ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Τώρα ολοταχώς για τα νέα μέτρα...

Ερχεται δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, λέει η κυβέρνηση. Ακόμα πιο σκληρά μέτρα για Ασφαλιστικό, Εργασιακά, Παιδεία, Υγεία, στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης

Ενέκρινε και τυπικά το ΕΚΟΦΙΝ, με χθεσινή του απόφαση, την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Στην απόφαση αναφέρεται «ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο» και, ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι «η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έχει διορθωθεί και στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο αποφασίζει να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, με προφανή επιδίωξη να δικαιώσει την άκρως αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνησή του όλη την περίοδο των 3,5 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το όλο θέμα, σε δηλώσεις του που έκανε από το Λουξεμβούργο, χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή η τελευταία «στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας». Με αφορμή τις αναφορές του για τη διόρθωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων - υπήρξαν χτεσινές δηλώσεις του Χ. Αλμούνια - ο Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι «στο επόμενο διάστημα θα προωθηθεί το σχέδιο δράσης, το οποίο από κοινού εκπόνησαν τα τελευταία χρόνια Αθήνα και Βρυξέλλες, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία στα οικονομικά στοιχεία των δήμων και των νοσοκομείων της χώρας».

Στις χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομίας δε στάθηκε στα ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του, στη μετά δημοσιονομική προσαρμογή περίοδο. Το έκανε όμως τη Δευτέρα και ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός, αφού μίλησε - και μάλιστα με έμφαση - για την εφαρμογή του δεύτερου σταδίου του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του κατά τη δεύτερη τετραετία. Πρόγραμμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με παραπέρα μέτρα σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, η ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση τομέων των υπηρεσιών κλπ. Και χτες, βέβαια, επισήμανε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις, τις οποίες η χώρα είναι σε θέση να εκπληρώσει», όπως, π.χ., η υποχρέωση να επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010, κάτι που, κατά τον υπουργό, απαιτεί μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου 0,7% - 0,8% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, οι πολιτικές λιτότητας, τόσο στο σκέλος των δαπανών - όπου για το 2007 αποφασίστηκαν περικοπές 430 εκατ. ευρώ - όσο και στο σκέλος των εσόδων, όπου, όλο και συχνότερα, εμφανίζονται σενάρια λήψης νέων φορολογικών μέτρων, πέραν των ήδη ληφθέντων έως σήμερα (αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, έμμεσων φόρων κλπ.). Αλλά οι δημοσιονομικές - επί το κομψότερον - προσαρμογές, είναι το λιγότερο. Τα μεγάλα και αποφασιστικά βήματα που θα απαιτηθεί να κάνει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές - ανεξάρτητα αν είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή άλλο σχήμα - είναι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στους τομείς του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, της Παιδείας, της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για πρόγραμμα αρκετά «φορτωμένο», το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε βάθος χρόνου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ζητούμενο τα... κέρδη των επιχειρήσεων

Οι «κορόνες» υπέρ του περιβάλλοντος κυριάρχησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, κυρίως από την αρμόδια υπουργό Φ. Πάλλη - Πετραλιά, που «κατόρθωσε» να θέσει την προστασία του περιβάλλοντος υπό την αίρεση της τουριστικής ανάπτυξης! Σε δήλωσή της αργότερα είπε ότι «τουρισμός χωρίς περιβάλλον δεν υπάρχει», περιορίζοντας το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας στο ζήτημα της εξυπηρέτησης της τουριστικής κερδοφορίας.

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση του προέδρου της Συνομοσπονδίας των Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Σ. Πολυκράτη, ότι η ενίσχυση των συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών με ευνοϊκούς όρους μέσω του χωροταξικού σχεδίου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στον κλάδο. Αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Π. Σγουρίδης, που είπε ότι σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης «στις γενικές αρχές δε διαφωνούμε» και εστίασε την... κριτική σε θέματα «διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων». Στο χωροταξικό, η θέση αυτή εκφράστηκε με κριτική ότι είναι... γραφειοκρατικό.

Η υπουργός εξήγγειλε βραβείο για τις τουριστικές μονάδες που θα υιοθετήσουν συστήματα ανακύκλωσης και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ θα προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργώντας ακόμη μια συνθήκη άνισης μεταχείρισης των μικρών μονάδων που προφανώς είναι δύσκολο να αναπτύξουν τέτοιου είδους υποδομές. Μέσα στο καλοκαίρι θα προωθηθεί και ένα νομοσχέδιο «σκούπα» για τον τουρισμό και ο διαγωνισμός για τη νέα διαφημιστική καμπάνια, ώστε να στηριχτεί το κέρδος από τη φετινή χρονιά, που αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το «αγροτικό μάρκετινγκ» ... των ψευτοεντυπώσεων

Μια ημερίδα που καμία σχέση δεν είχε με την ουσιαστική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και το δυνάμωμα του αγροτικού εμπορίου σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών έγινε χτες στην Αθήνα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προφανώς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε κάποια κοινοτικά κονδύλια να διαθέσει για να κάνει την κυβερνητική προπαγάνδα, μέσω του ιδίου και κάποιων επιλεγμένων ομιλητών. Η συγκεκριμένη ημερίδα, που είχε θέμα «Το αγροτικό μάρκετινγκ», πολυδιαφημίστηκε το προηγούμενο διάστημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλως τυχαίως ...επιλέχτηκε να γίνει μόλις λίγες μέρες πριν το προσυνέδριο της ΝΔ για τα Αγροτικά την ερχόμενη Κυριακή στη Λάρισα. Οσο για τους ομιλητές, αυτοί βασικά στάθηκαν από την πλευρά των μεγαλοεπιχειρηματιών - βιομηχανιών, οι οποίοι δεν αποτελούν από μόνοι τους την ελληνική αγροτική οικονομία κι όταν κερδίζουν αυτοί δε σημαίνει ότι κερδίζουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι υλοποιούνται πολλά προγράμματα προβολής και προώθησης ελληνικών προϊόντων. Αλλά, όπως φάνηκε, αυτά τα προγράμματα έφτασαν να είναι μόλις 22 και αντιλαμβάνεται κανείς ότι δε «φτουράνε» σε τίποτα. Ο Ε. Μπασιάκος ξαναέκανε λόγο για αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, όμως απέκρυψε το γεγονός ότι: Το 2006 το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο έφτασε τα 2,182 δισ. ευρώ και υπήρξε αύξηση του ελλείμματος κατά 9,2% σε σχέση με το 2005. Σε ποσοστά επίσης, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε το 2006 κατά 9,9% σε σύγκριση με το 2005 και κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2004.

ΚΡΕΝΤΙ ΑΓΚΡΙΚΟΛ
Διείσδυση στην αγορά των βαλκανικών χωρών

Την περαιτέρω επέκτασή της στη χρυσοφόρα αγορά των βαλκανικών κρατών σχεδιάζει τώρα το νέο αφεντικό της Εμπορικής Τράπεζας, η γαλλική Κρεντί Αγκρικόλ, η οποία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξαγορές τραπεζών στην περιοχή, ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του γαλλικού τραπεζικού ομίλου, μιλώντας σε Συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, από τους μεγαλοβιομήχανους της Β. Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, δήλωσε πως η Εμπορική Τράπεζα είναι το στρατηγείο τους στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα για τις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, ενδεχομένως και της Σερβίας. Ο Γάλλος τραπεζίτης δεν παρέλειψε να δώσει και τα εύσημά του στην κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση για τη «στήριξη» που τους παρείχαν μετά την είσοδό τους στην ντόπια αγορά. Να σημειωθεί πως καταλυτική ήταν η «συμβολή» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και στην Εμπορική Τράπεζα.

Ξαναδικάζονται για το Χρηματιστήριο

Σε νέα δίκη στέλνει ο Αρειος Πάγος τους έξι (Π. Κονταλέξη, Γ. Μπατατούδη, Σπ. Τασσόγλου, Δ. Ράνιου, Ηλ. Μπογδάνο και Ι. Μούστο) από τους 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, καθώς αναίρεσε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, με την οποία είχαν απαλλαγεί.

Ωστόσο, οι έξι που κατηγορούνται για τις μετοχές «φούσκες» θα δικαστούν για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως της παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού και της διασποράς ανακριβών στοιχείων που επηρέασαν την τιμή της μετοχής, ενώ για το χρονικό διάστημα 30/3-27/5/1999 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ