ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η 9η Μάρτη

Πολύμορφες δραστηριότητες ενημέρωσης και διεκδίκησης προετοιμάζουν για τη Δευτέρα 9 Μάρτη οι μαθητές, έχοντας στο επίκεντρο τις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στο σχολείο τους και στη διαδικασία εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Την περασμένη Τρίτη, οι μαθητές πραγματοποίησαν μία ακόμα δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που ετοιμάζει. Δήλωσαν για μια ακόμα φορά πως απορρίπτουν τα σχέδια για ένα σχολείο - εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο που κοιτά τους μαθητές και τις οικογένειές τους στην τσέπη, στα μέτρα που περιλαμβάνουν επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων», την οποία είχαν ακυρώσει οι μαθητές παλιότερα με τους αγώνες τους, την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που υψώνει νέους φραγμούς, τη μείωση εισακτέων.

«Παλεύουμε για σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους! Οχι λίγα σε κάποιους!», «Θέλουμε σχολείο δημιουργικό, όχι κέντρο εξεταστικό», «Τα μέτρα της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά», έχουν ήδη δηλώσει οι μαθητές, τόσο μέσα από το συλλαλητήριό τους στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη όσο και με τις πολύμορφες κατά τόπους κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες βδομάδες. Σε συνέχεια της δραστηριότητας του προηγούμενου διαστήματος, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει κάλεσμα για μέρα πανελλαδικής δράσης στις 9 Μάρτη, με συνελεύσεις και συζητήσεις στα σχολεία και στα 15μελή, ενημέρωση μεταξύ των μαθητών και των συμμαθητών τους σε άλλα σχολεία και προετοιμασία για νέο μαθητικό συλλαλητήριο τις επόμενες βδομάδες.

Παράλληλα καλεί «τους μαθητές και τα σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε κάθε πόλη και χωριό, να συζητήσουν και να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο! Να φτιάξουμε σε κάθε σχολείο πανό, να γράψουμε συνθήματα, να κάνουμε συνέλευση, αποχές, να κατεβούμε στο δρόμο!».

Ηδη, Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών και σχολεία, έχοντας στο πλευρό τους και φοιτητικούς συλλόγους, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στη Λάρισα, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στον Βόλο, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στην Πρέβεζα, στις 10 π.μ., στον Φόρο.

-- Στα Τρίκαλα, στις 12 μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στην Καρδίτσα, στις 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στις 12 Μάρτη η δίκη των φοιτητών που συνελήφθησαν αναίτια μετά από κινητοποίηση

Από τη φοιτητική κινητοποίηση στις 26 Φλεβάρη, μετά το τέλος της οποίας έγιναν οι αναίτιες συλλήψεις στο σωρό

Eurokinissi

Από τη φοιτητική κινητοποίηση στις 26 Φλεβάρη, μετά το τέλος της οποίας έγιναν οι αναίτιες συλλήψεις στο σωρό
Στις 12 Μάρτη είναι προγραμματισμένη η δίκη των 7 αναίτια συλληφθέντων (έξι φοιτητών και μιας μαθήτριας), μετά το τέλος της διαδήλωσης που έκαναν στις 26 Φλεβάρη ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ και φοιτητές από άλλους Συλλόγους της Αθήνας στη ΓΑΔΑ, για να διαμαρτυρηθούν για την κλιμακούμενη κρατική βία και καταστολή.

Θυμίζουμε ότι τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τις 24 Φλεβάρη, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ είχε σηκώσει όπλο μέσα στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) απειλώντας κόσμο, ενώ λίγο αργότερα φυγαδεύτηκε από τα ΜΑΤ που εισέβαλαν στη Σχολή κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στο προαύλιο. Τα επικίνδυνα αυτά γεγονότα, τη στιγμή που η Σχολή ήταν γεμάτη φοιτητές και γίνονταν μαθήματα, προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των φοιτητών, πόσο μάλλον που μια μέρα μετά επαναλήφθηκε εισβολή των ΜΑΤ στη Σχολή που προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στο χώρο, την ώρα που στη Σχολή βρίσκονταν εκατοντάδες φοιτητές.

Η κλιμάκωση της καταστολής σήκωσε κύμα αντιδράσεων. Φοιτητικοί Σύλλογοι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ και ο ίδιος ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, παρά τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τα τελευταία χρόνια, προχώρησε σε μια μαζική Γενική Συνέλευση το μεσημέρι της 26ης Φλεβάρη, που κατήγγειλε την κλιμακούμενη καταστολή και αποφάσισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας, που φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες σχολές της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Πατησίων και πορεύτηκαν μέχρι τη ΓΑΔΑ, υπερασπιζόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο και δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει! Εξω οι ασφαλίτες και τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ»!

Μετά το τέλος της πορείας και ενώ οι διαδηλωτές έμπαιναν στο σταθμό του μετρό στην Πανόρμου για να γυρίσουν στα σπίτια τους, δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις της αστυνομίας, που έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στο σταθμό, χτυπούσαν αδιακρίτως τον κόσμο και προχώρησαν σε μια σειρά εντελώς αναίτιων προσαγωγών, εφτά από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την επόμενη μέρα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στα δικαστήρια με εμφανή τα χτυπήματά τους από τους αστυνομικούς το προηγούμενο βράδυ. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αντίσταση κατά της αρχής, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια, σωματικές βλάβες και απόπειρα σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, οπλοφορία και οπλοχρησία (κοντάρια με σημαίες) κ.λπ.

Στο προαύλιο των δικαστηρίων της Ευελπίδων έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης από πλήθος φοιτητών, που δήλωναν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΥΜΕΤ και ΜΑΤ δεν άφηναν τον κόσμο να μπει στη δημόσια συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ συνέχισε και την επόμενη μέρα τις κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος μπορεί να γίνει αποκούμπι για κάθε φοιτητή

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τις προσπάθειες των φοιτητών να την αντιπαλέψουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, δίνοντας απάντηση και στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Μάριος Τούντας, φοιτητής του ιδρύματος, ένας απ' αυτούς που συνελήφθησαν στο σωρό και δικάζονται την ερχόμενη Πέμπτη. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι η διοίκηση και οι δυνάμεις που θέλουν να κάνουν πράξη τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στη Σχολή «επιστράτευσαν ένα νέο οπλοστάσιο, αξιοποιώντας τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και αυτή στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, περί κατάργησης του ασύλου, προκειμένου να μπαίνουν ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ασφαλίτες στη Σχολή και να δημιουργούν κλίμα πανικού και τρομοκρατίας στους φοιτητές, ώστε ανενόχλητοι να κάνουν νόμο τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτές οι απαιτήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μας και τη ζωή μας».

Και προσθέτει: «Μας προβληματίζει η θέση που κρατάνε διάφορες ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν με τις ανησυχίες των φοιτητών, που σταθερά με τη στάση τους δεν βοηθάνε σε καμία περίπτωση στο να ανασυγκροτηθεί ο Φοιτητικός Σύλλογος και να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, με τη στάση τους δίνουν τόσο πάτημα στο να συκοφαντούν διάφορα παπαγαλάκια τις αποφάσεις μας, όσο και να δίνουν αφορμές στις δυνάμεις καταστολής για να εισβάλλουν στη Σχολή και να δημιουργούν με τη σειρά τους κλίμα τρομοκρατίας για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Εμείς, από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να ισχυροποιούμε τα δικά μας όπλα που είναι ο Φοιτητικός Σύλλογος, θέλουμε να τον κάνουμε αποκούμπι κάθε φοιτητή που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του παρ' όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Φάνηκε ότι είμαστε σε θέση να το κάνουμε αφού ο Σύλλογός μας, μας στάθηκε αλληλέγγυος τόσο κατά τη διάρκεια της κράτησής μας στη ΓΑΔΑ όσο και κατά τη διάρκεια της μεταγωγής μας στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να δικαστούμε με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπου εκεί ενώθηκε με πολλούς φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Αθήνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω μέχρι να ικανοποιήσουμε όλες μας τις ανάγκες, στις σπουδές, στην εργασία στη ζωή μας».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Το Σάββατο 7 Μάρτη:

Οι μαθητικές ΟΒ του Ευόσμου και των ΕΠΑΛ Δυτικής Θεσσαλονίκης συζητάνε για «το hip hop που πουλάει ή αυτό που πονάει;», με τους Urban Pulse, στις 6 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι δίπλα στο γήπεδο του Αγροτικού Αστέρα (Περικλέους και Διγενή).

Οι μαθητικές ΟΒ της Πολίχνης και της Σταυρούπολης διοργανώνουν επίσκεψη στο ΑΠΘ και συζήτηση «για τις αλλαγές στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - γνωρίζουμε το Πανεπιστήμιο», στις 11 π.μ., στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Η ΟΒ Παιδαγωγικών Σπουδάζουσας Βόλου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7 μ.μ. στον Θόλο, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό: Για την παραχάραξη της Ιστορίας». Θα μιλήσει ο Θωμάς Κατσούλας, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Βόλου.

  • Την Τρίτη 10 Μάρτη:

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ καλούν στην αίθουσα Ζ' της σχολής, στις 3 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την 4η βιομηχανική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΟΒ ΣΤΕΦ Σπουδάζουσας Λάρισας πραγματοποιεί εκδήλωση στις 2 μ.μ. στο μικρό αμφιθέατρο της ΣΤΕΦ (1ος όροφος), με θέμα «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της αυτοματοποίησης». Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας για τα οξυμένα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα. Οι φοιτητές ζήτησαν από τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του φορέα που είναι αρμόδιος για τις εστίες, να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διακοπή της σίτισης στη ΦΕΑ και να εξασφαλιστεί η στέγαση των οικοτρόφων της Β' ΦΕΠΑ κατά το διάστημα ανακαίνισής της.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ), της ΦΕΑ, φοιτητές από την ΦΕΠΑ, ο φοιτητικός σύλλογος Ναυπηγών ΕΜΠ και φοιτητές από άλλες σχολές. Σύμφωνα με φοιτητές, σε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης, οι απαντήσεις που πήραν ήταν ότι η σίτιση στη ΦΕΑ σχεδιάζεται να καλυφθεί από άλλες εστίες και για τη στέγαση των οικοτρόφων της Β' ΦΕΠΑ έχουν δεσμευτεί δωμάτια σε άλλα κτίρια στον χώρο. Οι φοιτητές ζήτησαν λύσεις που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη σίτιση αλλά και των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση για δωμάτια στη ΦΕΠΑ, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις για να δοθεί τώρα λύση στα οξυμένα προβλήματα των εστιών, να ανεγερθούν νέες εστίες με ευθύνη του κράτους, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για ενοίκια στις εστίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ