ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν από τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αγροτικά ιατρεία κλειστά, τεράστιες ελλείψεις στις συγκοινωνίες, τόσο στις χερσαίες όσο και στις ακτοπλοϊκές, που εκτός των άλλων λεηλατούν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και εκτινάσσουν συνολικά το κόστος διαβίωσης.

Υποτυπώδης λειτουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, κανένα μέτρο πρόληψης για δασοπυρόσβεση, πυροπροστασία, κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικές μονάδες αφημένες στη τύχη τους, ελλείψεις σε υποδομές διαχείρισης απορριμάτων.

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των προβλημάτων που προκαλεί, αναπαράγει και εντείνει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, με τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κρατάει «επάξια» τη σκυτάλη, προσθέτοντας ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στη ζωή των νησιωτών, όπως της Ικαρίας και της Σάμου, όπου αναφέρεται το σημερινό μας ρεπορτάζ.

Δυο μήνες μετά το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπου ο πρωθυπουργός μοίρασε αβέρτα υποσχέσεις σε επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές επενδύσεις, εταιρείες αγροτοδιατροφής κ.ά., για χρήμα και επενδυτικά κίνητρα, ο λαός σε Σάμο και Ικαρία συνεχίζει να βιώνει από πρώτο χέρι το ταξικό πρόσημο της «δίκαιης ανάπτυξης», στερούμενος βασικές υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες του.

Ετσι, μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγονται στους εργαζόμενους και το λαό της Ικαρίας οι αναφορές της κυβέρνησης περί «προστασίας των νησιών» και «υπεράσπισης της νησιωτικότητας», όταν για παράδειγμα στο νοσοκομείο του νησιού οι ελλείψεις από την υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και την ίδια ώρα δίνονται απλόχερα στους εφοπλιστές επιδοτήσεις και «ζεστό χρήμα», που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές».

Και αυτό όταν ειδικά στη χειμερινή περίοδο βλέπουν το καράβι με το κιάλι και ενώ οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων των οχημάτων έχουν φτάσει στα ύψη...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Σχέδιο για τη συνέχεια με παρακαταθήκη το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Τρίπολη, στο πλαίσιο του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Τρίπολη, στο πλαίσιο του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης
Διευρυμένη συνεδρίαση πραγματοποίησε την Πέμπτη 5/7 στον Παλαμά Καρδίτσας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από την κυβερνητική πολιτική, ενώ έγινε απολογισμός του αγωνιστικού πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης για τα οποία παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Για τη συνέχεια, δόθηκε βάρος στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στη μαζικοποίηση και την ακόμα καλύτερη λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την οποία θα του τεθεί το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης.

Στο επίκεντρο η πάλη για δυνάμωμα των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών ώστε να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους αγρότες, να μαζικοποιούνται ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η αποτροπή των χειρότερων μέτρων που έχουν στα σκαριά και η ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να απαντήσουν στην αισχρή προπαγάνδα που στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, περί ξεπουλήματος και αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Πιο καθαρά να εξηγήσουμε στους αγρότες για τις νίκες που είχαμε χάρη στους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις. Το αφορολόγητο, τη σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, τη δέσμευση για ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το πάγωμα νέων και παλιών χαρατσιών, όπως της αύξησης του ΕΝΦΙΑ και του πράσινου τέλους στο νερό κ.ά.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική που μας φτωχαίνει και μας καταστρέφει και στην πορεία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να την ανατρέψουμε και να υπάρχει ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας».

Επισημαίνοντας τα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, η Πανελλαδική Επιτροπή ξεχωρίζει:

-- Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, αλλά και τις «ανοιχτές» τιμές που επιβάλλουν βιομηχανίες και έμποροι, που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα και τα πουλάνε 3-5 φορές ακριβότερα στην λαϊκή κατανάλωση.

-- Τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα, τις οποίες ωστόσο δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ.

-- Τη θηλιά που σφίγγει από την άγρια φοροληστεία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια και τα χρέη προς τις τράπεζες.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω, η σύσκεψη αποφάσισε «να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να του θέσει το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης. Επίσης να θέσει τα αιτήματα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που παλεύουμε αυτήν την περίοδο και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις: Για τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις και την κάλυψη χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία, για να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ταυτόχρονα, να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που μας είχε δώσει στην περίοδο των φετινών μπλόκων, π.χ. ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ, κατάργηση στο φόρο στο κρασί κ.ά.».

  • Την Παρασκευή 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, σχετικά με την ΚΑΠ μετά το 2020. Ρεπορτάζ για τη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Καράβι με το κιάλι, γιατροί με το σταγονόμετρο στη Σάμο

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά, που έχει τη συχνότητα του 1932 (!), και οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προβλήματα των κατοίκων του νησιού

Από την κινητοποίηση του ΕΚ Σάμου και σωματείων του νησιού για το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης τον περασμένο Μάη
Από την κινητοποίηση του ΕΚ Σάμου και σωματείων του νησιού για το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης τον περασμένο Μάη
Πριν από λίγες μέρες, έγινε στη Σάμο εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις συγκοινωνίες. Τα όσα ανέφερε στην ομιλία της η Γραμματέας της ΤΕ Σάμου, Δήμητρα Παντάναση, περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός του νησιού, είναι αποκαλυπτικά.

Το εισιτήριο από και προς τον Πειραιά είναι πανάκριβο. Το 2001 η τιμή του εισιτηρίου (κατάστρωμα) ήταν 10,27 ευρώ, το 2008 από 42 έως 47 ευρώ και σήμερα είναι 49 ευρώ. Εχει σημειωθεί δηλαδή αύξηση σχεδόν 477%.

Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι δύο με τρεις φορές τη βδομάδα, 9 με 10 ώρες ταξίδι. «Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να θυμίσουμε ότι δρομολόγια τρεις φορές τη βδομάδα είχαμε το 1932», σημείωσε το στέλεχος του ΚΚΕ, για να δείξει την απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, παίρνοντας υπόψη την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα πανάκριβα εισιτήρια και ναύλα μετακυλίουν το επιπλέον κόστος εμπορευμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους. Το «μεταφορικό ισοδύναμο» που νομοθέτησε η κυβέρνηση στοχεύει στην επιδότηση των εφοπλιστών και όχι στην ανακούφιση των νησιωτών, κι απ' αυτήν την άποψη είναι αμφίβολο αν οι τελευταίοι θα το καταλάβουν στην τσέπη τους.

Η σύνδεση μεταξύ των νησιών του νομού εξυπηρετείται επιπλέον από ένα πλοιάριο (υπερήλικο - μετασκευασμένο), ούτε κι αυτό όμως έχει συχνά δρομολόγια.

Οσον αφορά την αεροπορική σύνδεση, οι τιμές των εισιτηρίων ειδικά μετά την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου είναι στα ύψη, με μέσο όρο τα 120 - 150 ευρώ εφόσον κλειστούν αρκετά νωρίτερα. Κι όλα αυτά για ένα μέσο που, σε συνδυασμό με τις ανάγκες μετακίνησης και τα αραιά δρομολόγια του πλοίου, δεν είναι είδος πολυτελείας.

«Για μας η διαχωριστική γραμμή όταν μιλάμε για "κοινωνικά αγαθά" και "δικαιώματα" είναι μία: Μονοπωλιακό κέρδος - λαϊκές ανάγκες. Αυτές οι έννοιες είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους», σημείωνε στην ομιλία της η Δ. Παντάναση.

Σχετικά με τη χερσαία συγκοινωνία, η σύνδεση του αεροδρομίου με το ΚΤΕΛ είναι μόνο για το Βαθύ, χωρίς να εξυπηρετούνται όλα τα αεροπορικά δρομολόγια, ενώ το ταξί από το Καρλόβασι ή από τον Μαραθόκαμπο κοστίζει.

Ακόμα και μεταξύ των αστικών κέντρων του νησιού υπάρχουν 3 δρομολόγια του ΚΤΕΛ το χειμώνα (4 - 6 το καλοκαίρι) ενώ για 10 χωριά δεν υπάρχει καθόλου συγκοινωνία. Οσο για τα ΙΧ, οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτινάξει το κόστος μετακίνησης.

Μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας για τα λαϊκά στρώματα της Σάμου είναι οι λειψές υποδομές και οι ανεπαρκέστατες υπηρεσίες Υγείας. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Σταμάτης Φιλιππής, δίνει μια αποκαλυπτική εικόνα για τις τραγικές ελλείψεις.

Οπως σημειώνει, η «κατάσταση είναι δραματική, γιατί λείπουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος και άλλες, ενώ ειδικότητες όπως ωτορινολαρυγγολόγος, οφθαλμίατρος, ουρολόγος, νευροχειρουργός είναι μονές».

Και εκεί που υπάρχουν δύο γιατροί, όμως, δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παιδιάτρων. Υπάρχουν ένας επικουρικός γιατρός και μία παιδίατρος, η οποία δεν είναι του ΕΣΥ, αλλά έχει προσληφθεί με ειδικό καθεστώς και δεν υποχρεούται εφημερίας.

Υπάρχουν επίσης δύο ορθοπεδικοί, δύο αναισθησιολόγοι, δύο χειρουργοί, με αποτέλεσμα τον Ιούνη στον χειρουργικό τομέα να έχουν μείνει ακάλυπτες δέκα εφημερίες και να καθίσταται επισφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου. Το καθεστώς αυτό επιτείνεται αν συνυπολογιστεί ότι οι γιατροί προκειμένου να λειτουργούν οι μονάδες κάνουν απανωτές εφημερίες, ενώ βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, που σημαίνει εξόντωση.

Είναι τέτοια η κατάσταση που - όπως αναφέρει ο Στ. Φιλιππής - «τα ραντεβού για να εξεταστεί ο κόσμος πάνε από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, όπως είναι τα ραντεβού για τρίπλεξ αγγείων, μαστογραφίες, υπερήχους», που αφορούν άμεσα τη ζωή των ασθενών.

Εξουθενωμένο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό. «Μία νοσηλεύτρια είναι στις βάρδιες των επειγόντων περιστατικών, μία νοσηλεύτρια στις πρωινές ώρες στην καρδιολογική κλινική, ενώ μία νοσηλεύτρια καλύπτει ταυτόχρονα τρία τμήματα του νοσοκομείου: Χειρουργείο, χειρουργική και μαιευτική κλινική», λέει ο Στ. Φιλιππής στον «Ριζοσπάστη».

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι το 80% των περιστατικών που απευθύνονται στο νοσοκομείο - το οποίο, σημειωτέον, καλύπτει ανάγκες των νησιών Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου κ.ά. - χρήζουν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία όμως επίσης υπολειτουργεί, καθώς από τα 30 περίπου περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία λειτουργούν τα μισά. Ενας αγροτικός γιατρός καλείται να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 4 και 5 απομακρυσμένα χωριά.

Οπως τονίζει, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα νησί με πληθυσμό περίπου 25.000 με 30.000 άτομα, στον οποίο πέρα από τους μόνιμους κατοίκους συμπεριλαμβάνονται φοιτητές αλλά και πρόσφυγες - μετανάστες (καθώς στο κέντρο «φιλοξενίας» δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται.

Πλήγματα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Σε ένα νησί όπως η Σάμος, με πολλούς μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ στο εισόδημά τους επηρεάζουν άμεσα τη ζωή ολόκληρου του νησιού.

Το πλήγμα που δέχονται οι καλλιεργητές αμπελουργοί, με το νόμο για τον ειδικό φόρο, αυξάνει την πίεση να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, που συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε μεγάλους παραγωγούς. Το ίδιο και οι μικροί μελισσοκόμοι, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της τυποποίησης και συσκευασίας που τους επιβάλλουν.

Σημαντικό ζήτημα για τους κτηνοτρόφους είναι η έλλειψη σφαγείου. Το κοντινότερο βρίσκεται στη Χίο, κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς στο λιμάνι της Σάμου και βέβαια τα ναύλα του πλοίου. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το υποβαθμισμένο αγροτικό οδικό δίκτυο - με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - που δυσκολεύει και τη δασοπροστασία.

Σταθερά σε έξαρση το Προσφυγικό

Πάνω από 3.000 υπολογίζονται αυτήν τη στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου, σε εγκαταστάσεις που χωρούν έως 800 ανθρώπους, ενώ οι ροές συνεχίζονται και το τελευταίο διάστημα αυξάνονται.

Στο Κέντρο δεν υπάρχει 24ωρη παροχή νερού, δεν υπάρχει ιατρείο και η κατάσταση είναι εκρηκτική για την υγεία τόσο των προσφύγων, όσο και των εργαζομένων εκεί, ενώ κίνδυνοι παραμονεύουν και για τη δημόσια υγεία.

«Η αύξηση και πάλι των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο αυτές να συνεχιστούν, δημιουργούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού μας. Η κατάσταση έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις για πρόσφυγες και κατοίκους», καταγγέλλεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απαιτεί και παλεύει για τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαμονής μέχρι να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας να γίνεται η διαδικασία για την εξέταση εγγράφων και την έκδοση ασύλου, αποζημίωση των κατοίκων από τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης.

Απροστάτευτο από φωτιές το νησί

Πλησιάζοντας στην καρδιά του καλοκαιριού, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ χτυπάει εδώ και καιρό καμπανάκι κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, ειδικά μετά τη μεταφορά πυροσβεστών στο αεροδρόμιο, για τις ανάγκες της «Fraport». Το στίγμα δίνει ανάγλυφα η κατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου: Δεν διαθέτει τους απαραίτητους χώρους για διαμονή και εκπαίδευση των υπαλλήλων, το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση, με την υλικοτεχνική υποδομή να επαφίεται σε ...χορηγούς κ.λπ.

Το στίγμα δίνει η αγωνιστική δημοτική αρχή στην Ικαρία

Οι «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης συνθλίβονται στη δύσκολη πραγματικότητα που ζουν οι κάτοικοι του νησιού

Από παλιότερη κινητοποίηση στο νησί για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση στο νησί για την Υγεία
Σε νούμερο ένα πρόβλημα και για την Ικαρία αναδεικνύεται η Υγεία, καθώς - όπως καταγγέλλει η αγωνιστική δημοτική αρχή του νησιού, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - «τα δύο τρίτα του νησιού στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας στις 27/6, ο κομμουνιστής δήμαρχος Στ. Σταμούλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας: «Στο νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία. Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό συνεχίζονται. Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετούν δύο ειδικευμένοι γιατροί, για ολόκληρη τη βόρεια Ικαρία, και ελάχιστο προσωπικό, αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων».

Ακόμα, σε περιοχές όπου υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έχει μείνει χωρίς γιατρό το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, ενώ έληξε η σύμβαση του γιατρού που υπηρετούσε στο απομακρυσμένο χωριό Μαγγανίτης.

Τις επόμενες μέρες λήγει η θητεία ενός ακόμα γιατρού που υπηρετεί στο ΚΥ Ευδήλου. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το νησί έμεινε για πάνω από ένα μήνα χωρίς παιδίατρο, αφού η μοναδική αυτής της ειδικότητας που υπηρετεί στο νησί, είχε εκπαιδευτική άδεια.

Διέξοδος μόνο σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική

Συζητώντας με τον αντιδήμαρχο Νίκο Λαρδά, αναδείχθηκαν οι βασικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες.

Ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες, σε ακτοπλοϊκές και χερσαίες συγκοινωνίες, σε δρόμους, στην Εκπαίδευση, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στα αντιπλημμυρικά έργα.

Οπως ανέφερε, «ο προσανατολισμός και η αντίληψη της δημοτικής αρχής είναι ότι το σύνολο των διεκδικήσεών μας για να καρποφορήσει απαιτεί αγώνα και σύγκρουση με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η καθημερινή μάχη που δίνει η δημοτική αρχή για να εξασφαλίσει έστω και μια μικρή ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού, αλλά και για να συνδράμει με τις δυνάμεις της την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων στο νησί.

Για παράδειγμα, για να δώσει μια ανάσα σε όσους έχουν κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών στη ΔΕΗ, η δημοτική αρχή συγκρότησε «επιτροπή για την επανασύνδεση του ρεύματος σε συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα», που δίνει ένα εφάπαξ ειδικό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα δημοτικά τέλη είναι τα χαμηλότερα στην Ελλάδα.

Καθρέπτης της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η υποστελέχωση του δήμου, σε βαθμό που να μην μπορεί να κινηθεί ούτε απορριμματοφόρο, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα. Πέρα από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υπηρεσίες του, κυρίως αυτές που αφορούν λαϊκές ανάγκες, ο δήμος διεκδικεί επίσης να γίνουν τα αναγκαία έργα, όπως για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Εμφαση δίνει η δημοτική αρχή και στη διαμόρφωση αθλητικών υποδομών, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα περίπου 700.000 ευρώ, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.

Για παράδειγμα, στρώθηκαν χλοοτάπητες στα γήπεδα Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου, κατασκευάζονται τρία μικρά γήπεδα στη βόρεια Ικαρία, προωθείται η κατασκευή σύγχρονου στίβου στο δημοτικό στάδιο Αγίου Κηρύκου κ.λπ.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή παλεύει να εξασφαλιστεί έκτακτη επιχορήγηση για τη συντήρηση των 18 σχολικών μονάδων του νησιού, των οποίων οι χρηματοδοτήσεις είναι τελείως ανεπαρκείς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

«Βραχνάς» οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ειδική αναφορά έκανε ο Ν. Λαρδάς στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου το νησί αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τη Σάμο. Δηλαδή, ένα καράβι το χειμώνα και αυτό υποσυντήρητο, με συχνές βλάβες. Προς τα μέσα του καλοκαιριού θα δρομολογηθεί ακόμα ένα καράβι για δύο μήνες και μετά πάλι «απομόνωση». Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο στο κατάστρωμα είναι στα 38 ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 400% από το 2001 έως σήμερα!

«Στήνονται κυβερνητικές φιέστες για "αναπτυξιακά" συνέδρια, όταν η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία εξαρτάται από το εάν θέλει ή δεν θέλει μία εταιρεία να βάλει πλοίο, πόσες φορές θα το δρομολογήσει και από πού προς τα πού. Οταν αρμόδιοι λένε ότι θα παρακαλέσουν την εταιρεία να βάλει καράβι στο νομό Ικαρίας - Φούρνων», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Ικαρίας.

«Παλεύουμε για μια άλλη πολιτική, που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου, ενιαίου φορέα συγκοινωνιών, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, για γρήγορη, ασφαλή και φτηνή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων», καταλήγει.

ΚΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Η ΚΟ Ανωγείων Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία του «Περαχωριού», σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή - Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ