ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ»

Με καθημερινές συνελεύσεις και αλληλεγγύη από τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους και μια σειρά αιτήματα για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς

Από τις καθημερινές συνελεύσεις των εργατών έξω από την πύλη του εργοστασίου
Από τις καθημερινές συνελεύσεις των εργατών έξω από την πύλη του εργοστασίου
Σε απεργία βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», η οποία βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καθημερινά από την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά την επίθεση που δέχτηκε συνάδελφός τους από την εργοδοσία. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, ο εργοδότης επιτέθηκε σε εργαζόμενο τον οποίο είχε απολύσει, όταν ο τελευταίος ζήτησε το χαρτί της απόλυσης και το πιστοποιητικό υγείας που είχε προσκομίσει. Το παραπάνω περιστατικό πυροδότησε την αντίδραση των μεταναστών εργατών, που αντιμετωπίζουν συνολικότερα μια σειρά προβλήματα σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Τις 24ωρες απεργίες προκηρύσσει η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, μετά από την απόφαση που λαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση που κάνουν κάθε μέρα έξω από το εργοστάσιο. Χτες, Τρίτη, το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή που έχουν δημιουργήσει οι εργάτες προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Αγιο Στέφανο. Η Επιθεώρηση όρισε συνάντηση στις 16 Ιούνη.

Η εταιρεία «Κώστας Γεωργίου» δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πλαστικής και χάρτινης σακούλας, ενώ στο πελατολόγιό της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλυσίδες καφεστίασης, επιχειρήσεις του κλάδου του Εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων, ο απολυμένος συνάδελφός τους πήγε την προηγούμενη βδομάδα στο εργοστάσιο προκειμένου να ζητήσει το χαρτί της απόλυσης και το πιστοποιητικό υγείας, έγγραφα που του είναι απαραίτητα προκειμένου να αναζητήσει αλλού δουλειά. Ο εργοδότης όμως τον «υποδέχτηκε» με σπρωξιές, ενώ συνέχεια στην επίθεση έδωσε ο γιος του. Ο εργαζόμενος κατήγγειλε την επίθεση στο ΑΤ Αυλώνας, ενώ η εργοδοσία απάντησε καταθέτοντας και η ίδια μήνυση εναντίον του. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για να συνεχιστεί στις 14/6.

Δεν έχουν τουαλέτες αλλά... περισσεύουν οι κάμερες

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο το Σάββατο, συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην ίδια συνέλευση συγκρότησαν σωματειακή επιτροπή, η οποία διαμόρφωσε το πλαίσιο των αιτημάτων τους. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο, εκτός από την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, διεκδικούν μία σειρά αιτήματα, όπως ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

«Οπως είναι το ζώο...». Ετσι περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις συνθήκες στις οποίες πρέπει καθημερινά να δουλεύουν. Εξηγούν πως στο χώρο του εργοστασίου δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες αλλά ένα παράπηγμα. Δεν υπάρχει ούτε κατάλληλος χώρος που να λειτουργεί ως τραπεζαρία, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα και να τρώνε δίπλα στις μηχανές που δουλεύουν. Επιπλέον, η διάρκεια του διαλείμματος πρέπει να αναπληρωθεί από αντίστοιχη παράταση του ωραρίου, πριν οι εργαζόμενοι σχολάσουν από τη βάρδιά τους.

Παράλληλα, δεκάδες κάμερες - περίπου 30 σύμφωνα με υπολογισμούς των εργαζομένων - τους παρακολουθούν συνεχώς, ώστε η εργοδοσία να εξασφαλίζει ότι οι μηχανές δεν σταματάνε ποτέ. Μάλιστα οι παρατηρήσεις για όποια «καθυστέρηση» διαπιστώνει το άγρυπνο μάτι της εργοδοσίας γίνονται από μεγάφωνα. «Δεν υπάρχουν ούτε λίγοι πόντοι μέσα στο εργοστάσιο που να μην φαίνονται από τις κάμερες», λένε.

Στο φόντο της εντατικοποίησης δεν λείπουν και τα εργατικά «ατυχήματα». Οπως αυτό που είχε ένας εργαζόμενος σε μια από τις κοπτικές μηχανές. Αν και επουλωμένο πια το τραύμα στον αντίχειρά του, αποτελεί απόδειξη των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στο Συνδικάτο φτάνουν καταγγελίες για τα προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Τον περασμένο Δεκέμβρη το Συνδικάτο είχε κινητοποιηθεί ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας όταν διεκδίκησε τα ρεπό και την ασφάλισή του, καταγγέλλοντας την τακτική της εργοδοσίας να προχωρά συστηματικά σε απολύσεις.

Συμπαράσταση από σωματεία της Αττικής και της Βοιωτίας

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωποι των συνδικάτων Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας - Βοιωτίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας. Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα», με τους μετανάστες εργάτες που συμμετέχουν σε αυτό να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους την πείρα από την οργάνωση και τη συλλογική τους πάλη. Την αλληλεγγύη της εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» Ιχθυοκαλλιέργειες Νομού Ευβοίας.

Τη Δευτέρα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας και του ΕΚΑ, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας.

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης και της μεγάλης συμμετοχής των εργατών της παραγωγής στην απεργία, ο εργοδότης συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αν και αρχικά αρνούνταν ακόμα και να παραλάβει τα αιτήματα των απεργών. Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή αρνήθηκε την επαναπρόσληψη του απολυμένου. Ισχυρίστηκε πως θέλει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά... εκτός από 4 - 5, τους οποίους κατηγορεί για τις κινητοποιήσεις. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αμέσως μετά τη συνάντηση αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή κινητοποίηση, μέχρι να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Μεταφορών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, για τα δεκάδες προβλήματα στην αστική συγκοινωνία.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση έχει σοβαρές επιπτώσεις και «στην αστική συγκοινωνία, αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και τις ανάγκες μετακίνησης των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Οι μεγάλες ελλείψεις σε οδηγούς, τεχνίτες, η παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές ανάγκες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια, την αξιοπιστία και στη συχνότητα των δρομολογίων.

(...) Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2000, που περιλαμβάνει την "απελευθέρωση" των μεταφορών. Η "απελευθέρωση" των μεταφορών συντελείται με το νέο πανάκριβο ηλεκτρονικό εισιτήριο, τη μείωση των μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων στο σύστημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. (...) Δίκτυο, υποδομές, στόλος, εργατικό προσωπικό, βγαίνουν στο σφυρί, υποσχόμενα μεγάλο φαγοπότι στο κεφάλαιο».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «είναι πρόκληση για τους ανέργους, τα φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα, η στάση των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ κ.ά.) στα σωματεία του ΜΕΤΡΟ, στα λεωφορεία, στον ΗΣΑΠ, που συνδέουν τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με τα έσοδα των εταιρειών, δηλαδή με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, φτάνοντας στο σημείο ό,τι έχει απομείνει στο ταμείο του σωματείου να το δίνουν στην εργοδοσία, ενώ είναι μεγάλες οι ανάγκες για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η Γραμματεία προβάλλει αιτήματα για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. ΣΣΕ με κάλυψη απωλειών, μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση για όλους στις ώρες αιχμής. Επέκταση του αστικών συγκοινωνιών σε όλο το νομό Αττικής. Κρατική επιχορήγηση τώρα για την επισκευή και ανανέωση του στόλου. Καμιά επιχειρηματική δράση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - έξω οι εργολάβοι. Ενιαίο κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός και οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ