ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Χωρίς ανάπαυλα οι προετοιμασίες για τις 11 Ιούνη

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια προστίθενται καθημερινά, αγγίζοντας πλέον τις 500

Με τις αποφάσεις σωματείων και φορέων να αγγίζουν πλέον τις 500, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν τις προσπάθειες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στις νέες αποφάσεις προστέθηκαν οι εξής: Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και Μεσσαράς Ηρακλείου Κρήτης «Η ΦΑΙΣΤΟΣ», ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Σύλλογοι Εργαζομένων σε ΔΕΥΑ Λιβαδειάς και Λαμίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας, Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Επίσης, επτά σωματεία από το χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Δρομοκαΐτειο, Αλεξάνδρας, Αγιος Σάββας, Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής.

Τέλος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Βοιωτίας και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Νότιων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Μοιρών.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν τα παρακάτω, ανάμεσα σε άλλα, σωματεία: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων, Κυριακή 7/6, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ. Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κυριακή 7/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, Τρίτη 9/6, στις 7 μ.μ, στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15). Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «Ο Βύρων», Κυριακή 7/6, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του σωματείου επισιτισμού (Γλάδστονος 3, Στοά Φέξη).

Για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει πικετοφορία σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα περιοδειών και συγκεντρώσεων με στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς, με περιοδεία την Τρίτη 9/6 στην επιχείρηση «Τσακίρης».

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

  • Σήμερα, Σάββατο 6/6: MIKEL, ΟΝΕ SALONICA MALL.
  • Δευτέρα 8/6: Επισιτιστικά καταστήματα στα Λαδάδικα και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Τρίτη 9/6: Επισιτιστικές αλυσίδες στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.
Καταγγελία για τον δήμαρχο Αθήνας

Σε αφισοκυνηγό του ΠΑΜΕ έχει μετατραπεί ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, όπως καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αφού κατεβάζει τα προπαγανδιστικά υλικά για το συλλαλητήριο.

«Ο Δήμαρχος Αθήνας και με τον τρόπο αυτό υπερασπίζεται την αντιλαϊκή πολιτική, το νέο μνημόνιο που έρχεται. Ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι υπάκουος υπάλληλός τους», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί «την εργατική τάξη της Αθήνας και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».

Απεργούν οι καθαρίστριες στις 15 Ιούνη

Σε απεργία τη Δευτέρα 15 Ιούνη και συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων. «Οχι άλλη κοροϊδία, 15 Ιούνη απεργούμε», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών - στριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει ότι «οι καθαρίστριες παραμένουμε σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων και με την σημερινή κυβέρνηση. Ακόμα και η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται στον "αέρα" και δεν διασφαλίζεται από κανέναν η δουλειά 8.500 συμβασιούχων καθαριστριών που δουλεύουν στα σχολεία 10 και πλέον χρόνια! Μας εμπαίζουν ξανά με τα ίδια τεχνάσματα (διαγωνισμός ΑΣΕΠ, μετάθεση ευθυνών, παραπομπή λύσης στο μέλλον κ.ά.) συγκυβέρνηση, παλιοί και νέοι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές με αποτέλεσμα κανένας εργαζόμενος - καμία εργαζόμενη να μην γνωρίζει τι "ξημερώνει" αύριο».

Την Τετάρτη η πανελλαδική δράση της ΠΑΣΕΒΕ

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης είναι για τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ η Τετάρτη 10 Ιούνη, με συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις, με αιχμή τα ζητήματα της φορολεηλασίας. Στην Αθήνα, συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 π.μ., στο ΚΕΑΟ (Βαλαωρίτου 38).

Δεκάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ και έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στη Μέρα Δράσης, με αιχμή το Φορολογικό και τα χρέη. Η Γραμματεία Φθιώτιδας της ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ., στην εφορία της Λαμίας.

Σε συζήτηση για ενημέρωση και συντονισμό των πρωτοβουλιών του με τους Συλλόγους των όμορων Δήμων, καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πετρούπολης τα μέλη του και όλους τους επαγγελματίες της πόλης, τη Δευτέρα 8/6, στις 7.30 μ.μ., στο Β' ΚΑΠΗ (Δωδεκανήσου και Κρήτης).

Σήμερα η εκδήλωση - γλέντι στο Φάληρο

Σήμερα, στις 8 μ.μ., στην παραλία Μπάτης, στο Παλαιό Φάληρο, πέντε σωματεία της Αττικής οργανώνουν εκδήλωση - γλέντι και καλούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διασκεδάσουν, να ακούσουν μουσική και παράλληλα να συζητήσουν για τους αγώνες που έχουν μπροστά τους. Συγκεκριμένα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Ενέργειας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, διοργανώνουν από κοινού την εκδήλωση. Λίγες μέρες πριν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 11 Ιούνη, και παράλληλα με την καθημερινή τους δραστηριότητα για την επιτυχία του, τα πέντε σωματεία παίρνουν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν από κοινού την παραπάνω εκδήλωση, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εργαζόμενους να διασκεδάσουν, αλλά και να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με τα συνδικάτα και τη δράση τους.

Ο

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Συνέχεια στη δράση τους με πανελλαδική συγκέντρωση στις 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Παράλληλα, θα δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη. Συνταξιουχικά σωματεία και Ενώσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, με συσκέψεις αλλά και αγωνιστικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 18 Ιούνη, στις 9 π.μ., έξω από τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) σε Αιγάλεω - Χαϊδάρι.

«ΘΡΙΑΣΙΟ»: «Φρένο» μπήκε -προς το παρόν- στις απολύσεις τραπεζοκόμων στο νοσοκομείο «Θριάσιο». Η εργολαβική εταιρεία που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δέκα απολύσεις και παράλληλα μείωση μισθού και ωραρίου για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως απολύσεις και μειώσεις περιλαμβάνονταν στη νέα σύμβαση που συμφώνησε με το νοσοκομείο. Η παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, μαζί με το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, υποχρέωσε την εταιρεία να ανακαλέσει απολύσεις και μειώσεις.

«VODAFONE»: Απήργησαν χτες εργαζόμενοι στον όμιλο «Vodafone», ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η απεργία στο κτίριο του ομίλου στο Ρέντη, όπου έγιναν οι απολύσεις. Η εργοδοσία, ασκώντας πιέσεις, δημιούργησε απεργοσπαστικό μηχανισμό και έστειλε εργαζόμενους να δουλέψουν σε άλλους χώρους.

«ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ»: Μόνιμο καθεστώς έχει γίνει η εκ περιτροπής εργασία για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Δ. Κελαϊδίτης και ΣΙΑ ΕΠΕ» στην Εύβοια, που δουλεύουν με τους όρους αυτούς εδώ και τρία σχεδόν χρόνια! Η τετραήμερη απασχόληση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, έγινε τριήμερη τον Ιούνη του 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δίπλα στο μέτρο αυτό, συνεχίζεται και επιδεινώνεται η καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών, με την εργοδοσία να οφείλει δεδουλευμένα μηνών. Την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Με τη συμμετοχή γιατρών και εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», έγινε, χτες το πρωί, η συγκέντρωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο (ΣΕΝΕ), αντιδρώντας στον οικονομικό στραγγαλισμό και την υποστελέχωση. Εργαζόμενοι κατέβηκαν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και μοίρασαν ανακοινώσεις σε διερχόμενους.

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Με μία έδρα, όπως και πριν, θα εκπροσωπείται η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που προέκυψε από τις εκλογές (3 και 4 Ιούλη). Συνολικά, ψήφισαν 3.126 δημοσιογράφοι (3.322 το 2013) και βρέθηκαν 3.093 έγκυρα ψηφοδέλτια (3.185). Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» πήρε 197 ψήφους και μία έδρα (264 και μία έδρα το 2013). Η παράταξη «Ενωμένοι δημοσιογράφοι» πήρε 1.202 ψήφους και 4 έδρες (756 και 3). Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» πήρε 529 ψήφους και 2 έδρες (689 και 3). Η «Πρωτοβουλία για την ανατροπή» πήρε 353 και μία έδρα (250 και καμία). Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων - Ανοιχτή ΕΡΤ» πήρε 300 ψήφους και μία έδρα (321 και μία). Η παράταξη «Αδέσμευτοι δημοσιογράφοι» πήρε 281 ψήφους και μία έδρα (νέα παράταξη). Η παράταξη «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» πήρε 231 ψήφους και μία έδρα (289 και μία). Στις προηγούμενες εκλογές, συμμετείχε η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφία», που είχε πάρει 561 ψήφους και 2 έδρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ