ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Νότες» μαθητικής δημιουργίας

Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα, ρυθμοί και κλίμακες της αρχαίας ελληνικής μουσικής, η βυζαντινή μουσική, το δημοτικό τραγούδι και η άνθησή του στις διάφορες περιοχές της χώρας, η επτανησιακή μουσική, το ρεμπέτικο, το λαϊκό τραγούδι, η κλασική μουσική... Και μαζί η θεραπευτική δύναμη της μουσικής...

Κομμάτια της μουσικής ιστορίας του τόπου μας και μαζί πτυχές της δημιουργικής ενασχόλησης δωδεκάχρονων παιδιών, που και στο παρελθόν μάς έχουν εκπλήξει για το μεράκι, την αγάπη και τον τρόπο που προσεγγίζουν το λαϊκό μας πολιτισμό. Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, με καθοδηγητή το δάσκαλό τους Χρίστο Πατσάλη, είναι οι δημιουργοί της αξιέπαινης έκδοσης με τίτλο «Η Ελληνική Μουσική και το Τραγούδι» , με την οποία κλείνει ένας, τριετούς διάρκειας, κύκλος ενασχόλησής τους με το μαθητικό έντυπο. Η έκδοση αποτελείται από εργασίες και παιδαγωγικά παιχνίδια (δημιουργικές συνθετικές εργασίες με εικονογράφηση, ακροστιχίδες, αντιστοιχίσεις, σχέδιο σεναρίου Θεάτρου Σκιών), που δημιούργησαν οι μαθητές στα πλαίσια μερικών από τις δραστηριότητες σχετικού σχεδίου-προγράμματος. «Στόχος αυτού του σχεδίου», όπως αναφέρει ο Χρ. Πατσάλης, «ήταν η περαιτέρω διεύρυνση του αισθητικού και πολιτισμικού ορίζοντα των μαθητών και η απόκτηση εκ μέρους των εικόνας της συνέχειας του μουσικού μας πολιτισμού, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Κατά την προσέγγιση του ζητήματος δόθηκε η έμφαση στην κατανόηση ότι ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι "αυτοφυής" αλλά αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης με άλλους πολιτισμούς».

Ο δάσκαλος σημειώνει πως «μια τέτοια εκπαιδευτική δραστηριότητα επιδρά ευεργετικά στα παιδιά και ενισχύει τη μάθηση, αφού τους προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες δράσης. Οι επιδράσεις ψυχοσυναισθηματικού και κοινωνικογνωστικού χαρακτήρα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα ακαδημαϊκής αυτοαντίληψης, να κεντρίσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον, να αναπτύξουν τη συνθετική σκέψη και τη δημιουργικότητα, να προάγουν τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών, να πολλαπλασιάσουν τις γνώσεις». Επιπλέον, η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος «δημιουργεί προβληματισμούς και πρακτικές, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις παγιωμένες προσεγγίσεις απόκτησης σχολικής γνώσης, δίνει την ευκαιρία στο δάσκαλο για αυτενεργό ανάμειξή του στην εκπαιδευτική πράξη, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε να γίνει περισσότερο ουσιαστική η παιδαγωγική σχέση». Αδιάψευστοι μάρτυρες για τα παραπάνω είναι αυτή η τελευταία έκδοση των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, όπως και άλλες παλιότερες. Αξίζει να θυμηθούμε την αξιόλογη εργασία τους για το Θέατρο Σκιών και την ιστορία του.


Ρ.Σ.


Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή (6/8)

Ορφέας Περίδης
Ορφέας Περίδης
Συνεχίζονται με επιτυχία οι δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στη Σύρο, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη». Πρόκειται για εκθέσεις ζωγραφικής του Σωτήρη Σόρογκα και του Θόδωρου Πανταλέοντα, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ερμουπόλια 2000», που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης σε συνεργασία με τον εικαστικό σύμβουλο και συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη. Ο Σ. Σόρογκας εκθέτει αντιπροσωπευτικά έργα του, κάτω από το γενικό τίτλο «Εμμονές». Οπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Κ. Ιωαννίδης, «η γραφή του είναι λιτή, λακωνική και περιεκτική, έχοντας εξοστρακίσει τα χρώματα, εν ονόματι της λειτουργίας του φυσικού και ευαίσθητου φωτός». Στους πίνακες του υπερρεαλιστή ζωγράφου Θόδωρου Πανταλέοντα «αντικρίζουμε μια γυναικεία φιγούρα που ενατενίζει μακριά, ήσυχα τοπία στο βάθος, παράδοξα πτηνά, μικροαντικείμενα, γνωστά και άγνωστα, έναν κόσμο από άλλες εποχές. Ολα είναι ζωγραφισμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια, μοιάζουν αληθινά». Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 4 του Σεπτέμβρη.

  • Στην Κρήτη τραγουδά ο Παντελής Θαλασσινός. Σήμερα εμφανίζεται στη Χερσόνησο και αύριο στο Ρέθυμνο.
  • Με πολυφωνικά τραγούδια της ξενιτιάς, από τα σχήματα πολυφωνικού τραγουδιού «Αργαλειός» (Κάτω Ιταλία) και «Πολύφωνο» ολοκληρώνεται σήμερα στην Παλιά Σαγιάδα της Ηπείρου η 2η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Δευτέρα (7/8)
  • Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσιάζουν τραγούδια από τη «Θάλασσα στη σκάλα» και άλλα αγαπημένα κομμάτια από τη μακρόχρονη πορεία τους σήμερα στη Μυτιλήνη.
Τρίτη (8/8)
  • Κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία και άλλα αγαπημένα τους τραγούδια παρουσιάζουν ο Ορφέας Περίδης και η Μελίνα Κανά, σήμερα, στο Ηράκλειο Κρήτης (κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»).
  • Τα τραγούδια της τελευταίας δισκογραφικής δουλιάς του με τίτλο «Χρονοποιός» παρουσιάζει σήμερα ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο Βαθύ της Σάμου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης».
Τετάρτη (9/8)
  • Θεατρική παράσταση του έργου «Κατά φαντασίαν ασθενής» από το «Θεατροδρόμιο» στα Βίλια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2000».
  • Συναυλία με συνθέσεις Ελλήνων μουσικών, που έζησαν και δημιούργησαν στην Κωνσταντινούπολη από το 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Σύμη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο ακριτικό νησί. Παίζουν οι μουσικοί: Ευγένιος Βούλγαρης, Αλκης Σιδηροκαστρίτης, Σέργιος Βούλγαρης, Σπήλιος Καστάνης.
Πέμπτη (10/8)
  • Στη Φλώρινα τραγουδούν σήμερα ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Μελίνα Κανά
Μελίνα Κανά
Παράσταση για παιδιά σήμερα στα Βίλια, με το έργο «Τσιγγάνικο όνειρο» από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου οδού Ερμού».

Παρασκευή (11/8)

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, από το Εθνικό Θέατρο, σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, κίνηση Βάσως Μπαρμπούση. Ερμηνεύουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Μάνος Σταλάκης, Στέφανος Κυριακίδης, Κώστας Γαλανάκης, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Γιάννης Ροζάκης, Ιάκωβος Ψαρράς, Θέμης Πάνου κ.ά.

Μια παραδοσιακή βραδιά με κρητικά τραγούδια και ερμηνευτές τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και τον Δημήτρη Σκουλά διοργανώνεται σήμερα (10.30 μ.μ.), στο Α΄ Δημοτικό Πάρκο Αγ. Παρασκευής (δάσος Υμηττού), στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «1000 τραγούδια στο δάσος - Καλοκαίρι 2000».

Σάββατο (12/8)
  • Στην κορυφή του Πάρνωνα, στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, πραγματοποιείται σήμερα ολοήμερη πολιτιστική εκδήλωση, που αφορά στον Πάρνωνα, στην ιστορία του, στο περιβάλλον και στην αναβάθμιση των ορεινών περιοχών του. Θα γίνουν συζητήσεις, έκθεση ζωγραφικής της Λ. Παγώνη, περίπατοι, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία του Βασίλη Σαλέα. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι πολιτιστικοί φορείς των ορεινών οικισμών του Πάρνωνα - Καστάνιτσας, Αγ. Πέτρου, Σιταίνης, Πραστού και Πλατάνου.
  • Στο αρχαίο θέατρο του Δίου θα εμφανιστεί σήμερα ο Μάριος Φραγκούλης. Μαζί του και η Αγγλίδα σοπράνο Ντέμπορα Μάγιερς.

«Οιδίπους Τύραννος» από το Εθνικό Θέατρο
«Οιδίπους Τύραννος» από το Εθνικό Θέατρο

Δημιουργία του Σ. Σόρογκα
Δημιουργία του Σ. Σόρογκα

Εργο του Θ. Πανταλέοντα
Εργο του Θ. Πανταλέοντα


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ