ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2014 - Κυριακή 8 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Αναζητά «κλαδί» να κρατηθεί

Ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ επέφερε το τράνταγμα της εκλογικής της συντριβής. Ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης υπέβαλε την παραίτησή του στην Κεντρική Επιτροπή που αποφασίζει αύριο Κυριακή για το αν θα την κάνει δεκτή ή όχι, με το προηγούμενο της απόρριψής της από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μαζί μ' αυτό η ΚΕ θα συζητήσει για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και θα αποφασίσει τι δέον γενέσθαι για την εκλογική επιβίωση του κόμματος.

Η μειοψηφία έκανε ήδη την παρέμβασή της με εκδήλωση στο Γκάζι την περασμένη Τετάρτη απ' όπου απηύθυνε κάλεσμα διαλόγου και συνεργασίας σε Ελιά και Ποτάμι.

Αλλά και η πλειοψηφία αναθεωρεί την τακτική συνεργασιών, κλίνοντας ωστόσο περισσότερο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέλιξη που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη μειοψηφία, στελέχη της οποίας διαμηνύουν στην ηγεσία πως παραπέρα επικύρωση της στροφής προς την Κουμουνδούρου θα σηματοδοτήσει το χώρισμα των δρόμων τους, δηλαδή διάσπαση της ΔΗΜΑΡ.

Στο μεταξύ ένα βήμα πριν την έξοδο φέρονται να είναι οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου. Αμφότεροι κατακεραύνωσαν τον Φ. Κουβέλη, με τον πρώτο να προβλέπει ως και διάλυση της ΔΗΜΑΡ.

Να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δύο πλευρές επιχείρησαν πέντε βουλευτές του Κόμματος με δύο κοινές παρεμβάσεις τους. Οι Κυρίτσης, Πανούσης, Φούντα, Αναγνωστάκης και Ψύρρας υπερασπίζονται τη δημιουργία μιας «μεγάλης σοσιαλιστικής δημοκρατικής παράταξης, η οποία, σαν ομπρέλα, θα στεγάσει κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου της κεντροαριστεράς ...πέραν της Δεξιάς», η οποία στη συνέχεια θα διαπραγματευτεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κουρνιαχτός είναι στο πώς θα φτάσουν στην αστική διαχείριση. Για παράδειγμα ο Σπ. Λυκούδης ήταν καθαρός, εισηγούμενος τη συγκρότηση επιτροπής από στελέχη της Ελιάς, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, που θα αναλάβει την οργάνωση ενός «ανοιχτού διαλόγου», χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για την «προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Απέρριψε το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι άκαιρο. Συμφώνησε όμως σε μια μελλοντική συνεργασία μαζί του: «Είναι τελείως διαφορετική η εκδοχή μια ενιαία ισχυρή Κεντροαριστερά, που θα έχει αλλάξει το πολιτικό status, να διερευνήσει προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα αριστερά της, αν και όποτε χρειαστεί. Αυτό είναι άλλο πράγμα και τελείως διαφορετική είναι η υπό το βάρος της ήττας εύκολη αναζήτηση "καταφυγίων" (...) Δε συγκροτείς τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να γίνει αυτή πρωταγωνιστής εξελίξεων και όχι εξαρχής συμπληρωματική δύναμη άλλων», είπε.

Σε συνέντευξή του δήλωσε: «Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες».

Επί της ουσίας δηλαδή, η μειοψηφία θέτει το ζήτημα με ποια ισχύ θα διαπραγματευτούν τη θέση τους οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - σε μια τέτοια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε και ο Θ. Μαργαρίτης, απ' την πλευρά της πλειοψηφίας, δήλωσε ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά «μπορεί να προβάλει αξιώσεις και ταυτόχρονα δεν αποκλείω τη συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας, συνηγόρησε λέγοντας πως στη «συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας ...έχουν θέση όλοι, πλην Νέας Δημοκρατίας. Και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, και το Ποτάμι, εάν καταλήξει ότι ενδιαφέρεται, και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι αυτή η σύμπτωση που οδήγησε στελέχη της πλειοψηφίας να κατηγορούν τον Σπ. Λυκούδη ότι αντιδρά επειδή στην πραγματικότητα θέλει «παιχνίδι» και με τη ΝΔ.

Απ' την πλευρά του ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι με τις επιλογές της οδήγησε στη «συντριβή» και σε «ταπεινωτική ήττα». Επικρότησε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε να μορφοποιείται με καλές προϋποθέσεις, εν τοις πράγμασι, η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Με τη ΔΗΜΑΡ στα χείλη όλου του κόσμου».

Συμπλήρωσε ότι οι επιλογές που ακολούθησαν ήταν ακόμα χειρότερες, αφού σηματοδότησαν «πανικόβλητη υποχώρηση στα μετόπισθεν» και γραμμή αναποτελεσματική, στην προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Παραπέρα ο Σπ. Λυκούδης κατέκρινε την απόφαση της ηγεσίας να κλείσει την πόρτα στους «58».

Για «φίλια πυρά», που είναι «πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω απ' το κόμμα», διαμαρτυρήθηκε σε συνέντευξή του ο Φ. Κουβέλης, αποδίδοντάς τα σε «εξωγενή κέντρα». Ο Φ. Κουβέλης δεν απέκλεισε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την Ελιά απ' το «καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας», που όπως είπε χρειάζεται ο τόπος. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επιμένει η σχετική φημολογία.

Πατριδογνωμόνιο
Αυτοί εντυπώσεις. Εμείς αποτύπωμα

Λόγια του καμπινέ, περί το μέλλον των παιδιών. Ωραία φράση για να την παίζουνε στα media. Τι θες να γίνει το παιδί στα 16 δηλαδή, κάλλιο χρυσαυγίτης παρά κνίτης... Κι ο φασίστας λέει έπλενε τα χέρια του, ο αρχηγός σε μπουρλέσκα εκδοχή Δον Κορλεόνε φωνάζει «σκάσε» κι ύστερα φιλάει το χέρι του Κουκούτση. Καθόλου σημεία, μόνον τέρατα. Ελληνικό Κοινοβούλιο 2014, πρώτη φορά αριστερά, με ευρωπαιάνες η χώρα πατάει στα ακροδεξιά σκ...

Το παιχνίδι των εντυπώσεων ολοκληρώνεται σε τρία Θερινά Τμήματα της Βουλής, αρχής γενομένης από προχτές, σε σπέκουλες του ανασχηματισμού, κραυγές των ΑΝΕΛ, οιμωγές περί ηθικής και παζαριών, συνταγματικότητας και άλλων τέτοιων μεγαλοστομιών, λες και οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή οργή, οργιζόμενοι περισσότερο από τους παράλυτους ψηφοφόρους τους, που τους βλέπουν να τραβάνε κι από μια ατομική διακήρυξη ανεξαρτησίας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο Κοινοβούλιο που μέσα σε 2 χρόνια «ιδιωτικοποίησε» την αντιπροσωπευτικότητα και μας προέκυψε ο αριθμός των 22 «ανεξάρτητων» βουλευτών στους 300. Δηλαδή χονδρικά, σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτούς τους καιρούς που θερίζει το κουνούπι του Νείλου και η λασποβροχή, αρχή του θέρους - θεριστή, ψηφίζεις βουλευτή που πρέπει να προσέχει με ποιον μιλάει στον καμπινέ κι εσύ να ψάχνεις σε ποιο κόμμα τον έστειλες για την ανάγκη σου.

Αντε τώρα ν' ανοίξεις σοβαρή μετά τις ευρωεκλογές συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση του ευρωπολτού που τόσο κόφτει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το μακελειό στην Ουκρανία που δε συγκινεί ούτε τις ξώβυζες ακτιβίστριες. Μ' αυτά και μ' εκείνα οι Ευρωπαίοι θα «γιορτάσουν» την απόβαση στη Νορμανδία με προσκεκλημένο τον Ουκρανό βασιλιά της σοκολάτας, πρόεδρο του «Δεξιού Τομέα» και των πρακτικών του.

Με τόσα φιλιά χρυσαυγιτών στη Βουλή και τόσες φιλίες και τακιμιάσματα στην Ευρωβουλή, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, σύντροφοι, θαρρώ να ξαναπιάσουμε, όπως προεκλογικά έτσι κι αμέσως μετεκλογικά, τις ουσιαστικές πολιτικές μας συζητήσεις μ' αυτούς που μας ψήφισαν, μ' αυτούς που δίστασαν, μ' αυτούς που άνοιξαν τα σπίτια, τις παρέες και τις καρδιές τους κυριολεκτικά ανάδελφα στο φαίνεσθαι και τόσο αδερφικά και αλληλέγγυα στη διαλεκτική της πολιτικής και της αναζήτησης του δύσκολου άλλου δρόμου, του κομμουνιστικού αντίλογου στη βαρβαρότητα.

Σε ταράτσες, σε μπαλκόνια, καφενεία, πεζοδρόμια, παγκάκια, συνεργεία η παντός και ζοφερού καιρού διαλεκτική μας δεν μπορεί να υποχωρήσει ούτε λεπτό. Αργά, σταθερά, αλλά και αποφασιστικά οι βασανισθέντες από την κρίση συμπολίτες μας αρχίζουν και συνειδητοποιούν, έστω με φόβο, έστω με πάθος ή χωρίς αυτά, πως ο ίδιος τους ο πόνος και τα προβλήματα επιβίωσης, η φρίκη της ανεργίας και η κατάργηση δικαιωμάτων έγιναν εμπορεύσιμο είδος και διαχειριστική μάρκα στο καζίνο της αγοράς. Η κολιγιά ΣΕΒ - ΣΥΡΙΖΑ πήγε ν' ανοίξει μάτια κι αυτιά, να διευκρινίσει χρώματα και τάσεις και κόμματα, με την ίδια ταχύτητα που αθροίζονται μετά το κλείσιμο της κάλπης αριστεροδεξιοί κοψοχέρηδες. Επικίνδυνη προοπτική. Κι άρχισαν τα πυροτεχνήματα, οι λάσπες κι οι μαγκιές, έτσι ώστε να μη φανεί ποιος συναινεί στη φορολογική ενημερότητα του κεφαλαίου, μη και τυχόν οι ληστές δεν αποενοχοποιηθούν από τους διαχειριστές.

Δε θα δώσουμε πιστοποιητικό ενημερότητας ψευδαισθήσεων σε κανέναν. Χωρίς όλους αυτούς, που έτσι κι αλλιώς είναι οι λίγοι μαζί με τους πολλούς, πρέπει να παλέψουμε για να φανεί η καπιταλιστική βαρυχειμωνιά που μασκαρεύτηκε σε αριστερό καλοκαίρι. Αυτοί εντυπώσεις. Εμείς αποτύπωμα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΟΤΑΜΙ
Διεκδικεί ρόλο στην ανασύνθεση της «κεντροαριστεράς»

Πανταχού παρόν στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος το Ποτάμι, σηματοδοτεί όλο και πιο καθαρά το ρόλο που επιδιώκει να παίξει σαν υποστύλωμά του. Την περασμένη Τετάρτη ο Στ. Θεοδωράκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» της ΔΗΜΑΡ με ομιλητή τον Σπ. Λυκούδη, εγκαινιάζοντας διαύλους επικοινωνίας με τις δυνάμεις που εργάζονται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ώστε αυτή από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ενταχθεί στην ομάδα των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Δίνοντας σήμα της διαθεσιμότητάς του, αλλά και της στάσης αναμονής που τηρεί έως ότου κάπως ξεκαθαρίσει το τοπίο στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό, από την εκδήλωση της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ στο Γκάζι δήλωσε πως «σημασία έχει να σώσουμε τη χώρα, όχι τα κόμματα». Το ότι προορίζεται να παίξει τέτοιο ρόλο, διάσωσης του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα να προωθεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, φάνηκε απ' την εξόφθαλμα αβανταδόρικη και πλούσια προεκλογική προβολή του σχήματός του από τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά.

Το νεότευκτο Ποτάμι πάντως ταράζεται από καταγγελίες για εσωκομματικές μεθοδεύσεις ενόψει του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, καταγγελίες ότι εκφράζονται «προσωπικές φιλοδοξίες», ότι δεν γίνεται διάλογος και μεθοδεύονται αποκλεισμοί έκανε, αποχωρώντας από το Ποτάμι, ιδρυτικό του μέλος και στέλεχος. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν λίγο πριν το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος και αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο για το πόσο «φρέσκες» και «άφθαρτες» μπορεί να είναι στην πραγματικότητα οι εφεδρείες που φιλοδοξούν να συμβάλουν στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ