ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Σοβαρότατο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των Κέντρων

...την ίδια ώρα που το πρόβλημα της εξάρτησης παίρνει μαζικές διαστάσεις

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
«Με εκθετικούς ρυθμούς αυξάνονται τα αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης για στήριξη και ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών. Δουλεύουμε μέχρις εξάντλησης, για να ανταποκριθούμε», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ΚΠ), που καταγγέλλουν με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ ότι ενώ το «πρόβλημα της εξάρτησης λαμβάνει διαστάσεις μαζικού αφανισμού ψυχών και συνειδήσεων, το υπουργείο Υγείας, περικόπτει κατά 50% τη χρηματοδότηση των ΚΠ για το 2011 και το 2012 και κατά 30% περίπου τη χρηματοδότηση προς το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ για τα ίδια έτη. Οραματίζεται στρατόπεδα συγκέντρωσης και χορήγηση υποκαταστάτων ουσιών της ηρωίνης, με όρους μαζικού "εμβολιασμού" - κι αυτό το αποκαλεί "λύση του προβλήματος των ναρκωτικών"».

Οι συνολικές οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών προς τα ΚΠ αφορούν ολόκληρο το ποσό της χρηματοδότησης για το 2010, το 50% της χρηματοδότησης για το 2011 και την πρώτη δόση του 2012. «Κι όμως, στις 3/4/2012, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός ενέκρινε ποσό "13.843.510,38 ευρώ για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο επενδυτικών δαπανών των 13 Περιφερειών". Θέλουμε να γνωρίζουμε σε τι επενδύουν οι Περιφέρειες μιας χώρας που τελεί σε οξεία ανθρωπιστική κρίση, αν όχι στους ζωντανούς κατοίκους της. Θα διαθέσει, άραγε, το υπουργείο Εσωτερικών τις οφειλές του προς τα Κέντρα Πρόληψης και τις υπόλοιπες αποκεντρωμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας ή θα συνεχίσει τις "επενδύσεις";», ρωτάει το Σωματείο.

Το Σωματείο καταγγέλλει και τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ότι επιδόθηκε στη Βουλή σε προσπάθεια παραπλάνησης αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ΚΠ αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Οπως αναφέρει: «Είναι τόσο προκλητική όσο χρειάζεται για να αποπροσανατολίζεται η κοινωνία αναφορικά με την πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης. Το θεσμικό καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης παραμένει ως είχε και με σαφή τάση χειροτέρευσης ("άνοιγμα" στους ιδιοκτήτες ΜΚΟ), δημιουργώντας συνεχώς πλειάδα προβλημάτων σε κάθε βήμα της καθημερινής λειτουργίας των δομών μας. Τα προβλήματα αυτά εκμεταλλεύεται η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ τόσο για να μην χρηματοδοτεί ή να χρηματοδοτεί επιλεκτικά Κέντρα Πρόληψης, όσο και για να παρουσιάζει καταχρηστικά το πλούσιο έργο μας ως "έργο του ΟΚΑΝΑ", χωρίς τα Κέντρα Πρόληψης να αποτελούν δομές του. Στο μεταξύ, όμως, θα πρέπει να καταθέσει δημόσια η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έγγραφα, που θα αποδεικνύουν με λεπτομέρειες πόσα χρήματα έχει λάβει ως σήμερα από το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης, πόσα από αυτά έχει καταθέσει σε Κέντρα Πρόληψης και τι έχει απογίνει το σχηματισθέν υπόλοιπο».

Μαθήματα διατροφής από πολυεθνική

Στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρο διαφήμισης και κολυμπήθρα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» προστέθηκε πρόσφατα και η εταιρεία Dole που εφαρμόζει σε δημοτικά της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας «πρόγραμμα διατροφής» μοιράζοντας φρούτα και έντυπα στα παιδιά. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας σε εγκύκλιο το παρουσιάζει σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την εταιρεία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, που «στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6 - 12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα». Το υπουργείο σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αφού δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τις διατροφικές ανάγκες των μικρών ηλικιών, ωστόσο έχει αφήσει ολόκληρη τη σχολική χρονιά να ξετυλίγεται το δράμα των υποσιτισμένων μαθητών.

Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», δηλώνει πως «έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, την επιχειρηματική δράση. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το "σχολείο της αγοράς", για το "σχολείο επιχείρηση". Είναι φανερό πια ότι "Dealer" κι "Ατζέντης" όλων αυτών των προγραμμάτων και των εταιρειών, είναι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας κι όσοι υπογράφουν τέτοια έγγραφα. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για να εμποδίσουμε αυτή τη νέα "μπίζνα"», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες κι εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέδες της ΝΤΟΛ ή της κάθε άλλης εταιρείας».

Με αφορμή το παραπάνω πρόγραμμα και άλλα παρόμοια που υλοποιούνται από εταιρείες και ΜΚΟ στα σχολεία, ανακοίνωση έβγαλε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», σημειώνοντας ότι «πριν καλά καλά αρχίσει τη λειτουργία του το "νέο σχολείο της αγοράς" ανοίγει ο κατάλογος των επιχειρήσεων - χορηγών, της βολικής φιλανθρωπίας και των προγραμμάτων διαφοροποίησης - κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών». Ο Σύλλογος ζητά έκτακτο κονδύλι για τη σίτιση των μαθητών και καλεί μεταξύ άλλων τους εκπαιδευτικούς να μη συμβάλουν στο σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσα από τα διάφορα προγράμματα που καθαγιάζουν την ΕΕ, αθωώνουν το κεφάλαιο κ.ο.κ.

Να σταματήσουν οι διώξεις

Τις διώξεις σε βάρος μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην καταγγελία σημειώνεται πως οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης καλούν «επανειλημμένα σε προκαταρκτική εξέταση εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, άλλους συναδέλφους, τον πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, φοιτητές και φοιτήτριες να δώσουν εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και την κατάργηση της δημοκρατίας στα ΑΕΙ (από την κατάληψη του Χημείου, μέχρι τη ματαίωση των "εκλογών" για συμβούλιο)».

Η ΓΣ στηρίζει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που διώκονται επειδή αντιτίθενται στο νόμο - πλαίσιο, θεωρεί «συνταγματική υποχρέωση της ακαδημαϊκής κοινότητας την έμπρακτη υπεράσπιση της δημοκρατίας με τη ματαίωση των δήθεν εκλογών», καταγγέλλει «τις ανυπόστατες καταγγελίες και τα ασύστολα ψεύδη που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την καταστολή και την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχονται». Επίσης, συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου - πλαίσιο και απαιτεί «να σταματήσει η "βιομηχανία" κλήσεων σε προκαταρκτική εξέταση» και «κάθε δίωξη όσων διαμαρτύρονται».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Σάββατο
  • Οι Οργανώσεις Βορειοανατολικών συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», στις 7 μ.μ., στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (Χαρίλαου Φλωράκη 6 - πρώην Πυθίας) στο Χαλάνδρι. Ομιλήτρια Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Η πρώτη σου ψήφος να 'ναι ανυπότακτη!», στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (κάτω από την Πλ. Γεωργίου). Ομιλητής Πέτρος Ματσώκης, γραμματέας της Εδαφικής Αχτίδας Αχαΐας του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Θανάσης Μελάς, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Μαθητών Πάτρας. Θα ακολουθήσει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 8 μμ, στο «Φρούριο», (Πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη).
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Αγρίνιο διοργανώνει συγκέντρωση με το ίδιο θέμα, στις 7.30 μ.μ., στο στενό Κούρου. Ομιλητής Χρήστος Φράγκος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.
Αύριο Κυριακή
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Μενίδι διοργανώνει σύσκεψη με μαθητές, με θέμα «Η πρώτη σου ψήφος να είναι ανυπότακτη», στις 9 μ.μ., στο «Καφενεδάκι».
  • Οι Οργανώσεις Βάσης Πρέβεζας της ΚΝΕ διοργανώνουν συγκέντρωση με το ίδιο θέμα, στις 8 μ.μ., στη Θεοφάνειο. Ομιλήτρια Ελένη Βαλιώτη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
  • Η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ διοργανώνει για τους μαθητές, εκδήλωση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης», στις φυλακές του Ιτζεδίν, ένα χώρο όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές στη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ