ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020
Ακόμα πιο προσανατολισμένη στην ενίσχυση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων

Τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020 συζήτησε χτες το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Από το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες
Από το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες
Προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης του «δεύτερου πυλώνα» φαίνεται πως κινείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ για μετά το 2020, παραπέρα ενίσχυσης δηλαδή των κονδυλίων που κατευθύνονται στα λεγόμενα «προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου», την κατ' εξοχήν δεξαμενή χρηματοδότησης μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου, όπως προκύπτει από το κείμενο εργασίας το οποίο απασχόλησε το χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο που κατέθεσε η Προεδρία της ΕΕ ανοίγει επίσημα τη συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2020, προσδιορίζοντας βασικές προτεραιότητες, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.

Στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων, τίθεται υπό αμφισβήτηση το ύψος των κονδυλίων του «πρώτου πυλώνα», των επιδοτήσεων που κατευθύνονται στους αγρότες είτε με τη μορφή των άμεσων ενισχύσεων είτε των συνδεδεμένων ενισχύσεων με το ύψος της παραγωγής. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και οι ενισχύσεις του «πρώτου πυλώνα» κατά κύριο λόγο πηγαίνουν στους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές: Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι το 80% περίπου των επιδοτήσεων - ενισχύσεων πάνε στο 20% των δικαιούχων, που έχουν μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στο 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΚΑΠ μετά το 2020, η ΕΕ προσανατολίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου, εξ ου και σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, μεταξύ των προτεραιοτήτων θα πρέπει να είναι η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», οι «επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία», η «πρόσβαση σε κεφάλαια και χρηματοπιστωτικά μέσα», η «διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και γη» κ.ά.

Β. Αποστόλου: Υπέρ της «συμπληρωματικότητας» της πολιτικής που τσακίζει τη μικρομεσαία αγροτιά

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, τάχθηκε υπέρ μιας ΚΑΠ η οποία «πρέπει να είναι αρκούντως ισχυρή και εύρωστη», ώστε να ανταποκρίνεται μεταξύ άλλων στην «ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της υπαίθρου».

Εμφανιζόμενος να απαντά αρνητικά στο ερώτημα που έθεσε το κείμενο της προεδρίας περί μεταφοράς πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, ο Β. Αποστόλου σημείωσε, ωστόσο, πως μια «επανεξισορρόπηση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο υπό το πρίσμα της καλύτερης στόχευσης και διαχείρισης των δυο πυλώνων ώστε να βελτιωθεί η επιδιωκόμενη συμπληρωματικότητά τους».

Πίσω, δηλαδή, από τις όποιες διαφοροποιήσεις για το «μείγμα» μεταξύ των δύο «πυλώνων» της ΚΑΠ (οι οποίες έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα, λόγω του μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων αγροτών που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία), αποτυπώνεται ανάγλυφα η στρατηγική σύμπλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον αντιλαϊκό στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών, με «συμπληρωματικότητα» των «πυλώνων» της πολιτικής που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Δεκάδες πρωτοβουλίες για τη Μέρα της Γυναίκας

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αύριο, Τετάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οργανώνουν Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει οι ακόλουθοι φορείς:

Σήμερα, Τρίτη

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στις 13.00, στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής.

Αύριο, Τετάρτη

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 19.00, στα γραφεία του.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στις 13.00, στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, Αθήνα, 7ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, στις 18.30, στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέα 12), με θέμα «Εργασία, μητρότητα και ελεύθερος χρόνος».

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, στις 13.00, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με ομιλία, έκθεση φωτογραφικού υλικού και προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα».

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, στις 18.30, στο «Παυσίλυπο», με θέμα «Εργασία - Μητρότητα - Ελεύθερος χρόνος». Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια που αναφέρονται στη γυναίκα από το σύνολο ελληνικής μουσικής του Μουσικού Σχολείου της πόλης.

-- Η Ομάδα Γυναικών Κέρκυρας μαζί με τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Μισθωτών Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, στις 18.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας (Λεωφ. Χαϊνά 93) με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

-- Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας, στις 18.30, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Η Ομάδα Γυναικών Νάουσας, στις 19.00, στη Βέτλανς, με προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα».

Την Πέμπτη 9/3

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), στις 11.00, στην αίθουσα του Συλλόγου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων, στις 18.30, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Γιοσέφ Ελιγιά 7), με θέμα τα εργατικά ατυχήματα, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

-- Η Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου, στις 21.00, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα». Στην εκδήλωση καλεί και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σταθεροποιεί»... την ενίσχυση της αντιλαϊκής επίθεσης στην Υγεία

Το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι επικουρικοί γιατροί, το νέο σχέδιο των Οργανισμών των νοσοκομείων, η ιατρική εκπαίδευση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, είναι μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, και τον γγ του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλο, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του επανέλαβε τα γνωστά περί «συστηματικής προσπάθειας σταθεροποίησης στο χώρο της Υγείας», κάνοντας λόγο για οριοθετημένη οροφή δαπανών λόγω επιτήρησης, όταν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και βαθαίνει την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της και στα θέματα της Υγείας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι προσλήψεις των 2.000 γιατρών θα γίνουν τμηματικά, ότι εντός του 2017 θα γίνουν 140 προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών άμεσα επείγουσες για νοσοκομεία, κυρίως της επαρχίας, και 450 για τα επείγοντα και τις ΜΕΘ. Σχετικά με τους επικουρικούς, ισχυρίστηκε πως ανάλογα με τις ανάγκες θα αποφασιστεί στις αρχές του καλοκαιριού αν θα δοθεί παράταση στους 800 επικουρικούς που απολύονται στις 30 Σεπτέμβρη. Οσο για το ωράριο των γιατρών, επικαλέστηκε τη συμμόρφωση με την ΕΕ και ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί κοντά στο Πάσχα.

«Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αποδέχονται την άγρια λιτότητα που επικρατεί στο χώρο της Υγείας εδώ και 7 χρόνια και θα συνεχιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για υγειονομικούς και ασθενείς. Μπροστά μας έρχεται ορυμαγδός νομοσχεδίων, για την Ψυχική Υγεία, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για το ωράριο και την εκπαίδευση γιατρών, τους οργανισμούς των νοσοκομείων. Οι υγειονομικοί μαζί με τον υπόλοιπο λαό να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν τα αποτελέσματα της "αξιολόγησης", που θα έχουν βαριές επιπτώσεις και στο χώρο της Υγείας. Οσες προπαγανδιστικές προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση δεν μας πείθουν, γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα

Πρόγραμμα συσκέψεων σε δεκάδες πόλεις της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Μάρτη από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ.

Την ίδια ώρα που οι συντάξεις βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο κυβέρνησης και κουαρτέτου, οι συνταξιουχικές οργανώσεις δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους.

Το πρόγραμμα των συσκέψεων όπως έχει καθοριστεί ανά περιοχή έχει ως εξής: Στην Πελοπόνησσο, σήμερα στην Κόρινθο, αύριο στην Πάτρα και την Πέμπτη στον Πύργο. Στην Ανατολική Στερεά, σε Λιβαδειά, Θήβα και Λαμία την Πέμπτη και σε Χαλκίδα και Αμφισσα την Παρασκευή. Στη Μακεδονία, σήμερα σε Κατερίνη και Καβάλα, αύριο σε Νάουσα και Σέρρες, την Πέμπτη 8/3 σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, την Παρασκευή στα Γιαννιτσά. Στην Ηπειρο, σήμερα στην Πρέβεζα, αύριο στα Γιάννενα, την Πέμπτη στο Αγρίνιο και την Παρασκευή στην Αρτα. Στη Θεσσαλία, σήμερα στα Τρίκαλα, στις 13/3 στο Βόλο, στις 14/3 στην Καρδίτσα και στις 15/3 στη Λάρισα, όπου θα συμμετέχουν και σωματεία συνταξιούχων από Ελασσόνα, Τύρναβο και Φάρσαλα. Στην Κρήτη, στις 14/3 στα Χανιά, στις 15/3 στο Ρέθυμνο, στις 16/3 στο Ηράκλειο και στις 17/3 στο Λασίθι.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 8/3, στις 10.30 π.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης. Για την επιτυχία της συγκέντρωσης, καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε ΚΑΠΗ, καφενεία, τράπεζες και ΙΚΑ, για ενημέρωση όλων των συνταξιούχων του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ