ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
Στο Χαριλάου τα σπουδαία

Δοκιμάζεται η πρώτη της βαθμολογίας ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Αρη

Το ντέρμπι στο Χαριλάου κλέβει την παράσταση

Sportidea

Το ντέρμπι στο Χαριλάου κλέβει την παράσταση
Τέσσερις... στροφές απέμειναν μέχρι να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και, όπως είναι φυσικό, τα «ψέματα» τελειώνουν. Από δω και πέρα, κάθε «στραβοπάτημα» των μεγάλων της κατηγορίας είναι πολύ πιθανό να «φανερώσει» το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ στην ουρά η απώλεια βαθμών των ομάδων που κινδυνεύουν με υποβιβασμό ίσως τους στοιχίσει την παραμονή τους. Ετσι, η σημερινή αυλαία της 23ης αγωνιστικής δε θα μπορούσε παρά να μαγνητίσει τα βλέμματα των φίλων της κατηγορίας, αφού περιλαμβάνει πέντε ενδιαφέρουσες, σημαντικές και αμφίρροπες αναμετρήσεις. Από τα πέντε παιχνίδια που διεξάγονται στα γήπεδα της χώρας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν αυτά στα οποία πρωταγωνιστούν οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ΑΕΚ και Ολυμπιακός.

Με μοναδικό στόχο τη νίκη, που θα τη διατηρήσει στην κορυφή και θα αυξήσει τις ελπίδες της για την απόκτηση της πολυπόθητης πρωτιάς, η ΑΕΚ θα βρεθεί σήμερα στο Χαριλάου (17.15, ΑΛΦΑ «DIGITAL»), προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Αρη. Το έργο της είναι θεωρητικά πιο δύσκολο από αυτό των «ερυθρολεύκων», κάτι που ο Φερνάντο Σάντος γνωρίζει καλά. Γι' αυτό το λόγο ο Πορτογάλος τεχνικός ζήτησε από τους παίχτες του να παίξουν σοβαρά και με το μυαλό στον αγώνα, αφού, όπως τόνισε, η ομάδα του χρειάζεται τρεις νίκες και μία ισοπαλία ούτως ώστε και μαθηματικά να εξασφαλίσει την πρώτη θέση. Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί το ματς στη Θεσσαλονίκη πολύ σημαντικό, καθώς - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - αν η «Ενωση» κερδίσει τον Αρη, τότε θα βρίσκεται σε θέση ισχύος όταν θα «κοντραριστεί» με τον Ολυμπιακό, στο κρίσιμο ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής. Οσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του Κασάπη είναι αμφίβολη και ο Ζήκος δε θα αγωνιστεί (τιμωρημένος). Ωστόσο, γνωρίζει πως αρκετοί παίχτες του θα παίξουν με τον φόβο των... καρτών αφού βρίσκονται στο όριο. Συγκεκριμένα, αν οι Νικολαΐδης, Λάκης, Κωνσταντινίδης, Γεωργέας, Ζαγοράκης, Πέτκοφ και Κωστένογλου δεχτούν κάρτα τότε θα χάσουν τον επόμενο αγώνα με τον Ηρακλή αλλά και την αναμέτρηση για το Κύπελλο με την Ξάνθη. Στην αντίπερα όχθη, το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του Αρη δεν είναι και το καλύτερο δυνατό ενόψει της σημαντικής αναμέτρησης με την ΑΕΚ, αλλά όλοι στο στρατόπεδό του πιστεύουν πως οι λιγοστές ελπίδες, που έχουν για να βγουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πρέπει να διατηρηθούν ακέραιες. Οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης αν και ξέρουν πως ο αντίπαλός τους στο Χαριλάου μόνο εύκολος δεν είναι, θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο και να βγάλουν με επιτυχία την πρώτη δύσκολη αποστολή τους. Εξάλλου, ξέρουν πως κανένα παιχνίδι για την ομάδα τους δε θα είναι εύκολο από δω και πέρα αφού στη συνέχεια της διοργάνωσης θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Πανιώνιο, τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό. Ετσι, οι Θεσσαλονικείς, χωρίς τον Μπάρκογλου (τιμωρημένος) αλλά με τον Μάρκο να δίνει το «παρών» αφού εξέτισε την ποινή του, θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους... θαύμα.

Εύκολο θεωρητικά έργο θα έχει ο Ολυμπιακός

Sportidea

Εύκολο θεωρητικά έργο θα έχει ο Ολυμπιακός
Στο μεταξύ, ευκολότερο έργο από την «Ενωση», αλλά χωρίς να αποκλείεται να κρύβει «παγίδες», έχει σήμερα ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται τον Ακράτητο (17.15, ΑΛΦΑ «DIGITAL»). Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την επιβλητική παρουσία τους επί του ΟΦΗ στην προηγούμενη αγωνιστική, επανήλθαν στις νίκες και σκοπός τους είναι να διατηρηθούν σ' αυτή την πορεία ώστε να παραμείνουν στο «παιχνίδι» του τίτλου. Ο Τάκης Λεμονής εδώ και αρκετό καιρό έχει επισημάνει στους παίχτες του πως τα παιχνίδια μέχρι το τέλος της διοργάνωσης είναι όλα σαν τελικοί και γι' αυτό τον λόγο τούς ζήτησε να μην υποτιμήσουν κανέναν αντίπαλο και να δείχνουν συνεχώς το καλύτερό τους πρόσωπο. Οσον αφορά τους φιλοξενούμενους, η πολύ καλή παρουσία τους στα Λιόσια την περασμένη αγωνιστική, που τους χάρισε τη νίκη επί του Ηρακλή, τους γέμισε αυτοπεποίθηση, όμως γνωρίζουν καλά πως η αποστολή τους στο ΟΑΚΑ κόντρα στον 2ο στη βαθμολογία Ολυμπιακό θα είναι... βουνό και πρέπει να τα δώσουν όλα. Από το ματς με τους πρωταθλητές θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Βελέντζας, Ποζαπαλίδης και Τζβετάνοφ, ενώ θα επανέλθει ο Τόγιας, που εξέτισε την ποινή του.

Σε άλλο ενδιαφέρον παιχνίδι στο κυρίως... πιάτο της 23ης αγωνιστικής, ο ΟΦΗ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (17.15, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Οι Κρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται κολλημένοι στη μεσαία γραμμή και αρκετά μακριά από το «τρένο» που θα τους οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, θέλουν σήμερα τη νίκη που θα τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν το κλίμα στην ομάδα τους. Οι συνεχόμενες ήττες έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους του ΟΦΗ, που επιθυμεί να διώξει τα «σύννεφα» και να ολοκληρώσει την παρουσία του στο φετινό πρωτάθλημα με το κεφάλι ψηλά. Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να παραδέχτηκε πως ο στόχος της κατάκτησης του εισιτηρίου για την είσοδο της ομάδας του στα... σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ έχει χαθεί, όμως στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου» δε θέλουν να παραβλέψουν το ρητό που αναφέρει πως «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Ετσι, μόνος στόχος του ΠΑΟΚ σήμερα είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών που θα του επιτρέψει να προσδοκά σε κάποιο «θαύμα» της τελευταίας στιγμής.

Στην Κρήτη δοκιμάζεται ο ΠΑΟΚ

Sportidea

Στην Κρήτη δοκιμάζεται ο ΠΑΟΚ
Εκτός, όμως, από τον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ, άλλη μία αναμέτρηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Ξάνθη, που ελπίζει σε έξοδο στην Ευρώπη, δοκιμάζεται στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο (19.30, ΑΛΦΑ «DIGITAL»). Μετά την πολύ καλή εμφάνιση των σημερινών γηπεδούχων στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και το δικό τους «στραβοπάτημα» στο Αιγάλεω στην 22η αγωνιστική, οι «ακρίτες» θα προσπαθήσουν σήμερα «με νύχια και με δόντια» να επανέλθουν στις νίκες, έστω κι αν θα αγωνιστούν σε μια καυτή έδρα, προκειμένου να μπορέσουν να «φυλάξουν τα ρούχα τους για να 'χουν τα μισά». Στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, η πολύ καλή εμφάνισή τους έναντι της ΑΕΚ τούς χάρισε φτερά, όμως παραμένουν «προσγειωμένοι» στην πραγματικότητα, που ξέρουν πως είναι δύσκολη. Στη σημερινή αναμέτρηση, ο τεχνικός των «κυανέρυθρων», Ντουμίτρι Ντουμιτρίου, δε θα έχει στη διάθεσή του τους Ευθυμιάδη και Μουζαουί (τιμωρημένοι), αλλά θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους Ερολ και Γιαννόπουλο, που εξέτισαν την ποινή τους.

Σε άλλο παιχνίδι της αγωνιστικής, ο Ηρακλής υποδέχεται την Παναχαϊκή (15.30), με στόχο να επανέλθει στις νίκες και να διατηρήσει τις πιθανότητες να κατακτήσει μια θέση στο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο, ο «Γηραιός» δεν προβλέπεται να έχει εύκολο έργο καθώς οι Πατρινοί «καίγονται» για την κατάκτηση των βαθμών και αναμένεται να είναι εξαιρετικά μαχητικοί. Στην Καισαριανή, ο Εθνικός Αστέρας φιλοξενεί το Αιγάλεω (15.30), έχοντας στο μυαλό του μόνο τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, που ίσως τον βοηθήσουν να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της βαθμολογίας.


Αγώνας επιβίωσης για τον Εθνικό Αστέρα

Sportidea

Αγώνας επιβίωσης για τον Εθνικό Αστέρα

Β΄ ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος κινδύνου

Στην Καλαμάτα δοκιμάζεται η Καλαμαριά

Sportidea

Στην Καλαμάτα δοκιμάζεται η Καλαμαριά
Με επικίνδυνες εξόδους των πρωτοπόρων συνεχίζεται σήμερα η 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος στη Β΄ Εθνική. Ετσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Κρήτη καθώς και στην Καλαμάτα. Από την άλλη, όσο πλησιάζει ο... τερματισμός, οι ομάδες εντείνουν τις προσπάθειες για την κατάληψη της καλύτερης δυνατής θέσης στον πίνακα.

Στην Πελοπόννησο, η Καλαμάτα αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η «Μαύρη Θύελλα» αναμένεται να αποδειχθεί... σκληρό καρύδι για τους Θεσσαλονικείς καθώς στην έδρα τους παρουσιάζουν καλά στοιχεία και αποσπούν πολύτιμους βαθμούς. Παράλληλα, σε αυτό το σημείο που βρίσκονται οι Καλαματιανοί όπου αναζητούν βαθμούς σε όλα τα παιχνίδια, το παιχνίδι αυτό έχει την προτεραιότητα σήμερα. Οταν μάλιστα αντιμετωπίζουν τον Απόλλωνα που στα εκτός έδρας παιχνίδια δεν είναι και το φαβορί, το πλεονέκτημα είναι λοιπόν με τους γηπεδούχους. Οι φιλοξενούμενοι διεκδικούν την άνοδο στα... μεγάλα σαλόνια και έτσι επιζητούν τους τρεις βαθμούς της νίκης για να παραμείνουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Μάλιστα, το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα που παίρνουν οι Θεσσαλονικείς είναι η ισοπαλία, κάτι που φαντάζει και το πιο λογικό.

Στην Κρήτη λοιπόν και πιο συγκεκριμένα στον Αγιο Νικόλαο, η ομώνυμη ομάδα, υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννενα. Οι ουραγοί γηπεδούχοι, έχουν ξεκινήσει τα σχέδια για τη νέα χρονιά όπου θα αγωνίζονται στη Γ΄ Εθνική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραδώσουν τα όπλα σε αυτό το παιχνίδι. Αντίθετα, θα προσπαθήσουν να δείξουν πως είχαν τα φόντα για να παραμείνουν στην Κατηγορία και να δείξουν το καλό τους εαυτό. Από την άλλη, ο «Αγιαξ της Ηπείρου» βρίσκεται με το ένα πόδι στην Α΄ και θέλουν να συνεχίσουν τις επιτυχημένες εμφανίσεις στην κούρσα του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Η μέση της βαθμολογίας δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη Χαλκηδόνα, που κατά τη διάρκεια του α΄ γύρου είχε κάνει την έκπληξη, βρισκόμενος στο... ρετιρέ της βαθμολογίας. Ετσι, στο σημερινό παιχνίδι, απέναντι στον Απόλλωνα Αθηνών, θα προσπαθήσει να πάρει το τρίποντο για να αναρριχηθεί στον πίνακα. Από την άλλη, η νίκη σε αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει, πέρα από βαθμολογικής άποψης και στον ψυχολογικό τομέα ενόψει της τελικής ευθείας που έχει μπει το πρωτάθλημα. Στην αντίπερα όχθη, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό: τη νίκη που θα την ωθήσει ακόμα ψηλότερα και να αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες της.

Στη δύσκολη έδρα του Βόλου, αγωνίζεται ο Παναιγιάλειος απέναντι στον τοπικό Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι», έχουν αποδείξει πως στο γήπεδό τους δε χάνουν εύκολα βαθμούς κάτι που ίσως συμβεί και σήμερα. Ομως, όταν ο αντίπαλος... καίγεται για βαθμούς προκειμένου να αποφύγει τον υποβιβασμό, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τους γηπεδούχους.

Τέλος ο Πατραϊκός υποδέχεται τον Πανηλειακό στο ντέρμπι της Πελοποννήσου (19:30 «ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ»). Οι Πατρινοί έχουν ως μοναδικό στόχο την επικράτηση απέναντι στους Πυργιώτες ούτως ώστε να τους προσπεράσουν στη βαθμολογία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, είναι θετικό μόνο για τους φιλοξενούμενους καθώς με αυτό το αποτέλεσμα όπως και τη νίκη, ο Πανηλειακός παραμένει στη μέση του πίνακα και δεν ανησυχεί τόσο για τη συνέχεια.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στους παραπάνω αγώνες εκτός της Πάτρας, θα δοθεί στις 15:30.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ