ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Στάση εργασίας σήμερα και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων νομού Θεσσαλονίκης

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Στάσεις εργασίας οργανώνουν σήμερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμων νομού Θεσσαλονίκης για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, που ανέρχονται σε εκατοντάδες, την απληρωσιά και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου) και στη συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 μ.μ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο υπογραμμίζει: «...Δεκάδες δήμαρχοι προχωρούν σε απολύσεις συμβασιούχων (...) Ταυτόχρονα οι δήμαρχοι κοροϊδεύουν και αρνούνται να πληρώσουν τους συναδέλφους, βάζοντας ως πρόσχημα τα πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους (...) Μόλις σε μια βδομάδα είχαμε δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα (το ένα θανατηφόρο) και δεκάδες άλλα που δεν έχουν καταγραφεί ή δεν έχουν γίνει γνωστά, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και των ανύπαρκτων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, έχοντας αναστείλει τις κινητοποιήσεις και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες απολύσεις και χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι, βάζει Γενικό Συμβούλιο στις 19 Ιούλη, βάζοντας με τον τρόπο αυτό πλάτη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Το Συνδικάτο καλεί σε πάλη για: «Καμιά Απόλυση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κανένας απλήρωτος. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους. Δεν θα χύσουμε άλλο αίμα στο βωμό των συμφερόντων της εργοδοσίας!».

Απολύσεις και αυταρχισμός

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χτες, για τρίτη μέρα, ο συμβολικός αποκλεισμός του δημαρχείου Μάνδρας - Ειδυλλίας από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου, ενάντια στις απολύσεις 38 συμβασιούχων. Η δήμαρχος δεν εμφανίστηκε ούτε χτες, αρνούμενη να συναντηθεί με τους εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» της περιοχής καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για τις απολύσεις και ζητά την άμεση ανάκλησή τους. Συμβολική κατάληψη έγινε χτες το πρωί και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, όπου ο δήμος απέλυσε 83 συμβασιούχους. Ακολούθησε παρέμβαση του Συνδικάτου ΟΤΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη εντείνουν τον αυταρχισμό, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν την οργάνωση και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η πταισματοδίκης Πειραιά ζητά από την ΠΟΕ ΟΤΑ να αποστείλει το καταστατικό της «και να μας γνωρίσετε εάν υφίσταται καταστατικό πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του Πειραιά. Σε θετική περίπτωση να μας γνωρίσετε τα στοιχεία ταυτότητας, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας, εργασίας και τηλέφωνο επικοινωνίας των εκπροσώπων της τελευταίας», σε μια προσπάθεια προφανώς να ασκήσουν διώξεις για τον πρόσφατο γύρο των απεργιακών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε με εισαγγελική εντολή.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η στάση εργασίας που καλεί σήμερα ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του νομού θα γίνει από τις 11.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ., με συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια ώρα, ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε την περασμένη Κυριακή στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της πλήρους απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, συνολικότερα στην απουσία προστασίας της ζωής, της εντατικοποίησης της εργασίας, των απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά μιας οικονομίας που κινείται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος (...) Ο δίκαιος αγώνας μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά συνεχίζεται με την ίδια και μεγαλύτερη μαχητικότητα, ένας σκληρός και διαρκής αγώνας που δεν τελειώνει σήμερα. Συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ, στην απόλυση 19 συμβασιούχων προχώρησε ο δήμαρχος Καλαμπάκας Τρικάλων, λίγο μετά τη δημοσίευση του νόμου που περιλαμβάνει τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους. Στην καταγγελία της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καλαμπάκας θυμίζει ότι «η δημοτική αρχή πολύ πιο γρήγορα από άλλους δήμους της χώρας, και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2015, εκχώρησε την αποκομιδή των απορριμάτων σε ιδιώτη».

Συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Για το θέμα των συμβασιούχων συνεδρίασε χτες έκτακτα το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, όπου παραβρέθηκαν και παρενέβησαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Τη συζήτηση απασχόλησαν κατά βάση οι «ασάφειες» στη ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση και όχι η ουσία, που είναι το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι.

H Ελπίδα Παντελάκη, στην τοποθέτησή της ως εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε πως επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και «πετάει το μπαλάκι» για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στους δήμους. Είπε παράλληλα πως η τροπολογία της κυβέρνησης δεν υποχρεώνει τους δήμους να προκηρύξουν θέσεις μονίμων, ούτε να συνάψουν άλλες συμβάσεις.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΚΕΔΕ, που λέει ότι αναζητάει «οδικό χάρτη», είπε μεταξύ άλλων: «Ποιον οδικό χάρτη; Ο οδικός χάρτης είναι συγκεκριμένος, είναι συγκεκριμένα τα βήματα που λέει ο νόμος». Συμπλήρωσε πως στην ουσία κάποιοι δήμαρχοι «βάζουν πλάτη» στην κυβέρνηση και βρίσκουν την ευκαιρία να φύγουν από τα πόδια τους οι συμβασιούχοι που έχουν. «Η κυβέρνηση κυβερνά αλλά οι δήμαρχοι υλοποιούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο πρόεδρός του, Σπύρος Κωνσταντάς, ζήτησε από την ΚΕΔΕ να πάρει απόφαση ώστε να σταματήσουν οι απολύσεις των συμβασιούχων, να πληρωθεί ο κόσμος κανονικά και να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε αυτός ο κόσμος να μη χάσει τη δουλειά του και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Σημείωσε, τέλος, ότι από την αρχή το Συνδικάτο είχε διαφωνήσει με αυτόν το νόμο.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγέλλουν το αντιαπεργιακό παραλήρημα της «Αυγής»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για το λιβελογράφημα της κυβερνητικής εφημερίδας «Αυγή» κατά του δικαιώματος στην απεργία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τονίζει πως «όλες οι κυβερνήσεις, με τους διάφορους μηχανισμούς προπαγάνδας, εκφράζουν τις επιθυμίες αλλά και τους φόβους των εργοδοτών. Τα ίδια έλεγαν οι κατοχικές κυβερνήσεις και οι εφημερίδες τους όταν οι εργαζόμενοι κατέβαιναν σε απεργία για να καταργήσουν στην πράξη την επιστράτευσή τους. Τα ίδια έλεγαν στη δεκαετία του 1960 όταν οι οικοδόμοι κατέκλυζαν τους δρόμους, αγωνιζόμενοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την εργοδοτική αυθαιρεσία και ξήλωναν τα πεζοδρόμια για να αμυνθούν απέναντι στην αστυνομική τρομοκρατία. Τα ίδια έγραφαν οι κυβερνητικές φυλλάδες κατά την περίοδο της χούντας, αλλά και μετέπειτα, όταν προσπαθούσαν να πείσουν τους εργάτες και με νόμο ότι η ταξική πάλη τελείωσε! Γι' αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέχτηκε από το κεφάλαιο για να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά και για να περάσει νόμους που θα δυσκολεύονταν να περάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρει: «Ο χρόνος που επιλέγει η εφημερίδα "Αυγή" να εξαπολύσει αυτή την επίθεση δεν είναι τυχαίος. Ερχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια που θα βάζουν εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, κατ' εντολή των βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών κ.λπ.». Το Σωματείο Επαγγελματικών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας σημειώνει στην καταγγελία του ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι κατακτημένο με αίμα και δεν πρόκειται να τους το χαρίσουμε, όσους και όποιους νόμους κι αν περάσουν». Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων επισημαίνει: «Οταν μιλάνε για ελεύθερη ενημέρωση, εννοούν ότι θέλουν τις λαχανοφυλλάδες της αστικής προπαγάνδας κρεμασμένες στα περίπτερα, γιατί μέσα από αυτές θέλουν να κάνουν την πολιτική τους πιο εύπεπτη». Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής σημειώνει: «Κανείς να μην τσιμπήσει από τη βρώμικη προπαγάνδα τους. Η αλληλεγγύη είναι όπλο μας!»

Συγκέντρωση - συζήτηση

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα (1oς όροφος) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ