ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Ολοι την Τρίτη 8 Αυγούστου στην Ακρόπολη
  • Στις 7.30 μ.μ. και στη συνέχεια στην πορεία προς το Σύνταγμα
  • Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Associated Press

Αγωνιστικό κάλεσμα στο λαό της Αθήνας και του Πειραιά απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις δύο μαρτυρικές πόλεις της Ιαπωνίας. Η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ έχει ως εξής:

«Στις 6 και 9 Αυγούστου 2006 συμπληρώνονται 61 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη λήξει.

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έριξαν τις ατομικές βόμβες σκοτώνοντας 300.000 αθώους, ισοπέδωσαν τις 2 πόλεις (Χιροσίμα, Ναγκασάκι) για να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στα μεταπολεμικά πράγματα, να απειλήσουν τη Σοβιετική Ενωση και να τρομοκρατήσουν τους λαούς και τα απελευθερωτικά κινήματα.

Εγκαινίασαν έτσι την πυρηνική τρομοκρατία στον πλανήτη, προκειμένου να επιβάλουν τα συμφέροντά τους και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

61 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ισραήλ δείχνουν το ίδιο και χειρότερο δολοφονικό πρόσωπο. Κατοχή στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, σφαγή των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, ενώ στο στόχαστρό τους βρίσκονται η Συρία, το Ιράν, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και τα απελευθερωτικά κινήματα.

61 χρόνια μετά και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο 30.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ προωθούν το πρόγραμμα ΝΜD (Εθνική Αντιπυραυλική Αμυνα), υιοθετώντας τη στρατηγική του προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος και την εκτός συνόρων δράση του NATO, συνεχίζοντας έτσι τους δρόμους για νέους εξοπλισμούς.

Οι ΗΠΑ, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα πυρηνικά όπλα, συνεχίζουν την κατασκευή των "έξυπνων" πυρηνικών, ενώ στις εγκληματικές τους επεμβάσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ χρησιμοποίησαν πυρηνικά υλικά (απεμπλουτισμένο ουράνιο) σε συμβατικά όπλα (βόμβες), με καταστρεπτικές συνέπειες για τους λαούς. Την ίδια στιγμή έχουν το θράσος να προσπαθούν να απαγορεύσουν στο Ιράν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων βιώνουν σήμερα οι λαοί της Μέσης Ανατολής, όπως το βίωσαν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν. Η ακραία επιθετικότητα του Ισραήλ απειλεί πλέον με γενικευμένο πόλεμο ολόκληρη την περιοχή.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές είναι συνένοχοι στο νέο φρικιαστικό έγκλημα από τους Ισραηλινούς φονιάδες, αφού με τη στάση τους ενθαρρύνουν και αποθρασύνουν το Ισραήλ σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες κατά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστών δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πατήσουν το πόδι τους στο Λίβανο, ως κατοχική δύναμη, για να επιβάλουν τη θέλησή τους και τα συμφέροντά τους στην περιοχή και να χτυπήσουν στη συνέχεια τη Συρία και το Ιράν, που αντιδρούν σε αυτά τα εγκληματικά σχέδια.

Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στάση ανοχής και υποβοήθησης των ιμπεριαλιστών για να πραγματοποιήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει στο αμερικανικό σχέδιο για την αποστολή κατοχικής δύναμης στο Λίβανο, η οποία θα αναλάβει την... προστασία του Ισραήλ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της λεγόμενης Νέας Μέσης Ανατολής.

Μέσα σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση για το έγκλημα των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή. Φουντώνει η έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες αντιστέκονται στην ισραηλινή βαρβαρότητα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά την Τρίτη 8 Αυγούστου 2006 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τα Γραφεία της ΕΕ στο Σύνταγμα.

  • Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.
  • Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.
  • Να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
  • Να σταματήσει αμέσως το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του Ισραήλ κατά των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που συντελείται με τη στήριξη των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ.
  • Να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και Σύροι κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ.
  • Να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Λίβανο.
  • Καμιά συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε όποια - δήθεν «ειρηνευτική» και στην πραγματικότητα κατασταλτική δύναμη και κατοχική - διεθνή στρατιωτική δύναμη μεταβεί στην περιοχή, από οποιονδήποτε και αν αποφασιστεί.
  • Να απαιτήσουμε καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί επίσης τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ».

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ την ερχόμενη Τρίτη στην Ακρόπολη και, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη σφαγή του Λιβανέζικου και του Παλαιστινιακού λαού από το στρατό του Ισραήλ, με την ανοιχτή στήριξη του ιμπεριαλισμού ΗΠΑ, NATO και ΕΕ, η οποία και με την πρόσφατη απόφαση των 25 υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της για το Λίβανο έδειξε για πολλοστή φορά τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή τους στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Μέσης Ανατολής».

Στην αγωνιστική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη στην Ακρόπολη καλούν, επίσης, με ανακοινώσεις τους η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Αθήνας - Πειραιά, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και πολλοί άλλοι σύλλογοι και φορείς του Λεκανοπεδίου.


Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Σε αρκετές πόλεις στη χώρα μας διοργανώνονται αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, 8 Αυγούστου, με την αφορμή της επετείου της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, όπου θα τιμηθούν και τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, θα είναι η συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και η ΕΔΥΕΘ.

Η εκδήλωση θα αποτελέσει, επίσης, απάντηση στη νέα ΝΑΤΟική πρόκληση προς το λαό της Θεσσαλονίκης με την παρουσία του πολεμικού ιταλικού πλοίου, που αποτελεί μέρος της Ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης της Μεσογείου, στο λιμάνι.

Στα Χανιά

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στις 8 μ.μ. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης απευθύνει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων.

Στο Ηράκλειο

Πικετοφορία για τα 61 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, καθώς και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ σε βάρος του λιβανέζικου και παλαιστινιακού λαού θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία των Λιονταριών.

Την πικετοφορία διοργανώνουν από κοινού η ΝΑΣ, η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Ν. Αλικαρνασσού», η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ