ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΝΟΣΗΛΙΟΥ
Πρόσθετα χαράτσια στα Ταμεία

Το διαφοροποιημένο νοσήλιο που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ το 1998 και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάρυνε τα ασφαλιστικά ταμεία με 15% επιπλέον κάθε χρόνο

Τη μόνιμη νάρκη στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων επικαιροποιεί ο κατάλογος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τα εκτός κλειστού νοσηλίου με 189 φάρμακα που δημοσιοποίησε χτες.

Στην ουσία ο ΕΟΦ ανακεφαλαίωσε μια πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και 11 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη χρέωση των Ταμείων σε σχέση με τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια προκλητική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων που λειτουργεί με ιδιαίτερα αγοραία λογική και εν τέλει δίνει τη δυνατότητα στη φαρμακοβιομηχανία να καρπώνεται το 42,3% των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, το ένα απ' τα δύο ευρώ που πληρώνουν τα Ταμεία για υγειονομικές δαπάνες τα παίρνουν οι φαρμακοβιομήχανοι. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ για το 2009 έχει προϋπολογίσει 2,2 δισ. ευρώ για φάρμακα σε σύνολο 3,8 δισ. ευρώ για δαπάνες Υγείας.

Οδυνηρή προϊστορία

Μέχρι το 1998 τα Ταμεία πλήρωναν για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους στα δημόσια νοσοκομεία με βάση το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ της περιόδου 1990-1993 απογείωσαν.

Ομως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 1998, διέπραξε ένα ανοσιούργημα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων με μια κοινή απόφαση των - τότε - υπουργών Υγείας Κώστα Γείτονα και των υφυπουργών Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και Εργασίας Νίκου Φαρμάκη. Η κοινή απόφαση αφορούσε τον «Ορισμό νοσηλίου νοσοκομείων» (ΦΕΚ 99 Β'/10.2.1998) και καθόριζε δύο είδη νοσηλίων: Το ημερήσιο κλειστό νοσήλιο και το ημερήσιο ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο.

Με το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξαν αυξήσεις από 29-64%, ανάλογα με τη θέση νοσηλείας. Π.χ., το τιμολόγιο της Γ' θέσης στον Παθολογικό Τομέα είναι 20.000 δραχμές (58,70 ευρώ), ενώ στο χειρουργικό είναι 25.000 δραχμές (73,37 ευρώ).

Εκεί όμως που έγινε «θραύση» ήταν το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο με το οποίο έγινε «διατίμηση» των ακριβών ιατρικών πράξεων (π.χ., το μπάι-πας τότε χρεωνόταν με 1,7 εκατ. δραχμές, η μεταμόσχευση νεφρού 2,5 εκατ. δραχμές, η μεταμόσχευση πνεύμονα 4 εκατ. δραχμές κλπ.). Ταυτόχρονα, βγήκαν εκτός του κλειστού νοσηλίου και τα φάρμακα με κόστος πάνω από 41,10 ευρώ. Αυτή η εξαίρεση γίνεται με μια λογιστική αλχημεία που δεν έχει νόημα να αναλυθεί αλλά που αποτελεί χαράτσι για τα Ταμεία.

Με την κοινή απόφαση του 1998 ορίζεται ότι χρεώνονται πέραν του κλειστού νοσηλίου τα φάρμακα που το Κόστος Ημερήσιας Δόσης Θεραπείας (ΚΗΘ) υπερβαίνει τα 41,10 ευρώ. Το ΚΗΘ - μέσα απο αλλεπάληλες νομοθετικές ρυθμίσεις - ορίζεται ως πηλίκο της Χονδρικής Τιμής (ΧΤ) - προσαυξημένης κατά 5% - διά του Αριθμού Ημερησίων Δόσεων (ΑΗΔ), που προσδιορίζονται με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η χρέωση γίνεται ως εξής: Για κάθε μέρα νοσηλίας, εφόσον ο ασθενής χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο φάρμακο, το δημόσιο νοσοκομείο θα χρεώνει στο Ταμείο τη διαφορά που θα προκύψει αν από το ΚΗΘ αφαιρεθούν τα 41,10 ευρώ.

Εξωφρενικά παραδείγματα

Ιδού τι σημαίνει αυτό με βάση το χτεσινό κατάλογο του ΕΟΦ.

Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που έχει Χονδρική Τιμή (ΧΤ) 125,87 ευρώ και οι ΑΗΔ του είναι 0,24. Το ΚΗΘ θα είναι: (125,85+5% ΧΤ):0.24 = 555,09 ευρώ. Το Ταμείο θα χρεωθεί 555,09-41,10 = 513,99 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας.

Αλλο παράδειγμα από τον ίδιο κατάλογο: Για ένα φάρμακο που έχει ΧΤ 3.939,36 ευρώ και οι ΑΗΔ είναι 10 η χρέωση θα γίνει ως εξής: (3.939,36+5% ΧΤ):10 = 413,63 ευρώ. Το Ταμείο δηλαδή θα χρεωθεί με 413,63 - 41,10 = 372,10 ευρώ.

Με την εφαρμογή του διαφοροποιημένου νοσήλιου οι δαπάνες Υγείας των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 15% κατ' έτος την περίοδο 1998-2008 για να φτάσει από 15,5% το 1998 σε 29,5% (διπλασιάστηκαν) το 2008 σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας. Αυτά τα εξωφρενικά πράγματα εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ με αποτέλεσμα τη μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε υποζύγια για την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Κι ύστερα ιαπορούν, με προσποιητή αφέλεια, γιατί απογειώνονται οι δαπάνες Υγείας και παίρνουν μέτρα περικοπής των παροχών για τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΜΕ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Να απαντήσουμε στην επίθεση των τραπεζιτών

Να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΤΟΕ ενόψει της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων στις 20 Αυγούστου

Σε απεργία προχωρούν την Πέμπτη 20 Αυγούστου οι τραπεζοϋπάλληλοι, αφού οι τραπεζίτες για άλλη μια χρονιά σέρνουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, μη αποδεχόμενοι - στην ουσία - την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι, σημειώνει η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρέπει να απαντήσουν ενιαία, με την ένταση των αγώνων τους σε ταξική κατεύθυνση, απέναντι στην ενιαία επίθεση των τραπεζιτών». Και συνεχίζει: «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στη σχεδιασμένη προσπάθεια των τραπεζιτών να καταργήσουν την κλαδική ΣΣΕ, να εναντιωθούν στην πολιτική που οδηγεί στην ανατροπή των συμβάσεων για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών, που απεργάζεται η ΕΕ και που έχουν συνυπογράψει και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «προκλητική και αποκαλυπτική» τη στάση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομο Δίκτυο») και καλεί τους εργαζόμενους να της γυρίσουν την πλάτη. Γιατί η πλειοψηφία «μιλά για έναν αγώνα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει, που τον δίνει μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει προχωρήσει και σχεδιάσει καμιά κινητοποίηση, κανέναν αγώνα, οδηγώντας τους εργαζόμενους έτσι, στην αποχή και στην υποταγή». Η ηγεσία της ΟΤΟΕ, «με τις αναφορές της στους τραπεζίτες, στο διάλογο και με την έκκλησή της προς την κυβέρνηση να ανακαλέσει τους τραπεζίτες στην τάξη, σπέρνει αυταπάτες στους εργαζόμενους και δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι στην ουσία συμφωνεί με τις επιδιώξεις των τραπεζιτών, στη λογική της ανταγωνιστικότητας».

Προσοχή για πλαστές βελόνες ινσουλίνης

Την προσοχή για τις πλαστές βελόνες ινσουλίνης «NovoFine» εφιστά με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ και σύμφωνα με ενημέρωση της παρασκευάστριας εταιρίας «Novo NordiskHellas», εντοπίστηκαν στην ευρωπαϊκή επικράτεια (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Πολωνία) πλαστές βελόνες που είναι απομιμήσεις των βελονών «31GNovoFine». Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, στην ελληνική επικράτεια δεν εντοπιστήκαν πλαστές βελόνες. Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις πλαστές βελόνες από τις αυθεντικές είναι τα ακόλουθα: Το πλαστό προϊόν έχει αριθμό παρτίδας 08J02S. Η βελόνα του πλαστού μπορεί να μην προσαρτάται καλά στη συσκευή, καθώς το σπείρωμα είναι κατώτερης ποιότητας. Στο εξωτερικό κουτί δεν υπάρχει ελληνική επισήμανση. Στο εξωτερικό κουτί δεν υπάρχει γραμμωτός κώδικας (barcode). Στο εξωτερικό κουτί απουσιάζει μία γραμμή κάτω από το λογότυπο CE.

Σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή κάποιων αυτό το προϊόν να μη το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με το ζόρι το μεροκάματο

Ο αγώνας των ναυτεργατών στο πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» που εκτελεί το δρομολόγιο Αγιος Κωνσταντίνος - Βόρειες Σποράδες, της «GA FERRIS» του εφοπλιστή Αγούδημου, έχοντας και τη στήριξη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, έφερε πάλι αποτέλεσμα. Οι ναυτεργάτες που ήταν απλήρωτοι από τον Ιούνη, ενημέρωσαν προχτές το Λιμεναρχείο πως από χτες θα προχωρούσαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και άρα το πλοίο δε θα εκτελούσε δρομολόγια μέχρι να εξοφληθούν. Κάτω από την πίεση της αποφασιστικότητάς τους ο εφοπλιστής πλήρωσε χτες τους ναυτεργάτες στη μηχανή και δεσμεύτηκε πως εντός δύο ημερών θα εξοφλήσει και το υπόλοιπο πλήρωμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ