ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
Ακόμη χωρίς επισκευή ένα στα τρία σεισμόπληκτα κτίρια!

Τα στοιχεία του ίδιου του ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των μέτρων και την κοροϊδία της κυβέρνησης

Σε ακατάλληλους καταυλισμούς εξακολουθούν να συνωστίζονται χιλιάδες σεισμοπαθείς
Σε ακατάλληλους καταυλισμούς εξακολουθούν να συνωστίζονται χιλιάδες σεισμοπαθείς
Τρία ακριβώς χρόνια μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, που στοίχισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, που προκάλεσε την κατεδάφιση 4.500 κτιρίων και σημαντικές ζημιές σε περίπου 40.000 άλλα κτίρια, η αποκατάσταση των σεισμοπαθών, αλλά και η τιμωρία των ενόχων προχωρά ακόμη με βήματα χελώνας, αναδεικνύοντας σε καθαρό εμπαιγμό τα «παχιά λόγια» των εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Οπως είναι γνωστό, από τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που έγιναν χαρακτηρίστηκαν ως επισκευάσιμα («κίτρινα») 38.165 κτίρια, που αντιπροσωπεύουν 100.000 περίπου ιδιοκτησίες και άλλα 4.250 κτίρια ως κατεδαφιστέα («κόκκινα»), που αντιπροσωπεύουν 7.500 περίπου ιδιοκτησίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, που διαθέτει ο «Ρ», μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 4.550 φάκελοι για ανακατασκευή κατεδαφιστέων κτιρίων και έχουν εγκριθεί 3.800. Για επισκευή έχουν υποβληθεί 13.500 φάκελοι και έχουν εγκριθεί 11.000.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 65% των σεισμοπλήκτων δεν έχει προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρουν την περιβόητη ανεπαρκή επιχορήγηση για να επισκευάσει το σπίτι του. Επίσης αποδεικνύεται ότι ούτε ο ένας στους τρεις σεισμοπαθείς δεν έχει πάρει ακόμη την άδεια για να επισκευάσει το σπίτι του! Και βέβαια πολλοί είναι αυτοί που ναι μεν έχουν πάρει τις άδειες επισκευής ή ανακατασκευής, αλλά όχι και όλο το ποσό της στεγαστικής συνδρομής (δωρεάν επιχορήγηση και άτοκο δάνειο). Το γεγονός αυτό εύκολα το καταλαβαίνει κανείς αν επισκεφτεί τους 104 καταυλισμούς που βρίσκονται σε 27 δήμους του Λεκανοπεδίου και στους οποίους οι σεισμόπληκτοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες...

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια, οι υπεύθυνοι για τους 143 θανάτους παραμένουν ατιμώρητοι
Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια, οι υπεύθυνοι για τους 143 θανάτους παραμένουν ατιμώρητοι
Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των σεισμοπαθών οφείλεται κυρίως στα χαμηλά τιμολόγια που καθόρισε η κυβέρνηση και δεν καλύπτουν το κόστος ανακατασκευής ή επισκευής και που οδηγούν όχι στην πλήρη θωράκιση, αλλά στην επαναφορά των κτιρίων στην ίδια κατάσταση που βρίσκονταν όταν τα χτύπησε ο σεισμός. Ενας άλλος λόγος είναι και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθιέρωσε. Ετσι η κυβέρνηση μετατρέπεται σε ηθικό αυτουργό για κάθε ατύχημα που θα σημειωθεί σε ενδεχόμενο νέο σεισμό, καθώς πολλά κτίρια που έπαθαν σημαντικές ζημιές σήμερα κατοικούνται είτε χωρίς επισκευή είτε με «μπαλώματα».

Η τεράστια κοροϊδία της κυβέρνησης έναντι των σεισμοπαθών αποδεικνύεται και από δύο ακόμη παραδείγματα:

  • Από το γεγονός ότι δεν έχει χορηγήσει το επίδομα οικοσκευής των 2 εκατ. δρχ. σε όλους τους ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων σπιτιών (μόνο στο Μενίδι το χρωστάει σε 500 περίπου δικαιούχους).
  • Από το ότι αρνείται να καταβάλει σε όλους τους ιδιοκτήτες διατηρητέων σπιτιών που γκρεμίστηκαν την αυξημένη στεγαστική συνδρομή των 160.000 δρχ. ανά τ.μ., με πρόσχημα ότι πολλοί από αυτούς είχαν προχωρήσει στην ανακατασκευή πριν εκδοθεί η απόφαση για αύξηση του ποσού. Ακόμη μάλιστα και αν δεν είχαν λάβει ολόκληρο το ποσό της στεγαστικής συνδρομής!

Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση και στο θέμα της τιμωρίας των ενόχων για την κατάρρευση των κτιρίων κατά τη διάρκεια του σεισμού, όπου οι περισσότερες δικογραφίες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο...

Σήμερα στις 11 π.μ. στο χώρο της τραγωδίας της ΡΙΚΟΜΕΞ (Τατοΐου 1) η Πανελλήνια Κίνηση Προστασίας και Προάσπισης Σεισμοπλήκτων «Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» σε συνεργασία με τους συγγενείς των θανόντων κατά το σεισμό, θα τελέσουν μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους, ενώ παράλληλα θα εκφράσουν την απογοήτευση όλων των σεισμοπλήκτων της Αττικής.

Παραμένουν συνέπειες ως αποτέλεσμα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Τρία χρόνια μετά επιβεβαιώνεται ότι οι θάνατοι, οι νεκροί, οι τραυματίες δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός σεισμού αλλά το φυσικό αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιας πολιτικής που αντί το τεράστιο έργο υποδομής της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, πραγματοποιεί έργα με προτεραιότητες και σχεδιασμούς που ικανοποιούν τα κέρδη και όχι το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, οι οποίοι γίνονται θύματα σ' αυτά. Είναι επιτακτικά αναγκαία η καταδίκη και η εναντίωση στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική».

Αυτό υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αθήνα στις 7 του Σεπτέμβρη 1999.

«Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς της 7/9/1999 - επισημαίνει το ΚΚΕ - εκατοντάδες οικογένειες, οι πιο αναξιοπαθούσες στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινά, ακατάλληλα για χρήση σπίτια, με τεράστιο κόστος για υποφερτή διαμονή.

Χιλιάδες πληγέντες παρακάμπτουν τις διαδικασίες που, ουσιαστικά, εμποδίζουν την έκδοση αδειών επισκευής. Ελάχιστες είναι οι αιτήσεις και ακόμη λιγότερες οι άδειες και οι απορροφήσεις δανείων για επισκευές και ανακατασκευές. Προχώρησαν στην επισκευή των ακινήτων τους, συχνά μέσα από τα πλοκάμια των επιτήδειων της "ελεύθερης αγοράς", χωρίς μελέτη και χωρίς έλεγχο.

Τρία χρόνια μετά αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκε με μέτρα αποσπασματικά, μίζερα και, τελικά, επικίνδυνα για τη ζωή των κατοίκων. Ψίχουλα οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Μηδαμινά τα χρήματα για τις επισκευές και ανακατασκευές, διαδικασίες χρονοβόρες.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη και θα είναι ηθικός αυτουργός για κάθε ατύχημα, σε νέο σεισμό, σ' αυτά τα κτίρια και στα κτίρια που κατοικούνται χωρίς επισκευή ή χωρίς έλεγχό της, αλλά και γενικότερα, αφού η κυβέρνηση αντί να επιβάλει τη θωράκιση των πληγέντων κτιρίων καθόρισε την επισκευή τους, με την επαναφορά στην κατάσταση που ήταν πριν τους σεισμούς, δηλαδή στην κατάσταση με την οποία έπαθαν τις καταστροφές.

Αντίθετα, η κυβέρνηση προωθεί νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Επιβάλλεται στους εργαζόμενους ένα πρόσθετο χαράτσι για την ασφάλιση της κατοικίας τους. Το κράτος αποποιείται την ευθύνη του για την προστασία της κατοικίας. Εμπορευματοποιείται παραπέρα το κύκλωμα σχεδιασμού, μελέτης, παραγωγής και προστασίας της κατοικίας. Δημιουργείται ένα ακόμη πεδίο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, των ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών εταιριών, με την προωθούμενη υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων».

Κανένα ουσιαστικό μέτρο

«Τρία χρόνια - τονίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του ΚΚΕ - δε στάθηκαν αρκετά για την κυβέρνηση, για να προωθηθούν αλλά ούτε να δρομολογηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για στοιχειώδη προστασία από τους σεισμούς. Για την κάλυψη του τεράστιου και επικίνδυνου κενού των κανονισμών και προδιαγραφών, για τη μελέτη και κατασκευή ιδιαίτερα των ιδιωτικών έργων, την έκδοση αδειών, τον έλεγχο και την επίβλεψή τους, τις προδιαγραφές και την ποιότητα των υλικών και το κόστος τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στον έλεγχο και θωράκιση όλων των χώρων μαζικής συγκέντρωσης (Νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, εργοστάσια, φροντιστήρια, χώροι διασκέδασης της νεολαίας). Δεν έλαβε κανένα μέτρο ούτε γι' αυτά που επισκευάστηκαν χωρίς έλεγχο.

Καρκινοβατούν η καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας, η μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων κατά προτεραιότητα περιοχών και η επιβολή νέων όρων και περιορισμών δόμησης.

Οι ελεύθεροι χώροι, και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΑΜΕ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τους πλημμυροπαθείς

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν, να καταλάβουν από πού έρχονται τα προβλήματα, ποιοι τα δημιουργούν και ποιοι τους καλύπτουν. Τους καλεί σε συνεχή αγώνα για την καταδίκη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και όσων την εκφράζουν.

«Ο εργαζόμενος λαός περίμενε και περιμένει από την κυβέρνηση να προνοεί, να προστατεύει, αλλά και να περιθάλπει, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καμιά βοήθεια πέρα από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις», τονίζει το ΠΑΜΕ. «Για μια ακόμα φορά ισχύει στην πράξη αυτό που οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν με άλλες ευκαιρίες τονίσει "ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους"! Την ίδια ώρα από την κρατική τηλεόραση και τα ελεγχόμενα - διαπλεκόμενα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, προβάλλοντας "ακραία καιρικά φαινόμενα", την έλλειψη... ενημέρωσης από την ΕΜΥ και την "κακή μας τύχη". Αλήθεια, ποια είναι τα "ακραία φαινόμενα"; Η δυνατή βροχή μισής ώρας; Το χιονάκι δέκα πόντων που πέφτει το χειμώνα; Ας σταματήσει η κοροϊδία!».

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ πιο συγκεκριμένα στις ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνει: «Ακραία είναι η εκμετάλλευση που γίνεται σε βάρος του λαού από την κυβέρνηση και από τους φιλοκυβερνητικούς δημάρχους της περιοχής. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και ο λαός πρέπει να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Ολοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση διορίζει τους αρμοδίους στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία τώρα έστειλε "σωτήρα" τον γνωστό από το εγκληματικό φιάσκο της οδού Νιόβης, με την αιματοβαμμένη απόδραση του Πάσσαρη, απόστρατο πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας. Και είναι πασίγνωστο ότι χαϊδεύει τους εκλεκτούς της εργολάβους, οι οποίοι γέμισαν τη χώρα με έργα που μόνο σε ιδανικές καιρικές συνθήκες λειτουργούν. Στο βωμό των κερδών και με πρόσχημα τις πιεστικές προθεσμίες, τα έργα γίνονται με ελλιπείς μελέτες, χωρίς πρόβλεψη για το άμεσο και απώτερο μέλλον και με πλήθος κακοτεχνιών. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι πλημμυροπαθείς μόνοι τους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση... φοβερίζει τους εργολάβους πως θα τους επιβάλλει κυρώσεις... την επομένη!».

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό «να συσπειρωθεί, να καταλάβει από πού έρχονται τα προβλήματα, ποιοι τα δημιουργούν και ποιοι τους καλύπτουν. Καλεί τους εργαζόμενους σε συνεχή αγώνα για να καταδικαστεί, με κάθε ευκαιρία, αυτή η πολιτική και οι εκφραστές της. Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια σπουδαία ευκαιρία!».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
ΟΧΙ στον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό»

Σημαντική παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ολομέτωπη επίθεση που επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόταση «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των αερομεταφορών και τη βάναυση προσβολή της ασφάλειας των πτήσεων και της εθνικής ανεξαρτησίας, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι ο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» που επιδιώκεται με την προτεινόμενη οδηγία, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε εφιάλτη για την ασφάλεια εκατομμυρίων επιβατών. Με την παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι:

  • Τα προβλήματα στις αερομεταφορές, η «ανταγωνιστικότητα» και η «αποτελεσματικότητα» είναι το άλλοθι για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα, για αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, αλλά με ταυτόχρονη βάναυση προσβολή της ασφάλειας των πτήσεων, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, καθώς και της δυνατότητας ανάπτυξης των κρατών - μελών, ιδιαίτερα των λιγότερο αναπτυγμένων και πιο απομακρυσμένων περιοχών.
  • Ταυτόχρονα, θα υπάρξει αλλοίωση του ίδιου του χαρακτήρα της υπηρεσίας των μεταφορών, από υπηρεσίες σε όφελος του λαού, σε μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου, με την προώθηση της συγχώνευσης και εξαγοράς αεροπορικών εταιριών, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.
  • Εκτός από τα παραπάνω, όμως, οι «Ανοιχτοί Ουρανοί» που προτείνονται, θα αξιοποιηθούν, όπως ξεκάθαρα αναγνωρίζεται, για την εξυπηρέτηση των στρατοκρατικών αντιλαϊκών σχεδίων των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της οδηγίας θα είναι πολλαπλάσιες, ειδικότερα για την Ελλάδα, μια χώρα με εκατοντάδες νησιά, με περιοχές που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λιγότερο αναπτυγμένες της Ενωσης και με σοβαρά προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέληξε ο Στρ. Κόρακας, μαζί με τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, είμαστε αντίθετοι με την οδηγία αυτή. Αγωνιζόμαστε για δημόσιες αεροπορικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, ενταγμένες σε έναν εθνικό προγραμματισμό ανάπτυξης, που θα βρίσκονται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Δέσμευση για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη μη αποκατάσταση των σεισμοπαθών

«Σήμερα προβάλλει ως μοναδική λύση η καταδίκη αυτής της πολιτικής που μπορεί να εκφραστεί μόνο με την ενίσχυση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" που δεν υπόσχεται, αλλά δεσμεύεται για δράση μαζί με τους εργαζόμενους για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, την προστασία της ζωής, της περιουσίας των κατοίκων».

Αυτό τονίζει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η οποία επισημαίνει:

«Τρία χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, αναδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η κυβερνητική κοροϊδία και αδιαφορία για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών. Τα μέτρα που πήρε ήταν αποσπασματικά, μίζερα, επικίνδυνα για τη ζωή των κατοίκων. Τεράστιος αριθμός οικογενειών παραμένει σε προσωρινούς ακατάλληλους καταυλισμούς, λόγω των ελάχιστων αποζημιώσεων που δόθηκαν και των χρονοβόρων διαδικασιών. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες. Γίνεται ηθικός αυτουργός για κάθε ατύχημα σε νέο σεισμό, σ' αυτά τα κτίρια που κατοικούνται χωρίς επισκευή ή με επισκευή χωρίς έλεγχο, αφού οι πληγέντες αφέθηκαν βορά στους νόμους της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς».

«Η κυβέρνηση - υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο - δεν έκανε κανένα πολιτικό σχεδιασμό για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, που είναι ένα απαραίτητο έργο υποδομής, αντίθετα προχώρησε σε έργα και σχεδιασμούς, με σκοπό την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και όχι το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Δεν έχει καν προχωρήσει ο έλεγχος και η θωράκιση των χώρων μαζικής συγκέντρωσης, όπως νοσοκομεία, θέατρα, εργοστάσια, σχολεία, φροντιστήρια, χώροι διασκέδασης. Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση προωθεί την αναγκαστική ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων για νέα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών και πληρωμή των ευθυνών του κράτους από τους εργαζόμενους».

«Γίνεται φανερό - συνεχίζει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" - ότι οι τραγικές συνέπειες του σεισμού, οι θάνατοι, οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο γεγονός. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που υποτάσσει την ανθρώπινη ζωή, το συλλογικό συμφέρον, στο κέρδος. Οι αιτίες είναι συνυφασμένες με την αντιλαϊκή πολιτική γης και την εμπορευματοποίησή της, την ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, την απουσία αντισεισμικής θωράκισης της χώρας».

Και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καταλήγει: «Τρία χρόνια μετά την 7/9/1999, επιβεβαιώνεται πόσο επιτακτική είναι μια άλλη πολιτική αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Είναι αναγκαίο ο λαός σ' αυτήν την κατεύθυνση να αγωνιστεί για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, οι εκφραστές της και όλοι αυτοί που συναινούν ή την ανέχονται».

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Σκύρο

Μια ισχυρή δόνηση με μέγεθος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στη 1.19 τα ξημερώματα και έγινε αισθητός και στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, σκόρπισε την αναστάτωση στους κατοίκους της Σκύρου και της Εύβοιας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κάποιες ζημιές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νότια της Σκύρου, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας.

Οι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί, καθώς ο σεισμός εντοπίζεται σε υποθαλάσσιο χώρο, όμως οι κάτοικοι της Σκύρου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αναλογιζόμενοι το σεισμό μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν δεκατριάμισι μήνες (26 Ιούλη 2001) και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε πολλά σπίτια, αλλά και σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ