ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εξαρση της φτώχειας δείχνει έρευνα σε σχολεία λαϊκών συνοικιών

Σκηνές από μυθιστορήματα του Τσαρλς Ντίκενς με φτωχά παιδιά να δίνουν πραγματική μάχη για επιβίωση σε άθλιες συνθήκες αρχίζουν πλέον να θυμίζουν, ολοένα και εντονότερα, οι συνθήκες ακραίας παιδικής φτώχειας που συναντούν πολλοί εκπαιδευτικοί σε περιοχές της Ουαλίας, της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε πρόσφατη έρευνα το 60% των δασκάλων διαπίστωσε σημαντική επιδείνωση της φτώχειας που πλήττει τους μαθητές τους μέσα στην τελευταία τριετία, οπότε αυξήθηκαν και άλλο οι περικοπές κρατικών δαπανών για Κοινωνική Πρόνοια, υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Υγείας.

«Στα χαρτιά η φτώχεια δείχνει να πηγαίνει καλύτερα και ο αριθμός δωρεάν γευμάτων στα σχολεία μειώνεται. Ομως η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Η φτώχεια γίνεται ολοένα και πιο ακραία. Οι κανονισμοί για αυτούς που δικαιούνται επιδόματα Πρόνοιας γίνονται αυστηρότεροι, αφήνοντας κάθε φορά περισσότερες οικογένειες εκτός συστήματος», δήλωνε πριν από λίγες μέρες χαρακτηριστικά η Τζέιν Τζένκινς, διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Κάρντιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Δεν ήταν η μόνη αλλά μία από τους πολλούς διευθυντές δημόσιων σχολείων στη Βρετανία που συμμετείχαν σε διάσκεψη της «Εθνικής Ενωσης Παιδείας» (NEU), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μπράιτον και στην οποία κατέθεσαν πως οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των κοινωνικών υπηρεσιών επιδεινώνουν την ακραία παιδική φτώχεια.

«Τα παιδιά μου είναι χλωμά, η κατάσταση των δοντιών τους είναι κακή, έχουν αδυνατίσει τα μαλλιά τους και είναι πιο αδύνατα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διευθυντής σχολείου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας, τονίζοντας ότι αυτός και άλλοι συνάδελφοί του αναγκάζονται συχνά να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες, όπως το πλύσιμο των σχολικών ποδιών για μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, όπως και να πληρώνουν ακόμη και για την παροχή οικονομικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους γονείς.

Πολλά παιδιά υποσιτίζονται

Οι διευθυντές σχολείων υποβαθμισμένων, φτωχών περιοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησαν ότι τακτικά προσφέρουν είδη προσωπικής υγιεινής στους μαθητές, όπως επίσης ότι αγοράζουν για κάποια παιδιά παπούτσια και πανωφόρια τον χειμώνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν και δάνεια έκτακτης ανάγκης σε μετρητά σε οικογένειες. Τόνισαν ότι βλέπουν την πιο άσχημη κατάσταση στα πρόσωπα των μαθητών τους συνήθως τις Δευτέρες ή μετά από σχολικές αργίες, καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο πεινασμένα και κουρασμένα!

Η πείνα είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά το Σαββατοκύριακο, δήλωσε η Λιν, μια διευθύντρια σχολείου σε πρώην βιομηχανική πόλη της Κάμπρια, η οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της για να μην αισθανθούν ντροπή οι οικογένειες της σχολικής της κοινότητας, προσθέτοντας: «Τα παιδιά γεμίζουν τις τσέπες τους με φαγητό. Σε ορισμένους θεσμούς αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί κλοπή. Εμείς το ονομάζουμε επιβίωση». Αλλη διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Νοτιχαμγσάιρ παρατηρεί με ανησυχία «τη χλωμάδα και την ωχρότητα» και άλλα σημάδια καχεξίας στους πιο αδύναμους, φτωχούς μαθητές.

Ο Χάουαρντ Πέιν, διευθυντής σχολείου στο Πόρτσμουθ, σημείωσε ότι στο δικό του σχολείο παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για οικογένειες, μεταξύ των οποίων και για τη διαχείριση χρεών, και για να φωτίσει την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό συμπλήρωσε: «Πριν από τρεις εβδομάδες, πολλά σχολεία στην περιοχή μας έκλεισαν λόγω του χιονιού. Εμείς κρατήσαμε το δικό μας ανοιχτό γιατί ανησυχούσαμε πραγματικά για τα παιδιά ότι δεν θα είχαν ένα ζεστό πιάτο φαγητό εκείνη την ημέρα. Το 45% των μαθητών ήρθε στο σχολείο για να φάει εκείνη τη μέρα».

Σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα τέσσερα πέμπτα οι δάσκαλοι που ερωτήθηκαν στην έρευνα απάντησαν ότι βλέπουν ενδείξεις της πείνας κάποιων παιδιών κατά τη διάρκεια της μέρας και περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι μαθητές του παρουσιάζουν συμπτώματα που φανερώνουν κακή κατάσταση της υγείας τους. Η Σέλια Ντίναμ, αξιωματούχος της NEU, που είναι υπεύθυνη για τα θέματα παιδικής φτώχειας, δήλωσε ότι η έρευνα αυτή έφερε στο φως την πραγματικότητα 4,1 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών υπολογίζει ότι 5 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν σε κατάσταση φτώχειας έως το 2021, επειδή δεν πρόκειται για κατάσταση που βελτιώνεται αλλά που επιδεινώνεται σημαντικά.

Κρίσεις πανικού σε οκτάχρονα!

Βεβαίως, όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία των μικρών, φτωχότερων, μαθητών. Δύο στους πέντε δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διαπίστωσαν πως συναντούν μαθητές με σημάδια ψυχικών διαταραχών όπως έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη! Το 96% των δασκάλων που συμμετείχε σε σχετική έρευνα της συνδικαλιστικής ένωσης δασκάλων ΝΑSUWT διαπίστωσε επίσης ότι έχουν μαθητές που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, τονίζοντας ότι το 14% των παιδιών με δυσκολίες τέτοιου είδους είναι ηλικίας από 4 έως 7 ετών και το 27% είναι μεταξύ 7 και 11 ετών. Υπήρχε μάλιστα περίπτωση δασκάλου που κατήγγειλε πως οκτάχρονος μαθητής του ανέβηκε μία μέρα στη στέγη του σχολείου λέγοντας πως θέλει να αυτοκτονήσει. Αλλοι δάσκαλοι ξεχώρισαν μεταξύ των αιτιών που προκαλούν ψυχικές διαταραχές ή προβλήματα στους μαθητές οικογενειακά προβλήματα, πίεση κατά τις περιόδους σχολικών εξετάσεων, έντονος κοινωνικός έλεγχος που ασκείται στη διάρκεια δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Μέτρα - «ασπιρίνη»

Μπροστά σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση, η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, αρκέστηκε να αντιτάξει μέτρα - «ασπιρίνες» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ένδειας. Οπως ένα «σχέδιο κοινωνικής κινητικότητας» που ορίζει μέτρα για να κλείσει τάχα η ψαλίδα ανάμεσα στους λιγότερο ευνοημένους μαθητές και τους συμμαθητές τους και στοχεύει σε περιοχές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη μέσω του προγράμματος «Περιοχές Ευκαιριών» με περίπου 72 εκατ. στερλίνες. Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα... την «επένδυση»(!) 2,5 δισεκατομμυρίων στερλινών στους φτωχούς μαθητές υποβαθμισμένων περιοχών μέσω ενός «μαθητικού ασφαλίστρου», με στόχο την έναρξη ή τη βελτίωση της προσφοράς πρωινών σε τουλάχιστον 1.700 σχολεία.


Δ. Ο.


ΗΠΑ
Μαχητικές απεργίες εκπαιδευτικών

Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση χιλιάδων εκπαιδευτικών στην Οκλαχόμα

AP2018

Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση χιλιάδων εκπαιδευτικών στην Οκλαχόμα
ΟΚΛΑΧΟΜΑ.--

Με την πραγματοποίηση μίας πορείας 177 χλμ. από την Τούλσα μέχρι την πόλη της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ χιλιάδες εκπαιδευτικοί των δύο πρώτων βαθμίδων Εκπαίδευσης κλιμάκωσαν την Τετάρτη και την Πέμπτη τις απεργίες και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες διεκδικώντας αύξηση των ομοσπονδιακών και πολιτειακών δαπανών για τα δημόσια σχολεία, αγορά νέων σχολικών βιβλίων, εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και καλύτερους μισθούς.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για την Εκπαίδευση, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τη φτωχοποίηση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Τα προβλήματά τους δεν ξεκίνησαν από την καπιταλιστική κρίση του 2008, καθώς μέσα στην τελευταία 25ετία υπολογίζεται πως είδαν μείωση των αποδοχών τους κατά μέσο όρο πάνω από 15%. Επιπλέον, μέσα στην τελευταία 10ετία εκτιμάται πως έχουν μειωθεί κατά περίπου 28% οι δημόσιες δαπάνες για την Εκπαίδευση στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση των εκπαιδευτικών στην Οκλαχόμα, που έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές από όλες τις πολιτείες στη χώρα, είναι τέτοια ώστε πολλοί αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρεις δουλειές (π.χ. ως περιστασιακοί οδηγοί, σερβιτόροι, υπάλληλοι σε βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ κ.α.) προκειμένου να επιβιώσουν. Στα περισσότερα σχολεία τα σχολικά βιβλία είναι σε άθλια κατάσταση καθώς έχουν να αντικατασταθούν εδώ και μία 20ετία. Ακόμη και έτσι, όμως, τα βιβλία δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές που συνήθως γεμίζουν ασφυκτικά τις τάξεις. Σε έλλειψη είναι ακόμη και το απλό φωτοτυπικό χαρτί, όπου πολλές φορές το όριο σε μία τάξη 35 μαθητών είναι 30 σελίδες... τη βδομάδα.

Σχολικά εγχειρίδια 20ετίας...
Σχολικά εγχειρίδια 20ετίας...
Απεργίες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και στο Κεντάκι, όπου επίσης έχουν από τους χαμηλότερους μισθούς εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ. Σε αγωνιστικό αναβρασμό είναι και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Αριζόνα, που έχουν αγανακτήσει από τις πολυετείς πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, τόσο επί της κυβέρνησης του σημερινού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει θέσει στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας την δισεκατομμυριούχο Μπέτσι Ντε Βος, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, όλοι οι εκπαιδευτικοί σε Οκλαχόμα, Κεντάκι και Αριζόνα παραδέχονται ότι δεν θα ξεκινούσαν τον αγώνα της διεκδίκησης για καλύτερο σχολείο εάν δεν τους άνοιγαν το δρόμο, με το ζωντανό παράδειγμά τους, οι συνάδελφοί τους από τη Δυτική Βιρτζίνια, οι οποίοι μετά από εννιά μέρες μαζικής απεργίας κατάφεραν να αποσπάσουν, μετά από πολλά χρόνια, μισθολογικές αυξήσεις 5% και αύξηση των πολιτειακών δαπανών για την Εκπαίδευση...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org