ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
ΟΧΙ στους «Δήμους - Ανώνυμες Εταιρίες»

Η λειτουργία υπηρεσιών των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δημιουργεί σωρεία προβλημάτων. Οχι μόνο στους δημότες που αναγκάζονται να αγοράζουν πανάκριβα υπηρεσίες, τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει στην κεντρική διοίκηση. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι ΟΤΑ. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της ανατροπής αυτής της «λογικής», όπως επισήμανε και χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη» Σπύρος Χαλβατζής.

Συγκεκριμένα, ο Σπ. Χαλβατζής, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Στ. Λάμπρου και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Σ. Λομβαρδό, επισκέφτηκε χτες τη Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης του Δήμου (ΔΑΕΜ) και τη Διεύθυνση Πληροφορικής, όπου συζήτησε με στελέχη και εργαζόμενους και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δυνατότητες, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Από τις συζητήσεις με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Κατριβάνου και τους αντίστοιχους διευθυντές κ. Λαμπρινούδη και κ. Σταυριανίδη προέκυψαν προβλήματα που οφείλονται στην κυρίαρχη λογική και τις πιέσεις των συμβιβασμένων πολιτικών δυνάμεων όλα να λειτουργούν με όρους «αγοράς». Οι δήμοι ως επιχειρήσεις να πωλούν και να αγοράζουν. Οτι αυτό δεν τους είναι εύκολο, γιατί η ΔΑΕΜ που έχει ως πελάτες και άλλους δήμους (τους πουλά τεχνογνωσία και υπηρεσίες μηχανογράφησης) δεν μπορεί να τους πάψει τις παροχές, αν αυτοί καθυστερούν πληρωμές λόγω οικονομικής δυσπραγίας τους (οφείλεται κυρίως στη λειψή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Ούτε η ΔΑΕΜ μπορεί να πουλά όλες τις υπηρεσίες σε ΟΤΑ, πάλι με το σκεπτικό ότι οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώνουν για τα πάντα. Οι αρμόδιοι επισήμαναν ακόμα ότι πάλι με τη λογική της «αγοράς», όποτε η ΔΑΕΜ παρουσιάζει σημαντικά κέρδη, φορολογείται υψηλά. Οταν δεν παρουσιάζει υψηλά κέρδη, διάφοροι διαμαρτύρονται για τη λειτουργία της, την κατηγορούν ως προβληματική και θέλουν να την κλείσουν. Κατά τ' άλλα, εντοπίστηκαν οι γνωστές ανάγκες για κονδύλια και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και με καλύτερους μισθούς.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναγνώρισε ότι τόσο η Διεύθυνση όσο και η εν λόγω Δημοτική Επιχείρηση παράγουν ουσιαστικό έργο «που μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να βελτιωθεί και να βοηθήσει σημαντικά τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών στο δήμο, αλλά και τους εργαζόμενους και τους δημότες». Ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα των προβλημάτων δεν οφείλονται σε διαχειριστικά λάθη, αλλά στην εφαρμοζόμενη πολιτική που διαποτίζει και την ΤΑ. Κάλεσε σε πάλη για την ανατροπή της και ενίσχυση των μόνων δυνάμεων που αταλάντευτα την αντιμάχονται, όπως η «Συμπαράταξη» και σε επίπεδο Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Αργότερα, ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρτ. Αναπλιώτη, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για τον αείμνηστο Λεων. Αυδή. Συνεχάρη τα στελέχη της «Συμπαράταξης» γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοί της είναι σε όλες τις συνεδριάσεις του οργάνου ενημερωμένοι και «διαβασμένοι». Αυτό, όπως σημείωσε, διευκολύνει τη λειτουργία του ΔΣ και κυρίως της πόλης. Ο Αρτ. Αναπλιώτης, προερχόμενος από τη ΝΔ, θα ηγηθεί στις εκλογές του συνδυασμού «Εν Αθήναις». «Είμαστε συνδυασμός παρουσίας. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι είμαστε συνδυασμός νίκης» είπε με νόημα και παρουσίασε ως κύριο πλεονέκτημα του ίδιου και των συνεργατών του την πείρα από τα δημοτικά.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Στη μάχη για το άλσος Ριζάρη

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» συνεχίζει τον αγώνα της για να διασωθεί το άλσος Ριζάρη, κόντρα στις ορέξεις μεγαλοσχημόνων, εργολάβων και των πολιτικών τους εκφραστών. Ηδη με πρωτοβουλία του συνδυασμού πάρθηκε στο Δήμο μια απόφαση υπέρ της διατήρησης του χώρου ως έχει, και οι ενέργειες συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση επιμένει να τσιμεντοποιήσει το άλσος Ριζάρη παραχωρώντας το στην οικογένεια Γουλανδρή για να οικοδομήσει εκεί «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», παρά το γεγονός ότι και η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε το ενδεχόμενο οικοδόμησης. Η Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του χώρου πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατήγγειλε το γεγονός και καλούσε τους υποψηφίους δημάρχους να δεσμευτούν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στην καταστροφή του άλσους. Ηδη, στα λόγια και με φαντεζί ενέργειες κάποιοι υποψήφιοι ανταποκρίνονται.

Επί της ουσίας και στην πράξη: Τέσσερις μέρες πριν την έκδοση της ανακοίνωσης της Επιτροπής, στις 30/8 συνεδρίασε το Συμβούλιο του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηναίων. Ο διαμερισματικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Θαν. Ανανίδης έφερε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης. Ανέπτυξε τις νέες κυβερνητικές μεθοδεύσεις (παραχώρηση της έκτασης μέσω διάταξης που περιλαμβάνεται σε άσχετο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού).

Η «Συμπαράταξη» ζήτησε και έπεισε το Σώμα να λάβει εκ νέου απόφαση υπέρ της διατήρησης του πρασίνου και του ελεύθερου χώρου στου Ριζάρη. Φυσικά η δραστηριότητα δε σταματά στη λήψη μιας απόφασης. Οπως σημειώνουν στη «Συμπαράταξη», οι ενέργειές της θα συνεχιστούν και θα ενταθούν για την προστασία του χώρου αυτού και όχι μόνο.

Αλλωστε στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί χώροι που κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση. Π.χ.: Το πάρκο στο Γουδί που άλλο ένα κομμάτι του οδεύει προς τσιμεντοποίηση, αυτή τη φορά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και πάντα με τη βοήθεια της κυβέρνησης. 'Η ο σημαντικός, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος (έκτασης 14 στρεμμάτων) στην περιοχή Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, που τσιμεντοποιείται ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού για να κατασκευαστεί εκεί - σώνει και ντε, ενώ υπάρχουν προτάσεις και για άλλους χώρους - το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Θυμίζουμε ότι την καταστροφή των μνημείων έχει υπερψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων και η δημοτική σύμβουλος του ΣΥΝ.

Αδιαφανείς προσλήψεις

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για την πρόσληψη 150 συμβασιούχων στην καθαριότητα για 4 μήνες, χωρίς διαφανή κριτήρια και με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζοντας ακόμα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπε ότι η διαδικασία των προσλήψεων θα γίνει από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Τέτοιου είδους ενέργειες και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο είναι απαράδεκτες και δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ
Εγκαίνια εκλογικού κέντρου

Το εκλογικό του κέντρο εγκαινιάζει τη Δευτέρα, 9 Σεπτέμβρη, ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «Κίνηση Πολιτών Νέου Ψυχικού», Γιάννης Μέτσης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8:30 το βράδυ, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αγ. Γεωργίου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 80χρονα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καισαριανή διοργανώνουν ο δήμος της πόλης και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 του Σεπτέμβρη: Στις 8.30 μ.μ. στην Πλατεία 200 (πίσω από το γήπεδο Νήαρ Ηστ - Σκοπευτήριο) Θεατρική παράσταση με το έργο «Φαίδρα η Βουρλιώτισσα» της Τάνιας Χιώτη, από τη θεατρική ομάδα ΕΡΘΟ, σενάριο Μαριάννας Μαστροσταμάτη και σκηνοθεσία Σάββα Μελόπουλου.

Σάββατο 28 του Σεπτέμβρη: Στις 7 μ.μ. στην Πλατεία 200, παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας από τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Παλλήνης, συλλόγου «Ρίζες Μετεώρων» και Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καισαριανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ