Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 7 Απρίλη

1772 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ.

1614 Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο).

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1922 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1943 Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά, απελευθερώνουν από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές. Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

1943 Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε το βαθμό του συνταγματάρχη.

1963 Θεμελιώνεται στην παραλία του Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου της γαλλικής «Πεσινέ». Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις συμφωνίες, που υπογράφτηκαν στη νεότερη ελληνική Ιστορία από το ελληνικό αστικό κράτος.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

1992 Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης.

2000 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.

Κυριακή 8 Απρίλη

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες, όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Οι φύλακες σκότωσαν τους εργάτες Καραφλιά και Βασιλακόπουλο. Οι οργισμένοι εργάτες, μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, θα ορμίσουν στα γραφεία της Εταιρείας και θα βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί. Ο δε εργοδότης (Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.

1963 Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1972 Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρεια Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back To The Irish» (δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

2013 Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας 1979 - 1990.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ