ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
Ας τα πάρουν υπόψη τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο εξευτελιστικό ποσοστό του 3% βρίσκονται τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού (της Νομαρχιακής στο 6 τοις χιλίοις...) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και βρίσκονται εκεί πολλά χρόνια τώρα, είτε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. Και δε συνέβαινε μόνον αυτό, όλ' αυτά τα χρόνια. Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, παρακρατούσαν αυθαίρετα και δεν απέδιδαν όλα τα έσοδα υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετέφεραν αρμοδιότητες στην τελευταία, χωρίς να της αποδίδουν και τους ανάλογους πόρους. Θεσμοθέτησαν τη φοροδοτική της δυνατότητα και τη μετέτρεψαν σ' έναν ακόμη αντιλαϊκό φορομπηχτικό μηχανισμό.

Και μετά απ' όλ' αυτά, έρχεται ο Γ. Παπανδρέου, να μιλήσει για «μεγάλη αποκέντρωση», «νέους πόρους στην Αυτοδιοίκηση», «νέο φορολογικό σύστημα, που θα εξυπηρετεί τη μεγάλη αποκέντρωση», κλπ. Υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία, ότι στοχεύει - ανάμεσα σε όλα τ' άλλα - στην ενίσχυση του φορομπηχτικού χαρακτήρα και ρόλου της ΤΑ, όπως ακριβώς και η ΝΔ με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κλπ;

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνον από τα πολύ χειρότερα, που σχεδιάζουν τα κόμματα του δικομματισμού. Ας τα πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι, λοιπόν, καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

Ο λόγος και οι εκκρεμότητες

Μπορεί ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος να «έδωσε το λόγο του» στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) ότι η Σχολή του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι θα παραμείνει καθαρά Κέντρο Κατάρτισης για τα ΑμΕΑ, ωστόσο έμειναν πολλές εκκρεμότητες πίσω.

Ο νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τη λειτουργία της εταιρίας «Κατάρτιση ΑΕ», μέσω της οποίας περιορίζεται ο αριθμός των καταρτιζόμενων ΑμΕΑ σε 7% - ενώ το υπόλοιπο 93% το καταλαμβάνουν άλλες ευπαθείς ομάδες - παραμένει σε ισχύ. Τα ΑμΕΑ, χωρίς να έχουν καμιά αντίθεση με τις άλλες ευπαθείς ομάδες, τονίζουν ότι αυτός ο περιορισμός και το ανακάτεμα, στο όνομα της αντιμετώπισης του «κοινωνικού αποκλεισμού», θα φέρει περισσότερα προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες των καταρτιζομένων και πρωτίστως στα ΑμΕΑ.

Για όλες αυτές τις πλευρές ο υφυπουργός τούς παρέπεμψε να τα συζητήσουν με τον, υπό διορισμό, νέο πρόεδρο της εταιρίας «Κατάρτιση ΑΕ». Οι μαθητές, πάντως, παραμένουν σε ετοιμότητα, γιατί και στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό δέχτηκαν από στέλεχος του υπουργείου το ερώτημα γιατί επιδιώκουν, τάχα μου,... τον κοινωνικό αποκλεισμό!!! Με το να ζητάνε δηλαδή πλήρη και ουσιαστική κατάρτιση...

Ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας...

Είναι γνωστή η «Οδύσσεια» που τραβούν οι συνταξιούχοι και η καθυστέρηση μηνών για να πάρουν τη σύνταξή τους όταν σταματήσουν τη δουλιά. Δείτε τώρα πώς λειτουργεί ο δαίδαλος της γραφειοκρατίας:

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εργαζόμενος που έχει διανύσει τον εργάσιμο βίο του σε δύο ταμεία (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ) υποβάλει τα χαρτιά του στις 2/6/2005 και καταθέτει την αίτησή του σε κάποιο υποκατάστημα του ΤΕΒΕ. Μετά την υποβολή της αίτησης για 20 μέρες ετοιμάζεται ο φάκελος με τα δικαιολογητικά και τα άλλα παραστατικά. Στις 22/6/2005 ο φάκελος εισάγεται στα κεντρικά του ΤΕΒΕ.

Στις 18/11, δηλαδή πέντε μήνες μετά, οι υπηρεσίες του ΤΕΒΕ αποστέλλουν έγγραφο στο ΙΚΑ για να υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης και το ποσοστό συμμετοχής του. Στις 21/12/2005 το ΙΚΑ αποστέλλει το πρώτο έγγραφο που αφορά το χρόνο ασφάλισης. Στις 16/1/2006 το έγγραφο εισάγεται και πάλι στο ΤΕΒΕ. Στις 16/2 έρχεται από το ΙΚΑ στο ΤΕΒΕ το δεύτερο έγγραφο, που αναφέρεται στο ποσό της συμμετοχής του.

Στις 29/3/2006 υπογράφεται μεν η απόφαση συνταξιοδότησης, αλλά η πληρωμή θα καθυστερήσει ακόμη, αφού, η απόφαση θα χρειαστεί να περάσει από το τελευταίο στάδιο, δηλαδή το τμήμα Μηχανογράφησης, το Συντονιστικό, τη Διεύθυνση Οικονομικού, το τμήμα Εκκαθάρισης Συντάξεων, το τμήμα Λογιστηρίου και τελικά στην Τράπεζα ή το Ταμείο. Την 1/5/2006 η σύνταξη καταβάλλεται στο συνταξιούχο. Δηλαδή 10 μήνες και πέντε ημέρες από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση..! Και αυτό είναι μια συνηθισμένη καταβολή...

... και οι αιτίες

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας - όπως σημειώνει η ΠΟΠΟΚΠ - ασχολήθηκαν πέντε υποκαταστήματα, δύο Ταμεία, 7 Διευθύνσεις και περισσότεροι από 30 υπάλληλοι... Και οι αιτίες της καθυστέρησης είναι:

  • Τα Ταμεία δε διαθέτουν ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο Μητρώο Ασφαλισμένων.
  • Δεν υπάρχει κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα για επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Ταμείων.
  • Στα Ταμεία δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.
  • Το προσωπικό που υπηρετεί σπανίως εκπαιδεύεται.
  • Ακόμα και διατάξεις απλούστευσης των διαδικασιών που έχουν ψηφιστεί δεν εφαρμόζονται (π.χ. Δελτίο Διαδοχικής Ασφάλισης)...

Ελικόπτερα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ, όπως φαίνεται, να αποκτήσουμε φυλακές με αντι-αεροπορική άμυνα, ραντάρ και πύργους ελέγχου. Ολη αυτή η τεράστια συζήτηση εντυπώσεων, που έχει ξεκινήσει για την περίφημη απόδραση, μόνο σε κάτι τέτοιο μπορεί να καταλήξει, εκτός κι αν αφεθεί απλά να εκτονωθεί.

Οπως καταλαβαίνετε, τέτοια γεγονότα έχουν δύο βασικές χρησιμότητες: Να παρουσιάζουν τα τηλεοπτικά κανάλια σενάρια χολιγουντιανών προδιαγραφών και να «κονταροχτυπιούνται» Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με κατηγορίες για «ανικανότητα» και «ανευθυνότητα».

Οπότε το τελικό ζητούμενο είναι αποκλειστικά οι εντυπώσεις, ανάλογα από τη σκοπιά που ο καθένας από τους προαναφερόμενους θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Φυσικά, συζητήσεις για την κατάσταση στις φυλακές, για τους λόγους που αυτές γεμίζουν και τις αιτίες της εγκληματικότητας γενικά, αλλά και της ενίσχυσης του οργανωμένου εγκλήματος, δεν έχουν καμία θέση σε αυτό το σκηνικό.

ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ, φυσικά, προκαλεί το ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε «σημαία» την όλη ιστορία και ζητάει την παραίτηση του Α. Παπαληγούρα. Κάνει ό,τι ακριβώς έκανε η Νέα Δημοκρατία, όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το ...βολικό αντιπολιτευτικό έδαφος. Σαφώς το προτιμούν από το να μιλούν για την οικονομία ή τα λεγόμενα «εθνικά θέματα». Αυτά, δηλαδή, που η συνάφεια των θέσεών τους ...βγάζει μάτι.

ΔΩΔΕΚΑ ΕΡΓΑ εντάσσονται στο περίφημο πρόγραμμα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατά τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Αφορούν πυροσβεστικούς σταθμούς, αστυνομικά τμήματα και την αναμόρφωση του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Φάληρο.

Προφανώς, για όλα αυτά, ο Ελληνας μισθωτός έχει φορολογηθεί και με το παραπάνω, πλην, όμως, τώρα θα πρέπει να ξαναπληρώσει. Εκτός αν πιστεύει κανένας ότι οι ιδιώτες που θα εμπλακούν σε αυτά τα έργα το κάνουν από ...φιλοπατρία ή για χάρη της εθνικής οικονομίας.

Γρηγοριάδης Κώστας

Για τον κάθε Αλεξ...

Η αγανάκτηση για το «πού πάμε τελικά...», φουντώνει μετά τις αποκαλύψεις για το έγκλημα στη Βέροια. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική έκβαση της έρευνας, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες και οι εμπλεκόμενοι σ' αυτό, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση παιδικής παραβατικότητας - εγκληματικότητας. Είναι μια υπόθεση από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα να ακούμε στο «εξωτερικό δελτίο» των ειδήσεων και οι πιο «αφελείς» να εφησυχάζουν ότι «τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν εδώ»... Ομως, κάθε γειτονιά της Αθήνας και άλλων πόλεων έχουν να θυμούνται επεισόδια μεταξύ «συμμοριών» που οδήγησαν ακόμα και σε τραυματισμούς ή σε θανάτους.

Συγκινεί το προφίλ του μικρού Αλεξ. Γιατί; Γιατί είχε πράγματα τα οποία όλα τα παιδιά θέλουν να έχουν. Ολα τα παιδιά θέλουν φροντίδα, στοργή, θέλουν να μπορούν να ασχολούνται με το μπάσκετ, τη μουσική, να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους στον αθλητισμό και τις τέχνες, να μπορούν απρόσκοπτα να τα απολαμβάνουν... Ομως, μεγαλώνουν σ' ένα βουνό «σκουπίδια». Μεγαλώνουν σ' ένα περιβάλλον όπου μια σειρά μορφών βίας είναι νομιμοποιημένες: βίαια απολύονται οι γονείς τους από τη δουλιά, βίαια μένουν 10 και 12 ώρες μακριά από τα παιδιά τους δουλεύοντας, βίαια στερούνται τις διακοπές, στερούνται δικαιώματα. Βίαια επιβάλλεται το πρότυπο του «εύκολου κέρδους» μέσω της τηλεόρασης. Βίαια η πλειοψηφία του παιδικού παιχνιδιού που κυκλοφορεί στην αγορά έχει ως βασικό σενάριο το έγκλημα, τη ληστεία, την πορνεία, την καταστροφή. Παράλληλα, στιγματίζεται η υποτιθέμενη «βία» των συλλογικών διεκδικήσεων, οι αγώνες, η απεργία, η «βία» των διαδηλωτών, που κλείνουν για δυο ώρες το κέντρο της Αθήνας. Δύο διαφορετικοί κόσμοι με διαφορετικές αξίες...

Σήμερα, οι υπέρμαχοι των κυρίαρχων αξιών θέλουν να μας πείσουν ότι πρέπει να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας, ότι τα πάντα υπάγονται στο «ο θάνατός σου η ζωή μου». Καυχιόνταν κιόλας που έβαλαν τα παιδιά στα Γυμνάσια να κάνουν πανελλαδικό διαγωνισμό με θέμα ακριβώς αυτό: Την «ανταγωνιστικότητα». Ας μην αναρωτιούνται, λοιπόν, οι διάφοροι γιατί δε λειτούργησε «το σχολείο», γιατί οι δάσκαλοι «ήξεραν» αλλά σώπαιναν! Διότι το σχολείο που έχουν φτιάξει αυτές τις αξίες τελικά διδάσκει. Ακόμα, αλήθεια, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό;

Στους δασκάλους, στους γονείς, στην «τοπική κοινωνία», διάφοροι αναζητούν ευθύνες. Εχουν ευθύνες: Στο βαθμό που δεν αντιστέκονται καθημερινά απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, που δε μαθαίνουν στα «παιδιά» τους ότι ο κόσμος δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε θα είναι πάντα έτσι. Στο βαθμό που δε μαθαίνουν στα «παιδιά» τους ότι έχουν δικαιώματα και ανάγκες και πως ο μόνος δρόμος για να τα διαφυλάξουν ή να τα κατακτήσουν είναι να διεκδικήσουν συλλογικά. Στο βαθμό που τα αφήνουν μόνα τους στη «ζούγκλα» και μετά ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι τα παιδιά έχουν και «εγκληματική φύση»! Δεν είναι εγκληματική η ανθρώπινη φύση. Εγκληματικός είναι ο κόσμος που φτιάχνουν όσοι κρατούν τον έλεγχό του στα χέρια τους. Ανάμεσα σε αυτούς και εκείνοι που τούτες τις μέρες βγαίνουν στο γυαλί και με όσα «αποκαλύπτουν» στο όνομα της τηλεθέασης ή της δημοσιογραφικής «εγκυρότητας» για τα παιδιά της Βέροιας, «φτιάχνουν» - με μαθηματική ακρίβεια - τους μελλοντικούς εγκληματίες...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ