ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Διεθνιστική Αλληλεγγύη στο Φεστιβάλ

Δεκάδες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και νεολαιών από όλες τις ηπείρους συμμετέχουν στις κεντρικές εκδηλώσεις

Κάθε πλευρά της Ιστορίας και της δράσης της 90χρονης πορείας του ΚΚΕ και των 40χρονων της ΚΝΕ αποτυπώνεται και τιμάται με μοναδικό τρόπο στο Φεστιβάλ. Ο γνωστός χώρος της Διεθνούπολης, φέτος, αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς, πέρα από σημείο συνάντησης με αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, με δεδομένη την ξεχωριστή σημασία του φετινού φεστιβάλ, αναδεικνύει μιαν ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της δράσης των Ελλήνων κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ βασίζεται στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης που αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια πέρα από τα σύνορα της χώρας, στη βάση των κοινών συμφερόντων της εργατικής τάξης, της διεθνούς αλληλεγγύης, της κοινής πάλης των λαών ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στην 90χρονη πορεία του, το ΚΚΕ δίνει τη μάχη για το δυνάμωμα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, ενώ ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύσσει η ΚΝΕ με οργανώσεις νέων από όλο τον κόσμο.

Δεκάδες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλες τις ηπείρους θα συμμετέχουν στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ που γίνονται στην Αθήνα. Ιδιαίτερη στιγμή στο πρόγραμμα των ξένων αντιπροσωπειών θα είναι η επίσκεψη στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές. Οι ξένες αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν, επίσης, το «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης», την Μάντρα του Μπλόκου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Κοκκινιάς, ενώ θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ κατά τη διάρκειά του.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο χώρο της Διεθνούπολης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Αντιθέσεις και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: Μετά τον Καύκασο τι;», με τη συμμετοχή του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφου - παραγωγού της εκπομπής Infowar. Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, του ΚΚ Γεωργίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου.

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο χώρο της Διεθνούπολης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Η ΕΕ του αντικομμουνισμού και της καταστολής και οι αγώνες των λαών», στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ΚΝ Τσεχίας, το ΣΚ Λετονίας, το ΚΚ στη Δανία, το ΚΚ Ισπανίας και το Γερμανικό ΚΚ.

Την ίδια ώρα, στο χώρο του «Οδηγητή», η Συντακτική του Επιτροπή οργανώνει συζήτηση για τον επαναστατικό Τύπο, στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: ΚΚ Των Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Λουξεμβούργου, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας και Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό.

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Διεθνούπολη είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των: ΚΚ Κούβας, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Βραζιλίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Βρετανίας, στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας καμπάνιας που ξεκινά για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών.

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στην κεντρική εξέδρα, πριν από την ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θα απευθύνει χαιρετισμό ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας Αμπελάρδο Αλβάρες Ζιλ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης.

Τις μέρες του φεστιβάλ, το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την καλύτερη προετοιμασία της 10ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φέτος θα διοργανωθεί στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας το Νοέμβρη του 2008.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ, το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, η ΚΝΕ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα τη Διεθνή Συνάντηση της περιφέρειας Ευρώπης - Βόρειας Αμερικής (CENA) της ΠΟΔΝ, στις εργασίες της οποίας θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Στη συνάντηση και στο Φεστιβάλ θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Τιάγο Βιέιρα. Οι οργανώσεις νεολαίας - μέλη της ΠΟΔΝ ανταλλάσσουν πείρα από τους αγώνες στη χώρα τους, από το συντονισμό τους και τις κοινές τους πρωτοβουλίες, όπως το καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια και η αποστολή στην Κολομβία, σχεδιάζουν τις μάχες που έρχονται.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τριήμερο εκδηλώσεων σε έναν ξεχωριστό χώρο

Σημείο συνάντησης δεκάδων χιλιάδων νέων είναι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, οι εκδηλώσεις του θα γίνουν στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη, έναν ξεχωριστό χώρο που συνδέεται με την ιστορία της πόλης και του κινήματος.

Το πρόγραμμα καθημερινά θα ξεκινάει στις 8 το βράδυ κι έχει ως εξής:

Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

Χάλκινα Γουμένισσας - Αλ. Ζώρα, παραδοσιακή βαλκανική μουσική

Συζήτηση: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στον Καύκασο»

Πασχαλίδης Μίλτος

Παντελής Θαλασσινός - Γιώτα Νέγκα

ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

Γεωργιανά μπαλέτα - χορευτικό συγκρότημα

Σύλλογος Ελευθερίου Κορδελιού, ποντιακό χορευτικό συγκρότημα

DILEK KOTS, παραδοσιακή τούρκικη μουσική

Χορευτικό συγκρότημα από την ΠΓΔΜ

Β. Κασούρας και Κ. Σιαπάντα

Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

NAILS AND TAILS

WISPER

Αστέριος και Διάττοντες

Χειμερινοί Κολυμβητές

ΔΑΡΝΑΚΕΣ, μουσική από τα Βαλκάνια

ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

ΘΕΑΤΡΟ: Θεατρική ομάδα μεταναστών

ΤΑΙΝΙΑ: «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται»

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

Ορχήστρα της ΚΝΕ, πολιτικό τραγούδι, Αφιέρωμα: «90 χρόνια ΚΚΕ»

Αδερφοί Πρατσινάκη

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος - Σάκης Μπουλάς

ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

JASM, ορχηστρική ελληνική μουσική

«ΤΡΑΝΕΛΛΗΝΕΣ», ποντιακό χορευτικό συγκρότημα

Παλιοί διαβάτες, λαϊκά - ρεμπέτικα

Αφιέρωμα: «Το ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη» με τον Αγάθωνα

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

RED ALERT

ELEKTRIC SYNDROM

Συζήτηση: «Αθλητισμός και ντόπινγκ»

BAD LIZARD

SUGAR MADE

ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

«Ιστορίες γραμμένες στο μπλε», από την ομάδα σύγχρονου χορού Β+6

ΤΑΙΝΙΑ: «Viva Cuba»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Καντράλη Ηροντίνα

Δ. Νικολούδης - Α. Τατσιούλη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΟΜΙΛΙΑ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλιάτσικας Φίλιππος

ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

Σκουριασμένα Τάστα, τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου

Σ. Λεονάρδου - Π. Φουρτούνας

Κ. Δοϊτσίδης, παραδοσιακά θρακιώτικα

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

FAR OUT

Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, Τραγούδια του Μ. Ελευθερίου

BRAIN TRAFFIC

BLUES CON ins

NASA FUNK

ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

«Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες», του Γ. Ρίτσου από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Μάης '36: Τέχνη και εργατική τάξη»

ΤΑΙΝΙΑ: «ΜΕΡΕΣ '36» του Τάσου Ψαρά

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων συμμετέχουν δεκάδες νεανικά ερασιτεχνικά μουσικά και χορευτικά σχήματα. Στο χώρο θα λειτουργούν Βαλκανιούπολη, έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, παιδότοπος, εκθεσιακοί πολυχώροι, ταβέρνα κ.ά.

Διεθνής Συνάντηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Στις 13 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Συνάντηση Βαλκανικών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Στη Συνάντηση θα συμμετέχουν κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.

Οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 12 - 14 Σεπτέμβρη.

Στις φυλακές του Ιτζεδίν

Οι φυλακές του Ιτζεδίν, στο Καλάμι, έναν από εκείνους τους τόπους στους οποίους γράφτηκε η 90χρονη αγωνιστική Ιστορία του ΚΚΕ θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στα Χανιά.

Στις φυλακές του Ιτζεδίν, σε συνθήκες σκλαβιάς, οι ίδιοι οι πολιτικοί κρατούμενοι οργάνωσαν ένα ολόκληρο δίκτυο πολιτικής και πολιτιστικής μορφωτικής δραστηριότητας. Εκεί έμαθαν γράμματα κάποιοι εντελώς αγράμματοι, διαδόθηκε το λογοτεχνικό έργο, μαζί με άλλες μορφές τέχνης, γράφτηκαν βιβλία, χειρόγραφες εφημερίδες, ποιήματα, παίχτηκαν θεατρικά έργα, δημιουργήθηκαν έργα πραγματικής λαϊκής τέχνης. Εκεί, για ένα διάστημα, λειτούργησε μέχρι και σχολή δημοσιογραφίας.

Στις εκδηλώσεις τιμής στους «αλύγιστους της ταξικής πάλης», συμμετέχουν τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ. Η αναχώρηση θα γίνει από Πειραιά, την Πέμπτη 11.9.2008, και η επιστροφή, την Κυριακή 14.9.2008. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλέφωνα: 6977453200 και, από 1.9.2008, στα τηλέφωνα 210-883136 και 210-8225407.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ