ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Αθώος ο Λαμπράκης για το γκρέμισμα του θεάτρου!

Η καταστροφή έγινε στις 21 Απρίλη 1994. Χτες εκδικάστηκε η υπόθεση στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, που αποφάσισε ότι "δεν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος"...

Μεθοδευμένες ενέργειες, για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων παρεμβάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής στο Πάρκο Ελευθερίας, αποκαλύφθηκαν χτες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης κατεδάφισης του υπαίθριου θεάτρου το Μάη του 1994. Ταυτόχρονα καταδείχτηκε, γι' άλλη μια φορά, ότι ορισμένοι Ελληνες πολίτες (π. χ. ο κ. Χρ. Λαμπράκης) είναι υπεράνω του νόμου και ουδείς αποτολμά να τα βάλει μαζί τους. Το επισήμανε, μάλιστα, αυτό έμμεσα και ο εκδότης του ΑΝΤΙ Χρ. Παπουτσάκης,καταθέτοντας ως μάρτυρας: "Ο κ. Λαμπράκης ελέγχει την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου...".

Το πρωί της 21ης Μάη 1994, μέρα Σάββατο και γιορτή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τους μισούς κατοίκους του Λεκανοπεδίου απόντες, διάλεξε ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ για να στείλει τις μπουλντόζες του να κατεδαφίσουν το θεατράκι των 1.600 θέσεων, που ο δήμος είχε ανακαινίσει για τη διοργάνωση κάθε χρόνο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θορυβημένοι οι περίοικοι, βγήκαν να δουν τι συμβαίνει. Στη θέση του θεάτρου είδαν να ορθώνονται σωροί από μπάζα. Αμέσως ειδοποίησαν τις δημοτικές συμβούλους Μαρία Γιαταγάνα και Μαρίνα Δίζη - Πατσουρέα,που έσπευσαν επιτόπου και μαζί με τους κατοίκους κατάφεραν να σταματήσουν το ανοσιούργημα.

Η Πολεοδομία ενδίδει...

Δυο μέρες αργότερα το Πολεοδομικό Γραφείο της Νομαρχίας έστειλε δυο σήματα με διαφορά μιάμισης ώρας μεταξύ τους: Το πρώτο ανέφερε ότι οι εργασίες κατεδάφισης πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, γιατί η άδεια εκσκαφής επέτρεπε και το γκρέμισμα του θεάτρου. Το δεύτερο διέτασσε το σταμάτημα των εργασιών, γιατί δεν υπήρχε άδεια κατεδάφισης. Ομως, με νεότερο σήμα της, στις 27 Μάη, η Πολεοδομία επέτρεψε τελικά τη συνέχιση των εργασιών, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη άδεια ενημερώθηκε (συμπληρώθηκε) στις 26 Μάη. Πέντε μέρες, δηλαδή, αφότου το θέατρο κατεδαφίστηκε! Ακολουθήθηκε εν προκειμένω η τακτική του δολοφόνου, ο οποίος πρώτα σκοτώνει και ύστερα φροντίζει να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα της δικογραφίας, που έγιναν γνωστά στη διάρκεια της δίκης.

Παράνομη ενέργεια, λένε οι μάρτυρες

Ειδικότερα, η Αννα Φιλίνη,δημοτική σύμβουλος τότε και σήμερα του Δήμου Αθηναίων και μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, στο οποίο ανήκε το θέατρο, τόνισε ότι "η κατεδάφιση έγινε εντελώς ξαφνικά και ενώ είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν παράνομη". Προειδοποίησε δε ότι "δεν πρέπει να υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον κ. Λαμπράκη". Η Μαρίνα Δίζη - Πατσουρέα είπε ότι "δεν υπήρχε άδεια για την κατεδάφιση και αυτή η δυναμική ενέργεια μπορεί να συσχετιστεί με την έντονη αντίδραση του δήμου και των πολιτών στα σχέδια του κ. Λαμπράκη". Ο Χρ. Παπουτσάκης πρόσθεσε ότι "η άδεια της Πολεοδομίας βγήκε μετά από 5-6 μέρες και έλεγε πως δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι εργασίες, αφού πλέον η κατεδάφιση έχει συντελεστεί, ενώ οι εκσκαφές συνεχίζονται ακόμα χωρίς να υπάρχουν πλήρη σχέδια κατατεθειμένα για τα κτίρια που θα γίνουν στο χώρο. Εχουμε - κατέληξε - από τη μια τον κ. Λαμπράκη και από την άλλη το σύνολο των πολιτών". Ο επί 20 περίπου χρόνια δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας και μέλος σήμερα του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών την περίοδο 1967-1974 Παρ. Βελισσάρης χαρακτήρισε ως "κόσμημα" το πέτρινο θεατράκι, για την κατεδάφιση του οποίου δε θα έδινε, όπως είπε, άδεια ο δήμος. "Δε φανταζόμασταν ποτέ εισβολή και προσβολή του μνημειακού χώρου του ΕΑΤ - ΕΣΑ. Είχαμε τοποθετήσει εκεί την προτομή του Σπ. Μουστακλή και μας τηλεφώνησαν να την απομακρύνουμε", είπε ο τότε πρόεδρος του ίδιου Συνδέσμου Δημ. Πρωτοψάλτης,επαναλαμβάνοντας ότι στην 534/92 άδεια, που επικαλείται η πλευρά Λαμπράκη, δεν αναγραφόταν η καταστροφή του θεάτρου. Η Μαρία Γιαταγάνα,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Νικ. Πανδής ισχυριζόταν ότι έχει άδεια, αλλά δεν την έδειξε σε κανένα.

Το μαύρο άσπρο

Ως μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν οι Ν. Δεσύλλας και Κ. Λιάσκας,πρώην και νυν πρόεδρος του ΤΕΕ αντίστοιχα, καθώς και ο πολιτικός μηχανικός Παν. Γκιμίσης,που έκαναν το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενοι ότι στην άδεια του 1992 περιλαμβάνονταν και οι κατεδαφίσεις... Σημειωτέον ότι ο Κ. Λιάσκας συμμετέχει στην εταιρία του πολιτικού μηχανικού Νικ. Πανδή,που επιβλέπει τις οικοδομικές εργασίες στο Πάρκο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν, μετά από μήνυση των Χρ. Παπουτσάκη, Αννας Φιλίνη και Μαρίνας Δίζη, ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Χρ. Λαμπράκης και ο Νικ. Πανδής.Ωστόσο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μόνο ο δεύτερος, ο οποίος υποστήριξε στην απολογία του ότι "δεν ήταν προς κατεδάφιση το θέατρο, αλλά προς αποξήλωση" (!) και ότι "δεν υπήρξε κάτι που να ήταν κρυφό"... Ο κ. Λαμπράκης προτίμησε να πληροφορηθεί την απαλλαγή του από το τηλέφωνο. Γιατί ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γερ. Διονυσάτος,μετά από ανάλογη πρόταση της εισαγγελέα Αθανασίας Βλάχου,κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους, γιατί, λέει, "δεν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος"...

"ΔΥΣΤΟΣ"
2o }Αύριο το πόρισμα για ευθύνες λιμενικών

Αύριο αναμένεται να βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣ. Σουμάκη,σύμφωνα με πληροφορίες, το Πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διενεργείται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος για καθυστερήσεις ως προς την ενεργοποίηση και το συντονισμό των ενεργειών διάσωσης κατά τη βύθιση του "ΔΥΣΤΟΣ".

Σοβαρά τα ερωτηματικά που προκύπτουν, πάντως, από τη μαραθώνια συμπληρωματική κατάθεση του δόκιμου πλοιάρχου Χρ. Αναγνώστου, που κράτησε 22 ολόκληρες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο δόκιμος πλοίαρχος δεν είπε κάτι καινούριο που θα μπορούσε να διαφωτίσει τα αίτια του ναυαγίου.

Χτες, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απάντληση των πετρελαίων και των λαδιών από το χώρο του μηχανοστασίου, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς και το πλύσιμό του με ζεστό νερό. Σήμερα, και αφού καθαριστεί ο χώρος, αναμένεται να ανοιχτούν δυο τρύπες στο μηχανοστάσιο, για να βγάλουν οι δύτες κάποια μεγάλα αντικείμενα προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους για την ανεύρεση των τριών ακόμα αγνοούμενων ναυτικών, του μηχανικού, του ναύτη και του λιπαντή. Παράλληλα, θα εξεταστούν όσα έχει πει ο Χρ. Αναγνώστου και αυτά που θα προκύψουν από τις βιντεοσκοπήσεις και το πόρισμα των τεσσάρων πραγματογνωμόνων. Στον Λιμενάρχη της Κύμης κατέθεσαν χτες οι τρεις πλοίαρχοι των αλιευτικών Σαρωνικός,Μανωλάκης και Στέφανος Κ. που περισυνέλεξαν τον Χρ. Αναγνώστου.

Πάντως, στα σχόλια ορισμένων ραδιοτηλεοπτικών μέσων σχετικά με το Πόρισμα της ΕΔΕ, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η ΕΔΕ και η σύνταξη του σχετικού πορίσματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τους αξιωματικούς που τη διενεργούν και συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά στο πόρισμα και στο περιεχόμενό του είναι αυθαίρετη. Μετά την ολοκλήρωσή της ΕΔΕ και τη σύνταξη του πορίσματος θα υπάρξει ενημέρωση του Τύπου και των ΜΜΕ".

Και όμως κρίθηκε αξιόπλοο!

Σοβαρά προβλήματα παρουσίαζε το πλοίο "Μυρσίνη", το οποίο, στις 26 Δεκέμβρη, μισοβυθίστηκε στην Ανκόνα, καταγγέλλει ο "Στέφενσων"

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του παρουσίαζε το ελληνικό πλοίο "ΜΥΡΣΙΝΗ" - το οποίο στις 26/12/96 συγκρούστηκε και μισοβυθίστηκε στο λιμάνι της Ανκόνας - κατά την έναρξη του ταξιδιού, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής,"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε για το περιστατικό μετά από καταγγελία του ναυτεργατικού σωματείου και πέντε μέρες μετά το συμβάν!

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το επταμελές πλήρωμα έμεινε αβοήθητο από την πλοιοκτήτρια εταιρία και κατέφυγε σε ξενοδοχείο, δεδομένου ότι στο πλοίο ήταν αδύνατη η παραμονή του. Τρία μέλη του πληρώματος (υποπλοίαρχος, Β μηχανικός και ναύτης) απολύθηκαν στις 31 Δεκέμβρη, "λόγω ανικανότητας του πλοίου προς πλου". Γύρισαν στην Ελλάδα, δίχως να τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές και η νόμιμη αποζημίωση, καθώς και τα εισιτήρια επαναπατρισμού. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα η ναυτιλιακή εταιρία, παρά τις προσπάθειες, αρνείται να τους καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές τους.

Σύμφωνα με καταγγελία των μελών του πληρώματος, το πλοίο αναχώρησε από τον Πειραιά στις 18/12/96 και αφού είχε προηγηθεί μετασκευή του πλοίου αυξάνοντας το μήκος του κατά 6 μέτρα και είχε επιθεωρηθεί πριν τον απόπλου του από την Επιθεώρηση Εμπορικών πλοίων (ΕΕΠ), που, προφανώς το έκρινε ασφαλές και αξιόπλοο.

Με την έναρξη όμως του ταξιδιού προς την Κρήτη, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν προβλήματα στο πηδάλιο, στο ένα ραντάρ, στο ραδιοτηλέφωνο, στο γωνιοδείκτη, στα χειριστήρια της άγκυρας. Στο μηχανοστάσιο, οι αντλίες, σεντινών δε λειτουργούσαν και το ψυγείο του λαδιού ήταν φραγμένο. Στους χώρους ενδιαίτησης η κατάσταση ήταν άθλια. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τη φόρτωση του πλοίου όπου άρχισε και εισροή υδάτων στο πλοίο (μηχανοστάσιο - χώρους ενδιαίτησης, αμπάρια).

"Το ερώτημα λοιπόν - τονίζεται - είναι πώς το πλοίο κρίθηκε αξιόπλοο και ασφαλές από την ΕΕΠ και την ίδια στιγμή παρουσιάζει τα προβλήματα που αναφέρουμε, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών; Απαιτούμε από το ΥΕΝ να προχωρήσει: Αμεσα στη διερεύνηση των καταγγελιών, τον καταλογισμό των ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων. Και στην παρέμβασή του για την άμεση εξόφληση των ναυτεργατών".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ