος που στηρίζεται αποκλειστικά σε αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής των περισσότερο καταρτισμένων και ικανών εκπαιδευτικών, επέβαλε η επιτακτική ανάγκη της αναβάθμισης της παρεχόμενης παιδείας, σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ανταγωνιστικής κοινωνίας".

Το ΣτΕ απέρριψε και τους ισχυρισμούς των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα, αλλά λόγω των επεισοδίων δεν μπόρεσαν να διαγωνιστούν.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ανανδρες συλλήψεις

Την άνανδρη και χωρίς αιτία σύλληψη μαθητών του 40ού Λυκείου από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, χτες το πρωί μέσα στο σχολείο τους, από αστυνομικά όργανα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Παραρτήματος Κυψέλης - Πατησίων - Αχαρνών του Συνδικάτου Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και κατασκευές.

Το Συνδικάτο, με ανακοίνωσή του, καλεί τον αθηναϊκό λαό να καταδικάσει τις συλλήψεις μαθητών μέσα στα σχολεία, που όπως επισημαίνει στόχο έχουν να κάμψουν την απόφαση των μαθητών για κλιμάκωση του αγώνα τους ενόψει μάλιστα και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που έχουν αποφασίσει για τις 15 Γενάρη. Επίσης, καλεί το λαό να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα των μαθητών για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Εκδήλωση στο Χολαργό

Η Κομματική Οργάνωση Χολαργού του ΚΚΕ προσκαλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Κυριακή 10 Γενάρη, στις 11 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού, με θέμα: "Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα επίκαιρα προβλήματα της Παιδείας".

ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
Πανελλαδική σύσκεψη αύριο

Η Γραμματεία της ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) διοργανώνει Πανελλαδική Σύσκεψη αύριο, Σάββατο 9 Γενάρη 1999, στις 11 π.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, την προώθηση του πανελλαδικού συντονισμού των αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων στο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επίσης, στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι στόχοι πάλης, οι μορφές αγώνα, καθώς και οι τρόποι παρέμβασης στο κίνημα, οι εκλογικές μάχες για την ανάδειξη αντιπροσώπων (συνέδρια ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ