ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνέρχεται η ΚΕ σε κλίμα αντιπαράθεσης

Εικόνα αντιπαράθεσης φαίνεται να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος, η οποία θα προετοιμάσει το συνέδριο του ερχόμενου Μαρτίου και αναμένεται να επικυρωθούν από την "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα τα κείμενα "επανίδρυσης" του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα αντιπαράθεσης ενισχύθηκε χτες, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τρία κείμενα της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", τα οποία, όπως έλεγαν οι συντάκτες τους, με τη λήξη των εργασιών της συνόδου της ΚΕ, το Σάββατο, θα τεθούν σε ψηφοφορία, αντιπαραθετικά προς τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας του ΕΓ.

Συγκεκριμένα, η "εσωκομματική αντιπολίτευση" στο πρώτο κείμενο παρουσιάζει 20 πολιτικές θέσεις (αποτελεί απάντηση στο κείμενο πολιτικών θέσεων που ενέκρινε η πλειοψηφία του ΕΓ), στο δεύτερο κείμενο καταγράφει τις δικές της θέσεις σχετικά με το νέο Καταστατικό και στο τρίτο κείμενο, που τιτλοφορείται "Οι δικές μας ιδέες", προχωρά σε ξεχωριστή εισήγηση προς το 5ο Συνέδριο (αποτελεί απάντηση στο σχέδιο Διακήρυξης που επεξεργάστηκε ο Κ. Σημίτης).

Ενδεικτικό της κατάστασης "ελεγχόμενης σύγκρουσης" - προς το παρόν - που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι το ακόλουθο κομμάτι από το κείμενο των 20 πολιτικών θέσεων της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που συντάκτης τους φέρεται ο Π. Οικονόμου:

"Η παρέκκλιση - σημειώνεται - του κυβερνητικού έργου από το προεκλογικό πρόγραμμα και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου δημιουργεί σύγχυση στο λαό και τη λαϊκή μας βάση. Το αποτέλεσμα της σύγχυσης είναι η διαπιστωμένη συρρίκνωση της επιρροής μας και η αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης. Είναι αναγκαίος ο άμεσος αναπροσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να εναρμονιστεί με το πρόγραμμά μας. Αυτός είναι ο δρόμος της συνέπειας και της νίκης. Αντιθέτως, η επιμονή στη σημερινή στρεβλή πορεία οδηγεί στην πολιτική και εκλογική αποτυχία... Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά και απερίφραστα οποιαδήποτε ανορθόδοξη μεθόδευση με πρόσχημα την αποτροπή της αποτυχίας και της ήττας". Και καταλήγει: "Επιλογές όπως οι πρόωρες εκλογές ή οι χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα οδηγούσαν σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα"... Επίσης, στο εν λόγω κείμενο περιλαμβάνονται επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και στο Κυπριακό, ζητείται ακύρωση των... ευρέων ιδιωτικοποιήσεων, καταγγέλλεται το Μάαστριχτ, αλλά ταυτόχρονα υμνείται το "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι"...

Η χτεσινή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την προσπάθεια του Κ. Σημίτη να επιβεβαιώσει, με τους λιγότερους δυνατούς τριγμούς την κυριαρχία του εντός του ΠΑΣΟΚ. Τροφοδοτεί, δε, τα σενάρια που θέλουν να κατέρχεται και έτερος υποψήφιος, πέραν του πρωθυπουργού, για τη διεκδίκηση της προεδρίας στο συνέδριο, ενώ θα πρέπει να προστεθούν οι τριβές που προκαλούν μεταξύ των διαφόρων πτερύγων του ΠΑΣΟΚ οι καταγγελίες για παράνομες εγγραφές μελών, ώστε να παραχαραχτούν οι πραγματικοί συσχετισμοί στο συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αδιευκρίνιστη παρέμενε μέχρι χτες βράδυ η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Τσοχατζόπουλου στις ψηφοφορίες. Στελέχη του κλίματος Τσοχατζόπουλου - ο οποίος προσανατολίζεται στην παρουσίαση συνολικής πλατφόρμας θέσεων στο πλαίσιο της ΚΕ - έλεγαν ότι δε γνώριζαν την ύπαρξη των κειμένων της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίησή τους υπήρξε "μίνι - σύσκεψη" μεταξύ συνεργατών του υπουργού Αμυνας για να καθοριστεί η στάση τους. Ας σημειωθεί ότι σε παρόμοια κατάσταση πριν μερικούς μήνες η πλευρά Τσοχατζόπουλου "τριχοτομήθηκε" κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών.

80χρονα του ΚΚΕ. Ο κόσμος θ' αλλάξει με αγώνες

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εσμιξαν οι γενιές. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες των ηρωικών χρόνων. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, που συνεχίζουν μαζί. Μαζί τους και τα παιδόπουλα, που αναζητούν, που μαθαίνουν, που διδάσκονται και διδάσκουν, που αγωνίζονται.

Με τη φλόγα της ηλικίας, με την ορμή, με τη δυνατή, καθαρή φωνή, όπως τότε με τον αυτοσχέδιο τηλεβόα, που καλούσαν στο μεγάλο αντιφασιστικό ξεσηκωμό.

Εσμιξαν οι γενιές αυτό το βράδυ της τιμής και της αγωνιστικής συνέχειας. Ο Χαρίλαος και η Αλέκα, το Δεσποινάκι από την Καισαριανή, η Βέρα από τη Νίκαια, ο δεκαοχτάχρονος Λάζαρος από την Καλλιθέα, η Διαμάντω, ο Αντώνης, ο Γιώργος από τη Σάμο, απ' όλη τη χώρα.

Νοτισμένα τα μάτια από την αναπόληση των συντρόφων που έφυγαν. Σιωπή, σιωπή. Οι μνήμες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι κρεμάλες, τα ξερονήσια, η πείνα. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, τα Καλάβρυτα. Σιωπή. Το Σκοπευτήριο, ο Ναπολέων, οι χιλιάδες κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα, που τους τιμάμε, συνεχίζοντας. "Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς...". - Τον θυμάσαι το Θανάση που ανατίναξε τη γερμανική καμιονέτα, τον Αντρέα που έμεινε μόνος από την οικογένεια, τότε που στήθηκαν οι κρεμάλες στο χωριό;- Ναι, αυτή είναι η Αστραπή, που ροδομάγουλη σκαρφάλωνε στα διάσελα. Δίπλα της, τότε, ξέπνοος ο Αλέκος, χτυπημένος από τον όλμο. Ψυχή βαθιά - τον αντρειωμένο μην τον κλαις - Αέρα παιδιά, γιούργια παιδιά και ο αντάρτικος λόχος κίνησε για το καρτέρι... "πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες...".

Δονήθηκε από παλμό η μεγάλη αίθουσα του Περισσού, σ' αυτή τη σύναξη μνήμης και συνέχειας, σ' αυτή την εποποιία των 80 χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που ιστόρησε σ' ένα εγερτήριο μήνυμα η Αλέκα Παπαρήγα. Και ρίγος συγκίνησης, τη στιγμή που ο Χαρίλαος Φλωράκης παρέλαβε την πλακέτα τιμής του ΚΚΕ, στο όνομα των ζωντανών και πεθαμένων συντρόφων, ενός κόμματος, που, όπως είπε ο παλαίμαχος, "γιατί να μην έχεις περισσότερες ζωές να του προσφέρεις...".

Αντικομμουνιστικές χυδαιότητες

Καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Μια ακόμα φορά τα "παιδιά του συστήματος", που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί, έδειξαν το αντικομμουνιστικό τους πρόσωπο, βρωμίζοντας με εμετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα τους τοίχους, τούτη τη φορά στην πόλη της Κέρκυρας. Οπως καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωση - καταγγελία της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, τη νύχτα της Κυριακής 3.1.99 ύποπτα στοιχεία, που υπέγραφαν με την ταμπέλα "αναρχικοί", βρώμισαν με αντικομμουνιστικά συνθήματα - για δεύτερη φορά - τους τοίχους των γραφείων της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και άλλα σημεία της πόλης.

Με τον χυδαίο και φτηνό αντικομμουνισμό τους, την ώρα που η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κεφαλαίου εξαπολύουν αντικομμουνιστική επίθεση, αναφέρεται στην καταγγελία της ΝΕ, τα θρασύδειλα "παιδιά της νύχτας" σπεύδουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Αλλωστε, προστίθεται, γι' αυτό έχουν "κατακτήσει" την ανοχή και τη συμπάθεια του κατεστημένου...

Ομως, η υπόθεση είχε και συνέχεια, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης 5.1.99, μέλη της ΚΝΕ, που έσβηναν με χρώμα τα αντικομμουνιστικά συνθήματα, δέχτηκαν επίθεση στην Αγ. Σοφίας, από τουριστικό επαγγελματία, πρώην αστυνομικό και τώρα ιδιοκτήτη 3 τουριστικών μαγαζιών και το γιο του. Τα συγκεκριμένα άτομα με φωνασκίες, απειλές και προπηλακισμούς προσπαθούσαν να εξαναγκάσουν τους κνίτες να σβήσουν συνθήματα της ΚΝΕ. Οι ίδιοι απείλησαν και το Νομαρχιακό Σύμβουλο και στέλεχος του ΚΚΕ Θ. Γουλή, όταν φθάνοντας στο χώρο ζήτησε εξηγήσεις για την τραμπούκικη συμπεριφορά τους κατά των νεολαίων της ΚΝΕ. Μάλιστα, ο "καλοθρεμμένος" γιος επιτέθηκε να χτυπήσει τον Θ. Γουλή και ο πατέρας του, ενοχλημένος από το σύνθημα "30 χρόνια ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή" επιδόθηκε σε χυδαίες βρισιές κατά των κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία τη χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση των μαύρων κύκλων, που στόχο έχει να συκοφαντήσει τη δράση του ΚΚΕ. Καλεί τους καταστηματάρχες της Σπηλιάς να καταδικάσουν τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές και να απομονώσουν τους φορείς τους, που πέρα από άλλα εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΜΕ
Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση" διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών την Τετάρτη 13 Γενάρη στις 6.30 μμ στην αίθουσα Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8).

Ομιλήτρια θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ