ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας των λαϊκών νοικοκυριών στην Ευρώπη

Εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2023

Eurokinissi

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνονται τα τιμολόγια της Ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά στην ΕΕ, με φόντο τον «ενεργειακό πόλεμο» στο πλαίσιο της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, αλλά και με τη «βούλα» της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι λογαριασμοί Ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ στην κορύφωσή τους στις αρχές του 2023, σύμφωνα με νέα εκτίμηση αναλυτών του αμερικανικού τραπεζικού μονοπωλίου «Goldman Sachs». Στην ίδια ανάλυση εκτιμάται πως στο αποκορύφωμά τους οι λογαριασμοί Ενέργειας θα είναι περίπου το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Αποτυπώνοντας εξάλλου τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης, οι αναλυτές της «Goldman Sachs» επισημαίνουν ότι οι επενδυτές είναι πολύ απαισιόδοξοι όσον αφορά τα αποτελέσματα των «ρυθμιστικών προσπαθειών».

Στο μεταξύ, η εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την τεράστια ακρίβεια και τους απλησίαστους λογαριασμούς Ενέργειας και οι αυξανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη έκαναν ακόμα και τους εργατοπατέρες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), που έχουν βάλει επί χρόνια πλάτη στο πάγωμα των μισθών, των Συλλογικών Συμβάσεων, να επισημάνουν ότι «περίπου 9,5 εκατομμύρια ενεργών οικονομικά πολιτών» στην ΕΕ «είχαν ήδη δυσκολίες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την Ενέργεια» πριν ο πληθωρισμός καταγράψει άλμα και φθάσει τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη στο επίπεδο - ρεκόρ του 9,1%.

Η CES αναφέρει ακόμα ότι πλέον σε 16 χώρες της ΕΕ οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό πρέπει «να βάζουν στην άκρη τον μισθό ενός μήνα, ακόμη και περισσότερα» για να πληρώνουν για φως και θέρμανση, ενώ το 2021 αυτό συνέβαινε σε 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σε Σλοβακία, Ελλάδα, Τσεχική Δημοκρατία και Ιταλία, «ο μέσος ετήσιος λογαριασμός για την Ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από έναν μισθό για έναν οικονομικά ενεργό πολίτη που αμείβεται με τον μέσο μισθό» της χώρας του, αναφέρει η CES.

Την ίδια ώρα, οι αστικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μοιράζουν τεράστια «πακέτα διάσωσης» σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους. Μετά το παράδειγμα της «Uniper» στη Γερμανία, τα αντίστοιχα σχέδια για τη γαλλική EDF κ.ο.κ., στην Ελβετία χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει πιστώσεις ύψους 4 δισ. φράγκων στην εταιρεία ενέργειας «AXPO Holding», επικαλούμενη ότι σε διαφορετική περίπτωση «μπορεί να διακυβευτεί η εθνική ενεργειακή ασφάλεια».

Περικοπές στη θέρμανση και στην Ιταλία

Στην Ιταλία, σε αντιστοιχία με τις περικοπές που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Γερμανία και άλλες χώρες, το υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης δημοσιοποίησε επικαιροποιημένο κανονισμό για την «εξοικονόμηση» Ενέργειας σε νοικοκυριά, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους δουλειάς, εξαιρώντας μόνο τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται για τον χειμώνα «καθήλωση» του θερμοστάτη θέρμανσης σε πολυκατοικίες και άλλα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου και στους 17 βαθμούς για βιομηχανικούς χώρους. Επίσης, η θέρμανση θα είναι ανοιχτή για μία ώρα λιγότερο κάθε μέρα.

Η κυβέρνηση παζαρεύει παράλληλα με την ένωση των βιομηχάνων Confindustria περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σε εθελοντική βάση.

Στην Ισπανία ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, προετοίμασε το έδαφος και για άλλα πιθανά περιοριστικά μέτρα, λέγοντας πως η χώρα μολονότι δεν εξαρτάται όσο άλλες χώρες της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να προσφέρει βοήθεια στις άλλες χώρες - μέλη και όχι μόνο να παίρνει. «Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί (...) Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», ανέφερε.

Στο Παρίσι, στο πλαίσιο της προχτεσινής συμφωνίας για ενεργειακή συνεργασία που ανακοίνωσαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση ενός παλιού αγωγού που είχε πέσει σε αχρηστία, στη διοικητική περιφέρεια Μοζέλ. Ο αγωγός αυτός, που είχε κατασκευαστεί αρχικά για ροές φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αναμένεται να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Μέσα σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αύριο, Πέμπτη, να αποφασίσει νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% ή 0,75%, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για τον «Nord Stream 1»

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες το πινγκ - πονγκ αλληλοκατηγοριών για την «επ' αόριστον» διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream 1.

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού δεν θα καταστεί εφικτή προτού η «Siemens Energy» επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom», Β. Μαρκέλοφ.

Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε τη θέση ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επειδή ώθησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες προς το «αυτοκτονικό» βήμα να διακόψουν την οικονομική και ενεργειακή τους συνεργασία με τη Μόσχα.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο «Bloomberg», η «Gazprom» παρήγαγε τις πρώτες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια μικρής κλίμακας εγκατάσταση στην ακτή της Βαλτικής, κοντά στο σημείο εκκίνησης του αγωγού «Nord Stream» προς τη Γερμανία. Δύο γραμμές παραγωγής στο Portovaya LNG παρήγαγαν περίπου 30.000 τόνους του καυσίμου, δήλωσε ο Β. Μαρκέλοφ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. Η Portovaya LNG έχει ετήσια δυναμικότητα 1,5 εκατ. τόνων, ή λιγότερο από το ένα έκτο της δυναμικότητας της υπό την ηγεσία της «Gazprom» εγκατάστασης Sakhalin-2 στην Απω Ανατολή της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι η «ενεργειακή κρίση» είναι «ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης». Ισχυρίστηκε πως οι Ευρωπαίοι «έχουν την οικονομική δύναμη, τη δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι».

Ως θετικά στοιχεία ανέφερε την άνοδο των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Νορβηγία στην ΕΕ και το ότι «τα επίπεδα αποθήκευσης (φυσικού αερίου) γεμίζουν γρηγορότερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί».

Τεράστια κέρδη μετρά η Ρωσία παρά τις κυρώσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν σταματούν τα «χρυσά» κέρδη της από την πώληση υδρογονανθράκων, τα οποία μάλιστα αυξάνονται.

Σύμφωνα με μελέτη του σκανδιναβικού «Κέντρου για την Ερευνα σε Ενέργεια και Καθαρό Αέρα» (CRECA), η Ρωσία είχε συνολικά έσοδα από τον Φλεβάρη ως τον Αύγουστο από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ύψους 158 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 85 δισ. ευρώ προήλθαν από χώρες της ΕΕ και κυρίως από τη Γερμανία, η οποία μέσα σε έξι μήνες εισήγαγε ρωσικούς υδρογονάνθρακες αξίας 19 δισ. ευρώ.

Παγκοσμίως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικής Ενέργειας είναι η Κίνα που εισήγαγε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το ίδιο διάστημα αξίας 35 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά παρότι η Ρωσία κατέγραψε μείωση του όγκου των εξαγωγών Ενέργειας κατά 18% σε σχέση με το διάστημα που προηγήθηκε της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης η ΕΕ μείωσε την εισαγωγή Ενέργειας από τη Ρωσία κατά 35% και απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, ενώ στο τέλος του 2022 ξεκινά και την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» και την κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίου CNPC για συναλλαγές μεταξύ τους κατά 50% σε ρούβλια και κατά 50% σε κινεζικό νόμισμα, γιουάν, αντί για συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ