ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2006
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρεις δεκαετίες ασυμβίβαστης πάλης για την ισοτιμία

Το περασμένο Σάββατο γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια της οργάνωσης σε μεγάλη εκδήλωση στο Θέατρο Βράχων

Γυναίκες κάθε ηλικίας, με κοινό παρονομαστή τον ασίγαστο αγώνα για την ισοτιμία και την απελευθέρωση των γυναικών, γιόρτασαν το βράδυ του Σαββάτου στο Θέατρο Βράχων τα 30χρονα της ΟΓΕ.

«Απόψε, στη σκιά των βυρωνιώτικων βράχων, στη γιορτή των 30 χρόνων της οργάνωσής μας, βρίσκονται πλάι πλάι γυναίκες της Εθνικής μας Αντίστασης με τις 20χρονες κοπελιές, οι νέες ΟΓΕδίτισσες, με τις γυναίκες της σύγχρονης αντίστασης, που δε δειλιάζουν μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, που απεργούν, που "σηκώνουν τα πανό και ξεκινάνε"», όπως εύστοχα σημείωσε στην ομιλία της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Ασπα Μανδηλαρά, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, επισήμανε ότι τα 30 χρόνια της ΟΓΕ ταυτίζονται με 30 χρόνια αγώνες από το μετερίζι του γυναικείου κινήματος, ενώ τα 30χρονα της Ομοσπονδίας δεν αποτελούν μόνο μέρα-σταθμό, αλλά και αφετηρία για νέο ξεκίνημα πάλης. «Βρισκόμαστε σε μόνιμη δράση και εγρήγορση. Ο καπιταλισμός δεν πάει διακοπές και χρέος μας είναι να έχουμε πάντα ανοιχτό μέτωπο μαζί του», υπογράμμισε.

Γέννημα της αναγκαιότητας

Η ΟΓΕ, γέννημα της αναγκαιότητας, γέννημα λαϊκής βάσης, συγκροτείται το 1976 από τους δεκάδες συλλόγους που «ξεφύτρωναν» στις συνοικίες, στα χωριά και στις πόλεις της χώρας. Συγκεντρώνει στις γραμμές της γυναίκες που ζουν τον καθημερινό μόχθο στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο θρανίο, στον πολιτισμό. Ερμηνεύει εξαρχής το γυναικείο ζήτημα ως ταξικό. Πρωτοστατεί και αιμοδοτεί τις επιτροπές ειρήνης, πολιτιστικούς συλλόγους, τη δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλα τα κινήματα, με πρώτο της μέλημα το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί μόνο τότε ανοίγει σταθερά ο δρόμος και για άλλες κατακτήσεις.

Η ΚαΛλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Η ΚαΛλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Πίσω από κάθε μεγάλη ή μικρή κατάκτηση των γυναικών στη χώρα μας, θα βρούμε τους αγώνες των γυναικών της ΟΓΕ. «Πέρα από τις όποιες κατακτήσεις - και είναι πολλές - ανεξάρτητα αν η κυρίαρχη τάξη τις παίρνει πίσω μέσα σε μια νύχτα, αφού αυτές δε συνοδεύτηκαν από βαθιές κοινωνικές αλλαγές, μία είναι η σταθερή κατάκτηση των γυναικών που πέρασαν από την ΟΓΕ, υπογράμμισε η Κ. Μπουντούρογλου. Η κατανόηση της ταξικότητας του γυναικείου ζητήματος και η προοπτική για τη λύση του. Η συνειδητοποίηση του κοινωνικού τους ρόλου, η πολιτικοποίησή τους, η ασυμβίβαστη στάση ζωής. Αυτή η κατάκτηση ενισχύει το εργατικό κίνημα με την ένταξη συνειδητοποιημένων γυναικών σε αυτό».

Και τελειώνοντας τόνισε: «Δεν είμαστε μόνες. Μαζί με τους συμμάχους μας στους πολιτικούς σχηματισμούς, στο ταξικό εργατικό κίνημα και στα άλλα λαϊκά κινήματα, θα το δημιουργήσουμε το ποτάμι της οργής για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Ντοκιμαντέρ - οδοιπορικό στη δράση της ΟΓΕ

Μετά την ομιλία της Κ. Μπουντούρογλου προβλήθηκε ιστορικό βίντεο - ντοκουμέντο για την ίδρυση και τη δράση της ΟΓΕ, εδώ και 30 χρόνια, στους εργατικούς, αγροτικούς, αντιιμπεριαλιστικούς και νεολαιίστικους αγώνες. Ενα οπτικοακουστικό οδοιπορικό, σε επιμέλεια Τέρψης Κολοζώφ και Βασιλείας Παπαρήγα, με σταθμούς από τη δυναμική αγωνιστική παρουσία της Ομοσπονδίας στο γυναικείο κίνημα και γενικότερα στο μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Παραδομένη στη μουσική δημιουργία των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και άλλων σημαντικών συνθετών ήταν η συναυλία που ακολούθησε - σε καλλιτεχνική διεύθυνση Τάσου Καρακατσάνη - με ερμηνευτές τους Μαρία Δημητριάδη, Γιάννη Θωμόπουλο, Αφροδίτη Μάνου και Δημήτρη Μπάση.

Συμμετείχαν ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Κώστας Παπαδόπουλος και οι μουσικοί Ορ. Γκράβαρης, Δ. Παπαδόπουλος και Β. Γκέκα. Επίσης, τραγούδησαν οι Λευτέρης Τουμαράς και Γεωργία Φωτιάδη.

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Η Τ. Τριανταφύλλου, μέλος του ΠΣ του ΔΗΚΚΙ, αντιπροσωπείες της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, ο Ν. Χαρδαλιάς, δήμαρχος Βύρωνα, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, η Μ. Γάτη, αντιδήμαρχος Νίκαιας, ο πρέσβης της Κούβας, δύο Κουβανές εκπρόσωποι του κουβανικού Κοινοβουλίου, η Αλ. Δεμερούγκα, επίτιμη πρόεδρος της ΟΓΕ, οι πανεπιστημιακοί Μ. Δελιβάνη - Νεγρεπόντη, Αθ. Πέτρου, Χρ. Αντωνοπούλου. Επίσης, αντιπροσωπείες της Δημοκρατικής Μέριμνας, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας, Βύρωνα, Καισαριανής, Κηφισιάς, Γέρακα, Θρακομακεδόνων και πολλοί άλλοι.

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
«Η τέχνη χρειάζεται και πάλι να βοηθήσει»

Μιλώντας με την Μαρία Δημητριάδη, μας είπε: «Μ' αρέσει πολύ που γίνονται ξανά τέτοιες εκδηλώσεις με προοδευτικό, πολιτικό τραγούδι για τους εργάτες, για τις γυναίκες. Εχουν αρχίσει και φουντώνουν πάλι. Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχω συνεχώς σε ανάλογες εκδηλώσεις και σκέφτομαι ότι πρέπει να συνεχίσω να τις στηρίζω. Είδα ότι τελικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που χρειάζεται πάλι η τέχνη να βοηθήσει. Γιατί λίγα χρόνια πριν, ό,τι και να έκανες ήσουν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τώρα πιστεύω ότι πάνε καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχει δηλαδή εύφορο χώμα για να μπορέσεις να σπείρεις. Εχει ανάγκη ο κόσμος. Αυτή η ανάγκη είναι που γεννά και κάνει πάντα να δημιουργούνται τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να ακούγεται προοδευτική, πολιτική μουσική. Θεωρώ ότι οι Ελληνες αυτή την περίοδο είναι αρκετά πατημένοι στο λαιμό και έχουν ανάγκη από την τέχνη. Πρέπει να βοηθήσουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ