ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Οπερες, συναυλίες, μπαλέτα και παραστάσεις για παιδιά

Πλούσιο το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν

Συνεχίζεται και τη νέα σεζόν ο κύκλος «Μίκης Θεοδωράκης»

Eurokinissi

Συνεχίζεται και τη νέα σεζόν ο κύκλος «Μίκης Θεοδωράκης»
Με πλούσιο πρόγραμμα και πολλές προτάσεις ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα σεζόν η Εθνική Λυρική Σκηνή. Οπερες, μπαλέτα, συναυλίες, συνέχιση του κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης» και παραστάσεις για παιδιά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και ξετυλίγεται καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν 2022 - 2023. Παρακάτω παρουσιάζουμε τις παραγωγές Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη, που παρουσιάζονται στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» και για τις οποίες έχει ξεκινήσει η προπώληση.

***

Οπερα - Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές, της Δήμητρα Τρυπάνη στις 25, 27, 28 Σεπτέμβρη.

Το έργο «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» της Δήμητρας Τρυπάνη είναι μια ιδιότυπη σύγχρονη «Εξόδιος Λειτουργία» αφιερωμένη στον μεγάλο κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι. To ποιητικό κείμενο συνδιαλέγεται με το γερμανικό κείμενο του Λουθηρανικού Ρέκβιεμ, αλλά και με θραύσματα διαλόγων από τις επτά ταινίες που έφτιαξε ο Ρώσος δημιουργός. Πρόκειται για μια παράσταση ήχου, καθώς, σύμφωνα με την συνθέτρια, ο ήχος - κείμενο και μουσική αυστηρά συνδεδεμένα μέσα στην παρτιτούρα - είναι το κατεξοχήν αφηγηματικό μέσο.

Το έργο διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες: Την εισαγωγή και επτά σκηνές που αντιστοιχούν στα επτά μέρη του κειμένου του Γερμανικού Ρέκβιεμ αλλά - κυρίως - στις επτά ταινίες που έφτιαξε ο Ταρκόφσκι στη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Δεκαεννέα διακεκριμένοι ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί ερμηνεύουν επί σκηνής ισάριθμες εκδοχές του Αντρέι, πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά, κομβικούς χαρακτήρες από τις επτά ταινίες του.

***

«Τα μαγικά μαξιλάρια»
«Τα μαγικά μαξιλάρια»
Συναυλίες - Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης/Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης στις 2 Οκτώβρη και Πνευματικό εμβατήριο και τραγούδια του στις 5 Οκτώβρη

Ο κύκλος «Μίκης Θεοδωράκης» συνεχίζεται τη σεζόν 2022/23. Στις 2 Οκτώβρη στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, θα ερμηνεύσουν τη Δεύτερη Συμφωνία: «Το τραγούδι της γης», έργο που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική, το 1980. Για τη δημιουργία της εν λόγω συμφωνίας, ο Θεοδωράκης επέλεξε πρωτογενές υλικό από δύο έργα της περιόδου 1954-1960: την Πρώτη Σουίτα (1957) και το μπαλέτο Αντιγόνη (1957-58). Στο τρίτο μέρος του έργου η Παιδική Χορωδία ερμηνεύει «Το τραγούδι της γης» (σε ποιητικό κείμενο Γιάννη Θεοδωράκη), μια σύντομη ποιητική σύνθεση που ενσωματώνει αποσπάσματα από τις τραυματικές εμπειρίες του συνθέτη από πολέμους, εξορίες, διώξεις.

Στις 5 Οκτώβρη 2022, η εμβληματική ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει μαζί με τον βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου το «Πνευματικό Εμβατήριο» και με τον Θοδωρή Βουτσικάκη μια επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Το «Πνευματικό Εμβατήριο» είναι το δεύτερο λαϊκό ορατόριο του Θεοδωράκη, μετά το «Αξιον Εστί», το οποίο συνέθεσε το 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου βρισκόταν εξόριστος από τη δικτατορία. Προτάσσοντας την απλότητα των μελωδιών με τη χρήση λαϊκών οργάνων και βασισμένο στο ποίημα του Αγγελου Σικελιανού, το έργο στόχευε στη διατύπωση ενός ξεκάθαρου μηνύματος απέναντι στη δικτατορία. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτούν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, από το «Δρόμοι παλιοί» έως το «Ασμα Ασμάτων» και το «Γελαστό παιδί», και από τη «Μαρίνα» έως την «Ομορφη πόλη» και το «Ξημερώνει».

***

«Δον Κιχώτης»
«Δον Κιχώτης»
Οπερα - Ντον Τζοβάννιτου Β. Α. Μότσαρτ. Συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την Οπερα του Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας στις 21, 23, 25, 27, 29 Οκτώβρη.

Στον «Ντον Τζοβάννι» - ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου - ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι. Σε μια από αυτές, αποπειράται να βιάσει την Ντόννα Αννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάννι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση.

O καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας της Δανίας Τζον Φούλτζεϊμς υπογράφει τη σκηνοθεσία και τοποθετεί τη δράση της όπερας σε ένα σημερινό ξενοδοχείο, έναν μικρόκοσμο μιας πόλης, έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων, όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος.

***

Παραστάσεις για παιδιά - Τα μαγικά μαξιλάρια, των Γιώργου Δούση/Ευγένιου Τριβιζά στις 11, 12, 13, 20, 30 Νοέμβρη και την 1η Δεκέμβρη.

«Ο,τι κι αν σας πάρουν / πάντα κάτι μένει / που κανείς δεν το αγγίζει / κανείς δεν σας το παίρνει! Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας, / θησαυρός στη συμφορά σας / μένουνε τα όνειρά σας!».

«Τα παραμύθια του Χόφμαν»
«Τα παραμύθια του Χόφμαν»
Το συγκινητικό, αισιόδοξο, γεμάτο νοήματα παραμύθι του Τριβιζά μιλά για την αντίσταση των μαθητών ενός υποβαθμισμένου σχολείου και του εμπνευσμένου δασκάλου τους απέναντι στον άπληστο άρχοντα Αρπατίλαο και την αποφασιστικότητά τους να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Η μελωδική μουσική του Γιώργου Δούση, πλούσια σε συναισθήματα, περιπλανιέται απολαυστικά στα εκθαμβωτικά ανάκτορα, στα φτωχικά σχολεία και τα ερεβώδη ορυχεία σμαραγδιών της Ουρανούπολης, ζωντανεύοντας ένα σύνολο σπαρταριστών χαρακτήρων, ενώ η σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, έχοντας ρυθμό, χιούμορ και συγκίνηση, στοχεύει στην αναζήτηση του ποιητικού πυρήνα αυτού του λυτρωτικού και ανεξάντλητου κλασικού παραμυθιού.

***

Μπαλέτο - Δον Κιχώτηςτων Τιάγκο Μπορντίν, Μαριύς Πετιπά / Λούντβιχ Μίνκους στις 26, 27 Νοέμβρη και στις 4, 23, 24, 30, 31 Δεκέμβρη.

Ο «Δον Κιχώτης» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. O «Δον Κιχώτης» βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1605 και το 1615 αντίστοιχα. Η υπόθεση του μπαλέτου αντλεί κυρίως από τον δεύτερο τόμο και επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέριας - Κίτρι στο μπαλέτο - με τον κουρέα Μπαζίλιο. Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα μένουν σε δεύτερο επίπεδο.

***

Οπερα - Τα παραμύθια του Χόφμαν, του Ζακ Οφενμπαχ. Συμπαραγωγή με το Λα Μονναί των Βρυξελλών στις 18, 20, 22, 28, 29 Δεκέμβρη και στις 4, 5, 8 Γενάρη 2023.

Δραματική όπερα με μουσική γεμάτη υπέροχες μελωδίες, ανάμεσα στις οποίες και η πασίγνωστη «βαρκαρόλα», τα Παραμύθια του Χόφμαν παραμένουν μέχρι σήμερα μια από τις δημοφιλέστερες γαλλικές όπερες, πλάι στην Κάρμεν, τον Φάουστ και την Μανόν. Το λιμπρέτο του Ζυλ Μπαρμπιέ βασίζεται σε ιστορίες του πολυτάλαντου Γερμανού συγγραφέα και συνθέτη Ε.Τ.Α. Χόφμαν, τον οποίο ο Μπαρμπιέ έχει μετατρέψει σε πρωταγωνιστή της όπερας. Τρεις γυναικείες μορφές, η άψυχη κούκλα Ολυμπία, η σοβαρά ασθενής τραγουδίστρια Αντωνία και η εταίρα Τζουλιέττα διαθέτουν η καθεμία ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την πριμαντόνα Στέλλα, τη γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος ο Χόφμαν. Τον έρωτα που αισθάνεται για καθεμιά δυναμιτίζει κάθε φορά ένας ώριμος άνδρας, τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, ο Κοπελιύς, ο δρ Μιράκλ και ο Νταπερτούττο, τα χαρακτηριστικά των οποίων συγκεντρώνει ο εύπορος Λιντόρφ, πλάι στον οποίο φεύγει στο τέλος της όπερας η Στέλλα, αφήνοντας τον Χόφμαν σε απόγνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ