ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΡΟΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για το χαμό του Αλεξ

Συγκλονίζεται αυτές τις μέρες η χώρα από το πρωτοφανές γεγονός που αποκαλύπτεται, ότι 5 ανήλικοι μαθητές - δύο Ελληνες, δύο Αλβανοί και 1 Ρουμάνος - εμπλέκονται στο χαμό του 11χρονου Αλεξ Μεχισβίλι από τη Βέροια, που εξαφανίστηκε στις 3 Φλεβάρη. Μέχρι και χτες τίποτε δεν είχε επιβεβαιωθεί ακόμη, ούτε για τις συνθήκες εξαφάνισης ή θανάτου του μικρού Αλεξ, ούτε για το ποιοι είναι οι δράστες. Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται και οι έρευνες που διεξάγουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελέα και ιατροδικαστή, για τον εντοπισμό της σορού του, κάτω από τα μπάζα του γκρεμισμένου σπιτιού αλλά και παρακείμενου εγκαταλειμμένου οικήματος, πίσω από το Δημαρχείο της Βέροιας.

Ως στοιχείο, που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, θεωρείται ένα κομμάτι ύφασμα με κηλίδες αίματος, που βρέθηκε σε εγκαταλειμμένο παλαιό κτίσμα δίπλα από το σημείο που αρχικά είχαν υποδείξει οι ανήλικοι, φερόμενοι ως δράστες, ότι είναι θαμμένος ο 11χρονος Αλεξ. Τα ευρήματα στάλθηκαν για εξέταση στα εργαστήρια εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα. Δείγμα αίματος έδωσε και η μητέρα του Αλεξ, Νατέλα, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση. Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των μαθητών και ίσως και σε βάρος ενός ενήλικα, ο οποίος φέρεται να έχει αναμειχθεί στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή μέχρι και χτες τόσο τα 5 παιδιά όσο και άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος έχουν εξεταστεί κατ' επανάληψη από τις ανακριτικές αρχές. Μάλιστα ερευνήθηκε και το αυτοκίνητο του παππού των δύο εξ αυτών. Τη διαδικασία μιας ιδιότυπης ανάκρισης περνούν καθημερινά μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, και από τα ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά. Με αφορμή αυτή τη συμπεριφορά, εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων Ημαθίας χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Βέροιας και ζήτησαν να σταματήσει η έκθεση των παιδιών για να προστατευτούν από τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς

Μπροστά στην εικόνα που διαμορφώνεται μέσα από διάφορες μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο πως γονείς και εκπαιδευτικοί γνώριζαν αλλά σιωπούσαν, ο Σύλλογος Διδασκόντων 1ου Δημοτικού Σχολείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως «δεν έγινε καμία ενέργεια για συγκάλυψη από τη δική τους πλευρά». Και σημειώνει πως «ό,τι συμβαίνει σε όλες τις σχολικές αυλές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, γίνεται και στο δικό μας σχολείο». Ειδικότερα για την περίπτωση παρενόχλησης του 11χρονου Αλεξ, σημειώνει πως μία φορά έγινε αναφορά από τους γονείς του και αυτό «ήταν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, την άνοιξη του 2005. Το γεγονός δεν είχε σχέση με κανένα από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα παιδιά του σχολείου. Ο μαθητής που ενόχλησε τον Αλεξ οδηγήθηκε στο διευθυντή, του έγινε επίπληξη και νουθεσία και το θέμα έληξε, αφού δεν υπήρξε καμία συνέχεια». Δηλώνει επίσης πως άλλες καταγγελίες δεν υπήρξαν και επικαλείται και σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που διέψευδε όσα αναφέρθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή στα τέλη Μάρτη και παρουσίαζαν ως οξυμένο το πρόβλημα της παραβατικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς των μαθητών στο σχολείο.

Καταλήγει τονίζοντας πως «η σχολική κοινότητα, δεν είναι σε θέση μόνη της να αντιμετωπίσει όλα τα ψυχοκοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα των μαθητών. Απαιτείται συλλογική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αγωγή των παιδιών».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρεί απόδραση ευθυνών

Το ελικόπτερο της απόδρασης «παρκαρισμένο» στο Σχιστό

Eurokinissi

Το ελικόπτερο της απόδρασης «παρκαρισμένο» στο Σχιστό
Να υποβαθμίσει τις πολιτικές ευθύνες της επιχειρεί η κυβέρνηση για την πρωτοφανή κινηματογραφική απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού Αλκέτ Ριτζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού την Κυριακή το απόγευμα. Η κυβέρνηση διά των υπουργών Α. Παπαληγούρα και Θ. Ρουσόπουλου μιλά μόνο για διοικητικές ευθύνες και όχι για πολιτικές.

Υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο που ανήκει στην «Αιρλίφτ» και μίσθωσε ο Ν. Παλαιοκώστας προσγειώθηκε ανενόχλητο στο προαύλιο της Ε΄ Πτέρυγας και απογειώθηκε με τους δύο δραπέτες Β. Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι. Σύμφωνα με μαρτυρίες του πιλότου, ο Ν. Παλαιοκώστας προηγουμένως τον είχε απειλήσει με όπλο, για να κατευθυνθεί στον Κορυδαλλό. Στη συνέχεια, το ελικόπτερο προσγειώθηκε κοντά στο νεκροταφείο του Σχιστού, όπου οι δραπέτες διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά από την αστυνομία.

Ερωτηθείς χτες από δημοσιογράφους για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι «υπάρχει ασφαλέστατα διοικητική ευθύνη και αυτήν αντιμετωπίζουμε με άμεσα μέτρα». Την ίδια απάντηση έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος θεώρησε ότι η κυβέρνηση «καθάρισε» και έκλεισε το θέμα με τις κυρώσεις στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης λίγο νωρίτερα ως «άμεσα μέτρα» είχε αναγγείλει τη διαθεσιμότητα που επέβαλε στον εκτελούντα χρέη διευθυντή στις φυλακές Κορυδαλλού Ι. Ανέστη, στον αρχιφύλακα και τον υπαρχιφύλακα της 5ης πτέρυγας, καθώς και έναν εξωτερικό φρουρό. Ο υπουργός ανακοίνωσε και τις μεταθέσεις άλλων πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, ο Α. Παπαληγούρας ανακοίνωσε προσλήψεις προσωπικού αλλά και το σχεδιασμό νέου συστήματος ασφάλειας των φυλακών. «Σχεδιάζονται συγκεκριμένα μέτρα και οργανώνεται το σύστημα των φυλακών της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει εφεξής επίθεση από αέρα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Οταν, όμως, ρωτήθηκε, τι απέγινε με τα λεγόμενα μέτρα ασφαλείας που είχαν ανακοινωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την αντιμετώπιση επιχείρησης ακόμη και από αέρος και γιατί υπήρξε χαλάρωση, απάντησε: «Δεν το ξέρω, δεν υπάρχει θέμα χαλάρωσης». Ερωτήματα, επίσης, δημιουργεί η μεταφορά του Αλβανού Αλκέτ Ριτζάι στην Ε΄ Πτέρυγα που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή. Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και ανακοινώθηκαν ...διάφορα μέτρα, σε αυτά δεν υπήρχε αναφορά για το θέμα των συνθηκών κράτησης.

Σε σχετική ερώτηση για την ύπαρξη δύο απόρρητων εκθέσεων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για επικείμενη απόδραση, ο Α. Παπαληγούρας δήλωσε πλήρη άγνοια, λέγοντας ότι αν αυτό είναι ακριβές, δεν ήταν ενήμερος, ενώ πρόσθεσε ότι οι φύλακες μπορούσαν να κάνουν χρήση όπλων. Στο μεταξύ, εκτός από την ΕΔΕ που έχει διατάξει για την υπόθεση ο Α. Παπαληγούρας, έχει ξεκινήσει και η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά από τη σχετική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού.

Πάντως, είναι φανερό και από το συγκεκριμένο περιστατικό ότι ο κρατικός μηχανισμός την ίδια στιγμή που δείχνει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, προσανατολίζεται σε μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος και στρέφεται ενάντια σε εργαζόμενους διαδηλωτές, συνταξιούχους, φοιτητές και όπου αλλού χρειάζεται να επέμβει για να «προστατεύσει» τα συμφέροντα που υπηρετεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ