ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέα μέτρα έντασης της καταστολής φέρνει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ

  • Αξιοποιεί τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών που καμιά σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα
  • Αμεση απάντηση από Φοιτητικούς Συλλόγους

Από τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στα Προπύλαια...
Από τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στα Προπύλαια...
Αξιοποιώντας μια προβοκατόρικη ενέργεια από ομάδες που καμιά σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα, τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) από ομάδα κουκουλοφόρων, η κυβέρνηση στις αρχές της βδομάδας που μας πέρασε έσπευσε, σαν έτοιμη από καιρό, να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα έντασης της καταστολής εντός των ΑΕΙ, που ξεσήκωσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία πολλών υπουργών της κυβέρνησης, προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των πρυτάνεων, όπου ανακοίνωσε μέτρα στα ΑΕΙ σε τρεις άξονες:

-- Ιδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της αστυνομίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη «πανεπιστημιακή αστυνομία», ένα σώμα «δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες», όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, με ειδική διακριτή στολή, που θα διατίθενται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος.

-- Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των πανεπιστημίων, από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, όπου συζητιέται και προκρίνεται το μέτρο ειδικής κάρτας εισόδου, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις και τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κάμερες και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

...και την κινητοποίηση της περασμένη Πέμπτης
...και την κινητοποίηση της περασμένη Πέμπτης
-- Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ακολούθησε, την Τρίτη, Σύνοδος των πρυτάνεων που συζήτησε τις παραπάνω εξαγγελίες και όρισε μια επιτροπή που θα συνεχίσει τη συζήτηση για το θέμα με την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη «τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου» και να υπάρξει επιμέρους σχεδιασμός των μέτρων, έθεσε ως όρο το ειδικό σώμα φύλαξης «να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο», εμφανίστηκε θετική στην ελεγχόμενη είσοδο ειδικά σε «χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης», ενώ για την αυστηροποίηση των ποινών είπε ότι «το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές».

Αμεση ήταν η αντίδραση πολλών φοιτητικών συλλόγων που προχώρησαν σε ένα διήμερο δράσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αθήνα. Εκπρόσωποί τους έκαναν το πρωί της Τετάρτης παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια, όπου είχαν αναρτήσει και σχετικό πανό, επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση των προβοκατόρικων ομάδων, οι οποίες είναι εχθρικές για τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά στην ουσία τα μέτρα έχουν στόχο το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του μέσα στα ιδρύματα. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχτούν ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν τη δράση τους με διαδήλωση την Πέμπτη το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες πάρθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη, όπου ανάρτησαν γιγαντοπανό στο ΑΠΘ, και στην Πάτρα, όπου έκαναν διαδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Συντηρούν τη συζήτηση για το να μη γιορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου

Με διάφορους τρόπους και αφορμές η κυβέρνηση συντηρεί τη συζήτηση για τις διαδηλώσεις, που εντάθηκε μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στο όνομα της πανδημίας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου και το αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα, για το οποίο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και η αμερικάνικη πρεσβεία.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία για να επιβάλει ακόμα και απαγόρευση της διαδήλωσης στις 17 Νοέμβρη, επικαλούμενη την «προστασία από τον κορονοϊό». Πάνω σ' αυτό το έδαφος ανοίγει βέβαια συνολικά το θέμα της περιστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, με πρόσχημα τον κορονοϊό, σε μια περίοδο που είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να γιορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Οπως είπε, «το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Αρα λοιπόν το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο». Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να γίνει μια πλατιά συζήτηση, με σεβασμό και κατάνυξη στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου. Να αποδώσουμε το νόημα που πρέπει και όταν ανοίξει η χώρα και κλείσει αυτή η περιπέτεια, είμαστε εδώ και πάλι όλοι μαζί να γιορτάσουμε όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές που μας ενώνουν».

Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για μέτρα απαγόρευσης, κάτι που ωστόσο δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» αναφέρθηκε ξανά στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και προσπάθησε να ενοχοποιήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αναζητώντας άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Οπως είπε, «ήταν μία συγκέντρωση με πάνω από 20.000 άτομα (...) Ηταν πολύ δύσκολο να κάνει κανείς κάτι άλλο (σ.σ. απαγορεύσεις). Φυσικά προσπαθήσαμε να συστήσουμε στον κόσμο να αποφεύγει τις συναθροίσεις. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο αυτό το γεγονός να μετριαστεί.

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας και με την εμπειρία και αυτού του γεγονότος (...) Είναι δύσκολο να μπορέσεις σε τόσο εμβληματικά θέματα να μετριάσεις τη συνάθροιση. Αλλά αυτά τα παραδείγματα ας τα έχουμε στο μυαλό μας, καθώς προχωρούμε στο χειμώνα, που θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, ώστε παρόμοιες συγκεντρώσεις να σταματήσουν και να μη γίνουν αιτία υπερμετάδοσης».

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε όσα είπε το πρωί ο Μ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».

Τόσο ζαλισμένοι...

Το ΚΚΕ, με δήλωση του ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο αίτημα της Ομοσπονδίας για αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών και πραγματοποίησή τους σε περίοδο που θα το ευνοούν οι υγειονομικές συνθήκες, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία στις 7 Νοέμβρη.

Δυστυχώς, ορισμένοι σχολιαστές στα «Νέα» είναι τόσο ζαλισμένοι από τα ζόρια που τραβάει η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας, που καταφεύγουν σε χοντροκομμένα ψέματα, αντικομμουνισμό και χυδαιολογία, ως μια απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπιστούν τις αδιέξοδες κυβερνητικές επιλογές.

Δεν μπορεί να έχουν όλοι άδικο και μόνο οι γραφικοί των «Νέων» και η κυβέρνηση να έχουν δίκιο. Οταν όλοι οι υποψήφιοι για τις εκλογές - παρωδία έχουν αποσυρθεί, όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι θα απόσχουν μαζικά, όταν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις (ακόμα και η ΔΑΚΕ) μιλούν για κυβερνητικό πραξικόπημα, όταν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τα σωματεία καλούν σε μαζική αποχή, τότε τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική επιλογή για ηλεκτρονικές εκλογές (παραβίαση των καταστατικών των σωματείων, χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών, κίνδυνοι ελέγχου και κατάργησης της μυστικότητας - ιδιωτικότητας κ.ά.) μάλλον είναι αρκετά σοβαρά, και αυτό το αντιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί. Μόνο στα «Νέα» νομίζουν ότι βρέχει...

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να απαντήσουν στους αναγνώστες τους οι «φωστήρες» των «Νέων»: Πώς είναι δυνατόν τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι «τεχνοφοβικοί» δάσκαλοι, αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση κλείνει τα σχολεία γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να τα κρατήσει ανοιχτά, να διεκδικούν να εξασφαλιστεί η κάλυψη με ευθύνη και δαπάνη του κράτους τού αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ