ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ
«ΟΧΙ» στο ωράριο της εξόντωσης και του αφανισμού

Με δυναμικούς αποκλεισμούς υποκαταστημάτων των πολυεθνικών, που έσπευσαν από τις πρώτες να κάνουν χρήση του νέου κυβερνητικού μποναμά προς τους μεγαλοεργοδότες, εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν το Σάββατο συνέχεια στις κοινές κινητοποιήσεις ενάντια στο ωράριο της εξόντωσης και του αφανισμού. Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα, ακούστηκε ένα ακόμα ηχηρό «ΟΧΙ» στο ωράριο του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης, που με μαθηματική ακρίβεια θα συντελέσει στο βάθεμα της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και θα οδηγήσει χιλιάδες μικρέμπορους και αυτοαπασχολούμενους στο «λουκέτο».

Οι μορφές πάλης που αξιοποιούν οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ επιβάλλονται από το μέγεθος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ο αγώνας και τα αιτήματά τους ταυτίζονται με τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων, που σήμερα η κυβέρνηση, η εργοδοσία και η πλειοψηφία των ΜΜΕ πασχίζουν να τους προσδώσουν τον αταξικό όρο «καταναλωτές» και να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι βρίσκονται σε σύγκρουση με τους συναδέλφους τους στο εμπόριο και τους μικρούς επαγγελματίες.

Κανένας εργαζόμενος, σε οποιοδήποτε κλάδο κι αν δουλεύει, δεν έχει συμφέρον από την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου. Κανέναν εργαζόμενο δε συμφέρει η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου στα χέρια μιας χούφτας πολυεθνικών, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους εμποροϋπαλλήλους, η επέκταση του απλήρωτου μέρους της εργασίας, που επιταχύνονται με το νέο διευρυμένο ωράριο. Η επίθεση που εξελίσσεται στο εμπόριο είναι μέρος των συνολικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται κατ' εντολήν του κεφαλαίου και πλήττουν το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Το κλίμα τρομοκρατίας, που έντεχνα προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής έξω από τα πολυκαταστήματα και τις ευθείες απειλές των αρμόδιων υπουργών της για την «επιβολή της νομιμότητας» με κάθε τρόπο, κάθε άλλο παρά πτοούν τους εργαζόμενους. Οσο θα βαθαίνει και θα μαζικοποιείται το μέτωπο εμποροϋπαλλήλων και μικρών ΕΒΕ, τόσο πιο σκούρα θα γίνονται τα πράγματα για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Τόσο πιο εύκολα θα καταρρέουν τα ψευδολογήματα για τη δήθεν αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του τζίρου για τους μικρούς, που αξιοποίησε το 1997 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλει το προηγούμενο κατάπτυστο ωράριο.

«ΚΑΡΦΟΥΡ» Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Αποκαθήλωσαν τις σημαίες του κεφαλαίου

Σε ένα από τα πέντε μεγάλα καταστήματα που απέκλεισαν το Σάββατο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Η σημαία της ΕΕ και της πολυεθνικής αποκαθηλώθηκαν. Στη θέση τους οι εργαζόμενοι σήκωσαν τη σημαία του αγώνα
Η σημαία της ΕΕ και της πολυεθνικής αποκαθηλώθηκαν. Στη θέση τους οι εργαζόμενοι σήκωσαν τη σημαία του αγώνα
Με την υποστολή της σημαίας της ΕΕ και της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής κορυφώθηκε το Σάββατο ο αποκλεισμός του «Καρφούρ» στη Ν. Ιωνία, από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το ΠΑΜΕ. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, οι εμποροϋπάλληλοι κατέδειξαν την αναγκαιότητα ο αγώνας να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ, που δεν είναι άλλος από την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Από τις 4 το απόγευμα συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και νεολαίοι, απέκλεισαν τις εισόδους του καταστήματος, καλώντας σε ενίσχυση του ενιαίου μετώπου, για να καταργηθεί στην πράξη η προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου. «Δεν μπορεί πλέον ν' ανεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα και τα παράσιτα που ζουν με τον κόπο της εργατικής τάξης να ζουν με απίστευτη χλιδή και πολυτέλεια» τόνιζαν σε όσους πλησίαζαν την είσοδο του καταστήματος, ενώ εκατοντάδες προκηρύξεις μοιράστηκαν και στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Με τις δυνάμεις καταστολής σε διαρκή επιφυλακή, οι συνδικαλιστές συζητούσαν με τον κόσμο για την εμπειρία από την προηγούμενη διεύρυνση του ωραρίου που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ. «Η ανεργία αυξήθηκε και μαζί το ωρομίσθιο και η μερική απασχόληση. Ο νόμος της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια ρότα εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα, εκτός από το «Καρφούρ» της Ν. Ιωνίας και το «Πράκτικερ» του Ταύρου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέκλεισαν ακόμα τον «Κωτσόβολο» στα Πατήσια και το Βύρωνα και τον «Σκλαβενίτη» στην Ηλιούπολη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στρατιωτικά εμβατήρια!

Με μπροστάρηδες το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι απέκλεισαν και τις τέσσερις εισόδους του «Πράκτικερ» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια μηχανισμών της εργοδοσίας να οξύνουν τα πνεύματα και να πυροδοτήσουν επεισόδια, ανάμεσα σε διαδηλωτές και εργαζόμενους που πήγαν στο κατάστημα για τα ψώνια τους, δεν πέρασε. Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιες μεμονωμένες, τυχαίες (;) περιπτώσεις θερμόαιμων.

Και στο «Καρφούρ» της Ευκαρπίας οι εργαζόμενοι έκλεισαν το κατάστημα από τις 5.30 το απόγευμα στήνοντας μπλόκα σε όλες τις εισόδους του εμπορικού κέντρου. Και εκεί στην πλειοψηφία τους οι πελάτες έφευγαν δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων.

Αλγεινή ήταν η εντύπωση που προκάλεσε η επιλογή της επιχείρησης να «σβήσει» τη φωνή του Σωματείου που καλούσε σε πανεργατικό ξεσηκωμό, βάζοντας τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και διάφορα στρατιωτικά εμβατήρια να ακούγονται στη διαπασών από τα ηχεία του εμπορικού κέντρου! Η εργοδοσία προσπάθησε, από τη μια, να πείσει για την ...ελληνικότητά της (σάμπως το κεφάλαιο να έχει πατρίδα) και, από την άλλη, έδειξε και με αυτό τον τρόπο τι χώρους δουλιάς οραματίζεται: Με πειθήνιους εργαζόμενους, στρατιωτάκια στις εντολές των πολυεθνικών.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το ωράριό τους είναι μια σκλαβιά...

«Το ωράριό τους είναι μια σκλαβιά, 7ωρο - 5ήμερο ζητά η εργατιά», βροντοφώναξαν, το περασμένο Σάββατο, έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής επιχείρησης «Καρφούρ» στο Ηράκλειο, εργαζόμενοι, μέλη και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάνοντας σαφές ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι με τους αγώνες τους να ακυρώσουν στην πράξη και στη ζωή τους αντεργατικούς νόμους του κεφαλαίου.

Οι συγκεντρωμένοι από τις 5.00 μ.μ. απέκλεισαν το κατάστημα με δυο μεγάλα πανό και με «αλυσίδες» που σχημάτισαν στις δυο εισόδους του καταστήματος. Λίγη ώρα νωρίτερα συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να μπουν μέσα στο κατάστημα με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών για τις μαύρες συνέπειες από την εφαρμογή του νέου διευρυμένου ωραρίου. Ομως βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τραμπούκικη επιθετικότητα ανδρών της ασφάλειας του καταστήματος. Ορισμένοι, μάλιστα απ' αυτούς, δε δίστασαν "να σηκώσουν και χέρι", χτυπώντας τους συγκεντρωμένους, ώστε να μην περάσουν μέσα στο κατάστημα.

Με αποφασιστικότητα, οι συνδικαλιστές τελικά πραγματοποίησαν την εξόρμηση και δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που κατήγγειλαν στα μέλη του ΠΑΜΕ το κλίμα φόβου και τρομοκράτησης που επικρατεί συνολικά στα καταστήματα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας. Στο χώρο, μετά από κλήση της επιχείρησης, έφτασαν αμέσως αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να πείσουν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν επιτρέποντας την ομαλή λειτουργία του καταστήματος. Η απάντηση δόθηκε αμέσως απ' όλους με μια φωνή και το σύνθημα «Το ωράριό τους είναι μια απάτη - Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Η κινητοποίηση συνάντησε την αποδοχή της πλειοψηφίας όσων έφταναν εκείνη την ώρα να ψωνίσουν και οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης άφηναν τα καρότσια τους και αποχωρούσαν.

Η συγκέντρωση έληξε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Λίγο πριν αποχωρήσουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους του «Καρφούρ», να συμμετέχουν μαζικά στην πικετοφορία της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στην πλατεία των Λιονταριών στις 7 το απόγευμα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διπλό μπλόκο

Δυναμικό μπλόκο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων έβαλαν το Σάββατο το απόγευμα οι εμποροϋπάλληλοι και στον Πειραιά, έχοντας στο πλευρό τους και εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Στις έξι το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν έξω από τον «Κωτσόβολο» στην Ηρώων Πολυτεχνείου και το «ΚΑΡΦΟΥΡ» στο Πασαλιμάνι αποκλείοντας την είσοδο των καταστημάτων και απαιτώντας τη λήξη της βάρδιας των εργαζομένων.

Από τη στιγμή εκείνη και μέχρι τη λήξη της βάρδιας κανένας πελάτης δεν μπήκε στα καταστήματα, ενώ οι περισσότεροι που έφταναν στην είσοδο των καταστημάτων εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στη διαμαρτυρία των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους. Παρούσες στην κινητοποίηση ήταν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τις οποίες οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Η κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά ολοκληρώθηκε με την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω το ωράριο της εξόντωσης.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» ΤΑΥΡΟΥ
«Θα το διευθετήσουμε... »

Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση έξω από το «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» του Ταύρου. Εργαζόμενοι απ' το κατάστημα πήραν τη δική τους θέση στη συγκέντρωση, κι αυτό παρά τη διαρκή... «επόπτευση» της εργοδοσίας και την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία διαβεβαίωνε ότι «θα έρθουν ενισχύσεις και θα το διευθετήσουμε».

Απ' τις 4 μ.μ., εργαζόμενοι απ' το εμπόριο και άλλους κλάδους «έκλεισαν» το κατάστημα, που δεν άργησε ν' αδειάσει. Με πανό του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και σημαίες του ΠΑΜΕ, με την ντουντούκα και προκηρύξεις, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι «αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή» και πως «οι πολυεθνικές τα κέρδη αβγατίζουν και όλο τους εργάτες τους ξεζουμίζουν». Εργαζόμενοι του καταστήματος έκαναν το βήμα και πέρασαν στην όχθη των διαδηλωτών.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη μετέφερε την αυτονόητη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στην επίθεση που δέχονται απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας (με δυο κλούβες και δεκάδες άνδρες)... αναρωτήθηκε «γιατί οι αστυνομικοί δεν είναι έξω από τα εργοστάσια όταν κλείνουν, όταν εργαζόμενοι, απολύονται, μένουν απλήρωτοι;». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στα κόμματα που στηρίζουν τα νέα μέτρα, να βγάλουν συμπεράσματα, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, στη δύναμη της εργατικής τάξης.

«ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» - ΧΑΛΚΙΔΑ
Κατέβασε ρολά

Σε δίωρο αποκλεισμό του καταστήματος «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», στη συνοικία Νεάπολη της Χαλκίδας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της πόλης με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, έστησαν «μπλόκο» στην ασυδοσία κυβέρνησης - κεφαλαίου, μπροστά στο σούπερ μάρκετ, διεκδικώντας «Ανθρώπινο ωράριο για όλα τα καταστήματα - 3 απογεύματα κλειστά - 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο», όπως αναγράφονταν και στο μεγάλο πανό που άπλωσαν μπροστά από την κεντρικό είσοδο του καταστήματος.

Κάτω απ' αυτή την πίεση των εργαζομένων, η διεύθυνση αναγκάστηκε να «κατεβάσει τα ρολά». Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των πελατών του καταστήματος στην κινητοποίηση ήταν θετικές.

Η Κατερίνα Δημάκη, πρόεδρος του σωματείου, δήλωσε στο «Ρ»: «Η μάχη για να καταργηθεί στην πράξη η αντεργατική πρόκληση θα συνεχιστεί και κάθε Σάββατο θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρέμπορους σε κοινή δράση. Ζητάμε τη συμπαράσταση των εργαζομένων και του λαού γιατί κι αυτοί αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, τα χαμηλά μεροκάματα, τις ελαστικές μορφές εργασίας και την ανεργία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ