ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική συγκέντρωση αύριο Τετάρτη

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αύριο, 9 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ»

Από παλιότερη εκδήλωση στη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ»
Από παλιότερη εκδήλωση στη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ»
Βήμα ώστε να ανοίξει μια πιο ολοκληρωμένη και πιο βαθιά συζήτηση με τους εργάτες της βιομηχανίας, όχι μόνο για τις αιτίες της κρίσης, αλλά κύρια για τη διέξοδο από αυτήν, για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αποτελεί η πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αύριο, Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (Μ. Βόδα 4-6).

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στη 48ωρη απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, επισημαίνει: «Πήγαμε ένα βήμα μπροστά, άσχετα αν δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στη συνείδηση των εργατών δεν νομιμοποιήθηκε, καταψηφίστηκε στις εκατοντάδες συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, που έγιναν στους χώρους δουλειάς. Η μάχη συνεχίζεται για να μην υλοποιηθεί, να μείνει στα χαρτιά. Βγήκαμε πιο δυνατοί. Εγιναν βήματα στην οργάνωση του κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς. Οργανώθηκαν περισσότεροι εργάτες στα σωματεία τους, συγκροτήθηκαν και σε άλλους χώρους δουλειάς σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα. Η αναμονή και ο φόβος υποχωρούν. Συμμετέχουν περισσότεροι χώροι δουλειάς στον αγώνα και απεργήσανε. Συσπειρώθηκαν νέες δυνάμεις στην ταξική γραμμή πάλης. Η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός απομονώθηκε περισσότερο, πιο δύσκολα ξεγελάει και εγκλωβίζει τους εργάτες».

Και τονίζει: «Συνάδελφε, συναδέλφισσα, εμπιστεύσου το ΚΚΕ. Μπορεί να μη συμφωνείς σε όλα μαζί του, ξέρεις όμως ότι είναι με τη δική σου πλευρά. Παλεύουμε για το δίκιο σου, τη δική σου προοπτική, σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα και τον οπορτουνισμό. Γνωρίζεις ότι πάντα σου είπε την αλήθεια, δεν προσπάθησε ούτε να σε ξεγελάσει, ούτε να σε κολακέψει. Σου είπε την αλήθεια για την ΕΕ, το χαρακτήρα της κρίσης, για τις αιτίες της, για το μνημόνιο, για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, για το ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού γενικότερα. Το ΚΚΕ δεν το γνωρίζεις μόνο από τις διακηρύξεις του, αλλά και από τα έργα του. Από την καθημερινή δράση των μελών και των φίλων του στους χώρους που δουλεύεις. Σήμερα γνωρίζεις, από την ίδια σου την πείρα, ότι όσα σου είπε βγήκαν αληθινά, είχε δίκιο. Τώρα σου λέμε στηρίξου στην πείρα σου, σκέψου το συμφέρον σου, το μέλλον των παιδιών σου και βγάλε τα συμπεράσματά σου».

Για να καταλήξει: «Με αδύνατη κυβέρνηση, αστικά κόμματα και τις δυνάμεις του συμβιβασμού στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, με ισχυρό ΚΚΕ και ταξικά συνδικάτα, θα μεγαλώσουν οι δυσκολίες των αστών. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει με οποιαδήποτε σύνθεση, πιο δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν αποφασίσει ή να επιβάλει και άλλα καινούρια. Το εργατικό κίνημα από καλύτερες θέσεις θα συνεχίσει τη μάχη, για να καθυστερήσει, να αποτρέψει αντεργατικά μέτρα, να προχωρήσει την κοινωνική συμμαχία, να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις για να κερδίσει τον πόλεμο. Να έρθει στην εξουσία η εργατική τάξη, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, να διαγράψει το χρέος, να κοινωνικοποιήσει τα βασικά μέσα παραγωγής. Να οικοδομήσει το Σοσιαλισμό, πιο στέρεα, αφού έχει τη θετική και την αρνητική πείρα από το Σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκίνησε η μάχη των αρχαιρεσιών

Προχωρά μαζί με πολύμορφες παρεμβάσεις για την υπεράσπιση των εργατικών οικογενειών

Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Νοέμβρη 2011 και θα διεξαχθούν στις έδρες των παραρτημάτων. Οι ώρες διεξαγωγής των αρχαιρεσιών θα είναι από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., ενώ τις πρωινές ώρες από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., είτε σε τόπους δουλειάς, είτε στα κεντρικά γραφεία (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Χτες, από το πρωί, τα στελέχη του Συνδικάτου, άρχισαν να οργώνουν χώρους δουλειάς, να συζητούν πλατιά με οικοδόμους, όχι μόνο για τις αρχαιρεσίες, αλλά για τις συνολικές εξελίξεις και την ανάγκη παρέμβασης του λαϊκού εργατικού κινήματος σε αυτές.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, το Παράρτημα Νοτιοανατολικών Συνοικιών του Συνδικάτου, πραγματοποίησε σε συντονισμό με τις επιτροπές ανέργων συνδικάτων και φορέων Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στον τοπικό ΟΑΕΔ της Δάφνης, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναδεικνύοντας πως η δράση του Συνδικάτου όχι μόνο δεν εξαντλείται στη μάχη των αρχαιρεσιών, αλλά παίρνει πολύπλευρα χαρακτηριστικά. Αμέσως μετά την παράσταση, οι επιτροπές ανέργων, προχώρησαν σε παρέμβαση στα κεντρικά του ΟΑΕΔ, απαιτώντας την άμεση επιδότηση άνεργης μητέρας δύο παιδιών, η οποία εργαζόταν στο δήμο Αγ. Δημητρίου, και είναι άνεργη τους τελευταίους 15 μήνες. Σήμερα, κινδυνεύει με έξωση λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου. Οι επιτροπές διεκδικούν έκτακτο επίδομα ανεργίας για την ανακούφιση της οικογένειας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καταγγέλλει τρομοκρατικές απολύσεις

Τρεις εκδικητικές απολύσεις για συνδικαλιστική δράση, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των λιθογράφων, όπως καταγγέλλει με σχετικές ανακοινώσεις της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ, όπου η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη μετά τη συμμετοχή στην τελευταία 48ωρη πανελλαδική απεργία (19 - 20 Οκτώβρη). Η εργοδοσία, μάλιστα, πρώτα την αντικατέστησε τις μέρες της απεργίας και στη συνέχεια την απέλυσε. «Συνάδελφοι το δικαίωμα της απεργίας είναι κατακτημένο με αγώνες, όπως επίσης και η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους. Η στάση της εργοδοσίας των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΔΙΟ είναι ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και της ΕΕ που θέλουν τους εργαζόμενους υποταγμένους», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η δεύτερη απόλυση αφορά την εταιρεία MODERN TIMES. Στη συγκεκριμένη εταιρεία οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Το Σωματείο, τονίζει σχετικά: «Η εργοδοσία, μόλις οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν συνέλευση για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα, προχώρησε σε παρέμβαση για να τους τρομοκρατήσει. Στη συνέχεια, ο εργοδότης, βλέποντας ότι δεν πέρασε ο εκβιασμός και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν και να μην υποκύψουν στην εργοδοτική τρομοκρατία, ανακοίνωσε την απόλυση του πρωτοπόρου εργαζόμενου, για να φοβίσει τους υπόλοιπους».

Η τελευταία περίπτωση αφορά στην εταιρεία ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ ΑΒΕΕ, προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης επίσης για εκδικητικούς λόγους: «Η εργοδοσία εκδικήθηκε τη συναδέλφισσα διότι, όπως δήλωσε και στους εργαζόμενους και στο Σωματείο, "θα απολύσει όσους δε δέχονται τη μείωση μισθών που θέλει να επιβάλλει", με την τρομοκρατία και τη βοήθεια των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επιδεικτικά απέλυσε την εργαζόμενη, που δούλευε 20 χρόνια, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή της στη 48ωρη πανελλαδική απεργία»...


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δε βρίσκετε το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 13 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος). Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο τονίζει: «Οι εργάτες με τη συμμετοχή τους πρέπει και μπορούν να αποφασίζουν για να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Οι βιομήχανοι και οι πολιτικοί τους υπηρέτες σου λένε ψέματα ότι πρέπει να πληρώσεις "άλλο ένα χαράτσι" για να στηριχτεί η χώρα. Σου λένε ψέματα. Ο στόχος τους είναι να επιδοτηθούν οι βιομήχανοι με ζεστό χρήμα. Σου λένε να κάνεις υπομονή να περάσει η κρίση και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, οι εργολαβίες με μεροκάματα πείνας και δικαιώματα "γαλέρα" αυξάνονται. Φτάνει πια! Εχουμε υποχρέωση σε μας και στα παιδιά μας να μη σκύψουμε το κεφάλι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ