ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στις 422 έφτασαν οι οργανώσεις που πήραν απόφαση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Η νέα αφίσα του ΠΑΜΕ για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη
Η νέα αφίσα του ΠΑΜΕ για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη
Στα χέρια των Συνδικάτων όλης της χώρας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στις πλάτες αγωνιστών συνδικαλιστών, Επιτροπών Ανέργων, Συλλόγων Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, γυναικείων οργανώσεων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα και μαζικών φορέων, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων περνάει η υπόθεση της οργάνωσης του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Ηδη, μέχρι τώρα, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συνδιοργανώνουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο:

14 Εργατικά Κέντρα

12 Ομοσπονδίες Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

215 Σωματεία

67 Σωματεία Συνταξιούχων

14 Σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ

76 Σύλλογοι Γυναικών

9 Ομοσπονδίες, αγροτικοί σύλλογοι και μπλόκα αγροτών

15 Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων

Οι κινητοποιήσεις για την ανεργία την προηγούμενη βδομάδα, με τις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και οι αποφάσεις για τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που ήδη παίρνονται, δείχνουν πως η πρόταση του ΠΑΜΕ πέφτει σε γόνιμο έδαφος. Υπηρετεί την ανάγκη να δοθεί εργατική, λαϊκή, μαζική και συντονισμένη απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα. Δείχνουν τη διέξοδο, αλλά και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η δράση του λαϊκού παράγοντα.

Στις 4 εβδομάδες που απομένουν, πολλά και σημαντικά μπορούν να γίνουν. Να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό. Αποφασιστικά στη δράση, καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα πανεπιστήμια, να μη μείνει τόπος και εργαζόμενος που να μη συζητήσει για το συλλαλητήριο. Τώρα, είναι η ώρα για την οργάνωση της πάλης. Τώρα. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού.

Ανακοινώνοντας τον αριθμό των οργανώσεων που μέχρι τώρα έχουν αποφασίσει συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

Από τη διαδήλωση του Σαββάτου
Από τη διαδήλωση του Σαββάτου
« 1η Νοέμβρη, η δική μας μέρα όπου χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι, γυναίκες θα ενώσουμε τη φωνή μας, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Θα γίνουμε μια γροθιά, για να απαιτήσουμε οργανωμένα, μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά στην πολιτική κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλει ανέργους, υποαπασχολούμενους, ανασφάλιστους, που στέλνει χιλιάδες μικρομεσαίους ΕΒΕ στην ανεργία.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, εκατοντάδες Σωματεία, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτών, Σύλλογοι Γυναικών σ' όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στην πρόσκληση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για να συζητήσουν και να αποφασίσουν να πάρουν μέρος στη συνδιοργάνωση του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου».

Σε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι και αγρότες

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβληματα που αντιμετωπίζουν, με αιχμή αυτό των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, οργανώνουν αγροτοκτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η αυριανή Τετάρτη, 8 Οκτώβρη, έχει αποφασιστεί να είναι μέρα δράσης για τους κτηνοτροφικούς συλλόγους.

Στην Πάτρα, με κάλεσμα της ΠΑΣΥ, αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Νέα Εθνική και Αμερικής). «Τα πλήγματα που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά γίνονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερα. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά προκειμένου να περάσουν η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια και στη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικάδων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στον κόμβο της Αμφιλοχίας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ) και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας, με κεντρικό θέμα τον καταρροϊκό πυρετό.

Στα Χανιά, κινητοποίηση θα γίνει από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Σύσκεψη οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Νομού Χανίων στις 22/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων να συζητήσουν το συντονισμό τους με Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους όλης της χώρας σε ένα πανελλαδικό πρόγραμμα δράσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, σχεδιάζονται κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών, που προωθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει η ΠΑΣΥ για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, καλεί τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει στο Σουφλί, την Παρασκευή 10 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «COSMOTE»
Σημαντική ενίσχυση σε ψήφους και ποσοστό των ταξικών δυνάμεων

Μεγάλη αύξηση σε ψήφους και ποσοστό είχαν οι ταξικές δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων «Cosmote», που έγιναν πριν από λίγες μέρες. Η αύξηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς σημειώθηκε και αύξηση ψηφισάντων κατά 13,35%.

Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν 1.370 εργαζόμενοι (από 1.187 το 2011). Βρέθηκαν 23 λευκά και 15 άκυρα (από 41 και 15 αντίστοιχα το 2011).

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ πήρε 253 ψήφους, ποσοστό 18,99% και τρεις έδρες (από 163 ψήφους, 14,41% και δύο έδρες το 2011). Δηλαδή, αύξησε τη δύναμή της σχεδόν κατά 32%. Η παράταξη ΑΚΕ (ΔΑΚΕ, η οποία σε αυτές τις εκλογές ενισχύθηκε - και με υποψηφίους - από ένα μεγάλο τμήμα δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ) πήρε 712 ψήφους, 53,45% και οκτώ έδρες (από 483 ψήφους, 42,71% και επτά έδρες το 2011). Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 301 ψήφους, 22,6% και τέσσερις έδρες (από 387 ψήφους, 34,22% και πέντε έδρες). Ακόμα, η παράταξη «ΜΕΤΑ» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 36 ψήφους και 2,7% (από 70 ψήφους και 6,19% το 2011), η «ΑΣΕ» 30 ψήφους και 2,25% (28 ψήφους και 2,48%).

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η αύξηση της δύναμης της ΕΣΚ ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 46,27%, καταλαμβάνοντας τις τρεις από τις πέντε έδρες της Τοπικής Διοικούσας. Τη δεύτερη θέση και τις δύο έδρες πήρε η ΑΚΕ που προηγουμένως είχε τις τρεις έδρες.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα για Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ). Η ΕΣΚ ΟΤΕ ανέδειξε τρεις αντιπροσώπους για ΕΚΑ (από δύο το 2011) και τέσσερις για ΟΜΕ ΟΤΕ (από δύο).

Οπως σημειώνει η ΕΣΚ ΟΤΕ, το αποτέλεσμα δείχνει «ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν και με την ψήφο τους τις ταξικές δυνάμεις για τη συνεπή αγωνιστική τους δράση κόντρα στην εργοδοσία και σε ρήξη με τις δυνάμεις της συναίνεσης, του συμβιβασμού και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ με θράσος απαιτεί να συναινέσουμε στην εξαθλίωσή μας.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους της "Cosmote" και καλεί τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να εμπιστευτούν τους συνδυασμούς της και στις εκλογές των υπολοίπων σωματείων του ομίλου ΟΤΕ. Μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς αρκεί να το αποφασίσουμε. Να κάνουμε το βήμα τώρα».

Την Κυριακή η Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και στις Γενικές Συνελεύσεις των Παραρτημάτων του καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το Νοέμβρη. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Το πρόγραμμα των συνελεύσεων στα παραρτήματα είναι το εξής: Κέντρο 15/10. Πειραιάς, 15/10. Περιστέρι, 15/10. Ιλιον, 16/10. Βόρεια - Βορειοανατολικά, 16/10. Καλλιθέα, 17/10. Αιγάλεω, 19/10. Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου, 20/10. Νοτιοανατολικές συνοικίες, 20/10. Μενίδι, 20/10. Νέα Ιωνία - Νέο Ηράκλειο - Νέα Φιλαδέλφεια, 20/10.

Γλέντι για τα 30χρονα του Συνδικάτου

Παράλληλα, το Συνδικάτο που φέτος γιορτάζει τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης, καλεί τους οικοδόμους στο γλέντι που οργανώνει την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (στάση ΜΕΤΡΟ Ανθούπολη). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συναυλία με τον Β. Κορακάκη, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή - παραδοσιακή μουσική.

Για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Τη μάχη της οικονομικής του ενίσχυσης καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δώσουν το ΠΑΜΕ, συμβάλλοντας και οικονομικά στην επιτυχία των κινητοποιήσεων και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, ώστε να μη σταθεί το οικονομικό κόστος εμπόδιο στην προσπάθεια να φτάσει παντού η φωνή του. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η φωνή του ΠΑΜΕ και των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να φτάσει παντού. Χρειάζονται εκατοντάδες προπαγανδιστικά υλικά (ανακοινώσεις, αφίσες, πανό κ.λπ.) που θα συμβάλουν στη διαφώτιση της εργατικής τάξης, που θα τονώσουν το ηθικό τους και θα δημιουργούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης, για να σπάνε η μοιρολατρία και ο φόβος. Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο. Καλούμε κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο να πρωτοστατήσει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, να συμβάλει και να ενισχύσει και οικονομικά τη δική του φωνή. Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους οικονομικής στήριξης παρά μόνο τα συνδικάτα, την εργατική τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ