ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται το μπαράζ κινητοποιήσεων σε μια σειρά χώρους δουλειάς

Σήμερα η νέα κινητοποίηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής και η μέρα δράσης από τους λογιστές. Στάση εργασίας χτες από τους εργαζόμενους της «Vodafone»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη «Vodafone»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη «Vodafone»
Με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους συνεχίζονται και αυτήν τη βδομάδα οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής προχωρούν σε στάση εργασίας και νέες παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία, ενώ προετοιμάζουν κλιμάκωση του αγώνα τους για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, με 24ωρη απεργία στις 13 Ιούλη. Επίσης σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και τα σωματεία της οργανώνουν μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας και κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στη «Vodafone», αντιτείνοντας στην επίθεση της εταιρείας το αίτημα για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους όσοι δουλεύουν στον συγκεκριμένο όμιλο, ενώ αύριο Πέμπτη τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στην PDS, που έχουν αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία.

Απεργιακή κλιμάκωση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) σήμερα και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon», στην οδό Πατησίων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Ηδη, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε μία απεργία και μία στάση εργασίας, και την Τετάρτη 13 Ιούλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis». Απαντώντας στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ' αυτά.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ίδια στιγμή αρνούνται ακόμα και τη συζήτηση για την τοπική ΣΣΕ, επικαλούμενοι το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ κλαδική Σύμβαση. Μόνο που η Σύμβαση που «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις - «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους: Προβλέπει μισθούς κατακρεουργημένους και «υποκατώτατο» μισθό για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο. Επιβάλλει δουλειά χωρίς ρεπό, όλες τις μέρες της βδομάδας, όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη σε όσους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη θερινή σεζόν στην Αττική, ενώ δεν καλύπτει μια σειρά από ειδικότητες.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών σήμερα Τετάρτη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

«Φτάνει πια με τα ξεχειλωμένα ωράρια! Φτάνει πια με την ατελείωτη πίεση, τον τεράστιο όγκο δουλειάς! Φτάνει πια με τον μισθό να εξαντλείται πριν τελειώσει ο μήνας και τις ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας στον σταθερό χρόνο εργασίας 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, το δικαίωμα στη σωματική και πνευματική ανάπαυση, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους. Ολα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε μόνο με την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου», τονίζει η Ομοσπονδία. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει επεξεργαστεί σχέδιο Σύμβασης που περιλαμβάνει τους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας σε ελεγκτικές, συμβουλευτικές και λογιστικές εταιρείες (λογιστές, ελεγκτές, συμβούλους, πληροφορικάριους, διοικητικούς κ.λπ.), σε λογιστήρια εταιρειών και λογιστικά γραφεία.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στη «Vodafone»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της «Vodafone» στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vofadone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, απαιτώντας ενιαία επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, καμία εκβιαστική μεταφορά εργαζομένων, καμία ατομική τροποποιητική σύμβαση. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης το Σωματείο ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία, όμως η απάντηση που πήρε είναι ότι απουσιάζει και ότι για το όποιο ζήτημα μπορεί να στείλει σχετικό email! Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου για την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης, ενώ θα εξελίσσεται ενημέρωση των εργαζομένων για το σχέδιο ΣΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ενώ από χτες ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς 48 εργαζομένων από τη μητρική στη θυγατρική εταιρεία «360 Connect», με την πείρα να δείχνει ότι τέτοιου είδους κινήσεις έχουν τελικά επιπτώσεις στα συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, φτάνοντας μέχρι και σε απολύσεις.

«Στους ατομικούς εκβιασμούς της "Vodafone" η απάντηση βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και τη διεκδίκηση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Αττικής σε ανακοίνωσή του, στηρίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση. Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων έχει εκφράσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Σε νέα απεργία αύριο οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions»

Σε νέα 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. στο κτίριο της Καλλιθέας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς), συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την ακύρωση των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Αύριο αναμένεται να γίνει η δεύτερη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής με την εργοδοσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι απαιτούν την ακύρωση των απολύσεων των 10 εργαζομένων, να μη γίνει καμία άλλη απόλυση, να καταργηθούν τα δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, όλοι οι εργαζόμενοι να προληφθούν απευθείας στην PDS ως αορίστου χρόνου, υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Χτες εκδικάστηκε η δεύτερη αγωγή της εργοδοσίας, η οποία ζητά να βγει παράνομη η απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιούνη και κάθε επόμενη απεργία...

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει σήμερα οι συνάδελφοί τους στην Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, έχει προκηρυχθεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία, ενώ θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 9.30 π.μ. στο κτίριο της «Πειραιώς Real Estate» στην οδό Κοραή, ενάντια στα σχέδια της τράπεζας για απόσχιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «REGINA STORES»
Σε ανασφάλεια για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Καταγγελία από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια όσον αφορά τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Regina Stores ΑΕ». Η εργοδοσία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες, μέσα από μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστειλε στα καταστήματα, πως από την 1η Σεπτέμβρη θα λειτουργεί ως franchise της εταιρείας «Ελληνικά Χαρτικά ΑΕ».

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η εργοδοσία «δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συμβάσεις τους». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι δυο και τρεις μήνες ενώ η εταιρεία τούς οφείλει άδειες και επιδόματα προηγούμενων ετών, καθώς και υπερωρίες. Τον περασμένο Οκτώβρη, όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος, η εταιρεία «με αιτιολογία την "εξυγίανση" των οικονομικών προχώρησε σε μειώσεις μισθών και πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων με κουπόνια σίτισης». Τότε οι εργαζόμενοι, μαζί με το σωματείο τους, είχαν αντιδράσει βάζοντας φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε η επίθεση συνεχίστηκε, εργαζόμενοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν κάτω από αφόρητες πιέσεις και μεθοδεύσεις.

«Εχουμε πείρα ότι μόνο μέσα από τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να έχουμε κατακτήσεις Η στάση αναμονής, η λογική να "βάλουμε πλάτη" δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο παρά μόνο τα συμφέροντα της εργοδοσίας», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με την ακρίβεια να μας έχει γονατίσει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν θέσεις εργασίας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νέα επίθεση στα δικαιώματά μας!», προσθέτει. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε: Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Να εξοφληθούν εδώ και τώρα όλα τα χρωστούμενα, μισθοί, άδειες περασμένων ετών, επιδόματα και υπερωρίες. Να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες κανονικά και όχι όποτε βολεύει την εργοδοσία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ATTICA»
Η ΔΑΣ εκπροσωπείται στο ΔΣ ύστερα από πολλά χρόνια

Η ΔΑΣ στο πολυκατάστημα «Attica», ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Αττικής, χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου και στήριξαν τις δυνάμεις της, κόντρα στους εκβιασμούς και στα εμπόδια που έθεσαν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της. «Με τη δική τους συμβολή πλέον, μετά από πάρα πολλά χρόνια, οι δυνάμεις της ΔΑΣ εκπροσωπούνται με έδρα στο ΔΣ του σωματείου!», σημειώνει. Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 28 Ιούνη ψήφισαν 181 εργαζόμενοι (από 156 το 2019), με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ να λαμβάνει 27 ψήφους (από 16) και να εκλέγει μία έδρα στη νέα διοίκηση (δεν είχε καμία), ενώ έλαβε 41 ψήφους στην κάλπη για τους αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ επισημαίνει «τους εκβιασμούς που δεν είχαν προηγούμενο», τον φόβο «που καλλιεργούσε το άγρυπνο μάτι της εργοδοσίας» και τα εμπόδια «που έβαζαν τα τσιράκια της» σε εργαζόμενους τους οποίους το απερχόμενο ΔΣ «διέγραψε κατά το δοκούν από το μητρώο του» και απέκλεισε μεθοδευμένα από τις εκλογές. «Το πρώτο βήμα έγινε!», τονίζει η ΔΑΣ και προσθέτει πως οι νέες εγγραφές που έγιναν «μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και κόντρα στα σχέδια των εργοδοτικών δυνάμεων» είναι δύναμη για το σωματείο. «Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να παλέψουμε για να βάλουμε μπροστά την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας», υπογραμμίζει. Καλεί σε οργάνωση του αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου, σταθερό ωράριο χωρίς δουλειά τις Κυριακές, μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών, πληρωμή των υπερωριών και χορήγηση των αδειών με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, και μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στα καταστήματα και στις αποθήκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ