ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αντιπαράθεση αποπροσανατολισμού από τα αίτια της τραγωδίας

Eurokinissi

Η άσκηση ποινικών διώξεων σε 20 αξιωματούχους του κρατικού μηχανισμού και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, για ευθύνες σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που είχε αποτέλεσμα 100 νεκρούς, πυροδότησε την αντιπαράθεση για ακόμα μια φορά, μακριά από τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα, εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Ανάμεσα σε άλλους, διώκονται ποινικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Προσπαθώντας να κρύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές ευθύνες, στελέχη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε μια κοκορομαχία για να συσκοτίσουν την ουσία. Η ΝΔ, με αφορμή την άσκηση των διώξεων, εξαπέλυσε επίθεση στην Ρένα Δούρου, δηλώνοντας μέσω της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη, αλλά και άλλων στελεχών της, πως «η κ. Δούρου όφειλε να είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι», προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που δεν το έκανε τότε, όφειλε να παραιτηθεί αμέσως μετά την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη ως μία από τους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι». Νωρίτερα, η περιφερειάρχης Αττικής με γραπτή δήλωση επέμενε πως έκαναν το καθήκον τους οι υπηρεσίες. Μιλώντας μάλιστα σε τηλεοπτικό σταθμό για την κριτική που δέχτηκε από τη ΝΔ, είπε πως «δεν θα πάρω όμως και τη σκυτάλη από αυτούς που κλαυθμυρίζουν περί πολιτικής δίωξης. Είτε πρόκειται περί παιδεραστίας είτε για διαφθορά ή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απειλώντας ευθέως τη δικαιοσύνη».

Με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα: «Πάνω που καταλαγιάζει ο φόβος μας και η οργή, ακούμε για τις συγκεκριμένες διώξεις και σβήνει η ελπίδα για δικαίωση. Ξέρουμε ότι οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να σιγήσει η φωνή μας και να ξεχαστούμε. Ακούσαμε χίλια δύο απίστευτα πράγματα ακόμα και μετά την πυρκαγιά. Θα παλέψουμε για τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων».

Εξάλλου, μερικές από τις διαπιστώσεις που αποτυπώνονται στην εισαγγελική διάταξη για την πυρκαγιά είναι: Απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, τυπική και γραφειοκρατική λειτουργία των φορέων και ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας που δεν ήταν στην πράξη, αλλά μόνο επί χάρτου προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Πλημμυρίζουν χωρίς ... βροχή

Αλλη μία πτυχή της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Σοβαρά προβλήματα έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε τμήματα της Χαλκίδας που είναι εκτός σχεδίου πόλης από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα, έχουν πλημμυρίσει οικοδομικά τετράγωνα στην ευρύτερη περιοχή του Δοκού, της Αγίας Ελεούσας, των Αλάτσατων και της Λιανής Αμμου.

Οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που αντί να υποχωρεί όσο περνούν οι μέρες τόσο διογκώνεται, ζητούν δε άμεσα λύση κατηγορώντας τις τοπικές αρχές για εγκατάλειψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς δρόμους έχει τοποθετηθεί σήμανση και έχει απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων. Σε όσους πάλι επιτρέπεται η κίνηση, οι κάτοικοι τους κρίνουν επικίνδυνους, γιατί είναι αρκετά στενοί, βρίσκονται σε παρακείμενα πλημμυρισμένα χωράφια, πολλά νερά περνούν πάνω από αυτούς και δεν αποκλείεται να διαβρωθούν και να σημειωθούν καθιζήσεις.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η δημοτική ενότητα Χαλκίδας του δήμου Χαλκιδέων κηρύχθηκε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», που ισχύει για τρεις μήνες. Είχε προηγηθεί σχετικό έγγραφο αίτημα του δημάρχου Χαλκιδέων, Χρήστου Παγώνη, προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, τονίζοντας ότι περιοχές της Χαλκίδας έχουν πληγεί δραματικά από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και να έχουν καταστραφεί υποδομές και καλλιέργειες.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αιολικά πάρκα στα Αγραφα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας να σταματήσει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφει ο Γιώργος Λαμπρούλης αναφέρει:

«Μαζικές διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η αδειοδότηση της εγκατάστασης 2 αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το οροπέδιο του Βοϊδολίβαδου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 2.000 μέτρα, παραβιάζοντας ακόμα και προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τοπικοί σύλλογοι, φορείς του λαϊκού κινήματος και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας καταγγέλλουν ότι προωθείται συνολικά η παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας. Υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών και τα συνοδά έργα (δρόμοι, δίκτυα μεταφοράς κ.ά.) προαναγγέλλουν μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των κατοίκων της περιοχής.

Οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων στο χώρο της Ενέργειας στηρίζονται και προωθούνται τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΝΔ, που συγκλίνουν στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, στη λογική της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους και πανάκριβο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Η παράδοση των Αγράφων στη βουλιμία των επιχειρηματιών των ΑΠΕ είναι η άλλη πλευρά της ενεργειακής ένδειας που βιώνουν οι κάτοικοι της δυσπρόσιτης περιοχής».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων και να ανακληθούν άμεσα οι άδειες για τα 2 αιολικά στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου. Να ανακληθούν και όλες οι άλλες άδειες που έχουν χορηγηθεί για ΑΠΕ στην Ευρυτανία, τη στιγμή που ακόμη και το δικό της αντιλαϊκό Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας χαρακτηρίζει την Ευρυτανία ως Περιφερειακό Πάρκο Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση των κατοίκων της περιοχής. Για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για το λαό, την κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια».

ΚΚΕ
Οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τις ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι, σημειώνει:

«Η άσκηση ποινικών διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι ούτε πρέπει ούτε - πολύ περισσότερο - μπορεί να κρύψει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της σημερινής, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις στους τομείς της πυρόσβεσης, της πολιτικής προστασίας, του χωροταξικού σχεδιασμού, που έχει ως βάση την εμπορευματοποίηση της γης.

Οσο απαραίτητη είναι η ποινική και πολιτική απόδοση των ευθυνών και η αυστηρή ποινική και πολιτική τιμωρία των υπευθύνων, άλλο τόσο πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι μόνο με την επίλυση αυτών των προβλημάτων μπορεί να βρει πραγματική διέξοδο η δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, να δικαιωθεί ο μεγάλος αγώνας που δίνουν, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν ένα "Γολγοθά" από προσωπικές δυσκολίες».

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι σε δασική περιοχή της Πύλης Τρικάλων. Στον τόπο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων και δύο αεροσκάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ