ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απεργία στις 26 Νοέμβρη για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Απεργιακή απόφαση και αγωνιστικός σχεδιασμός από τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής

Τον αγώνα για μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία, μαζί με την πάλη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις νέες σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, δυναμώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση, ενώ καθημερινά ξεδιπλώνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες διεκδίκησης.

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη αποφάσισε την Παρασκευή η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). «Στις κρίσιμες συνθήκες που διανύουμε, καλούμε τα σωματεία - μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού», τονίζει το ΕΚΑ σε δελτίο Τύπου.

Απόφαση για απεργία την ίδια ημερομηνία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Ηδη, αποφάσεις για απεργία στα τέλη Νοέμβρη έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αρτας, Αγρινίου, Κορίνθου, Λαμίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ενώ ομόφωνη απόφαση για απεργιακή απάντηση πήρε και το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Να παρθεί τώρα πίσω το αντεργατικό τερατούργημα!

Η κυβέρνηση, αφού τόσους μήνες «τζογάρισε» τις θυσίες του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας και χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, ανακοίνωσε νέο lockdown, φορτώνοντας τα βάρη ξανά στην πλάτη των εργαζομένων.

Ενώ συνεχίζει να απορρίπτει τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βλέπει τα έκτακτα μέτρα σαν... ευκαιρία για να «τρέξει» τα αντεργατικά της σχέδια. «Εχουμε μια σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν», δήλωνε τις προηγούμενες μέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθάριζε πως «σε καμία περίπτωση» δεν πρέπει να ανασταλεί το «μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λόγω covid».

Πρώτο πρώτο στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» βρίσκεται το νομοσχέδιο - κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα. Με βάση όσα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες που υποτίθεται ότι θα «ισοφαρίζονται» αργότερα με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό. Μεγάλη αύξηση των νόμιμων υπερωριών. Επέκταση της δουλειάς και την Κυριακή, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη σχετική λίστα. Μέτρα και ρυθμίσεις που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, φέρνουν νέα εμπόδια στην απεργία, ναρκοθετούν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων και επιβάλλουν «ηλεκτρονική ψήφο».

«10ωρη δουλειά - 200 ευρώ μισθός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός»: Με αυτό το σύνθημα απαντούν τα σωματεία και εντείνουν την προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης στις ανατροπές του αιώνα.

Την Τετάρτη 11/11, στις 11 π.μ., το ΕΚΑ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μην κατατεθεί καν το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Μέρες δράσης στην Αττική για την Υγεία και τις συγκοινωνίες

Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής) έχουν αποφασίσει να οργανώσουν μέρες δράσης για την Υγεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

-- Την Τρίτη 10/11 οργανώνουν μέρα δράσης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το πρωί θα γίνουν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ το ΕΚΑ καλεί τα ΔΣ των σωματείων σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 4 μ.μ. Την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά οργανώνει κινητοποιήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στις 2 μ.μ. στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Σε αυτές καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

-- Την Πέμπτη 19/11 τα Εργατικά Κέντρα αναλαμβάνουν ανάλογη πρωτοβουλία για τις αστικές συγκοινωνίες, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες στο Λεκανοπέδιο.

-- Τέλος, την Τρίτη 17/11 θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Παρεμβάσεις για να μη μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα

Την ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης διεκδικεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων με υπόμνημά της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Αντιπροσωπεία της θα βρεθεί την Τετάρτη 11/11, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του. «Αν ήταν μια φορά αναγκαία η ένταξη των οικοδόμων στο μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σήμερα είναι εκατό φορές πιο αναγκαία», τονίζει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι οι οικοδόμοι «έχουν ήδη υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος και εργασίας».

Επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας οργανώνει συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ., σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.

Συνελεύσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις

Την Κυριακή 8/11, μια σειρά από σωματεία προχωρούν σε πρωτοβουλίες με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους στο κέντρο, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συσκέψεις για όσους ζουν και εργάζονται στα νότια, βόρεια και δυτικά προάστια, σε συντονισμό με τα αντίστοιχα παραρτήματα του Συλλόγου.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε σύσκεψη εργαζομένων στις 10.30 π.μ., στη Νέα Ιωνία. Προχωρά επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 11/11 και νέα Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/11.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές καλεί σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη) στο Περιστέρι.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας.

Επίσης, την Τρίτη 10/11:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon» καλεί σε συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της εταιρείας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας, στις 8.15 π.μ., ενώ σχεδιάζει πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Τρικάλων καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα

Πάνω στα βάρη που φορτώθηκαν στους εργαζόμενους από το πρώτο lockdown, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις την περασμένη Πέμπτη για τα «μέτρα προστασίας των εργαζομένων» σηματοδοτούν και νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα.

Μεταξύ άλλων:

  • Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης για το Νοέμβρη, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ανάλογα με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το μέγιστο ποσό ορίστηκε στα 800 ευρώ για ολόκληρο το Νοέμβρη, υπολογιζόμενο ωστόσο επί των ημερών που η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή. Στην πράξη, δηλαδή, το ποσό θα είναι μικρότερο, μόλις στα 640 ευρώ, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η αναστολή ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Για το ίδιο διάστημα, το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού. Σε αντιστοιχία μάλιστα με τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις με τις οποίες καταβαλλόταν τους προηγούμενους μήνες ακόμα κι αυτό το πενιχρό ποσό των 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η καταβολή του επιδόματος για το Νοέμβρη θα γίνει... περίπου στις 20 Δεκέμβρη! Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι και στο πρώτο κύμα σε πολλούς κλάδους (π.χ. οικοδόμοι), οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στις προβλέψεις της ρύθμισης μόνο μετά από κινητοποιήσεις, ενώ πάρα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι (π.χ. εποχικοί) που έμειναν έξω από οποιαδήποτε στήριξη.
  • Η κυβέρνηση οδηγεί σε πετσόκομμα και του Δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός), καθώς για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς (ακόμα και για το μήνα Νοέμβρη) και όχι επί του κανονικού μισθού τους.
  • Σε ισχύ παραμένουν και τα γνωστά αντεργατικά προγράμματα, όπως το «Συν-Εργασία», μέσω των οποίων περικόπτεται μέχρι και 20% ο μισθός, αυξάνονται η «ευελιξία» και η υποαπασχόληση, ενώ στον αντίποδα ενισχύονται οι επιχειρήσεις με κρατικό χρήμα που πληρώνει ο λαός.
Χωρίς καμία στήριξη η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων

Στην εγκατάλειψη καταδικάζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Τα κυβερνητικά μέτρα αφήνουν χωρίς καμία στήριξη τουλάχιστον 700.000 ανέργους, και αυτό μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown και οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δίμηνη επέκταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας για τους δικαιούχους του Σεπτέμβρη έως το Δεκέμβρη. Με βάση ωστόσο στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Σεπτέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.030.411 και από αυτούς επιδοτήθηκαν μόνο οι 161.270, δηλαδή μόνο το 15,65% του συνόλου.

Αντίστοιχα, το κυβερνητικό μέτρο για εφάπαξ ποσό ύψους 400 ευρώ αφορά μόνο 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, με συνολική δαπάνη μόλις στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον 730.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (το 71% του συνόλου) δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org