ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 25,74% η κάλυψη του πλάνου την πρώτη μέρα

Σε ποσοστό 25,74% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη στο πρώτο κιόλας «κλείσιμο» το βράδυ της Δευτέρας. Η επίτευξη του στόχου που είχε μπει για το πρώτο «κλείσιμο», καθώς και τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το πανελλαδικό άνοιγμα των μελών και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ επιβεβαιώνουν ότι με αποφασιστικότητα, σχέδιο και καλό έλεγχο μπορεί και αυτή η μάχη να είναι επιτυχημένη.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, πρώτη στην κάλυψη του πλάνου της είναι η Κομματική Οργάνωση Πελοποννήσου με ποσοστό κάλυψης 37,36%, δεύτερη η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 35,80% και τρίτη η ΚΟ Αιγαίου με 32,73%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Εξωτερικού με 29,44%, Δυτικής Μακεδονίας με 28,38%, Στερεάς με 28%, Κεντρικής Μακεδονίας με 27%, Αττικής με 25,20%, Θεσσαλίας με 25,07%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 23,26% και Κρήτης με 20,13%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 19,20% του πλάνου της και η ΚΟ «Ριζοσπάστη» το 27,49%.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στη Λισαβόνα από τις 8 έως τις 10 Νοέμβρη

Αναχωρεί σήμερα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Για τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου στις 8, 9 και 10 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η 15η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, αναχωρεί σήμερα, Πέμπτη, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Συνάντησης είναι: «Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού, ο ρόλος της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών. Η ιμπεριαλιστική επίθεση, ανακατατάξεις δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, το εθνικό ζήτημα, η ταξική χειραφέτηση και η πάλη για το σοσιαλισμό».

Στη Συνάντηση έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 71 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο.

Το Πορτογαλικό ΚΚ, που φιλοξενεί τη Διεθνή Συνάντηση, προγραμματίζει την Κυριακή 10/11, μετά την ολοκλήρωσή της, την οργάνωση διεθνιστικής εκδήλωσης για το γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του πρώην Γενικού Γραμματέα του, Αλβάρο Κουνιάλ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κοντά σε συμφωνία για την κοινή δήλωση οι δύο πλευρές

Κοντά σε «συμφωνία» όσον αφορά την Κοινή Δήλωση και την συνάντησή τους για το Κυπριακό εμφανίζονται να είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, ενώ σε δηλώσεις του ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζτίλ Ναμί, αναφέρεται σε «σημαντική πρόοδο». Οι πληροφορίες ότι οι Αναστασιάδης, Ερογλου, βρίσκονται στο κατώφλι συμφωνίας για την κοινή δήλωση, έρχονται λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος απαίτησε σχετική συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας, καθώς και τα άτυπα χρονοδιαγράμματα, τα οποία υιοθετεί το κατοχικό κράτος που θέλουν «λύση» μέχρι τον Απρίλη του 2014. Την Τρίτη ο Ντ. Ερογλου είχε παραδώσει στον ΟΗΕ την τελευταία πρότασή του για την κοινή δήλωση, ζητώντας αν αυτή δε γίνει αποδεκτή να τερματιστεί η διαδικασία.

Στο ίδιο πλαίσιο συνάντηση είχε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον Ειδικό Σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με θέμα το κοινό ανακοινωθέν. Συνάντηση με τον Α. Ντάουνερ είχε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Ο «Ριζοσπάστης» δεν κυκλοφόρησε χτες συμμετέχοντας στην απεργία

Ο «Ριζοσπάστης» δεν κυκλοφόρησε χτες συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία. Ταυτόχρονα, με την απόφασή μας να μην κυκλοφορήσουμε, θέλαμε να συμβάλουμε στην επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής των εφημερίδων, που με απόφαση του σωματείου τους συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και με δεδομένο ότι οι άλλες εφημερίδες κυκλοφόρησαν.

Η απόφαση του «Ριζοσπάστη» να μην κυκλοφορήσει είναι πράξη αλληλεγγύης και στους εργαζόμενους διανομής του Τύπου, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά για να φτάνουν οι εφημερίδες στους αναγνώστες, είναι σημαντικός κρίκος στην κυκλοφορία τους. Και αποφάσισαν να απεργήσουν, ενιαία με τους άλλους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τους ανέργους, δίνοντας τη μάχη για την αποτροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ψηφιστεί και των άλλων που σχεδιάζουν.

Ο «Ριζοσπάστης» και άλλες φορές στην ιστορία του έχει κρατήσει ανάλογη στάση ταξικής αλληλεγγύης στην εργατική τάξη, συμμετέχοντας σε πανεργατική απεργία, επίσης και στους εργαζόμενους στη διανομή των εφημερίδων. Αυτό έγινε και πρόσφατα, στις 26 Σεπτέμβρη 2013, όταν απεργούσαν διεκδικώντας υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης και άμεση επιστροφή παρακρατηθέντων μισθών και επιδομάτων από το πρακτορείο «Ευρώπη». Οι άλλες, οι αστικές εφημερίδες, στο όνομα τάχα της ενημέρωσης, διευκολύνουν την απεργοσπασία, πιέζοντας ή και εκβιάζοντας ακόμη τους εργαζόμενους στη διανομή του Τύπου να τις κυκλοφορήσουν.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή», θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις:

-- Αύριο Παρασκευή, στις 6:30 μ.μ. στα Πετράλωνα, πλατεία σταθμού ΗΣΑΠ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Την Κυριακή 10/11, στις 11 π.μ., στο Χολαργό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Οι ΚΟ Κέντρου, Αγίας Τριάδας και Μπουρναζίου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, αύριο Παρασκευή 8/11, στις 8 μ.μ., στο θέατρο της Ξυλοτεχνίας (Παρασκευοπούλου & Κωστή Παλαμά). Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα: «Η Υγεία στο σοσιαλισμό δημόσιο δωρεάν αγαθό και η πρόταση του ΚΚΕ», οργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος», (Γαληνού και Φαρμακίδου), οι ΚΟ του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ στο χώρο της Υγείας στη Λάρισα. Για το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό θα μιλήσει η Κική Θεοδώρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για την πρόταση του ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Περιοδεία Δ. Μανωλάκου στον Εβρο

Περιοδεία στο Βόρειο Εβρο θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, αύριο Παρασκευή. Θα επισκεφθεί:στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί τους απολυμένους - εργαζόμενους της ΕΡA Ορεστιάδας, στις 10 π.μ. το κτηνιατρείο της Ορεστιάδας και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την ευλογιά και τις συνέπειές της, στις 11.30 π.μ. το συνεταιρισμό των παραγωγών σκόρδου Βύσσας. Στη 1 μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ