ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
Γιατί αργεί η έρευνα;

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυο περίπου βδομάδες έχουν περάσει από τις μεγάλες διαδηλώσεις της Γένοβας και περίπου μια βδομάδα από τη δέσμευση, που δημόσια ανέλαβε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Βάσω Παπανδρέου, να ερευνήσει και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την όποια εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τι γίνεται, λοιπόν; Τόσες μέρες θέλει να ερευνηθεί, εάν η ΕΥΠ συνέλεξε και έδωσε στοιχεία στους Ιταλούς, σχετικά με τις ελληνικές οργανώσεις, που οργάνωσαν τις αποστολές στη Γένοβα ή τους Ελληνες διαδηλωτές που πήγαν στην Ιταλία;

Αν, πάντως, κάποιοι νομίζουν, ότι ξεχάσαμε ή θα ξεχάσουμε την υπουργική δέσμευση, είναι πολύ γελασμένοι. Περιμένουμε και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε...

Πανευρωπαϊκά τα ΜΑΤ...

Associated Press

Μπορεί οι διαδηλώσεις της Γένοβας, η βάρβαρη και αιματηρή αντιμετώπισή τους και όλα τα γεγονότα, που συνέβησαν στο ιταλικό αυτό λιμάνι, να είναι ακόμη νωπά στη μνήμη όλων, αλλά η βελγική κυβέρνηση - αναλαμβάνουσα πρόσφατα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κάνει ήδη ...ασκήσεις τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων στις κοινοτικές συνόδους κορυφής.

Με χαρακτηριστική επίδειξη αλαζονείας και επιθετικότητας, ο Βέλγος πρωθυπουργός προβάλλει προς κάθε κατεύθυνση την πείρα και το ετοιμοπόλεμο των βελγικών δυνάμεων ασφαλείας, υπενθυμίζοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χούλιγκαν κατά τη διάρκεια του «Ευρώ 2000» και των περίπου 2.500 διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων, που οργανώνονται κάθε χρόνο στη βελγική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποφασιστικής και με όλα τα μέσα αντιμετώπισης των όποιων λαϊκών εκδηλώσεων, υπενθυμίζει τη σχετικά πρόσφατη απόφαση των «15», «να ενισχυθεί η αστυνομική και δικαστική συνεργασία και να χρησιμοποιηθούν όλες οι νόμιμες δυνατότητες, προκειμένου να εμποδιστούν οι ταραχοποιοί να εισέλθουν στη χώρα που φιλοξενεί την εκδήλωση»...

Ετσι, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι ο άγριος αυταρχισμός και η ωμή βία, που όλοι είδαμε στη Γένοβα, είναι, απλά και μόνο, συνέπεια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανθυγιεινά συμπτώματα

Ο πολυήμερος αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ είχε ένα άμεσο αποτέλεσμα: Τσαλάκωσε, εν πολλοίς, τη λογική του υπουργείου Υγείας, «δε συζητώ με απεργούς» και, ταυτόχρονα, στραπατσάρισε την εικόνα, που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, ότι η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» βαίνει «κατ' ευχήν» της. Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν παραιτήθηκε ούτε λεπτό από τα επικίνδυνα σχέδιά της, ενώ άρχισαν να γίνονται ξανά εμφανή τα στοιχεία στην κατεύθυνση που παρουσίασε πριν από ένα χρόνο με το γενικό τίτλο «υγεία για τον πολίτη».

Ολα μπαίνουν στο τραπέζι, με μια συνεχή ροή πληροφοριών, με μπόλικες υποσχέσεις για το καλό του πολίτη - πριν αρρωστήσει, αλλά και όταν αρρωστήσει, όπως λένε. Υπόσχονται νοσοκομεία με ολοήμερη λειτουργία και με (αυτόνομα) τμήματα επειγόντων περιστατικών και υποδοχής. Ακόμα, υπόσχονται επέκταση του ΕΚΑΒ, προτεραιότητα στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και πάει λέγοντας.

Για το βασικό όμως - το ποιος, δηλαδή, θα πληρώσει το ...μάρμαρο - ελάχιστα λέγονται. Και, μάλλον, η περίσσεια φιλολογία στοχεύει στη συγκάλυψη αυτού που πρόκειται να συμβεί: Οτι, δηλαδή, την ώρα της ανάγκης ο ταλαίπωρος ασθενής θα υποβάλλεται σε ένα διαρκές οικονομικό ξεσκόνισμα, που θα είναι είτε άμεσο - θα βγαίνει χρήμα απ' την τσέπη του - είτε μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου. Ηδη, το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του σχεδίου είναι κατά το «ήμισυ» έτοιμο. Πίσω απ' τον ελκυστικό τίτλο «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», κρύβεται ένας από τους πυρήνες της φιλοσοφίας της κυβέρνησης: Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Λείπει ακόμα η υπουργική απόφαση για το ύψος της επίσκεψης, αν και οι προτάσεις είναι, ανάλογα με την ιατρική βαθμίδα, από 16.000-26.000 δραχμές. Η ολοκλήρωση του βασικού σχεδίου θα γίνει με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που θα συγκεντρώνει τα κονδύλια των ασφαλιστικών ταμείων και θα αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας. Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2001. Η δωρεάν παροχή ισότιμων υπηρεσιών υγείας, από υποχρέωση του κράτους, θα μετατραπεί σε προνόμιο μόνο για εκείνους που θα μπορούν να πληρώσουν.

Πρόκειται για μέτρα, που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται στην Ελλάδα με διαφορά φάσης. Είναι μια επιλογή, που, βασικά, στηρίζεται απ' τα δυο βασικά κόμματα του συστήματος, αλλά και τις συμπληρωματικές τους δυνάμεις. Μάλιστα, πέρυσι η ΝΔ - ανήμερα της ανακοίνωσης του σχεδίου για «την υγεία του πολίτη» - εξέφρασε την ικανοποίησή της, γιατί «υιοθετήθηκαν πολλές από τις δικές της θέσεις» και γιατί οι «γενικές αρχές αρκετές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως μορφή και συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Φέτος, που οι «κοινές θέσεις» πήραν και «συγκεκριμένο περιεχόμενο», η ΝΔ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί «μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, από το μεσημέρι και μετά, σε πανάκριβες ιδιωτικές κλινικές, τύπου Ωνασείου, για τους έχοντες, αφού κάθε ασθενής θα πληρώνει τουλάχιστον 26.000 δραχμές από την τσέπη του, προκειμένου να εξεταστεί ιδιωτικά»! Πρόκειται για ρόλους εναλλασσόμενης υποκρισίας, ανάλογα με τη θέση εξουσίας.

Και η μόνη απάντηση σε όλα αυτά τα ανθυγιεινά συμπτώματα είναι η διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας, που θα έχει αναπτυγμένο ένα ευρύ δίκτυο πρόληψης και θα παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Ο νέος (παλιός) πρέσβης του Ισραήλ

Επιστρέφει σε γνώριμα μέρη ο κ. Νταβίντ Σασόν, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα. Ο διορισμός ενός πρέσβη, από μόνος του, δεν είναι γεγονός. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ο κ. Σασόν επανέρχεται στη θέση του πρεσβευτή στην Ελλάδα, την οποία κατείχε και την περίοδο 1990-1996, περίοδος που θεωρείται ότι «δομήθηκαν οι στενότερες σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ». Επίσης, χαρακτηρίζεται «γνώστης των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια και την Κύπρο, όπου επίσης διατέλεσε πρεσβευτής. Είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρεσβευτής που επανέρχεται σε πρότερη θέση του, κίνηση, που, ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικά σπάνια για όλες τις διπλωματικές αποστολές της υφηλίου.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη γνωστή, πλέον, δημιουργία του «εύθραυστου τριγώνου Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ», καθώς τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Τουρκία «συναγωνίζονται» σε βελτίωση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, η επάνοδος του κ. Σασόν στην ισραηλινή πρεσβεία της Αθήνας δε θα μπορούσε να είναι απλώς μια «συνήθης είδηση του διπλωματικού δελτίου», αλλά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδωμεν τα σπουδαία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ