ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η υποχρηματοδότηση, όχημα της νέας επίθεσης

Η δεύτερη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, όπου διεξάγεται ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδώσει ούτε τα ελάχιστα οφειλόμενα στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Ούτε τις ανεπαρκέστατες από κάθε άποψη θεσμοθετημένες υποχρεωτικές εισφορές του κράτους, το 1% του ΑΕΠ, δεν προτίθεται να αποδώσει η κυβέρνηση στο ΙΚΑ. Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο και μάλιστα επισείοντας τη σημαία των ελλειμμάτων. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της χρηματοδότησης, όπως κατατέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό. Ενας «διάλογος», που με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ., των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΟΚΕ είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τους τακτικισμούς για να θολώσει τα νερά, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι την απρόσκοπτη συμμετοχή του στο «διάλογο», ύστερα από σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Αφού για «επικοινωνιακούς» λόγους αποχώρησε από την πρώτη συνεδρίαση, χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν κανονικά στην αίθουσα της Βουλής. Λίγο νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τη ΝΔ «να προσέλθει στο διάλογο με ανοιχτά χαρτιά και τεκμηριωμένα στοιχεία» και την κατηγόρησε ότι «αρνείται να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία (σ.σ. το νόμο Ρέππα)».

Χαρτιά αντί για λεφτά

Τον τόνο της κινδυνολογίας στη χτεσινή συνεδρίαση έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το 2050 το κόστος των συντάξεων θα ανέβει στο 25% του ΑΕΠ από το 13% που είναι σήμερα. Με αυτή τη μεζούρα των αναλογιστικών - και εν πολλοίς πλασματικών - ελλειμμάτων, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα αποδώσει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ μόνο όμως για το 2008, δηλαδή το ποσό των 2,239 δισ. ευρώ - από 1,9 δισ. ευρώ που είχε εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1,172 δισ. ευρώ που δεν αποδόθηκε την πενταετία 2003-2007, η κυβέρνηση θα το αποδώσει στο μέλλον με ομόλογα! Δηλαδή με χαρτιά αντί για ζεστό χρήμα, η κυβέρνηση θέλει να βουλώσει τις τρύπες που ανοίγει η πολιτική της υποχρηματοδότησης.

Και αυτά όταν τα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ, χωρίς να υπολογιστεί η χρηματοδότηση του 2008 και τα ποσά της προηγούμενης πενταετίας που δεν αποδόθηκαν - υπόλοιπα από το 1% - ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει:

  • Τα 4,3 δισ. ευρώ για τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ από το 2003, στον οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ενέγραψαν ούτε ένα ευρώ.
  • Το 1,5 δισ. ευρώ από την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής μέσω του ΙΚΑ, που δεν έχει αποδοθεί.
  • Το 1,2 δισ. ευρώ ως υπόλοιπο από συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος που αν και έγινε σχετική ρύθμιση το 2002 δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα.
  • Το 1,5 δισ. ευρώ ως βεβαιωμένες εισφορές που όμως δεν έχουν εισπραχτεί από επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, δηλαδή από επιχειρήσεις που το κράτος εμφανίζεται ως εργοδότης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χτες και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία κατέφυγε έκτακτα προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία της από τη δεύτερη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής. Ανάλογη στάση κράτησε και η ΑΔΕΔΥ, μετά από χτεσινή συνεδρίαση των οργάνων της.

Εφαρμογή - «πακέτο» του νόμου Ρέππα

Και όμως παρά την αφερεγγυότητα του κράτους και τη σκόπιμη μη καταβολή ακόμα και των ελάχιστων υποχρεώσεών του, ο υπουργός απασχόλησης Β. Μαγγίνας εμφανίστηκε στη Βουλή απλά ως ένας παρατηρητής που καταγράφει την εισφοροδιαφυγή. Ετσι, όπως ανέφερε, οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες εισφορές προς τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται: 3,2 δισ. ευρώ προς το ΙΚΑ, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και κρατικές, 1 δισ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και 500 εκατομμύρια ευρώ προς τον ΟΓΑ. Και αυτό τη στιγμή που μόλις πριν λίγες μέρες στη Βουλή, αυτή η κυβέρνηση πέρασε νομοθέτημα για μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς τις επιχειρήσεις.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός αποδείχτηκε λαλίστατος για τα δήθεν «ευγενή ταμεία», σε μια προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων. Δεν είπε όμως κουβέντα για τους 700 και πλέον χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ που διαβιούν με συντάξεις κάτω από τα 600 ευρώ. Αντίθετα, οι υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν καθαρό, ότι προϋπόθεση της απόδοσης και αυτού του γλίσχρου 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, είναι η εφαρμογή ολόκληρου του νόμου Ρέππα. Δηλαδή, όλου του αντεργατικού πακέτου που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων για ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημόσιο, καθώς και ενοποίηση ταμείων, μέσα από τις οποίες θα φορτωθούν και νέα χρέη στο ΙΚΑ, τα οποία θα ξεφορτωθούν από τις πλάτες τους οι όψιμοι ιδιοκτήτες των πρώην κρατικών ΔΕΚΟ.

Και δεν είναι περίεργο που η όλη κριτική του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στη «διαδικασία του διαλόγου», αφού αυτό που ζήτησε ο εκπρόσωπός του, Θ. Πάγκαλος, ήταν η εφαρμογή του νόμου Ρέππα, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «η κατάσταση του ασφαλιστικού χειροτέρευσε γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Ρέππα». Κατά τα άλλα, είπε ότι «διάλογος για το ασφαλιστικό (σ.σ. στον οποίο συμμετέχει με τα μπούνια το ΠΑΣΟΚ) δεν μπορεί να γίνει» και πως «η κατάσταση είναι γελοία». Τέλος, παρέπεμψε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση, που ως γνωστόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακριβής απεικόνιση των αντίστοιχων θέσεων της κυβέρνησης.

Πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια έβαλαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ, που ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών, διεύρυνση του τζόγου, ενώ φόρτωσε την εισφοροδιαφυγή όχι στους βιομηχάνους, αλλά στους μικρούς βιοτέχνες και στους ελεύθερους μεροκαματιάρηδες αυτοαπασχολούμενους. Στο γνωστό του πεδίο του λαϊκισμού έπαιξε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δήθεν δεν έφερε προτάσεις.

Ξαναζεσταίνουν το πόρισμα Αναλυτή

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα διέρρευσαν χτες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το περιεχόμενο του πορίσματος της λεγόμενης Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνεται και πάλι ότι βασικοί στόχοι της αντιασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από διάφορες μεθοδεύσεις (όπως για παράδειγμα η σύνδεση του ορίου ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής), η μείωση των συντάξεων, μέσα και από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους, η προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω της ενοποίησης των ταμείων, ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και άλλα.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ: 24ωρη απεργία, παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο και πορεία προς τα γραφεία της ΔΥΠΕ Κρήτης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και των τεσσάρων νομών της Κρήτης, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, τις άθλιες συνθήκες δουλιάς, την εντατικοποίηση, καθώς και τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Στη συγκέντρωση δυναμική ήταν η παρουσία του ΠΑΜΕ Υγειονομικών.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών, διοργανώνει ο Δήμος της Νίκαιας μαζί με τους εργαζόμενους, διεκδικώντας την άμεση μονιμοποίηση των 75 συμβασιούχων του δήμου, που από τις 15 Ιουλίου με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν απλήρωτοι.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση του Ηρακλείου Αττικής απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων πέντε μηνών. Χτες έληξε η 48ωρη απεργία και από σήμερα συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας. Με 48ωρη απεργία συνεχίζουν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στο δήμο συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των συναδέλφων τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κάνουν σήμερα τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-1 μ.μ.) για ασφαλιστικά και θεσμικά θέματα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ: Αύριο Πέμπτη (9.00-17.00) και την Παρασκευή (12.00-21.00) θα διεξαχθούν οι εκλογές του Σωματείου Γυμναστών Προπονητών Ν. Αττικής, στην έδρα του σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα και (αν υπάρχει) βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ.

Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της ειρήνης να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να δυναμώσει τον αγώνα του, απαιτώντας δαπάνες και κονδύλια για την Υγεία, την Ασφάλιση, την εργασία, την Παιδεία, τον πολιτισμό, το λαϊκό αθλητισμό και, γενικότερα, για την ποιότητα της ζωής του ελληνικού λαού και όχι για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών του πολέμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ