ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχωνεύουν τμήματα, καταργούν οργανικές θέσεις

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει το σχεδιασμό για στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις, νέες συγχωνεύσεις και μείωση εκπαιδευτικών

MotionTeam

Το υπουργείο Παιδείας με σχετικό έγγραφο (44506/Δ4/ 02-04-2013) που απέστειλε στους περιφερειακούς διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει πως «από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό»!..

Μάλιστα ζητείται να συμπληρωθεί και σχετική στήλη σε πίνακα, ανάλογα «με το τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού»! Απ' αυτά προκύπτει πως σκοπός είναι σαφώς ένα σχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση οργανικών θέσεων. Τα σχέδια αυτά θα έχουν συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά, στην ουσία, προαναγγέλλεται και νέα μείωση εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Οι σκοποί του υπουργείου είναι συγκεκριμένοι. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» αναφέρει πως, σε εγκύκλιο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής προς τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, παρουσιάζεται και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που «μιλάει για 12θέσιο σχολείο με συνολικό αριθμό μαθητών 240 και θέλουν να δικαιολογήσουν γιατί να είναι 12θέσιο αφού 240:25 κάνει 10 και το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει σαν 10θέσιο»! Και αναρωτιέται: «Μήπως πρέπει "φωστήρες" να μοιράσουμε τα παιδιά κάποιων τμημάτων σε άλλες τάξεις για να συμπληρώσουμε το μαγικό αριθμό 25;»...

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «όλα αυτά είναι η προετοιμασία για τη βίαιη περικοπή εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών και παιδαγωγικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών. Μόνο στη Γ' Αθήνας αν ισχύσει αυτή η οργανικότητα καταργούνται πάνω από 300 τμήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» καταγγέλλει την εγκύκλιο και τονίζει: «Το ΔΣ του Συλλόγου μας καταδικάζει την προσπάθεια της διοίκησης να συγχωνεύσει και να καταργήσει σχολεία, να μετακινήσει και να απολύσει εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή σαν τη δική μας που έχουμε έντονη την εμπειρία των προπέρσινων συγχωνεύσεων και των συνεπειών τους. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους».

Σε συναγερμό καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε συναγερμό, για το θέμα, θυμίζοντας ότι «πριν από δυο μήνες δόθηκε εντολή στους διευθυντές των Δημοτικών και τις προϊσταμένες Νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα, να συμπληρώσουν πόσοι μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα στο survey! Μάλιστα σύστημα έδινε 2 τ.μ. για κάθε νήπιο - προνήπιο και 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή Δημοτικού»!

«Είναι φανερό πού στοχεύουν. Σαρωτικές συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων άμεσα, και χάσιμο οργανικών θέσεων!Οι μαθητές μας δεν είναι μήλα για να μπουν σε τελάρα. Είναι παιδιά με ανάγκες και δικαιώματα», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εξηγεί ότι οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι:

  • «Επιπλέον υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
  • Νέους κινδύνους ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.
  • Περισσότερα ατυχήματα για τους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου.
  • Γενικά η διαβίωση των μαθητών θα χειροτερέψει. Επιπλέον θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν!
  • Ταυτόχρονα θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. Επιβεβαιώνουν και από την πλευρά αυτή την πρόθεσή τους να μηδενίσουν τους μόνιμους διορισμούς και να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δηλαδή θα αυξήσουν την απλήρωτη εργασία.

Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων. Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα. Εδώ και τώρα να αποσύρει το υπουργείο Παιδείας το αίτημα της συμπλήρωσης της στήλης αυτής».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού. Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.
  • Κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το ΔΣ της ΔΟΕ επίσης καταγγέλλει τον απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία, ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου και καλεί τα στελέχη της εκπαίδευσης να απαντήσουν ως εξής: «Η οργανικότητα του σχολείου έχει καθοριστεί με τις αιτιολογημένες αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων με βάση την κείμενη νομοθεσία και τα αναλυτικά στοιχεία ανά τμήμα υπάρχουν στην υπηρεσία».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Καταγγελίες για τα σάπια φρούτα στα σχολεία

«Μετά το Αγρίνιο και τη Χαλκίδα, ήταν η σειρά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων να παραλάβουν σάπια αχλάδια και πορτοκάλια, μέσα σε πολυτελείς κασετίνες με το σήμα της ΕΕ, και παρόμοια περιστατικά πληθαίνουν καθημερινά». Ο λόγος για το περιβόητο πρόγραμμα «Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν δράση ενάντια στον υποσιτισμό και στο πλαίσιο του οποίου, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μοιράστηκαν σάπια φρούτα και στην περιοχή.

Για εμπαιγμό από την κυβέρνησης που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια και τον υποσιτισμό των μαθητών κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα του υποσιτισμού. Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «πρόκειται για πρόγραμμα "εκπαιδευτικό", στα πλαίσια της "ευέλικτης ζώνης", με διαγωνισμούς αφίσας και κειμένου. Σκοπός τους είναι με λίγα λόγια να μάθουν στα παιδιά ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ φροντίζουν δήθεν για τη σωστή διατροφή τους και ότι η υγιεινή διατροφή είναι θέμα "εκπαίδευσης και κουλτούρας", άσχετα με την οικονομική κρίση και την αντικειμενική οικονομική δυνατότητα των γονιών τους».

Τραγέλαφο χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας: «Το πρόγραμμα των 3.000.000 ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ διανομή φρούτων στα δημοτικά σχολεία συνεχίζεται... παρά τις προηγούμενες έντονες αντιδράσεις και την παρέμβαση εισαγγελέα.

Τα σάπια ισπανικά φρούτα περσινής εσοδείας "πρέπει" να μοιραστούν στα σχολεία και αυτή τη φορά οι "υποχρεωμένοι" εκπαιδευτικοί καλούνται να ελέγχουν και να πετούν τα σάπια και να μοιράζουν τα υπόλοιπα.

Προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και τους καθιστούν συνυπεύθυνους με τον εκφοβισμό της υποχρεωτικότητας τήρησης καθήκοντος να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων μαθητών. Τι βιταμίνες έχουν τα κατεψυγμένα περσινά εισαγόμενα φρούτα; Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για ενδεχόμενες τροφικές δηλητηριάσεις;

Καλούμε τους συναδέλφους να ορθώσουν ανάστημα και να αντιδράσουν μαζί με τους γονείς, γιατί το θέμα γενικότερα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των παιδιών του λαού πάει ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Η Αλέκα Παπαρήγα σε Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέπτεται σήμερα Σάββατο τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

-- Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα κατοίκων Χαλκιδικής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιερισσό.

-- Στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΝΕ Χαλκιδικής μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού.

-- Στις 9.30 μ.μ. θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο κέντρο Focus.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ