ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιέστα - πρόκληση στα Σπάτα

Ο πρωθυπουργός έβαλε την ταφόπλακα ("θεμέλιο λίθο" την είπαν) στον πνεύμονα των Μεσογείων

Μόνο ως πρόκληση προς το λαό των Μεσογείων και ολόκληρης της Αττικής, μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή, καθαρά προεκλογική, φιέστα θεμελίωσης από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Και αυτό επειδή πρόκειται για ένα έργο, που υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από τα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα και που σηματοδοτεί την καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του Λεκανοπεδίου. Ενα έργο που από την πρώτη στιγμή κατάγγειλε το ΚΚΕ - μέσα και έξω από τη Βουλή - ως τεράστιο περιβαλλοντικό, πολιτικό, οικονομικό και τεχνικό σκάνδαλο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τη χτεσινή τελετή - το γενικό πρόσταγμα της οποίας είχαν οι Γερμανοί της "Χόχτιφ" - απουσίασαν επιδεικτικά σύσσωμοι οι 11 δήμαρχοι και κοινοτάρχες, αλλά και ο λαός των Μεσογείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τεράστια υποβάθμιση που θα επιφέρει στην περιοχή τους η κατασκευή του αεροδρομίου. Κανείς από όλους αυτούς δεν "τσίμπησε", όπως φαίνεται, από τις αόριστες "υποσχέσεις" και "δεσμεύσεις" των λόγων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, για δήθεν παροχές ή κατασκευή άλλων έργων που θα αντισταθμίζουν την καταστροφή από την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν ότι η υποβάθμιση αυτή με τίποτα δεν αντισταθμίζεται και είναι έτοιμοι στις 22 του μήνα να λειτουργήσουν ως εισαγγελείς, τιμωρώντας αλύπητα το δικομματισμό και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, που στάθηκε πάντοτε και θα σταθεί και αύριο στο πλευρό τους.

Αντίθετα, από τη χτεσινή φιέστα δεν έλειψαν όλοι εκείνοι που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην υλοποίηση του καταστροφικού αυτού έργου. Ηταν εκεί πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ηταν εκεί πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, μερικοί από αυτούς μάλιστα δήλωναν πικραμένοι επειδή δε μνημονεύτηκε η συμβολή τους στην κατάρτιση της σύμβασης με τους Γερμανούς. Ηταν εκεί πολλά στελέχη της "Χόχτιφ", που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την κατασκευή, αλλά και τη λειτουργία του έργου για 30 ολόκληρα χρόνια. Ηταν επίσης εκεί εργολάβοι και άλλοι οικονομικοί παράγοντες και μεγαλοεπιχειρηματίες, που προσδοκούν να εξαργυρώσουν τώρα τις αποφασιστικές πιέσεις που άσκησαν για να γίνει το έργο, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ορισμένων τμημάτων του.

Κοσμογονία... απάτης

Κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προσπάθησε δώσει την εντύπωση, παρουσιάζοντας απατηλά στοιχεία, ότι στη χώρα γίνεται "κοσμογονία" λόγω της εκτέλεσης μεγάλων έργων. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την ανάπτυξη της χώρας και ότι οι μόνοι που θα αποκομίσουν οφέλη από αυτά θα είναι εκείνοι που θα τα εκτελέσουν. Παρέλειψε να πει ότι ο λαός στο τέλος θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό των τεράστιων δανείων και της ιδιωτικοποίησης των έργων, μέσω νέων τελών και αύξησης των διοδίων.

Επιπλέον ο Κ. Σημίτης:

  • Τόλμησε να ανακοινώσει ότι το έργο του Αχελώου βρίσκεται "στο στάδιο έναρξης", όταν εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια βρίσκεται σε πλήρη αποτελμάτωση και μάταια το περιμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας για να "ξεδιψάσουν" τα χωράφια τους.
  • Τόλμησε να υπερηφανευτεί για την πορεία του μετρό της Αθήνας, όταν είναι γνωστό, ότι τα εργοτάξια βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι απολύονται και οι σήραγγες έχουν καταντήσει οχετός για τα "πανωπροίκια" δισεκατομμυρίων που κάθε τόσο απαιτούν και παίρνουν οι εργολάβοι.
  • Τόλμησε να μιλήσει για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, η σύμβαση για το οποίο αποτελεί μνημειώδες σκάνδαλο.
  • Τόλμησε να μνημονεύσει την άλλη αποικιακή σύμβαση για την κατασκευή της Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων, η οποία αν κατασκευαστεί θα περιζώσει την πρωτεύουσα με ένα ατέλειωτο δίχτυ διοδίων, τα έσοδα των οποίων θα καρπώνονται οι δανειστές και οι εργολάβοι.
  • Τόλμησε να αναφέρει την Εγνατία η οποία, όπως έχει καταγγείλει πρόσφατα το ΤΕΕ, προχωράει με τον αραμπά.
  • Τόλμησε να μιλήσει για το φυσικό αέριο, που επί υπουργίας του στο υπουργείο Βιομηχανίας κόντεψε να αραχνιάσει.
  • Τόλμησε να πει για την εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου, που δεν έχει καν ολοκληρωθεί το νομοθετικό του πλαίσιο, ενώ ένα κομμάτι που έγινε νόμος κατοχυρώνει δικαιώματα των καταπατητών έναντι της περιουσίας του δημοσίου.
Κορόνες ψευτοδιαφάνειας

Αλλά και από την πλευρά του, εξίσου προκλητικός, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η κυβέρνηση παρέμεινε "πιστή στην αρχή της διαφάνειας" στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση των Σπάτων, όταν είναι γνωστό ότι όλα έγιναν στο σκοτάδι, ενώ το ΤΕΕ, ο υποτιθέμενος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, κατάγγειλε ότι ούτε καν κλήθηκε να τη δει!

Ο ίδιος υπουργός, με περισσή αφέλεια, υποστήριξε ότι έχει δεσμευτεί να μετατρέψει σε μητροπολιτική ζώνη πρασίνου το χώρο, συνολικής έκτασης 7.000 στρεμμάτων, του Ελληνικού μόλις απομακρυνθεί το αεροδρόμιο, όταν ήδη οι προκαταρκτικές μελέτες που έγιναν προβλέπουν την πώληση σε ιδιώτες και τσιμεντοποίηση μεγάλου μέρους της έκτασης αυτής.

ΕΣΚ - ΥΠΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεταίροι στο σκάνδαλο

Θα πάρουν την απάντησή τους, αφού οι εργαζόμενοι θα τους τιμωρήσουν ψηφίζοντας ΚΚΕ

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άξιος εταίρος και διάδοχος εκείνης της ΝΔ, οργανώνει σήμερα τη "φιέστα της ντροπής" στα Σπάτα. Πρόκειται για την... τελετή των εγκαινίων έναρξης των εργασιών κατασκευής του αεροδρομίου, έργο που αποτελεί σταθμό στη μακρά ιστορία των σκανδάλων, τόσο από πλευράς μεγέθους, όσο και από πλευράς σημασίας".

Με τον τρόπο αυτό σχολιάζει τη φιέστα των Σπάτων με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΣΚ ΥΠΑ), που υπογραμμίζει: "Εκείνοι που θα έχουν την τιμή να μην είναι προσκεκλημένοι και παρόντες στην επαίσχυντη αυτή εκδήλωση είναι οι εργαζόμενοι, που όπου να 'ναι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις συνέπειες του ΝΔ- ΠΑΣΟΚικού ξεπουλήματος. Και ασφαλώς θα τιμωρήσουν τους υποταγμένους και συμβιβασμένους υπηρέτες των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, δηλαδή τα κόμματα που έκαναν θρησκεία τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αρχίζοντας με τις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη, δίνοντας ψήφο στο ΚΚΕ".

Σύγχρονη κατοχή

"Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της αναξιόπιστης, ανυπόληπτης και αφερέγγυας κυβέρνησης - επισημαίνει σε άλλο σημείο η ΕΣΚ - θα κάνει τα εγκαίνια του αίσχους, ίσως κάτω από τα μάτια του επικυρίαρχου καγκελάριου Κολ ή κάποιου εκπροσώπου του, για να υπογραμμιστεί και να επισημοποιηθεί η σύγχρονη γερμανική κατοχή στη χώρα μας.

Ασφαλώς παρόντες θα είναι και οι άλλοι πρωταγωνιστές της εθνικής μειοδοσίας, που συνιστά αυτό το έργο, όπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο υπόλοιπος εσμός που υπογράφει τη σκανδαλώδη σύμβαση με την οποία ξεπουλιούνται τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ καταστρέφεται και ο τελευταίος πνεύμονας του Λεκανοπεδίου.

Από κοντά και διάφοροι υπηρεσιακοί κράχτες και πιθανότατα κάποιοι συνδικαλιστές που θα προσπαθήσουν μέσα στα χειροκροτήματα, τα συγχαρητήρια και τους αφρούς σαμπάνιας να πνίξουν και να ξεχάσουν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΥΠΑ στις 23 - 24/12/1994, για την αποτροπή του σκανδάλου, αγώνα που αποτέλεσε κύκνειο άσμα της ΟΣΥΠΑ".

Πρωταγωνιστές οι μεγαλοκαρχαρίες

Και η ΕΣΚ καταλήγει με έμφαση: "Οι πραγματικοί όμως πρωταγωνιστές των εγκαινίων της καταισχύνης θα είναι οι μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοεκδότες και άλλοι μεγαλοκαρχαρίες, αυτοί που με όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μέσω κάποιων ξεπουλημένων "δημοσιογράφων", κατασυκοφάντησαν και καθύβρισαν τους ηρωικούς απεργούς, που βάζανε σε κίνδυνο το φαγοπότι των 2 - 3 τρισ. δρχ., ποσό που θα μοιραστούν με τους Γερμανούς της "Χόχτιφ"".

Οι θύτες των Μεσογείων ξαναγυρνούν στον τόπο του εγκλήματος...

Οι θύτες του μοναδικού πνεύμονα της Αττικής φαίνεται πως το έχουν τάμα να ξαναγυρνούν στον τόπο του εγκλήματος: Τον κάμπο των Μεσογείων. Και, μάλιστα, οι επισκέψεις αυτές έτυχε να γίνουν τον ίδιο, προεκλογικό, μήνα Σεπτέμβρη, με διαφορά τριών χρόνων ακριβώς.

Πάνω, από την επίσκεψη - φιέστα στα Σπάτα του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, το Σεπτέμβρη του 1993, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Κάτω, η χτεσινή θεμελίωση, της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Οι ομοιότητες πολλές: Και οι δύο υπέγραψαν τη θανατική καταδίκη του περιβάλλοντος της Αττικής. Και οι δύο φρόντισαν να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υπογράφοντας αποικιακές συμβάσεις με τη γερμανική "Χόχτιφ". Είναι οι δύο όψεις του δικομματισμού. Προσοχή. Κυκλοφορούν ακόμα και ζητούν μάλιστα την ψήφο του λαού. Η απάντησή σας στις 22 Σεπτέμβρη: μαύρο, κατράμι. Και στους δυο! Ψήφο στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ