ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε αναμονή για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΠΡΑΓΑ.-

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ο αρχηγός του «Κόμματος των Πολιτών» Μίρεκ Τοπόλανεκ, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χτες από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, και ύστερα από την έκβαση των εκλογών της χώρας όπου αναδείχτηκε πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, το «Κόμμα των Πολιτών» έλαβε το 35,38% των ψήφων (81 έδρες), ενώ το μέχρι τώρα κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» έλαβε το 32,32% των ψήφων (74 έδρες). Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) συγκέντρωσε το 12,81% των ψήφων (26 έδρες), οι «Χριστιανοδημοκράτες» 7,22% (13 έδρες) και το «Κόμμα των Πρασίνων» μπήκε στο Κοινοβούλιο πρώτη φορά, λαμβάνοντας το 6,29% των ψήφων (6 έδρες). Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 64,47%.

Ωστόσο, το «Κόμμα των Πολιτών» δεν εξασφάλισε ικανή πλειοψηφία (101 έδρες) στο Κοινοβούλιο ούτε με μια πιθανολογούμενη συνεργασία του κόμματός του με τα δύο μικρότερα κόμματα, το «Χριστιανοδημοκρατικό» και το «Κόμμα των Πρασίνων».

Ο ηγέτης του «Κόμματος των Πολιτών», μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τις προσεχείς μέρες θα επιδιώξει διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβάνοντας το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά αποκλείοντας τους κομμουνιστές.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των «Σοσιαλδημοκρατών», Γίρι Παρούμπεκ, αρχικά είχε δηλώσει ότι θα υποβάλει ένσταση για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά αργότερα υπαινίχθηκε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει μια κυβέρνηση της λεγόμενης «κεντροδεξιάς», εάν ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, παρόλο που είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο πριν από τις εκλογές.

Τα δύο μικρότερα κόμματα, το «Χριστιανοδημοκρατικό» και το «Κόμμα των Πρασίνων», έχουν δηλώσει ρητά ότι δε θα στηρίξουν καμία κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν κομμουνιστές.

Το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας), που είχε πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων, δεν έχει δώσει την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΕ. Σε πρώτες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του κόμματος Βόιτεχ Φιλίπ, στην εφημερίδα που το εκφράζει, «Χαλό Νοβίνι», ανέφερε ότι η καλύτερη λύση είναι τα πέντε κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή να «συγκροτήσουν "κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας" με καθαρά αναλογικό τρόπο, που θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την ηρεμία ανάμεσα στο λαό μετά την έντονη πόλωση, που οδήγησε ακόμα και σε επιθέσεις λόγω της πολιτικής πεποίθησης».

Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση μιας μεγάλης συμμαχίας του «Κόμματος των Πολιτών» με τους «Σοσιαλδημοκράτες», κάτι παρόμοιο με αυτήν στη Γερμανία. Βέβαια, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, αν η νέα κυβέρνηση δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για δύο φορές, τότε ο Πρόεδρος της χώρας δίνει εντολή σε πρόσωπο που προτείνεται από τον πρόεδρο της Βουλής. Μετά από μια τρίτη αποτυχία για την απόσπαση ψήφου εμπιστοσύνης, ο Τσέχος Πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 60 μέρες.

Ανεξάρτητες Σερβία και Μαυροβούνιο...

Ετοιμάζεται και δημοψήφισμα για αυτόνομη ...Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Ενα ακόμη επεισόδιο διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας ολοκληρώθηκε μέσα στο τελευταίο τριήμερο καθώς, παρά τις όποιες αντιστάσεις, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» ευδοκίμησε τερματίζοντας επίσημα και για πάντα τη χαλαρή Ενωση Σερβίας-Μαυροβουνίου.

Το Σάββατο, κατά τη συνεδρίαση της μαυροβουνιακής Βουλής ψηφίστηκε και ανακηρύχτηκε επίσημα η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Βαλκάνιοι γείτονες, ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κλήθηκαν απ' τη μαυροβουνιακή Βουλή και κυβέρνηση να αναγνωρίσουν το νέο κρατίδιο και να συνάψουν το συντομότερο δυνατόν διπλωματικές σχέσεις.

Χτες, και μετά από 88 χρόνια, παρόμοιο μοναχικό δρόμο πήρε και η Σερβία. Στη συνεδρίαση της 250μελούς σερβικής Βουλής οι 125 παρόντες βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την κήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας. Οι υπόλοιποι 124 απείχαν απ' τις εργασίες της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για μία θλιβερή μέρα». Στο ψήφισμα της σερβικής Βουλής αναφέρεται πως η Σερβία είναι ο νόμιμος κληρονόμος εκπροσώπησης της διαλυθείσας Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ακολούθησε η υποστολή της σημαίας της ένωσης απ' το Κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο, ακόμη και από το στρατηγείο του στρατού της Ενωσης στο Βελιγράδι. Ηδη ο Μαυροβούνιος επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώην Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από ανώτατο Σέρβο αξιωματούχο.

Ενωση... τέλος!

Ενα 24ωρο πριν (Κυριακή) είχε υποβάλει την παραίτησή του στο Κοινοβούλιο της ένωσης ο πρόεδρός της, Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Αμέσως μετά διαλύθηκαν η κυβέρνηση και η Βουλή...

Η ανεξαρτησία της Σερβίας επικροτήθηκε απ' το κόμμα G-17 (λεγόμενο κόμμα Οικονομολόγων) καθώς ο βουλευτής και εκπρόσωπός του, Μίρολιουμπ Αλμπίγιαντιτς, το θεώρησε «ευκαιρία... για αποκατάσταση της δόξας της Σερβίας»! Αντιθέτως, το κόμμα του πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας), χαρακτήρισε τη μέρα «λυπηρή» και οι βουλευτές του απείχαν απ' την ψηφοφορία. Ομοίως έπραξε και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Τόμισλαβ Νίκολιτς και βουλευτές μικρότερων κομμάτων, που χαρακτήρισαν την εξέλιξη «θλιβερή μέρα στην ιστορία της Σερβίας, που διαδραματίζεται ενάντια στη θέλησή της»...

Ο Σέρβος πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση. Ωστόσο, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Ευρωενωσιακό αξιωματούχο Χαβιέ Σολάνα κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας (π.χ. με την πρόσφατη απόφαση διακοπής των συνομιλιών σύνδεσης με την ΕΕ λόγω του ασύλληπτου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς), τονίζοντας πως το Βελιγράδι «δεν επιθυμεί καμία απολύτως ξένη βοήθεια» στη διαδικασία πλήρους διαχωρισμού των σχέσεων με το Μαυροβούνιο... Μάλιστα, ο Κοστούνιτσα προειδοποίησε τον Σολάνα πως η εξεύρεση συμφωνίας για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου (που επίσης επιδιώκει την ανεξαρτησία του) «θα είναι μείζον, σοβαρό τεστ για την ΕΕ»...

Και οι Σερβοβόσνιοι;

Ωστόσο, οι εξελίξεις τύπου ντόμινο στα Βαλκάνια συνεχίζονται...

Το Σάββατο, ο προεδρεύων του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας, Πρέντραγκ Κοβάσεβιτς, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάλογου με εκείνο που έγινε στις 21 του Μάη στο Μαυροβούνιο σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί και το Κοσσυφοπέδιο...

Ανάλογη στάση υιοθέτησε χτες και ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός, Μίλοραντ Ντόντικ. Επιπλέον, το Σάββατο μόνο μέσα σε τέσσερις ώρες, μέλη του Σερβικού Λαϊκού Κινήματος (SNP) στην Μπάνια Λούκα μάζεψαν 2.000 υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Ο πρόεδρος του SNP, Ντάνε Κάνκοβιτς, δήλωσε πως η οργάνωσή του έχει έως τώρα συγκεντρώσει τουλάχιστον 50.000 υπογραφές και πως θα συνεχίσει να παλεύει «μέχρι την επίτευξη ελεύθερης Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας...».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Θέλουν συνενόχους στην επέμβαση...

NTIΛI.- Τη «στρατιωτική συνδρομή» και άλλων ασιατικών κυρίως χωρών ζήτησε χτες η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, καθώς οι ένοπλες επιθέσεις νεαρών στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ παραμένουν σε εξέλιξη.

«Εάν κάποιες χώρες, όχι εξ ολοκλήρου από την Ασία, θα ήθελαν να συμμετάσχουν, αυτό θα ήταν πολύ καλό», δήλωσε ο Χάουαρντ.

Παράλληλα, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας υποστήριξε πως ήδη κάποιες ασιατικές χώρες έχουν «προθυμοποιηθεί» να συμμετάσχουν στις ξένες δυνάμεις επέμβασης στο Α. Τιμόρ, υπαινισσόμενος, ωστόσο, πως θέτουν ως προϋπόθεση τη λήψη σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απέρριψε, ωστόσο, κάτι τέτοιο, ισχυριζόμενος πως ο ΟΗΕ «έχει να παίξει βαρύτερο ρόλο στη διοικητική, πολιτική και δικαστική αναδιοργάνωση» του κρατιδίου. Θεώρησε δε πως οι ξένοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή «είναι καλύτερο» να βρίσκονται με τις δικές τους στολές και να υπακούουν άμεσα στη δική τους διοίκηση...

Νωρίτερα, πάντως, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Α. Τιμόρ, το Σαββατοκύριακο αρνήθηκε πως η ανάπτυξη των ξένων δυνάμεων επέμβασης αύξησε τις βίαιες συγκρούσεις στο νησιωτικό κρατίδιο, ισχυριζόμενος πως τα ξένα στρατεύματα «έχουν τον έλεγχο της κατάστασης... παρά τα σποραδικά επεισόδια βίας»...

Αυτά τα «σποραδικά επεισόδια βίας», ωστόσο, εμπόδισαν χτες πάνω από το 1/3 των βουλευτών της 88μελούς Βουλής του Α. Τιμόρ να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του σώματος λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων νεαρών στην πρωτεύουσα Ντίλι...

Αντικομμουνισμός με κάθε ... μέσο
  • Μια δωρεάν μπίρα προσφέρουμε για κάθε δύο ψηφοδέλτια.
  • Μην ψηφίσετε κόκκινη συμμαχία, ψηφίστε εκπτώσεις 20%.
  • Καταστρέψτε όσα περισσότερα ψηφοδέλτια μπορείτε.
  • Θάνατος στους Κόκκινους.
  • Ενα εισιτήριο δωρεάν για τη σημερινή θεατρική παράσταση με 10 ψηφοδέλτια.

Είναι μόνον ένα δείγμα από τη μεγάλης κλίμακας αντικομμουνιστική καμπάνια, που εκδηλώθηκε στις πρόσφατες εκλογές στην Τσεχία. Κάθε είδους προσφορά χρησιμοποιήθηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις, προκειμένου να δελεάσουν ανθρώπους να πάρουν μέρος. Μπίρες σε συγκεκριμένο μαγαζί του κέντρου της Πράγας, φτηνότερα αθλητικά είδη από εταιρία, μπλουζάκια με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, εισιτήρια για θέατρο, ανοιχτή εξαγορά σε όποιους συμβάλλουν στην καταστροφή των ψηφοδελτίων του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας. Σε αυτό το κλίμα έγιναν οι εκλογές στις 2 και 3 Μάη στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Λυτοί και δεμένοι για να μειωθεί η παρουσία των κομμουνιστών στην πολιτική ζωή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ